Отидете към основна версия

12 463 11

Мръсотия и наркотици заливат Кара дере

  • мръсотия-
  • наркотици-
  • заливат-
  • кара дере
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Боклуци, фекалии и спринцовки от наркотици оставят след себе си туристите и т.нар. еколози, които разпъват палатки и каравани на Кара дере. Това са основните коментари на хората в социалните мрежи. „Много от "летуващите" си забравят боклука и когато дойдат на следващата година почват да мърморят и да си търсят чисто местенце -и така всяка година се повтаря. Дали ще доживея да видя Кара дере без боклуци....по скоро ще е като в песента - а дано,ама надали“, казва възмутен турист от миналото лято. Друг пък казва „говната не са проблем, щото наторяват, проблема е тоновете хартия, кенчета от бира, пластмасови туби, фасове и още и още боклук от "цивилизацията". Често сред боклуците се забелязват и захвърлени спринцовки и игли от наркотици. Публична тайна е, че на Кара дере се пие много и се друсат. Изпиват се тонове алкохол и бира, пуши се „трева“, шмърка се и се бият яки дроги.
Мизерията се допълва от тонове хартия, пластмасови шишета и туби, стъклени бутилки. Всички пикаят и серат по храстите, където е пълно с лайна и тоалетна хартия. Често можеш да настъпиш нечие друго лайно, докато отиваш и ти да вършиш същото, коментират летуващите.

Брадати и пияни бандюги гърмят шашки и копаят масово из гората на Карадере в търсене на турско имане без да се съобразяват с птички, тревички и Натури. Това показа излъчения наскоро на София филм фест  документален филм „Последните Черномонски пирати“.Култовата за хипарската група къмпингари на Кара дере лента показва как група ренегати са превърнали мястото във втори роден дом и го смятат за изконно свое. Тартора им Иван-Джака е зарязал децата и жена си и живее незаконно във фургон на плажа на дерето, раздава команди на останалите герои, пие като мен, рита и бие "другарите" си и рови за съкровището. Събрал е група от десетина бараби, които се препитават като гонят диви прасета из плажа, ловят риба и копаят гората.
От трейлъра на лентата става ясно, че "пиратите" са готови на всичко, дори действия извън закона. Чува се дори репликата на един от барабите, сочейки двата края на брега: "От тук дотам закон няма, а няма и да има, на никой няма да го дадем.
Филмът предизвика противоречиви коментари сред къмпингарите. Много от тях заявиха, че никога не са виждали въпросния Джак, а повечето изказвания са, че дерето е много мръсно и вече не става за цивилизавони хора.  „Сега всичко там е обосрано от моторизираните градски демо-хипита, които не знаят как да се отнасят с горещо защитаваната от тях "околна среда". Отврат!“, пише в коментар за филма възмутен къмпингар, който преди години често е ходел там, но се е отказал.

„Мъжът ми е от Варна и всяка година правим малък тур по Северното Черноморие, та поне за малко се отбиваме и на Кара Дере. От напълно девствен плаж, там стана ужасно пренатъпкано. Миналата година бяхме ужасно разочаровани, цялата гора пренаселена, пълно с боклуци, не можеш да се разминеш от коли и джипове. Напълно се изгуби духа на това място“, възмущава се друга гражданска.„От повече от 12 години всяко лято ходя там. По няколко пъти и за различни периоди от време - седмица дори веднъж месец. Страхотно място. Никога не съм чувал за тези хора“, споделя друг привърженик на природата. И добавя: „Преди 10-12 години беше вълшебно. После стана страхотно и постепенно стигна до "хубаво е, но е пренаселено и вероятно няма да го има следващата година".

Кара дере се намира между град Бяла и село Горица и е най-южната местност във Варненското Черноморие. Това е място, известно с девствената си природа. Тук идват туристи, които искат да съчетаят преживяването от контакта с морето и плажа с живот в дива гора, без следа от цивилизация. Кара дере се намира близо до Иракли и до северния склон на Стара Планина. Плажът на Кара дере е без камъни и предлага чудесни условия за сърф.

До Кара дере се стига с автомобил, с колело и пеша от град Бяла. Разстоянието е около четири километра. По плажната линия и в гората всяко лято пристигат стотици туристи. Това за съжаление предизвиква и голямо количество отпадъци, които замърсяват местността. Понякога обаче се намират хора, които с личните си автомобили извозват отпадъците на недобросъвестните туристи.

Кара дере е едно от любимите места на почитателите на нудизма и на сърфа. В Кара дере туристите пристигат, за да изживеят щастието да са почти като първите хора. Хранителни продукти се набавят от близките населени местности, а дървен материал се продава на пътя между Варна и Бургас.

Туристите, които идват редовно в Кара дере, знаят, че трябва да носят със себе си прибори за хранене, съдове, чували за отпадъци, въжета и други полезни неща, които ще им послужат при летуването в полеви условия. В гората има извор, чиято вода е много хубава, туристите го използват не само за питейна вода, но и за къпане и за пране. На места има вода и в цепнатините на скалите. В единия край на плажа има лечебна кал.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини