Отидете към основна версия

5 690 36

Читателите на Факти.бг за митрополит Кирил

  • митрополит кирил-
  • читатели-
  • ръси-
  • линкълн
Прословутият "Линкълн" на митрополит Кирил. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новината и видеото за това как на Богоявление митрополит Кирил ръси за здраве миряните от прозореца на своя „Линкълн” беше една от най-четените и коментирани във Факти.бг теми в началото на седмицата.

Коментарите в по-голямата си част не са особено ласкави за наместник-председателя на Българската православна църква. Това важи както за вярващи, така и за атеисти. Има и откровено обидни коментари, които трябваше да бъдат изтрити от сайта, в съответствие с нашата политика.

Някои от коментиращите са иронични, като БУМЕР КАМОР, който пише „Студено е времето, как да слезе”, а Минува42 добавя: ”Как не се е сетил да напълни казанчето за чистачките със светена водата и само да завърти пръскалките :) Така няма да му омалява ръката...”

Prostaky споделя: „Показност до небесата. Щото аз като карам кола на 15 години нещо ми е станало като че ли... Ама то Господ всичко вижда...”

„Никога не съм бил вярващ и религията не ми е пречила , ама вече почва да ме отвращава”, споделя читател на Факти.бг нерекъл се немирянин.

Много от коментиращите са ядосани, като поли, който (която) пише: „Християните се чудят как да оцелеят, а те се возят в скъпи коли...” Или като Birdman: „Обявяват дарителски сметки за църкви и манастири, които се рушат, щото нямало пари, а тия ... си возят тлъстите, високодуховни ... в коли за стотици хиляди левове!!! (слагам многоточия на небогоугодните думи – бел.ред.)

От своя страна мимо глобализира проблема: „Абе, аз съм съгласен, че това е срамота, но ми е чудно защо навсякъде се пише само за тоя? Нима автопарка на другите митрполити е по-беден... едва ли! На Пловдивския Николай А8-цата струва колкото 2 такива Линкълн-а, а S-ката на Видинския Дядо... и т.н.? Защо тях никой не ги показва?”

Единствен, май, Методи Методиев се явява защитник на митрополит Кирил, като го сравнява с папата: „И той (папата – бел.ред.) благославя от брониран Мерцедес специално произведен за него и подарен му от фирмата!
На какво да се вози митрополит Кирил? На крантаво магаре ли? А вие защо си купувате доколкото ви позволяват финансите модерни коли, а не яхнете по едно магаре и не обикаляте родното си място? Когато достигнете духовното ниво на който и да било от митрополитите в нашата църква, тогава ще разберете защо се возят в такива превозни средства... Преди да осквернявате божийте служители си погледнете вашия социален, професионален и духовен статус! Нали така ни е учил светинята Левски - първо да си видим своите кривини?

Мнозина коментирати изказването на Методи Методиев, като най- синтезирано го прави Калайката: „... замисли се, защо негодуват срещу тези свещеници, които демонстрират подобен лукс. Цитираш Левски, но забравяш че е обикалял България пеш и е давал отчет за всяка стотинка. Защо не споменеш отец Иван, който приюти и изхранва стотици нуждаещи се в Нови хан. А отец Боян Саръев, който обикаля Родопите като един нов Христос и който върна към вярата хиляди – защо го забравяш? Тези са истинските слуги на Бога за мен. Те нямат скъпи коли и часовници, нямат сигурно дори и магарета, но имат това, което Кирил няма. Имат вяра и дух. И утре, когато дойде време за избор на Патриарх, тези от които зависи избора е хубаво да се замислят, кои са истинските народни пастири. Тези които служат на народа и Бога или тези сребролюбци от ДС.”

Известно обобщение на случилото се и коментарите прави читател, нарекъл се JOE: „То за това и църквите постепенно се опразват, как да ходи човек на църква и да вярва, навсякъде висшето духовенство е обсипано с много пари, независимо дали ще в България, Гърция или Италия”.

В изявление публикувано от „Труд” митрополит Кирил пък се оплака, че го рекетират и че се води кампания срещу него. Хора от много сериозни кръгове искали да получат пари, за да не го хулят. Духовникът обясни, че не може да каже точните суми, които са му искали. Но успокои, че тези, които го рекетирали, “бог достатъчно ги е наказал, защото те получиха наказание и се вразумиха”.

Колкото до линкълна, Кирил обясни, че няма притеснения, защото и президентът Плевнелиев бил казал, че неговото БМВ е по-скъпо, отколкото екологичното църковно возило за $35 000. Кирил не може да се начуди, защо още се пише за колата му.

Духовникът коментира още, че в разпространения в интернет клип как ръси със светена вода от лимузината си във Варна няма нищо неканонично. “Светотатство е да се говори против църквата. Няма значение как ще се разпространява Божията благодат”, каза той. И обясни, че журналистите и всички хора трябва да се замислят от коя страна са - от тази на ангелите или на дяволите.(

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини