Отидете към основна версия

5 465 53

Какво ти отне демокрацията, Корнелия?

  • демокрация-
  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • преход

Вината е в тези, които превърнаха промяната в подмяна, а носталгията по Живков е най-точната и печална оценка за надробеното от тях

Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като 800 зрители бяха евакуирани от Софийската опера по време на постановката на "Княз Игор", от старозагорската опера оглушително фалшиво долетя арията на Корнелия из операта "Поискай промяната".

"Демокрацията ни отне много", заяви безцеремонно партийната шефка, оглавила точно преди 20 години две от подлежащите на приватизация външнотърговски фирми. Или предприятия, както се изразяваха другарите. С дълги имена, по съветски почин, отразяващи цялостната им дейност.

Тогавашната "седесарка" успя да добута едното до приватизация чрез РМД и остана негов директор чак до 2005 г. Всичко това се случи в условията на отнелата ни много демокрация. После, шокиращо за някои, Нинова бе назначена за заместник на самия Румен Овчаров в министерството на икономиката и енергетиката по време на Тройната коалиция. И момичето на СДС стана момиче на БСП. Нещо като Панделиева в икономиката.

"Демокрацията ни отне много", казва Нинова, домогнала се неусетно до партийния връх и сочена за спасител на БСП от изборните погроми. Партията, която се пъчеше, че лично е извършила промяната в "страната без дисиденти", нарече я демокрация, а днес я хули.

Тук Корнелия определено настъпи мотиката. Думите ѝ могат да умилят единствено част от беловласия електорат, който и без друго ѝ е вързан в кърпа. Но не и да ѝ спечелят нови гласоподаватели, които никога не са гласували за БСП, а желаят единствено да накажат ГЕРБ. По-скоро биха отблъснали мнозина колебаещи се. Тези хора не се умиляват от спомени за заводски бунгала, жигули и манифестации. Те не смятат, че демокрацията им е отнела каквото и да е. Какво управление може да се очаква от партия, чийто лидер седмица преди свободни избори изрича подобни думи? Та годината е 2017?!

Демокрацията няма как да ни е виновна за нещо. За това, че профукахме много от годините на прехода и дишаме прахта на държави, които бяха на нашия хал, няма как да е виновна тя. Вината е в тези, които най-често бяха на власт, превърнаха промяната в подмяна, а носталгията по Живков е най-точната и печална оценка за надробеното от тях. В първите дни след оглавяването на партията, Нинова заведе цвета на депутатското си войнство в къщата на Тодор Живков. За да даде сигнал на "червените" баби, че тя е една от тях и всичко ще си остане постарому. Същата сценка Корнелия разигра и в Старозагорската опера. Но този път се оля.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини