Отидете към основна версия

11 330 43

Как Борисов използва прокуратурата да изтрие разговори от един телефон

  • бойко борисов-
  • телефон-
  • изтриване-
  • барселона гейт

Каква е била целта на ареста на Денков?

Арестуваният Веселин Денков. Кадър от разследването на Антикорупционния фонд
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Оказва се, че бизнесменът Веселин Денков, който беше показно задържан и обвинен за изнудване и убийството, държан в ареста без доказателства, е пряка жертва на Бойко Борисов и неговата връзка с аферата в Барселона.

Жената на Денков – Ивайла Бакалова, бивша Мис България – се е сближила с Борислава Йовчева, поддържала контакт с нея, помагала ѝ да си намери жилище и училище за дъщеря си Ема в Дубай. Бакалова живее в Дубай през повечето време от годината, води се постоянен резидент там. Йовчева обмисляла да се премести в Дубай след като къщата в Барселона беше осветена в медите, а испанската прокуратура започна разследване за пране на пари. Приятелка на Бакалова я свързала с Борислава Йовчева, с молба да ѝ помогне. Тя не е знаела отначало нищо за Йовчева, разбрала е при разговорите си с нея за кого става дума, и въпреки всичко е помагала. Нейната помощ е станала причина за репресия срещу нея и мъжа ѝ. По-късно нейни познати я предупредили, че Борисов се заканва „да ги приключи“, разказа Бакалова включително пред Нова тв.

По-долу са показанията на Ивайла Бакалова пред прокуратурата, в които тя директно прави връзка между Борислава Йовчева и бившия премиер Бойко Борисов. Делото по т. нар. Барселона гейт беше иззето от наблюдаващ прокурор и прекратено в частта, в която е разследван Борисов. Мнението на новоназначените прокурори е, че твърденията на Бакалова не се приемат за достоверни.

Каква е била целта на ареста на Денков? Разследващите са иззели от дома им бижутата и скъпоценностите на Бакалова, прибрали са колата ѝ и смартфона ѝ. Когато месеци след ареста на мъжа ѝ, телефонът ѝ е върнат, тя установява, че цялата кореспонденция с Борислава Йовчева в приложението WhatsApp, всички разговори, чатове и данни за комуникация с нея, са били изтрити, включително в облачния архив. Оказва се, че няма никаква друга цел на ареста и обвиненията срещу Денков. Те са абсолютно безпочвени и накрая той е освободен.

Така Ивайла Бакалова застава без да иска и в основата на разплитането на мафиотската структура около Мартин Божанов – Нотариуса. Нотариуса, който беше застрелян неотдавна, се появява покрай ареста на Денков като „консултант“. Той изпраща своя помощник адвокат при Бакалова, който ѝ предлага да плати 100 000 евро „минимум“, за да се “уреди” освобождаването на мъжа ѝ. Бакалова записва някои от разговорите и това става основа за разследването на Антикорупционния фонд “Списък за бърз контрол”. Осветена е схема за подкупи в Специализирания наказателен съд.

Постепенно след убийството се разкрива голяма мрежа, оплела съдебната система и властта с корупция и престъпност.
Бившият главен прокурор Гешев, който почти две години държеше чадър над делата и компрометиращите данни за Борисов, изведнъж се активира за довърши разследването по Барселона гейт и последва неговото светкавично отстраняване. След уволнението на Гешев е премахнат и наказан и наблюдаващия по делото прокурор Стефан Христов, защото си позволил да работи извънредно и така нарушил правилниците. След назначаването на мястото на Гешев на неговия заместник и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, прокуратурата прекрати всякакво разследване и обяви Борисов за “чист” по Барселонагейт.

Факсимилетата от показанията на Бакалова пред прокуратурата са публикувани в сайта „Биволъ“:

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.

Свързани новини