Last news in Fakti

8 Януари, 2013 12:59 5 683 36

Читателите на Факти.бг за митрополит Кирил

  • митрополит кирил-
  • читатели-
  • ръси-
  • линкълн
Читателите на Факти.бг за митрополит Кирил - 1
Прословутият "Линкълн" на митрополит Кирил. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новината и видеото за това как на Богоявление митрополит Кирил ръси за здраве миряните от прозореца на своя „Линкълн” беше една от най-четените и коментирани във Факти.бг теми в началото на седмицата.

Коментарите в по-голямата си част не са особено ласкави за наместник-председателя на Българската православна църква. Това важи както за вярващи, така и за атеисти. Има и откровено обидни коментари, които трябваше да бъдат изтрити от сайта, в съответствие с нашата политика.

Някои от коментиращите са иронични, като БУМЕР КАМОР, който пише „Студено е времето, как да слезе”, а Минува42 добавя: ”Как не се е сетил да напълни казанчето за чистачките със светена водата и само да завърти пръскалките :) Така няма да му омалява ръката...”

Prostaky споделя: „Показност до небесата. Щото аз като карам кола на 15 години нещо ми е станало като че ли... Ама то Господ всичко вижда...”

„Никога не съм бил вярващ и религията не ми е пречила , ама вече почва да ме отвращава”, споделя читател на Факти.бг нерекъл се немирянин.

Много от коментиращите са ядосани, като поли, който (която) пише: „Християните се чудят как да оцелеят, а те се возят в скъпи коли...” Или като Birdman: „Обявяват дарителски сметки за църкви и манастири, които се рушат, щото нямало пари, а тия ... си возят тлъстите, високодуховни ... в коли за стотици хиляди левове!!! (слагам многоточия на небогоугодните думи – бел.ред.)

От своя страна мимо глобализира проблема: „Абе, аз съм съгласен, че това е срамота, но ми е чудно защо навсякъде се пише само за тоя? Нима автопарка на другите митрполити е по-беден... едва ли! На Пловдивския Николай А8-цата струва колкото 2 такива Линкълн-а, а S-ката на Видинския Дядо... и т.н.? Защо тях никой не ги показва?”

Единствен, май, Методи Методиев се явява защитник на митрополит Кирил, като го сравнява с папата: „И той (папата – бел.ред.) благославя от брониран Мерцедес специално произведен за него и подарен му от фирмата!
На какво да се вози митрополит Кирил? На крантаво магаре ли? А вие защо си купувате доколкото ви позволяват финансите модерни коли, а не яхнете по едно магаре и не обикаляте родното си място? Когато достигнете духовното ниво на който и да било от митрополитите в нашата църква, тогава ще разберете защо се возят в такива превозни средства... Преди да осквернявате божийте служители си погледнете вашия социален, професионален и духовен статус! Нали така ни е учил светинята Левски - първо да си видим своите кривини?

Мнозина коментирати изказването на Методи Методиев, като най- синтезирано го прави Калайката: „... замисли се, защо негодуват срещу тези свещеници, които демонстрират подобен лукс. Цитираш Левски, но забравяш че е обикалял България пеш и е давал отчет за всяка стотинка. Защо не споменеш отец Иван, който приюти и изхранва стотици нуждаещи се в Нови хан. А отец Боян Саръев, който обикаля Родопите като един нов Христос и който върна към вярата хиляди – защо го забравяш? Тези са истинските слуги на Бога за мен. Те нямат скъпи коли и часовници, нямат сигурно дори и магарета, но имат това, което Кирил няма. Имат вяра и дух. И утре, когато дойде време за избор на Патриарх, тези от които зависи избора е хубаво да се замислят, кои са истинските народни пастири. Тези които служат на народа и Бога или тези сребролюбци от ДС.”

Известно обобщение на случилото се и коментарите прави читател, нарекъл се JOE: „То за това и църквите постепенно се опразват, как да ходи човек на църква и да вярва, навсякъде висшето духовенство е обсипано с много пари, независимо дали ще в България, Гърция или Италия”.

В изявление публикувано от „Труд” митрополит Кирил пък се оплака, че го рекетират и че се води кампания срещу него. Хора от много сериозни кръгове искали да получат пари, за да не го хулят. Духовникът обясни, че не може да каже точните суми, които са му искали. Но успокои, че тези, които го рекетирали, “бог достатъчно ги е наказал, защото те получиха наказание и се вразумиха”.

Колкото до линкълна, Кирил обясни, че няма притеснения, защото и президентът Плевнелиев бил казал, че неговото БМВ е по-скъпо, отколкото екологичното църковно возило за $35 000. Кирил не може да се начуди, защо още се пише за колата му.

Духовникът коментира още, че в разпространения в интернет клип как ръси със светена вода от лимузината си във Варна няма нищо неканонично. “Светотатство е да се говори против църквата. Няма значение как ще се разпространява Божията благодат”, каза той. И обясни, че журналистите и всички хора трябва да се замислят от коя страна са - от тази на ангелите или на дяволите.(

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan georgiev

    0 1 Отговор
    зашто толкова се притеснявате за това християнството вече е в миналото всичко това наред с цялата религия умира агонизирайки исус христос приключи мандата си идва новата епоха и никоя вяра няма да ви спаси от възмездието
  • 2 prostaky

    0 1 Отговор
    Еха, ствам известен, аз бях писал под ника prostaky и съм влязах в новините. Но все пак коментарът на Минува42 е най - добър. Признавам му го!
  • 3 МОРКОВ

    0 1 Отговор
    Предлагам да си направи на покрива на колата едно електрическо махало и да го управлява с джойстик. Така поне няма да му излиза топлото през прозореца :)))
  • 4 Бай боре

    0 0 Отговор
    много са ми смешни всичките коментари до тука за тоя Кирил и сичките сензационално целенасочени обобщения на коментари и прочие...колкото повече се говори за тоя Кирил толкова повече става по известен и печели пари от това..без значение добро или лошо..нооо..малко хора го разбират..самоедно ще во кажа пък умните хора ще разберат за кво говоря всъщност.......така......ЕПАРХИОПИСКОПЪТ НА Кипър ръководи двете единствени летища в Кипър,притежава 7 петзвездни хотели, единствената и наи голяма фирма за производство на бира и още куп др.бизнес който се води на негово име и на църквата в Кипър....не отдавна беше казал......дори и Кипър да фалира като Гърциа ...нас не не интересува...имаме пари и злато в резерв с които можем да изкараме 20 години напредбез никой да работи ..нити летищтата нито пристанищата...хаха...направо ми е смешен тоя Кирил..нека си кара скъпата кола ..едва ли има с кво друго да се изфука...хахаха
  • 5 Hristo

    1 1 Отговор
    Такива трябва да ги отлъчват! Не може сумати църкви да се рушат а тоя да ми кара коли за сума пара... После аз как да съм вярващ? Няма да си спомня как ходих на Бачково и там в манастира видях "отец", след това го видях да ката мерцедеса си (със затъмнените стъкла) и да не ви казвам какви смесени чувства се породиха в мен!
  • 6 Алибаба

    2 1 Отговор
    На мен ми допадна следният коментар на Минува42 : ”Как не се е сетил да напълни казанчето за чистачките със светена водата и само да завърти пръскалките :) Така няма да му омалява ръката...”
  • 7 wise

    1 1 Отговор
    Стига вече демагогия, не е нормално един български митрополит да се вози в жигула или трабант за да ни се смее целия свят, имаме по - големи проблеми от колата на Кирил

    Коментиран от #12

  • 8 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Проблема е самия Кирил.Този поп трябва да се покае иначе ще ври в казана!!Амин!
  • 9 LATEXCULT

    0 0 Отговор
    Бг е изчерпана и разпадаща се държава ! Бедността на хората нараства заедно с моралния разпад и бесовщина ! Предпочитам да беше останала Османската империя тук !!! Най-големия враг на БГ с българите. Алчна, безбожна и озверяла сган ще е на власт винаги тук...изчакайте да минат изборите за да видите "новите" още по-алчни и свирепи мерзавци :)
  • 10 Красимир Димитров

    1 0 Отговор
    Днеска Линкълн утре Бентли.Тези пари могат да се използват за много по благородни каузи,а Кирил може и с Опел да се движи.В някой други светове политиците и управниците се возят в автобуси и карат колелата ,а не S класи както нашите Бай Ганьовци.
  • 11 БУМЕР КАМОР

    1 0 Отговор
    jalkotoo e che tova sa pari na viarvashtite koito sa dadeni kato darenia za hramovete a tezi samozabravili se popove si kopuvat koli za ne malko pari.
  • 12 JOE

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "wise":

    Когато проповядваш едно, а всъщност друго съвсем нормално е хората да те оплюват и наричат най-малкото лицемер, това не важи само за Кирил. Има много свестни хора примерно отец Иван, той с парите дето евентуално би изкарал не си е купил нова кола, а е направил приют.
  • 13 пътешественик

    0 0 Отговор
    Оставете Кирил на мира!

    Колата не е нито негова, нито е купена с даренията на миряните!

    Колата, както стана ясно, е подарък от варненска дилър на автомобили. Колата НЕ е била чисто нова, използвана е била и след това леко ударена, ремонтирана и чак тогава подарена на църквата.

    Целият шум е заради медиите, които търсят скандалното в новината за новата кола и спестяват цялата истина за да се продават вестниците и сайтовете им!

    Не вярвайте сляпо на това което медиите ви казват! Те се опитват от всяко нещо да направят сензация или скандал за да увеличат тиража си. Тяхната функция отдавна не е да информира! Всичко е бизнес!!!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "пътешественик":

    a dali si prav ?
  • 15 БУМЕР КАМОР

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "пътешественик":

    a i tova kakvo obshto ima s tova che ne sleze dori ot kolata be?
  • 16 W164

    0 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ЗАВИЖДАТЕ.КАТО ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ТАКИВА КОЛИ ДА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ И ДРУГИТЕ ХОРА НЕ МОГАТ
  • 17 yellow

    0 0 Отговор
    Защо всеки по-богат циганин или кебапчия да може да се вози в S класа а един митрополит да не може в доста по-евтиния Линкълн?
  • 18 до Н 15

    0 0 Отговор
    А ти случайно да знаеш знаеш какво е Кирилица?

    Не, не отговаряй. ОчевАдно е!
  • 19 JOE

    2 0 Отговор
    Ами като толкова го жалите съберете му за Бентли, пък той ще ви опрости греховете. Проблема не е само в колата проблема е заменките на апетитни земи, ДС-досиетата и т.н., просто те са му изградили лошо име, а на него въобще не му пука и доказателство за това е благославянето от колата.

    Коментиран от #21

  • 20 адфгхцжжбнжбн

    1 0 Отговор
    Господ да го накаже !!!
  • 21 до Joe

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "JOE ":

    Joe,

    ти май не четеш.

    Нокой не му е събирал пари. Една фирма е решила да подари кола на църквата. Толкова ли е сложно да се разбере?

    Не виждам никакъв проблем в това ако друга фирма реши да подари Бентли на църква.

    Какъв е проблема?

    Коментиран от #22

  • 22 JOE

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "до Joe":

    Аз много добре чета, но ти се правиш май, че не разбираш, никой не подарява просто така каквото и да е, пък бил той поп или депутат.
  • 23 бати батев

    0 0 Отговор
    За този наказанието е само едно.Скоро в един български сериал разиграваха подобна история но там продажното попче си купи Ауди с даренията от църквата,но го застигна божия гняв:)
  • 24 хитлер

    1 0 Отговор
    така ще прави като няма началник
  • 25 до Joe

    0 0 Отговор
    Далаверата на дарителя е очвидна - автомобилът е сниман по всички телевизии, вестници и сайтове, при това многократно, при това в продължение на месеци!!!

    И цялата тази реклама за около 30 - 40 хил $!

    Priceless!!!
  • 26 gost

    0 0 Отговор
    Тоя митрополит и цялата църковна институция , пак ще кажа институция , защото реално е такава имат за цел да привличат заблудени люде към вярата , реално всичко в даден момент опира до пари които се вкарват в тая институция , за да може калъфи като тоя митрополит да карат скъпи коли вместо да помагат на други хора както уж повелява тяхната вяра ...
  • 27 КАТ

    0 0 Отговор
    Я го оставете дядото да си покара количката,че за онзи свят не може да си купи винетка...
  • 28 Гошо от Варна

    1 0 Отговор
    Човекът си е направо за патриарх - Христос е проповядвал от едно магаре, а митрополит Кирил - от цели 300 коня!

    Коментиран от #29

  • 29 wise

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гошо от Варна":

    Отдавна е минало времето на патриарсите с магаретата, стига вече да ни управляват бедняци, как да мисли той за духовното ако не си е решил битовите проблеми?
  • 30 никсън

    1 0 Отговор
    Господ дава на вярващите - да бе , да !!!!! нито съм вярващ , нито атеист , но вулгарността на българските "божи" служители е направо безочлива !!!!!!!!! не е за това , че се вози в Линкълн , А8 или друга кола , а за начина по който го прави !!!!!!!! а , обясненията и коментарите на случилото се по телевизията ме разплакаха до сълзи !!!!!!!!
  • 31 дреме ми на .....

    0 0 Отговор
    '' гладен поп нема'' )))
  • 32 съвестен

    0 0 Отговор
    Срам и ПОЗОР за институцията че търпят този '' митрополит'' . Няма ли кой да го накаже???
  • 33 съдник

    0 0 Отговор
    Не трябва ли църкавата и представителите и да се сближават - сливат с народа ,а не да показват своето превъзходство???
  • 34 ЛИНЧ

    0 0 Отговор
    Нямаме нужда от такъв Патриарх ! ЛИНЧ
  • 35 хахаха

    0 0 Отговор
    Предполагам,че ,,тройната е виновна,,
  • 36 Емануил Петров

    0 0 Отговор
    Исус ходеше пеша, а когато трябваше да влезе в Ерусалим като цар възседна магаре,и по неговото време е имало расови коне,колесници и каляски,но Той най-великия се сниши и унизи до най-малките.Това,което правят тези "духовници" е мерзост ,за това,че съблазняват народа вместо да го насърчават да се развива духовно ще отговарят някой ден, и дано Бог бъде милостив към тях!