Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 07:34 3 086 9

София област изпреварва столицата по заплати

  • софия-
  • заплати-
  • доходи

Разликата във възнагражденията с повечето областни градове е над два пъти

София област изпреварва столицата по заплати - 1
Снимка: БГНЕС

През последните години възнагражденията растат в цялата страна, но съществуващите отпреди ковид-пандемията големи различия между областите се запазват, пише "Сега".

Към средата на 2022 г. средната брутна месечна заплата в столицата вече надвишава 2300 лв. След София по най-добри заплати се нареждат областите Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Габрово, където обаче средните им брутни стойности са чувствително по-ниски - в рамките на 1400–1500 лв. Най-ниските заплати се отчитат в Благоевград и Кюстендил – около 1100 лв. на месец, както и във Видин, Хасково и Смолян.

Това показва тазгодишното изследване "Регионални профили" на Института за пазарна икономика (ИПИ) за икономическото състояние на областите в България.

По-детайлно сравнение експертите на ИПИ представят за средногодишните заплати през 2020 г. - първата година на ковид-пандемията. През нея средната за страната годишна заплата преди облагане с данъци и осигуровки е 16 687 лв., като тази стойност основно се дължи на силното представяне на София област.

В София област попадат минните предприятия от Средногорието, което обяснява и високите възнаграждения - средно за годината те достигат 22 950 лв. В сравнение с тях дори столицата доста изостава с 15 857 лв. годишен доход от трудова дейност през 2020 г., което е под средното за страната. Интересно е да се отбележи, че София област леко изпреварва столицата и по ниво на заетост - 75.2% спрямо 74.8% през 2021 г., като роля играят и няколкото изградени индустриални паркове в областта.

На трето място с 15 537 лв. годишен доход от трудова дейност се нарежда област Враца, но отново основно заради високите възнаграждения в едно определено предприятие - АЕЦ "Козлодуй".

В челните редици с около 15 299 лв. годишна заплата е и морската столица Варна - но не само заради туризма, а и заради развитата индустрия в периферията на града. Област Варна е на трето място с коефициент на заетост от 73,8% през 2021 г., което е и исторически рекорд за местната икономика, отбелязва ИПИ. (Средното ниво на коефициeнта на заетост за 2021 г. е 68%.)

Заради минната и енергийната си индустрия Стара Загора също е сред водещите по заплати - със средно 15 010 лв. годишно.

На другия полюс са Благоевград с най-ниска стойност от 10 881 лв. годишно и Видин - с 11 253 лв. В областите Кюстендил, Хасково и Силистра също се получават ниска възнаграждения - между 11 500 до 11 700 лв. Това са и областите с най-застаряващо население в страната и нисък коефициент на заетост на трудоспособното население.

Местните власти трябва да бъдат изключително активни и да работят в посока да привлекат инвестиции, които да трансформират местната икономика чрез повече производителност и конкурентоспособност, посочват експертите от ИПИ. Те съветват още за развитие на индустриалните терени, работа с образователните институци, подкрепа за инвестициите в човешки капитал, отвореност за регионални партньорства.

От ИПИ за пореден път призовават държавата да подпомогне усилията на общините чрез предоставяне на част от постъпленията от подоходните данъци - до 2%, и така те да разполагат с повече собствен ресурс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен 😡

    26 2 Отговор
    Пак фалшиви новини. Къде растат тези възнаграждения, моята заплата не е пипана от няколко години.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Миризлив пор

    6 6 Отговор
    Във общи линии, къде има път има инвестиции, хората работят и вземат заплати. А колко години кака Корни влачеше няколко платени пенсионера да крещят "асфалт не се ядеее"?
  • 4 Гост

    14 2 Отговор
    2300 бруто.. иска ми се да махнем IT сектора и да видим тогава средно тия 2300 как ще се стопят.. В производствата маска почти навсякъде е 1800-1900 бруто и то ако от няколко години по хранителните вериги не мисля , че се повечко.. таз заведенията явно , че са в сивия сектор ниско осигуровки и пара на ръка . По моловете все си мисля , че е същата работа.
  • 5 Фактъ

    15 3 Отговор
    В България , най - високите заплати са колкото социалните помощи на запад . Нали така путинофили и герберасти ?
  • 6 Селяни

    10 8 Отговор
    Столица на България трябва да е Велико Търново - време е преместването и!

    Коментиран от #8

  • 7 Готин

    4 1 Отговор
    Вече нивото на заплащане, не е от значение. Влизаме в "ада"! Цените на имотите за последните двадесет дни се вдигнаха ДВОЙНО.
    За да запазим покупателните си възможности, заплатите трябва да се умножат по 2,5. В противен случай потреблението СПИРА, което означава смърт за икономиката. Увеличат ли се заплатите пък, означава обезценка на парите и стопяване на влоговете. Тръгнахме по нанадолнището и спиране вече няма да има.
  • 8 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Селяни":

    В.Търново не е дори столица на Търновския вилает.
  • 9 Всички знаят

    1 0 Отговор
    Аурубис! Друго няма в областта!