Отидете към основна версия

970 1

Втори здравен работник заразен с ебола в САЩ

  • здравен работник-
  • медик-
  • мадицинска сестра-
  • заразен-
  • ебола-
  • тексас-
  • сащ-
  • почина

И той е участвал в лечението на първия разболял се на територията на страната, който впоследствие почина

Презвитерианската болница в Далас, Тексас. Снимка: АП/БТА

В американския щат Тексас след проведени лабораторни тестове е поставена диагноза „ебола“ на втори медицински работник, съобщиха „Ройтерс“ и „Лос Анджелис Таймс“. Както разболялата се 26-годишна медицинска сестра, и вторият пациент от персонала на Презвитерианската болница в Далас, чиито пол и име също първоначално не бяха съобщени, е участвал в лечението на Ерик Томас Дънкън, който почина от ебола. Той бе първият човек, диагностициран със смъртоносното заболяване на територията на САЩ.

Човекът вчера съобщил за висока температура и незабавно бил поставен в специален инфекциозен изолатор. През нощта станало ясно, че медицинската експертиза е потвърдила съмненията, че става дума за вируса на ебола. Установени са хората, с които той е контактувал.

В неделя Министерството на здравеопазването на САЩ потвърди първия случай на заразяване от Дънкан – медицинската сестра Нина Фам. По данни на Скай Нюз, тя се намира в стабилно състояние. Тя е споделила, че в продължение на няколко дни след постъпването на завърналия се от Либерия Дънкън, на персонала не са били раздадени специалните защитни костюми, предаде Би Би Си. До този момент шефът на Центъра по контрол и профилактика на заразните болести в САЩ твърдеше, че заразяването на сестрата се дължи на нарушаване на протокола при лечението. Съюзът на медицинските работници опроверга това обвинение, като обяви, че никакви специални правила за медицинския персонал, обгрижващ Дънкън, до този момент не са били въведени.

Според медията, която се позовава на данни на Световната здравна организация, починалите сред заразените с ебола вече са 4447. В Западна Африка досега са регистрирани 8914 случая на болестта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ правят спецгрупа срещу Еболата

    В САЩ ще се сформира специална група от около 30-тина медици, които ще бъдат натоварени да помагат на болниците при случай с опасната болест, обяви ...
    20.10.2014
    960
    0
  • Паника заради Ебола в Прищина

    В болницата в Прищина е хоспитализиран пациент със симптоми на Ебола, съобщават медии в Скопие. Според лекари вирусът все още не бил потвърден, тъй ...
    17.10.2014
    1 899
    0