Отидете към основна версия

4 033 36

Костинброд 2. В ролята на Бареков - Тошко Йорданов

  • тошко йорданов-
  • софия-
  • избори-
  • костинброд 2-
  • костинбродска афера

Защо ЦИК не се произнася с решение, а изпраща писма, които имат различна юридическа стойност, към момента също не е ясно

Снимка: БНТ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Скандал, който силно напомня "костинбродската афера", започна днес. Както в случая с Николай Бареков през 2013 г., и сега в главната роля е ТВ водещ, който се е преквалифицирал в политик - Тошко Йорданов.

Според източници на OFFNews.bg целта е да бъде спряно машинното гласуване и в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини.

"Има такъв народ" сезира Централната избирателна комисия във връзка с отказа на кмета на София Васил Терзиев да изпълни разпореждане за унищожаване на останалите ролки с хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г. Това обяви днес на брифинг в сградата на парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Как точно ИТН са сезирали ЦИК, при положение, че самата Столична община е уведомила ЦИК за това, не става ясно.

Тошко Йорданов каза още, че днес ЦИК с повторно писмо е разпоредила на Столична община да бъдат унищожени незабавно всички неизползвани ролки.

"На миналите избори заместник-министърът на електронното управление от ПП-ДБ си позволи да изнесе кодовете на машините по време на процедурата в нарушение на закона. Какво се случва сега на 20 май - ЦИК изпраща писмо до всички кметове и областни управители, в което ги уведомява, че трябва да унищожат ролките хартия от машините от местните избори. Както знаете, хартията и бюлетините за изборите са със статут на ценни книжа и се печатат в БНБ, за да не стават фалшификации. ЦИК изпраща писмо всички хартиени ролки – неизползвани, да бъдат унищожени. Оттук нататък общината и кметът, който си позволява да не изпълни това нареждане, е софийският кмет Терзиев", заяви Тошко Йорданов.

Терзиев обаче няма как да унищожи тези ролки, тъй като тече административно дело, заведено от Ваня Григорова, с което тя оспорва резултата от местния вот. Следващото заседание по делото е утре, 7 юни.

Ролките с изборна хартия се държат в същите помещения, в които се съхраняват изборните книжа и бюлетините от местните избори миналата година - точно тези книжа са обект на делото. Помещенията се запечават с подписи и печати.

Със свое решение от 10 март 2023 г. ЦИК е разпоредила как се влиза в запечатани помещения с изборни книжа - в точка 3 от това разпореждане изрично е посочено, че е необходимо решение на ЦИК.

В късния следобед ръководството на Столична община е поканено на заседание на ЦИК, на което са присъствали всички членове на ЦИК и трима служители на МВР. От общината са казали, че няма проблем да отворят помещенията, ако ЦИК гласува решение за това. От ЦИК обаче твърдят, че изпратените писма са достатъчни.

Защо ЦИК не се произнася с решение, а изпраща писма, които имат различна юридическа стойност, към момента също не е ясно.

Костинбродската афера се случи през 2013 г., когато от ефира на ТВ7 Николай Бареков и Мая Манолова опитаха да внушат ден преди парламентарния вот, че се готви изборна измама с бюлетини в частна печатница в Костинброд. Съдът обаче прие по-късно за доказано, че намерените бюлетини не могат да бъдат използвани за изборна измама.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.

Свързани новини