Отидете към основна версия

7 666 14

200 млн. лв. ще си поделят излизащите в пенсия чиновници

  • пенсиониране-
  • чиновници-
  • заплати

Това е цената на оптимизацията на администрацията, заложена в бюджет 2022

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Оптимизацията на администрацията ще струва 200 млн. лв. тази година. Това е заложената сума в бюджет 2022, става ясно от документите към законопроекта. Той в момента минава второ четене в парламентарните комисии, припомня в. "Сега".

Още в първите си дни на поста вицепремиерът Асен Василев обяви, че новото управление ще намали администрацията с 30 000 души. После се разбра, че става дума основно за хора, които са навършили пенсионна възраст. Именно техните обезщетения са оценени на 200 млн. лв.

Друг е въпросът дали сумата ще бъде усвоена. След голям ентусиазъм в първите заседания на новия Министерски съвет, темата изчезна от дневния му ред. Според публикуваните от правителствената пресслужба решения, разпределяне на средства за обезщетения по линия на оптимизацията за последно е правено на 22 декември.

На две заседания в края на миналата година правителството отпусна над 7,7 млн. лв. за обезщетения на държавни служители на девет министерства. Те обикновено са два вида - изплащаните накуп заплати при пенсиониране и изплащането на неползван отпуск. Няма данни колко души са пенсионирани към момента от новите управляващи, тъй като само някои министерства ги обявиха. В МОН например обезщетенията на 25 души са 617 069 лв. Сходна е сумата и в Министерството на икономиката - 630 000 лв. за 26 пенсионери.

По Кодекса на труда човек може да получи до 6 заплати при пенсиониране. Държавните служители обаче имат право на по-големи обезщетения по силата на Закона за държавния служител. При служебно правоотношение обезщетението при пенсиониране е в размер 50 на сто от месечната основна заплата, определена към момента на прекратяване на служебното правоотношение, за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни основни заплати. Това означава, че 10 заплати може да получи човек с 20 г. стаж като държавен служител (статутът бе въведен с административната реформа от 1999 г.).

Ако към момента на прекратяване на служебното правоотношение държавният служител е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни основни заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни основни заплати.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.

Свързани новини