Отидете към основна версия

12 521 32

От 2019 г. депутатите разрешават незаконното подслушване

  • срс-
  • пламен иванов-
  • подслушване-
  • бюро за контрол на срс-
  • данс

Скандалът със СРС-та или Quis custodiet ipsos custodes?

Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Quis custodiet ipsos custodes? (Кой ще ни пази от пазачите) Тази древна латинска сентенция очертава един от основните постулати, върху които се е градило римското право и държавност.

Депутатите обаче са готови да превърнат Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) в придатък на специалните ни служби.

То няма да ги контролира, а ще прикрива техните практики на незаконно подслушване и следене на гражданите.

ФАКТИ вече писа, че по ръба на бръснача на закона депутатите ще попълнят неговия състав.

Пламен Колев Иванов е предложен от партията на Веселин Марешки ВОЛЯ за член на Бюрото за контрол на СРС. Интересното е, че той обаче е служител на ДАНС.

Формално той има необходимия стаж да влезе в Бюрото за контрол на СРС-та. Въпросът е, доколко като служител на ДАНС, Пламен Иванов безпристрастно ще се грижи за правата на гражданите, а няма да изпълнява поръчки.

Кандидатът на Воля за Бюрото за контрол на СРС - та, първо трябва да подаде оставка от заеманата в момента длъжност и тогава да се кандидатира. Това е процедурата, която следва разпоредбите на чл.45 и чл. 47 от Закона за ДАНС, както и чл.130 от правилника за прилагане на закона за ДАНС.

През ноември 2012 г. Венета Марковска беше избрана с гласовете на ГЕРБ и Атака за член на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота. Тя беше принудена да подаде оставка като заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС), за да бъде допусната до полагането на клетва в Конституционния съд. На церемонията Венета Марковска беше бламирана от тогавашния държавен глава Росен Плевнелиев. Малко по-късно тя се пенсионира и започна да работи като адвокат.

По тази причина и Пламен Иванов трябва да подаде оставка от ДАНС. В противен случай има основателни съмнения, че специалната служба иска да овладее Бюрото за контрол на СРС.

Илко Желязков – Сивият кардинал на ДПС в службите.

Той е бивш служител на Национална служба “Сигурност” и ДАНС.

От 2013 г. насам, откакто Делян Пеевски не успя да се задържи на поста председател на ДАНС, ръководните кадри в службите за сигурност стават лица, близки до Илко Желязков. Такива са Ангело Прокопиев, зам.-председател на Държавна агенция “Разузнаване”, Росен Тодоров, зам.-началник на Националната служба за охрана, Цветан Китов, председател на Държавна агенция “Технически операции” и други, припомня „Терминал 3“.

Така на всички служби в сектор “Сигурност”, включително КПКОНПИ бяха инсталирани кадри на Илко Желязков през 2018 г.

През 2018 г. на 60-годишния юбилей на Желязков присъства целият ръководен елит на сектор “Сигурност”.

Влизането на кандидатът на ДПС в Бюрото за контрол на СРС-та е явната заплаха за гражданското общество и правата на гражданите.

Сянката на „Големия брат“ надвисва над България.

Всеизвестен факт е, че специалните служби по света се изкушават да прекрачват закона. В същото време гражданското общество изработва механизми, за да се противопостави на безконтролното подслушване и следене.

За целта беше създадено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства като е независим държавен орган, който осъществява наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства.

По тази причина издигането кандидатурите от ВОЛЯ на Пламен Колев Иванов и на Илко Желязков от ДПС повдигат редица въпроси.

Основният е доколко един служител на ДАНС ще може безпристрастно да контролира не само бившата си служба, но и други органи да не се изкушават да подслушват или следят незаконно гражданите.

От своя страна „Терминал 3“ припомня, че Илко Желязков достига до ниво началник на сектор в направление „А“ на НСС. През 2001 г. обаче е освободен от структурите на службата за сигурност като според публикации в медиите, отстраняването му е за злоупотреби с информация, нелоялност и извършване на корупционни действия.

Бившият депутат и председател на „Да, България“ Христо Иванов смята, че управляващите не желаят да направят реформи, а в вместо това продължават с "ескалацията на тоталитаризмите". Той даде пример с това, че ДПС лансира за председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства хора, обвързани с Пеевски. "Още една структура, която се обезличава и обезкостява, която трябва да гарантира гражданските свободи", предупреди Христо Иванов.

Както се вижда, на хоризонта се очертава заплаха за гражданското общество и медиите в България. Тя броди из кулоарите на парламента. До дни депутатите ще пратят в историята гарантирани от Конституцията права на гражданите.

Това ще е реалност, ако се приемат новите кандидатури за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

Честито! От новата 2019 г. депутатите ще разрешат безконтролното подслушване.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини