Отидете към основна версия

180 296 396

В ефира си Нова телевизия допусна потресаваща гавра

  • нова телевизия-
  • забраненото шоу на рачков-
  • гавра-
  • комунистически символи-
  • сърп и чук

В т.нар. "Забранено шоу на Рачков" снощи се мъдреха комунистически символи, а разграничаване и извинение все още няма

Кадър: "Забраненото шоу на Рачков"/Youtube
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В ефира си, една от най-гледаните български телевизии - Нова, допусна потресаваща гавра с милионите жертви на комунизма по света. Вероятно всеки, който снощи е гледал Нова телевизия между 20 и 22:00 часа, или просто е щракал из телевизионните канали, е видял, че в т.нар. "Забранено шоу на Рачков" в огромен размер се мъдреха комунистическите символи сърп и чук.

Това е крайно недопустима подигравка с жертвите на комунизма не само в България, а и по целия свят. Необяснимо е желанието и фактическите действия в посока соцът да бъде реабилитиран с изваждането на комунистически символи в предаването. Повече от задължително е телевизията, продуцентите и водещият да поднесат своите извинения на жертвите на комунизма и техните семейства. Най-малко. А "най-малко" не е нещо, което се споменава случайно, защото само преди няколко седмици цял редакторски екип беше уволнен от едно предаване в БНТ (и правилно) заради въпрос, в чието съдържание имаше антисемитизъм. Разбира се, бяха поднесени извинения и от телевизията, и от водещия на продукцията. А всичко това се случи, защото еврейската общност реагира точно така, както трябва.

Антикомунистическата общност по традиция към момента си трае. Свикнала е да я мачкат. Но изобщо не е късно да се събуди и да потърси сметка за тази меко казано унизителна сценарийна хрумка.

Абсолютно е дошло времето нацизмът и комунизмът да бъдат поставени на една везна, защото са идеологии, причинили смъртта на милиони и съсипали живота на още много милиони хора. Това първо. Второ, опитите за реабилитация на обявения със закон за престъпен режим преди 1989 г., е време да бъдат преследвани от закона. Законът за обявяване на комунистическия режим в момента е твърде пожелателен, а опитът за реабилитация на комунизма се случва навсякъде в обществото ни. Но особено позорно е, когато национална телевизия допуска такова съдържание, очевидно предварително одобрено от продуцентите на предаването, и часове по-късно няма дори разграничаване от него.

Дори за момент да оставим настрани сърпа и чука, достатъчно срамно бе и това, че гост на Димитър Рачков бе внукът на Тодор Живков - Тодор Славков, към когото Рачков се обръщаше с "другарю". Невероятна глупост, от която пострадалите от престъпния комунистически режим със сигурност са изпитали болка и отвращение. Някои вероятно са ги побили и тръпки.

С предаването "Господари на ефира" се създаваше друго впечатление за отношението на същите продуценти (и по-конкретно единият) към комунизма и съвременните му фенове, сред които съветофили от най-различни партии и организации. Тъжно и неприемливо е сега да виждаме точно обратното в нова тяхна продукция.

Тъжно е и че Димитър Рачков, харесван от много българи заради чувството си за хумор, няма проблем с гореописания сценарий.

В обобщение, цялостното съдържание на това предаване няма бъде коментирано. Всеки има право да избира какво да гледа. Ала няма как да не се отбележи, че въпросното съдържание, особено с една част от гостите, няма как да повиши културата на българина.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 679 гласа.

Свързани новини