Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 23:29 3 730 11

Общините Марица и Раковски с по-висока средна заплата от Пловдив

  • заплата-
  • заплати-
  • софия

Вижте къде в България взимат най-високите заплати

Общините Марица и Раковски с по-висока средна заплата от Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС

Къде в България хората взимат най-високите заплати? Кои райони останаха обезлюдени и обратно - къде има най-много деца? Как се представят учениците на матурите?

Отговорите на тези въпроси дава изследването на Института за пазарна икономика - "265 истории за икономика". На сайта 265obshtini.bg всеки може сам да разгледа картата. Всяка седмица ще се качват нови карти, отбелязва trafficnews.bg.

Заплати

Оказва се, че София е на осмо място по отношение на размера на заплатите. По думите на икономиста Петър Ганев това не е изненада.

Малки населени места, които имат голяма индустрия, са в топ 10. Сред тях Челопеч и Козлодуй, където средната брутна месечна заплата е над 2000 лв. В София тя е 1554 лв.

Девня, Раднево, Гълъбово, Панагюрище и Пирдоп са сред другите градове с високи заплати.

Има обаче и много места, където заплатите са под 1000 лв. и дори под 600 лв., поясни Петър Ганев.

В Пловдив средната месечна залата е 995.5 лева. Ето и каква е статисиката в някои други общини в областта

Родопи - 742.3

Марица - 1 184.3

Съединение - 967.8

Хисаря - 813.3

Калояново- 855.3

Раковски - 1025.1

Садово - 896.2

Асеновград - 712.3

Стамболийски - 898.3

Брезово - 1022.1

Перущица - 768.6

Кричим - 727.7

Безработица

В големите центрове безработицата е под 4%. В София и Божурище тя е под 2%. В Пловдивско и Варненско също тя е ниска.

Не така стоят обаче нещата в Северозападна България, където безработицата е най-голяма. В Димово тя е цели 41%. Десетки са общините, където безработицата е над 30%.

Демография

София, Пловдив и Варна са градовете с най-голямо население. В столицата на година идват около 5000 души. В Пловдив и Варна са около 2000, обясни икономистът пред bTV.

В Свищов, например, около 900 души се изселват от града годишно. Кърджали пък привлича хора и там се заселват 960 души.

Резултати от матури

В София средната оценка от матурите по БЕЛ за миналата година е 4,53. В Трън и Челопеч също са високи – съответно 5 и 4,74.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    3 4 Отговор
    А аз съм от Марс. Преместих се тука, че е пълно с червени комунисти там. Не на празно я наричат "Червената планета"
  • 2 град КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    най големи са зплатите в АЕЦ КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #10

  • 3 ЕХЕЕ

    23 2 Отговор
    Не знам къде в Раковски дават 1025лева заплата средна, ако говирим за индустриалната зона в с.Стряма, там само началниците на производствата взимат добри пари и инженерите, и подмазвачите където вървят след тях постоянно и се скатават по цял ден и карат други хора да им вършат работата.АЙ СТИГА ЛЪЖИ ВЕЧЕ.1000 лева заплата вече е нищо с тези надути цени.Вдигат ти заплатата годишно с 50-100 лева и после почва тока,водата,стоките в магазините, и един вид тези пари ти покриват новите цени и всичко си остава по старому.Сладки сънища

    Коментиран от #4, #6

  • 4 ХоратаКазватСредна

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЕХЕЕ":

    Ами те са чужди предприятия ... шефа им получава средно по 100 хил. на месец средно... и за него работят 1000 човека ... и току им вдигне средната заплата и над 1000 лв :) Не забравяй че средна, не значи че средно всички я получават, може и да са единици хората ) Справка за топлинните счетоводители - там заплатата нали беше по 200 хил. на месец !
  • 5 боцмана

    5 1 Отговор
    Аман от вашите средни заплати , смятате ги като свинското със зеле. Затова сутрин като идват на работа и вечер като си тръгнат за села и общини , селища и махали от рогачи трафика става на миш-маш.
  • 6 боцмана

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕХЕЕ":

    Лошото е , че не смогват да покриват новите цени!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    10 0 Отговор
    Само фалшиви новини за да се заблуждава населението, че става добре а е точно обратното. Става по зле.
  • 9 NikNay

    5 1 Отговор
    За кой ли път трябва да се обяснява на псевдо журналистите , че в пазарната икономика средна работна заплата НЯМА. Има минимална заплата в нагоре таван няма! Някой пише живеят във времето на плановата икономика от преди 31 години. . . . . .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Густо Майна

    3 0 Отговор
    Ми неясно защо табелите на Пловдив дето се казва са сврени навътре в града. Труд, че и Граф-а е Пловдив. Царацово е Пловдив. Войводиново е Пловдив. Радиново е Пловдив. Браниполе, Белащица, Ягодово, Крумово, Златитрап, Първенец... са Пловдив! И интермодалният терминал не се води в Пловдив?! Летището, чието "отпушване" софиянци умишлено не позволяват също не е Пловдив. Направо се чудя как КЦМ и Агрия са в Пловдив (може би завареното им положение). Всичко това го пиша щото предприятията са в землищата на тези "села"!!! Работещите масово обаче са от Пловдив! Самите "селяни", като ги питаш в центъра са от еди кое си от споменатите, ама лятото, като го питаш в Китен е от Пловдив. Бургазлии и варналии са се разпънали на по 50 км от север на юг. Пристанище Варна - запад, кето е в Девня, Варна не си го дава. Бургас си е забил табелата на запад още на магистралата, преди разклона за Житарово, а в Пловдив... Що били заплатите по-високи при Йозо-вците у Ракуски?! Ми щото сме им харизали да цоцат Стряма, затова! Иначе вечер в 17.30 задръстването по околовръстното, посока детелините към града започва от Калековец!!!Въобще в Пловдив е пълна дивотия. Този град не виждам каквъв поглед има в бъдещето и развитието си. Не може така: бачкаме около града, а се тъпчем в него. В Кючука, Тракия и Смирненски буквално в момента никнат цели нови градчета. Без никаква мисъл всичкото този народ и трафик, които ще се генерират какво ще ги правим. Центърът се уплатнява, като за последно.