Last news in Fakti

21 Януари, 2015 16:30 4 120 3

12 слабо представили се за HR на Митниците правят нов конкурс

  • слабо представили се-
  • hr-
  • митниците-
  • конкурс

Ще има ли съкращения във ведомството?

Миналата седмица допуснатите 12 души до първия обявен конкурс за директор на дирекция „Организация управление на човешките ресурси” в Централното митническо управление са се представили слабо. Това е решила Комисията във ведомството. Беше обявено, че като съвместяващ длъжността на този пост остава Цвети Георгиев. Той има право да остане временен шеф до шест месеца. При създалата се ситуация от Митниците избраха варианта нов конкурс, а не нов конкурентен подбор.

Днес на страницата на Митниците повторно обявиха конкурс за длъжността. При първия конкурс сред допуснатите 12 кандидати направиха впечатление двама, които вече са заемали този пост - Димитър Симбаев и Елена Кирилова. Симбаев така и не се е явил на теста, тъй като му било обидно.

Още при допускането им, синдикатите в Митниците скочиха срещу Елена Кирилова, която на конкурса се е представила зле, макар и да се ползва с протекции.

Елена Кирилова е бивш директор на дирекция „Организация управление на човешките ресурси” и бивш главен секретар на Агенцията от времето на предишното управление на Ваньо Танов. Припомняме, че, според синдикалистите, Кирилова грубо и системно е погазвала трудовите и социалните права на служителите, когато е заемала този пост. Подготвените от нея нормативни и административни актове са послужили за масовите уволнения в системата на Митниците. Митничарите не желаят Кирилова да се завръща и заради ежедневното унизително и оскърбително отношение към служителите на Агенцията, което тя демонстрирала, както и заради установяването на двойни стандарти при определяне на индивидуалния размер на трудовите възнаграждения за една и съща длъжност. Тя е обвинена и в греха, че създавала нездрава работна среда, постоянно напрежение във ведомството и демотивация на служителите.

За всички тези „постижения” при напускането й по взаимно съгласие тя бе обезщетена с шест брутни работни заплати в размер на петцифрена сума, твърдят синдикалистите.

Според запознати, тогава Кирилова, която е приближена на шефа на Митниците Ваньо Танов, е уволнила 1900 души, от които сега са възстановени близо 80%. Това пък в момента налага съкращения, тъй като щатът не може да се разтяга до безкрай. Затова Кирилова отново е една от удобните фигури, които трябва да заемат този пост. В Митниците усилено се заговори, че предстоят 15% съкращения. Освен това, заради водените дела и възстановяване на работа се изразходват допълнителни средства за обезщетения за заплати. В същото време се ограничават средствата по допълнителното материално стимулиране.

На следващия конкурс няма да е чудно, ако се явят същите 12 кандидати, коментират запознати. Дали ще са по-подготвени, ще стане ясно. Така или иначе, със сигурност, както при всяка смяна на властта и заради възстановените от съда на работа митничари, предстоят съкращения.

Припомняме също, че при предишния конкурс смущаващ бе и фактът, че председател на конкурсната комисия бе временно изпълняващият длъжността началник на Митница Югозападна Георги Александров. Подчертаваме: временен шеф, при това не от Управлението. Сега ще видим кой ще оглави комисията. Едно е сигурно: търси се удобен човек, макар и с конкурс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    0 1 Отговор
    бях участник в конкурса и мога да кажа,че всичко протече прозрачно и честно, но явно ние сме се затруднили със задачите, които бяха ситуации от практиката.
  • 2 Роза Римбаева

    0 0 Отговор
    И как разбрахте че братчеда му било обидно? И къде се е чуло и видяло чираците и калфите да изпитват за тапия майстора?
  • 3 тимбаев

    1 0 Отговор
    То едни майстори, да ти умре магарето.