Отидете към основна версия

45 799 79

Адв. Емануил Йорданов за ФАКТИ: Бойко Рашков не е удобен на тези, които бяха свикнали да лапат безнаказано

  • емануил йорданов-
  • адв. емануил йорданов-
  • бойко рашков-
  • прокуратура-
  • иван гешев

Той е професионалист, разбира си от работата, удоволствие е човек да работи с него", каза някогашният вътрешен министър по адрес на настоящия - Бойко Рашков

Снимка: ФАКТИ

“Трудно ми е да преценя как един разследващ полицай - дори и директор на главна дирекция, би могъл да заплаши прокурор. Това няма как да се случи. Нито пък има как да принуди прокурора да свърши някаква работа. Прокурорът е господар на досъдебното производство и той решава какво да се прави”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Емануил Йорданов, който е бивш вътрешен министър. Думите му бяха по повод разследването на “Хемус” и “престрелката” между прокуратурата и МВР в изминалия уикенд.

“Има хора с богато въображение. Преди години тогавашният главен прокурор пускаше периодично свои подчинени да дават интервюта срещу мен - измисляха си колкото им глас държи”, допълни той.

“Лошото е, че един вътрешен министър сам не може да свърши работа. Когато прокуратурата има съвсем други виждания за наказателния процес, нещата съвсем не се получават. Работил съм преди години с Бойко Рашков във времето, когато аз бях министър, а той - директор на Националната следствена служба. Работили сме много добре, разбирахме се добре. Той е професионалист, разбира си от работата, удоволствие е човек да работи с него. Той обаче не е удобен на тези, които бяха свикнали да лапат безнаказано в продължение на години. Затова ще го атакуват и то много”, посочи още адв. Йорданов.

“Ако трябва да говоря с някого за това как се развива наказателното правораздаване и как работи МВР, едва ли ще избера точно Гешев за събеседник. Много често си задавам въпроса кой е големият престъпник, осъден на база обвинителен акт, писан от прокурора Гешев. Трудно ми е да си отговоря. Имаше период, в който Ваши колеги питаха Софийски градски съд колко обвинителни акта е изготвил Гешев като прокурор в Софийска градска прокуратура и дълго време не получаваха отговор. Накрая се получи някакъв отговор и в него се виждаше, че броят на обвинителните актове е по три на година, което означава голяма продуктивност и много сериозен принос в битката с престъпността”, посочи още той с ирония.

“Още преди 20 години групировките започнаха да се развиват в съвсем друга посока. Те зарязаха дивашките изпълнения, които правеха по улиците на България и преминаха към бизнеса. Престъпленията преминаха в една друга сфера. В началото на 2000-та година на едно заседание на ръководството на МВР и директорите на национални и регионални дирекции, аз заявих, че искам акцентът да падне по работата върху икономическата престъпност. След това срещу мен започнаха какви ли не атаки, така както сега атакуват Бойко Рашков. Сега структурата на престъпността е друга”, коментира адв. Йорданов.

Според него участието на Борисов в престъпните схеми е доказуемо, но не с това ръководство на прокуратурата.

По повод вероятността съдебната реформа да бъде проведена, той посочи: “Това е една много трудна задача. Умерен оптимист съм. Струва ми се, че новото правителство е натоварено с прекомерни очаквания. Не зная как това ще им се отрази. Те не могат да направят чудеса. Оставяме настрана липсата на опит - никой не се е родил научен, нито пък има училище за политици. Все някога човек трябва да тръгне в тази дейност, учи се в практиката и в движение. Най-опитният български министър председател на Прехода остава в историята с израза “Луканова зима”, а друг с толкова много управленски опит като него не сме имали на този пост”.

Според адв. Емануил Йорданов настоящото правителство не прилича на никое друго. “Някои се опитват да ги сравняват с юпитата на царя, само че за мен това сравнение е невъзможно, защото при царя имаше много хора с висока квалификация - изявени личности, които неясно защо се отказаха от своята индивидуалност, за да бъдат царедворци. Никога няма да забравя как хора с отлично име в правните среди се страхуваха да изкажат лично мнение по един или друг проблем”, смята той.

“В това правителство се вижда, че няма да има диктат”, посочи адв. Йорданов.

“В българските партии обикновено най-опасните противници се проявяват вътре в самата партия и рано или късно успяват да я провалят. Що се отнася до медийните сирени на ГЕРБ, които тръбят, че ГЕРБ щели да бъдат някаква страшна опозиция - не мога да направя нищо друго, освен да се усмихна”, смята още той.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 165 гласа.

Свързани новини