Отидете към основна версия

4 374 49

Едно забавено извинение...

  • протести-
  • промяна-
  • подмяна-
  • полицаи-
  • извинение

Вместо промяна, докарахме Подмяна на власт с протестите през 2020-та

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Снощи, за първи път от една година насам, излязох на площада. Не толкова в знак на подкрепа към генерал Янев, колкото в знак на протест срещу лаик политиците, които дойдоха на власт след протестиге през 2020-та.

Оказва се, че много от полицаите и техните началници ме помнят. Един от началниците (няма да споменавам имена от уважение), ме попита "сега срещу кого". Тонът му издаваше лек гняв с примес на неприязън.

Знаех защо ме пита, знаех защо е и тонът, с който ми говореше. Почувствах срам и вина, защото той беше прав. Там, насред площада, на който неуморно виках "оставка" месеци наред, аз се почувствах сразена. След като мина почти година откакто напуснах и партията си, и политиката, огорчена и омерзена, тази вечер един началник от СДВР ми напомни за едно дълго отлагано от мен извинение.

Искам с гордо изправена глава да поискам извинение от българските граждани, че вместо промяна, докарахме Подмяна на власт. Хора, които употребиха всички протестиращи, служители на реда и граждани, и се продадоха за едното депутатско място. Не беше достатъчно да свалим Бойко Борисов от власт, трябваше и да подсигурим една по-добра алтернатива. Провалихме се. Съжалявам!

Накрая, но определено не на последно място, искам да се извиня на служителите на МВР, които бяха омерзени, поругани и използвани като стълба към властта. Противно на всички спекулации за полицейско насилие, наредено от тогавашната власт, противно на преекспонирането на "побоя" над "мирно" протестиращи студенти, аз се извинявай на служителите на реда, които спасиха мира и реда по време на протестите с възможно най-минимални щети.

Силно се надявам, че всеки един от тях ще получи заслуженото уважение и извинение, когато му дойде времето. Надявам се, неуважаваният от мен, Бойко Рашков, да спре да се гаври с подчинените си и да ръководи МВР с чест и професионализъм, без вендети спрямо високо квалифицираните си служители! Хора, отдали години на народа и работата си, вместо на семействата си. Хора, които с екипа си влизат в горящи сгради за да спасят човешки животи. Хора, които винаги са вършили работата си с чест и достойнство и по време на протестите, са се опитвали винаги да си сътрудничат с мирно протестиращите, с цел да няма ненужни ексцесии.

На тях, служителите на реда, които години наред са ненавиждани от обществото, дължа извинение като част от протестиращите, които много пъти се опитваха да ескалират напрежението, за да има за какво още повече да се иска оставката на Борисов. Да, вярно е, че на протести 2020 имаше ОПГ. Дори може би няколко. След като бюрото за контрол излезе със становище, че не е имало незаконно подслушвани протестиращи, аз искам да попитам МВР и прокуратурата, дали има разследвания срещу определени хора за провокации, ексцесии и подбуждане на младежи към агресивно поведение с цел провокации.

Проведе ли се разследване, младежите (клиентите) на Хаджигенов били ли са в нетрезво състояние, с хладни оръжия у тях, за да бъде разпоредено тяхното арестуване и отвеждане под колоните, далеч от мирно протестиращите граждани? Къде са всички записи от мобилните камери, които показват тяхното състояние и поведение? Не са ви удобни ли в момента, господа управляващи? Както и да е. Стореното - сторено! Целта на това мое писание е да се извинява. От свое име, като протестиращ да поема своята част от отговорността за всичко лошо, което се случи в последната една година. Простете!

Коментар за ФАКТИ на Маргарита КРЪСТЕВА

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 61 гласа.

Свързани новини