Last news in Fakti

23 Февруари, 2015 14:36 9 577 5

Митничарите готови на протест заради схемата "Наш човек"

  • митничарите-
  • готови-
  • протест-
  • схемата-
  • "наш човек"-
  • конкурс-
  • елена кирилова-
  • ваньо танов-
  • петър якимов-
  • синдикатите-
  • митниците
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очаквано, както Факти.бг първа писа и многократно предупреди, Елена Кирилова ще заеме вероятно поста директор на дирекция „Организация управление на човешките ресурси” в Централното митническо управление, което не за първи път взривява синдикатите. Това все още не е оповестено официално от Агенция „Митници”, но става ясно от писмо на КТ „Подкрепа” до министъра на финансите Владислав Горанов.

В него се казва, че по информация на КТ „Подкрепа” при втория тур на конкурса за тази длъжност на първо място е класирана Елена Кирилова. От синдиката обръщат внимание на министъра със следното:

От КТ „Подкрепа” са категорични, че конкурсната процедура е опорочена, тъй като няма разписана процедура за това кой и как формулира изпитните казуси, кой носи отговорност за верността на „верните” отговори и как е гарантирана степента на сложност на казусите, в зависимост от нивото на съответната конкурсна позиция. Всичко това позволява да бъдат извършвани манипулации при конкурса. На първия конкурс Елена Кирилова е постигнала едва шести резултат. Между провеждането на двата конкурса Кирилова няколко пъти е посещавала сградата на Централното митническо управление по различни поводи и се е срещала с директора на Агенцията. От КТ „Подкрепа” считат , че срещите й с органа по назначаването, в условията на конкурсна процедура, е недопустим, най-малкото защото поставя останалите кандидати в неравностойно положение.

Първият писмен изпит за тази длъжност бе проведен на 13.01.2015 г. той не бе преминат тогава от нито един от 12-те кандидата. Според КТ „Подкрепа”, след като резултатът от конкурса е показал, че няма подходящ външен експерт за длъжността, резонно е било да се премине към конкурентен подбор, който позволява по-голяма бързина , оперативност и по-малко финансови разходи за администрацията. Вместо това само след три дни , със заповед на директора на Агенция „Митници”, повторно е обявен конкурс за същата длъжност. Както се очакваш, Елена Кирилова отново е подала документи за участие в процедурата. Вторият конкурс бе проведен в периода 17-18 февруари 2015 г.

Според синдиката в Агенция „Митници” има доказани специалисти с дългогодишен опит, които биха могли да водят сериозна кадрова политика, без да се повишава напрежението в Агенцията и то при спазване на законовите разпоредби.

В КТ „Подкрепа” е постъпил сигнал от синдикалните членове в структурата на Агенция „Митници” , че неправомерните действия на Кирилова, като бивш директор на дирекцията са намерили място в доклад на инспектората на Министерство на финансите. Едно от предложенията в доклада е те да бъдат изпратени и в Агенцията за държавна и финансова инспекция за проверка на направените констатации. 

КТ „Подкрепа” апелира да се проверят резултатите и констатациите на АДФИ преди Кирилова отново да бъде назначена на същия пост. От там напомнят на министъра, че в изпълнение на друга препоръка в доклада на Инспектората в Агенция „Митници” беше образувано дисциплинарно производство, което Кирилова е избегнала, чрез сключване на споразумение за напускане при предишното управление на Танов по взаимно съгласие и е била овъзмездена с шест брутни заплати на главен секретар.

От КТ „Подкрепа” подчертават, че дори фактът, че Кирилова участва в двата конкурса, е бил достатъчен да повиши напрежението, да наруши ритъма на работата и да се отрази демотивиращо на служителите в Агенцията.

Тук Факти.бг припомня, че по времето, когато започва проверката съвместяващ длъжността на дирекция Човешки ресурси в Централното управление на митниците е г-жа Германов, но Елена Кирилова е главен секретар. Кирилова постъпва в Агенция „Митници” като директор на дирекция Организация и управление на човешките ресурси, в която е влят и Инспектората на агенцията. Т.е. във властта на Кирилова е да избира, предлага за назначение, преназначава, проверява и уволнява служителите. Тя е назначена за първи път през май 2010 г. и идва, за да прокара политиката на тестовете, за която Танов настоява. След време тя се издига до главен секретар, като първоначално е директор на човешки ресурси и и.д. главен секретар , а после главен секретар и и.д. човешки ресурси, докато не използва всички възможни срокове за съвместяване – целта е да взема допълнително възнаграждение за втората длъжност и да не изпуска контрола върху дирекцията. Накрая се налага да бъде поставен друг началник на дирекцията, но не титуляр, а отново временен началник в лицето на дясната ръка на Кирилова – Маргарита Германова, която е психолог и уж обезпечава тестовете.

От доклада ясно се вижда и колко струват и колко законни са тестовете. Освен, че фирмата, от която са закупени е избрана без процедура, няма и следа от писменни документи за използването на тестовете  - не е извършено обучение на служители за разчитането на тези тестове, няма инструкция как се ползва продуктът, за какво служи, какви са ограниченията му и възможностите му, няма описание какво всъщност е било купувано, което се твърди и от Легия "Антимафия".

Самите тествания се провеждат първо на хартия, без запечатани пликове или друг гарант за обективност, а в последствие започват да се правят на компютър. Но никой от кандидатите не вижда резултата си, не може да се запознае с оценката и тълкуването на този резултат или да получи обяснение защо, на база на какво е достигнато до дадено заключение. В много от случаите, най вече при вътрешни конкурси, когато явно неудобният кандидат се е справил толкова добре, че резултатът му не може да бъде тълкуван превратно, тестовете изчезват, биват загубени и предложения за назначения се правят на база интервюто, т.е. на база субективни критерии.

Общият извод на доклада е, че докато екипът Танов – Кирилова е прилагал безпристрастните тестове в митницата това е струвало на данъкоплатеца милиони под формата на обезщетения и съдебни разходи, защото това са допълнителни суми, които се отпускат на ведомствата, а не се делят от бюджета му.

Сега Танов отново е шеф на  митниците и прави всичко възможно да върне тестовете. Подобно предложение вече е оформено като промяна в законодателството и е изпратено към Министерство на финансите. Няма нищо лошо да има конкурсно начало и тестове, стига те да са обективни, а не субективни. Танов прави и всичко възможно да върне в Митниците и Кирилова и това не е случайно.

Нека не забравяме и че тестовете са пряко свързани с арестите на митнически служители от последните години. Всички арестувани, включително и началникът на Митница – Свиленград Тодор Караиванов, са преминали през тестовете за интегритет. А една от версиите за намерените в Караиванов крупни суми у тях е подкуп при конкурс.

Изводът е, че една процедура сама по себе си не е нито напълно честна, нито напълно пробита. Въпросът е как и от кого ще бъде изпълнена тази процедура.

В писмото си до министъра на финансите от КТ „Подкрепа” заявяват в заключение, че молят да бъде взето отношение по проблема в Агенция „Митници”, с което ще се предотврати понататъшното повишаване на напрежението в агенцията и ще се избегне зараждащите се протести.

Днес и на Тристранката въпросът за Кирилов е бил отправен, министърът на финансите препрати за отговор към Ваньо Танов.

Факти.бг ви предоставя и първа и последна страница на доклада на инспектората на МФ до бившия министър на финансите Петър Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники Николов

    0 0 Отговор
    е какво очаквате бе , къде има назначен не наш човек, от ожраната и чистачката като почнеш и пазач в лудницата не те вземат
  • 2 ха ха ха

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА То щом и великите кадри от митниците започнаха да стачкуват, ние какво да кажем, сигурно трябва да се бесим.... Накъде отива тази държава ... :)
  • 3 Кратун

    0 0 Отговор
    Защо не наричате нещата със собствените им имена? Пинокио е лйбовницата на ганьо танов и двамата крадяха с г.за си и плачеха от мъка, че има нощ и трябва да се спи и не може да се крадне. Тая яма дето паланджосваха мир не им дава, как не им се пукнаха жлъчките от яд докато бяха изгонени от Агенцията, и досега не е ясно. Естествено че ганьо ще върне Пинокио, кво значение имат някви конкурси, урко ще направи не два а дванайсе, за да се сбере пак с Пинокио.
  • 4 ЛЮБИТЕЛ

    0 0 Отговор
    Питам, къде бяха синдикатите когато затвориха Митница Видин?
    Май стачкуват само ако имат изгода.
  • 5 ivo

    0 0 Отговор
    Тази комбина Танко-Ленка ще докара до крах Агенцията,назначения...уволнения...дела...обезщетения.техни далаверки..алчност и наглост.