Отидете към основна версия

2 829 47

Няма доказателства срещу Русия за сваления самолет

  • русия-
  • украйна-
  • самолет-
  • малайзийски-
  • доказателства

Разследващите обвиниха Москва

Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди седмица се състоя премиерата на поредната серия на „международното разследване“, което вече четвърта година се провежда от холандци. Те изясняват кой в крайна сметка е свалил на 17 юли 2014 над Донбас пътнически самолет Боинг 777, летящ по рейс МН17.

На борда на самолета са се намирали 298 души, всички са загинали. И през всички тези години се разследва изключително една версия: лайнерът е бил свален от ЗРК „Бук“, който като че ли е бил предаден от Русия на опълченците. Това, че по това време в този район се е намирала и аналогична дивизия на Въздушните Сили на Украйна (ВСУ), следствието просто игнорира. И не се изморява да хвърля на обществеността все нови и нови свои „открития“. Всяко от които все по-силно опровергава не само най-основната версия, но и унищожава доверието в следствието като такова.

Този път следствената група беше особено тържествена и излезе с гръмко заявление: „Следствената група изследва всички достъпни изображения и установи, че ЗРК „Бук“ има редица уникални особености. По тях следствената група успя да получи отпечатъци от пръсти.

След интензивно сравнително изследване на няколко Бука е установено, че ЗРК, който е свалил Боинга се числи към 53 зенитна бригада от Курск, Руската Федерация“ – заяви представител на холандците в хода на презентацията на предварителните точки на второто разследване на катастрофата на лайнера в Източна Украйна“. Така значи! Ни повече, ни по-малко.

А като главно доказателство на публиката с театрална сценичност беше предоставено нещо, наречено от следователите „отломки от самата ракета „Бук“, с която е свален малайзийския Боинг.

И коментаторът на следствената група, сочейки маркировката на лежащото пред него изделие, поиска от Русия да поясни какво означават тези цифри, а също и да назове бойната част, в която са се числили тези ракети. Очевидно, по отломките на този „Бук“ са били намерени и самите отпечатъци от пръстите на заподозрените...

Обществеността просто е поразена от скрупульозността и щателността на следователите и от доказателственото изобличаване на Русия в това престъпление.

Има само едно малко разминаване! „Следователите“ внесоха на сцената не отломки от ракета 9М38 ЗРК „Бук-М1“, каквато, както е установено, е свалила Боинга над Донбас, а отломки от ракета 9М79 от тактическия ракетен комплекс „Точка“. И ако трябва да сме точни, от неговата двигателна част!

Тоест, холандските следователи с умен вид представиха на международната общност в качеството на „неопровержимо доказателство“ вместо отломки от ракета „земя-въздух“, отломки от ракета „земя-земя“.

При това съвсем очевидно украинска! Тъй като при опълченците никога не е имало подобни ракети на въоръжение и тя никога не е била получавана от тях. И конкретните отломки, ако са доказателство за престъпление, то е за престъпление на ВСУ, които с такива комплекси стреляха по гъстонаселения град Донбас.

По-рано МВнР на холандците съобщи, че съдебният процес по делото за разбиването на малайзийския самолет ще се проведе в тази страна. Повечето жертви на трагедията били поданници на Холандия.

Много ми се иска да задам на следователя въпрос: как „тайно“ са се търсили и превозвали тези „отломки“, как са били предадени на следователите и доставени в Холандия? А ако искаме да останем сериозни, колкото по-дълго се проточва фарсът, наречен „следствие по делото за рейс МН17“, толкова по-очевидна става неговата безпомощност и необективност. След като извън всякакви доказателства и правила на разследване виновникът е определен предварително...

Източник: Известия. Коментар на военния публицист Владислав Шуригин за новите твърдения на Международната група, занимаваща се с разследването на катастрофата на полет МН17

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини