Отидете към основна версия

16 651 20

Светът се е побъркал! Шоуто продължава

  • светът-
  • побъркал-
  • шоуто-
  • продължава

От Факти.бг ви предоставяме топ анализите за тази седмица

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светът се е побъркал! И тази седмица атентатите и един опит за преврат продължават да стоят на дневен ред. Тези теми станаха част от ежедневието ни. Някъде измежду тях дори издрапа историята за една измислена планета и края на света. Шоуто обаче трябва да продължи...

От Факти.бг ви предоставяме топ анализите за тази седмица:

Светът се е побъркал!

Светът се е побъркал! 13 май - Ню Орлиънс, САЩ, 15 юли – Ница, Франция, 7 юни – Истанбул, Турция, 28 юни – Истанбул, Турция, 22 юли – Мюнхен, Германия, 23 юли – Ройтлинген, Германия, 23 юли – Кабул, Афганистан 24 юли – Ансбах, Германия, 24 юли – Багдад, Ирак, 25 юли, Форт Майерс, САЩ... Това са само последните атентати... Статистиката продължава цинично да се пълни. Медиите вече свикнаха с тикера и хранят публиката със заглавия, над които стоят дежурните надписите „на живо“ или „извънредно“. Проблемът е, че тези новини станаха всичко друго, но не и извънредни. Те станаха част от ежедневието, при това не някъде далеч, а у дома.

Нападенията в Германия през погледа на Ганковото кафене

Четири кървави нападения в рамките на една седмица шокираха публичното пространство в Германия, събудиха страхове и неврози, полязираха мненията из цяла Европа

Защо не си спомняте доклада „Армел“ и неговата формула?

Възможен ли е такъв ред, който да бъде признат като справедлив от всички народи и култури? Въпросът, зададен сега на фона на всичко, което се случва, е най-малкото неуместен, даже глупав. Всеки опит за отговор на този въпрос само ще предизвика гримаса и интелектуален гърч. И причините за това са повече от ясни.

Турция, Гърция и Западът

Турция, Гърция и Западът. С това заглавие гръцкото издание „Екатимерини“ описва настоящата геополитическа ситуация след опита за военен пуч на турска територия.

Теориите около опита за преврат в Турция

Рядко се случва професори по международни отношения да сравняват фактите от света на глобалната политика с... класически криминалета. Теориите около опита за преврат в Турция са „достойна история“ за перото на Агата Кристи, пише Мохамед Айюб, професор от Мичиганския университет и старши научен сътрудник в Центъра за глобална политика.

Трябва ли султанът да благодари на царя?

Враговете на живот и смърт отново станаха стратегически съюзници. На никой друг неуспялият военен преврат не е бил така изгоден освен на владетеля на Русия Владимир Путин и на лидера на Турция Реджеп Таип Ердоган, пише чешкото издание “Лидовки“.

За сближаването с Москва Анкара ще плати определена цена

Неотдавнашният опит за свалянето на турското правителство подтикна Анкара да възстанови отношенията си с Москва. Президентът на Турция Реджеп Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин планират да преговарят по този повод на 9 август в Санкт Петербург.

Има ли изгода Путин от Тръмп?

Американските разузнавателни служби обявиха, че Кремъл стои зад кибератаката срещу Националния комитет на Демократическата партия. „Напълно убедени сме в това“, заявиха те. Не са сигурни, обаче, дали кражбата на имейли и документи цели да повлияе на президентския вот, или е „рутинен“ шпионаж.

Вината на Буш за 11 септември

Така дългоочакваните 28 "липсващи" страници от доклад на американския Сенат за терористичната атака от 11 септември 2001 г. («Декември 2002: „Съвместно разследване на действията на разузнавателната общност преди и след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.“») се появиха в средата на юли, и по-точно на 15 юли, петък вечер.

ТТИП на везната между САЩ и Европа

„Европейските лидери не се обявяват срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, а срещу няколко неща, които смятат, че трябва да бъдат променени. За сега основният проблем е т.нар. арбитраж между инвеститори и държава. Американците и англичаните искат определени спорове, които възникват, да се решават от специален арбитраж, за процедурата, на който има подозрения от страна на европейските политици и правителства, че силно ще облагодетелства чуждестранния инвеститор или т.нар. международни корпорации. Ако тази пречка бъде премахната и се намери решение, ситуацията ще изглежда различно. “ Това заяви пред Факти.бг евродепутатът доцент Светослав Малинов.

Шоуто продължава!

Конституционният съд отряза три въпроса от референдума на Шоуто на Слави. Това се очакваше и няма как да стане изненада. Изненада щеше да е всичко друго, но не и това решение. Трудна работа е това с референдумите в България. И в този смисъл даже и тихо в ъгъла, не можем да кажем „България, Швейцария на Балканите“. Няма прилика с Конфедерацията, разбира се. Както се разбира от само себе си, че нито тихо, нито наум трябва да произнасяме фразата с швейцарската прилика. Но пък можем да си правим изводи.

Магистралните коловози на АМ "Марица"

Новоизградената магистрала "Марица" отново дефектира. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че се работи по стария участък между Харманли и Любимец. Според държавните експерти причината е в изполвания битум, който не издържал на високите температури. В резултат, заради интензивния трафик на тирове, са се образували коловози, дълбоки 30 и повече сантиметра, които са опасни за движението. Ремонтите ще продължат до края на седмицата, те ще бъдат за сметка на нервите на шофьорите, които и тази седмица ще бъдат затруднени по този участък.

Измислиците за Нибиру и края на света

Има ли научни факти за съществуването на нова планета в Слънчевата система и коя е планетата Нибиру? Много автори твърдят, че планетата е известна на древните народи като шумерите и маите, и е описана в техните митологии. Според тях през този век Нибиру ще премине през Слънчевата система фатално близко до Земята, което ще доведе до унищожение на живота на земята. Провокирани от въпроса: „Възможно ли е това?“, от Факти.бг потърсихме мнението на директора на Института по астрономия към БАН проф. д-р Евгени Семков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини