Отидете към основна версия

9 696 147

Ако Тръмп стане президент: САЩ ще отправят страшна заплаха към Путин, ако откаже да се съгласи на американските условия

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • преговори-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • заплаха-
  • оръжия-
  • нато-
  • война

Тръмп иска бързо да сложи край на войната, ако бъде избран за президент през ноември. Но има много въпросителни.

Снимки: БГНЕС/ EPA

Доналд Тръмп, ако спечели президентските избори през ноември 2024 г., обмисля възможността да окаже натиск върху Русия и Украйна, за да принуди страните да се върнат към мирните преговори. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Съветници на републиканеца разкриха, че Тръмп има амбициите – ако спечели втори мандат за президент – да накара Москва и Киев да седнат за преговори още в началото на мандата му, за да бъде сложен край на войната.

Украйна гледа скептично на обещанията на Тръмп, че може да спре войната „за 24 часа“, ако стане президент отново. В същото време, според източниците, Тръмп може да заплаши Владимир Путин, че ако откаже да преговаря с украинците, то Вашингтон ще засили военната си подкрепа към Киев на секундата, предоставяйки на украинците огромно количество оръжия.

Няколко съветници на Тръмп, включително Лари Кудлоу и Робърт О'Брайън, също публично се застъпиха за затягане на санкциите срещу Руската централна банка, за да повлияят на намерението на Путин да продължи войната, отбелязва Bloomberg. Източниците на агенцията добавиха, че засега никой от екипа на Тръмп не преговаря с руски и украински посредници, тъй като законите на САЩ забраняват на частни организации да водят преговори на това ниво от името на правителството на страната.

Освен това, според агенцията, съюзниците на Тръмп обсъждат идеята за реформи в НАТО, след които член 5 от Северноатлантическия договор ще се прилага само за страни, които са постигнали целите за разходи за отбрана.

През юни 2023 г. в интервю за "Ройтерс" Доналд Тръмп призна, че Украйна може да се наложи да отстъпи някои територии на Русия, за да спре войната. Украинските власти смятат за основно условие за прекратяване на войната изтеглянето на руските войски от цялата територия на страната. Русия настоя Киев да признае териториите, анексирани и завзети от руски войски, за руски. Москва редовно обвинява Киев, че е спрял преговорите, проведени в началото на войната. Украйна от своя страна твърди, че не може да има доверие на руските терористи, които продължават да избиват цивилни граждани, докато публично говорят за "мир".

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 74 гласа.

Свързани новини