Отидете към основна версия

6 996 267

Защо украинското знаме трябва да остане на сградата на Столична община

  • софийска община-
  • възраждане-
  • костадин костадинов-
  • украйна

Реториката на Костадинов не за първи път издава желание да се взриви общественото устройство

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинското знаме на сградата на Столична община не е предателство спрямо нашите ценности и идеали, както се опитват с крясъци да ни убедят от "Възраждане". Напротив: днес мястото на украинското знаме е тъкмо там.

Коментар от Петър Чолаков:

Украинското знаме на сградата на Столична община не е предателство спрямо нашите национални ценности и идеали, както се опитват с крясъци и провокации да ни убедят от "Възраждане". Напротив: днес мястото на украинското знаме е тъкмо там. То е израз на това, че България, ЕС и нападнатата от Кремъл Украйна споделят общи ценности. Ценности като демокрацията, свободния пазар, човешките права. Путинизмът - един агресивен, авторитарен и репресивен режим, е враждебен на този ценностен пантеон, отрича го и се опитва да го стъпче с войнишкия си ботуш.

"Ако още не сте в затвора, това не е ваша заслуга, а наш пропуск"

Украйна стана жертва на инвазия, защото мнозина в тази страна пожелаха тя да се откъсне от руската орбита и да потърси сближаване с ЕС. Това показва анализът на процесите в Украйна, довели до бягството на Янукович, до Евромайдана, до анексията на Крим и в крайна сметка до военните действия на Москва срещу Киев.

Нормално е политическите системи, които са алергични към авторитаризма, да подкрепят Украйна. Нещо повече: те имат дълг да го правят. Европейският Комитет на регионите отправи призив украинското знаме да се поставя върху обществени сгради и институции в страните от ЕС. А в навечерието на 9 май, Деня на Европа, с цветовете на украинския флаг бе осветена и сградата на ЕК в Брюксел.

А какви са "ценностите" на "Възраждане", които направиха два опита да махнат знамето от общината? Най-добре те се илюстрират с цитат, който Костадинов гордо сподели във Фейсбук: "Господа управляващи, ако още не сте в затвора, това не е ваша заслуга, а наш пропуск". Това са думи на Феликс Дзержински, съветски комунист и създател на болшевишката тайна полиция ВЧК, която е предшественичка на КГБ. Ценностите на Дзержински, цитиран сега от г-н Костадинов, не само нямат нищо общо с демокрацията - те са изпълнени с омраза към нея.

Реториката на Костадинов не за първи път издава желание да се взриви общественото устройство. И не за първи път от нея лъхат заплахи за гражданския мир. Патриотизмът на "Възраждане" е кремълски патриотизъм, а поведението на Костадинов, който е партиен лидер и депутат, съвсем не е безобидно и съвсем не е за подценяване - това поведение е опасно.

Да не говорим, че ако България наистина беше "васална държава" на Вашингтон и Брюксел, както се опитват да ни убедят политици като Костадинов, такива като него нямаше да бъдат интервюирани, нямаше непрекъснато да им се дава трибуна в медиите, нямаше да намерят място в парламента. Фактът, че гласовете на кремълските патриоти отекват гръмко навсякъде, опровергава на практика собствените им тези.

Нищо общо с демокрацията

Само че битието на подобни фалшиви герои е не просто безпредметно, а вредно. Разпространението на фалшиви новини, заплахите на Костадинов към журналисти, намеците за саморазправа с политически опоненти, подстрекаването на граждани - всичко това няма нищо общо с политическия плурализъм, с демокрацията. Къде е прокуратурата? Какво става с разследването на г-жа Гунчева заради призива ѝ руски ракети да поразят Министерския съвет?

Кремълските патриоти трябва да си прехапят езиците, а украинското знаме, колкото и да не им харесва, ще продължи да се вее.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 221 гласа.

Свързани новини