16 Октомври, 2018 20:20 4 904 37

Плевнелиев: Медиите ни са завладени с парите от Цанков камък

  • росен плевнелиев-
  • цанков камък-
  • медии

Шефът на новините по най-гледаната телевизия се определя от златната акция на г-н Красимир Гергов, казал ексамерикански посланик на бившия ни президент

Почти всички медии в България са изкупени благодарение на завишената с няколкостотин милиона лева цена на проекта „Цанков камък”. Това обясни експрезидентът Росен Плевнелиев, макар и без да говори с конкретни имена.

Той участва на конференция в Софийския университет на тема „Хибридните заплахи: мит или реалност? Последствия за националната и европейската сигурност”.

„Южен поток България” беше уговорен спомняте ли си за колко пари? За 4,2 милиарда. В Сърбия знаете ли за колко бе договорен? За 1,6. Това беше моят кошмар – че българската олигархия, която от един язовир с главен консултант направи проекта вместо 400 милиона лева за 1 милиард лева. И точно тогава се изкупиха почти всички медии. Медийната империя е финансирана според мен с тези пари”, коментира бившият държавен глава.

Плевнелиев попита: „Ами какво би било, ако същите тези хора, руските олигарси в България, получат разликата между 1,6 и 4 милиарда евро? Какво те ще купят не с 200 милиона евро, а с 2 милиарда евро! Нашата демокрация беше заминала според мен, ако те имат такъв ресурс. Затова се противопоставих.”

Експрезидентът се похвали, че е спрял „Южен поток” чрез служебното правителство след кабинета „Орешарски”.

В началото на 2013 г. Росен Плевнелиев имал откровен разговор с Бойко Борисов, като го убеждавал да не подава оставка по повод започналите протести за цената на тока.
На другия ден обаче излязъл материал във вестник „Труд”.

„И не искам да забравя и няма да забравя каква беше корицата на вестник „Труд” и кой беше на нея точно в този ден - мисля, че 22 януари 2013 г.

Ескпрезидентът обаче добави следното: „Същевременно вестник „Труд”, който никога не е криел своите проруски позиции и винаги се е управлявал от агенти на Държавна сигурност, на първа страница обилно показваше кръвта от раната на този герой”.

Доклади на конференцията имаха още и експремиерът Иван Костов и бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов.
Последва дискусия с въпроси.

Едно от питанията бе за връщането на Уляна Пръмова в БНТ и как може да се „освободим от това рубладжийско ръководство” на телевизията.

Росен Плевнелиев коментира: Казусът „Уляна Пръмова” може да бъде разглеждан не просто само в рамките на БНТ. Например аз никога няма да забравя как в един момент, в който bTV, която по това време беше най-гледаната българска телевизия, собственост не на кой да е, а на Time Warner - една главно американска медийна компания, излъчваше романтични филми един след друг и репортажи от добре осветения Болшой театър, от Кремъл в момент, в който точно Русия извършваше руската окупация на Крим. Аз тогава лично бях толкова потресен от тоталната дезинформация, която течеше по българските медии, че се опитах да направя нещо, което никога не съм си позволил да правя като държавен глава; не съм си позволил да звъня на един журналист и на един собственик на медия, за да го помоля за нещо. Това беше част от начина, по който аз действах и вярвах, че това беше правилният начин.”

Тогава Плевнелиев говорил с американския посланик и го попитал дали не счита, че нещо не е наред.
„Та нима няма една българска телевизия, една, която да отиде на 100 км от Москва и да покаже как живеят днес руснаците? Защо една българска телевизия не отиде там в Сибир, където веднъж на месец идва влакът с магазина, от който те купуват… Защо не покажем начина, по който днес живеят руснаците? Че практически в крайна сметка опозицията бе избита. Тя не е просто елиминирана, тя е избита. Защо българските медии нямат елементарната смелост да излязат и да посочат проблемите такива, каквито са - как живеят днес руснаците”, попита експрезидентът.

Той обясни, че 2 милиона българи напуснали страната, и попита колко са отишли в Русия. Те били „нула”. Росен Плевнелиев попита и защо подценяваме българския народ. По думите му - хората не са глупави и те вярват в човешките права и свободи и че демокрацията е нещо добро.
„Отгоре на върха на руската пропаганда стои една от любовниците на президента Путин и е инсталирана неслучайно, за да прави това, което тя прави”, добави Плевнелиев.
Любимо средство за антиевропейска пропаганда била Кончита Вурст. Руснаците обяснявали, че това не било нито мъж, нито жена и че такъв бил Европейският съюз.

„Давам си сметка, че толкова надълбоко хващат корени лъжите, които се разпространяват днес от Кремъл, включително и чрез всички медии, не само БНТ, че единственото противодействие може да се води днес в българския парламент, но точно там сме най-пробити. Всъщност и БНТ по един или друг начин, и bTV, и всички останали… няма как, ако в българския парламент се води качествен дебат, честен дебат за ролята на Русия, за хибридните атаки, за начина, по който се влияе на обществото, ако щете за истината – истината за това как живеят руснаците днес, истината за това дали Русия днес представлява някакъв алтернативен модел, в който ние вярваме; истината за това, че в Русия 100 олигарха държат 90% от икономиката, че те държат 97% от банките, че техните деца бягат на запад. Истината, истината, истината! Аз не успях да се преборя, заявявам най-откровено, за това да проведем качествен дебат в българския парламент за истината. Камо ли в българските медии”, коментира още експрезидентът.

„И затова си мисля, че нека все пак да знаем, че голямата битка тепърва предстои. България е парламентарна демокрация. Нека да не се случи така, че лелеяният сценарий от парламентарна за президентска република да се осъществи. Тогава ви слагат един президент отпред с „голям шлем” и сме дотам. Русия винаги е лелеяла и искала и аз съм сигурен, че този дебат ще се вдигне със страшна сила”, заяви още Росен Плевнелиев, като коментира и че „за да разберем, че има по-лошо от мен, по-лошо от нас, трябва да гледаме винаги към Скопие”.

След това експрезидентът се върна на разговора си с предишния американски посланик.
„Например в bTV американският посланик, човекът, когато го питах в прав текст как е възможно американска медия да излъчва денонощно и да облъчва българския народ с руската, кремълска пропаганда – че нашата демокрация се е провалила, че в Кремъл всичко блести и е цъфнало и вързало, и той ми каза „ами, г-н президент, съжалявам (това беше бившият американски посланик), но Вие знаете много добре, всъщност, шефът на новините пък по bTV се определя от златната акция на г-н Красимир Гергов””, разказа Росен Плевнелиев.

Според него в държавата има сто важни позиции.
„Трябва да си даваме сметка, че в тази държава, казвам го най-откровено, има сто позиции. За тези сто позиции проруските лобита водят жестоки битки денонощно и планират с години напред кой ще ги завземе. От тези сто позиции зависи бъдещето на нашата демокрация. И това е главен прокурор, това е шеф на данъчните… Най-голямата репресия днес в България днес минава през данъчните. Но това е моделът на Орбан”, добави Плевнелиев.

Той изрази възмущение, че българските социалисти застанали зад унгарския премиер Виктор Орбан и неговите авторитарни методи на действие, вместо да защитят репресираната им сестринска соцпартия в Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    76 52 Отговор
    Палячо на конци ......:)

    Коментиран от #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТОЧНОТО

    67 43 Отговор
    НАЗВАНИЕ Е ПРОСТИТУТКА !
  • 4 плевен

    59 43 Отговор
    Ако иска да ни каже нещо, да излезе на избори. Плужек безгръбначен.
  • 5 Хахаха

    64 41 Отговор
    браво бе, мушморок безкнижний! Пак изпълзя от болното си съзнание и се пльосна безалтернативно в медийното пространство. Що не се скриеш и не се потърсиш ? Както казва Доктора - е, по-просто на по-високо не сме имали.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ехо росии

    56 36 Отговор
    Плюньо. Плюньо да бяха те избрали за президент на некой джендар парад
  • 8 Брау

    58 38 Отговор
    Истината много боли , когато някой ни каже истината ние го псуваме .
    Е ще бъдем европейци ама друг път, май никога няма да ни разтат заплатите и пенсийите като европейските.
    Дори румънците ни зарязаха И отпрашиха без нас.
    При тези наши заплати здрав човек няма да остане в България , това трябва да ни е ясно. И забележете нито един не е отишъл да работи в Рашън , все на запад и сега в КАНАДА .
    НЯМА ДА СЕ ВРАЗУМИМ , НО ЗАПАДЪТ ЩЕ НИ ЗАПРАТИ ПАК В СИБИР .
    ТОЗИ ПЪТ НАЙ МАЛКО ЗА 100 години .
    А ДА ВИ СА ЧЕСТИТИ РУБЛИТЕ И РУБЛАДЖИЙИТЕ .

    Коментиран от #25

  • 9 Калинка от Герб

    53 44 Отговор
    Тоя палячо е най нищожния от всички президенти при демокрацията и още му дават думата.Ако се мисли за велик защо не се кандидатира за втори мандат за да си види падението и да се скрие в миша дупка. Най малко уважавам хора който се нагаждат според ситуацията когато им е изгодно. Когато ти е изгодно кандидатстваш за член на бкп а след това се правиш на най голям демократ. ТОВА СПОРЕД МЕН СИ Е ЧИСТО ЛИЦЕМЕРИЕ.....
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    32 39 Отговор
    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #23

  • 11 Обикновен Бг

    40 41 Отговор
    ЩЕ ИЗКАЗВА МНЕНИЯ ДОКАТО МУ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ , ЗАБРАВЕТЕ ТОВА МЕКОТЕЛО , НЕ ЧЕТЕТЕ СТАТИИТЕ МУ , НЕ МУ ОБРЪЩАЙТЕ АБСОЛЮТНО НИКАКВО ВНИМАНИЕ , ДАЖЕ НЕ ГО ПЛУЙТЕ В КОМЕНТАРИТЕ , ЗАЩОТО ТОЙ НАРОЧНО ВИ ПРОВОКИРА. НЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ ПОРЪЧКОВИТЕ МУ СТАТИИ , НЕ ГО КОМЕНТИРАЙТЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН И ЩЕ СТАНЕ БЕЗПОЛЕЗЕН ТОГАВА НА АМЕРИКАНЦИТЕ , НА СВОЙТЕ ГОСПОДАРИ. А ТЕ КАТО ВИДЯТ , ЧЕ СТАТИИТЕ НЕ МУ СЕ ЧЕТАТ , НЕ ГО КОМЕНТИРАТ , И НЕ ГО ПЛУЕ НИКОЙ ДАЖЕ , И ТЕ ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА МУ ПЛАЩАТ , И ДА ГО ПОЛЗВАТ ЗА БУШОН . ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА КОЕТО НАПИСАХ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ СЪМ ПРАВ .
  • 12 Българин

    48 36 Отговор
    Русофилчета, да ви обясня с думи прости. Русия не спазва елементарни морални норми и международни договорености. Напада свои съседи, избива ги и им отнема територии. Води пропагандни войни срещу цивилизования свят и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО, организации, на които България е член. С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. На прост език - Русия е враг на България. И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели.

    Коментиран от #18, #26

  • 13 Гифон

    35 31 Отговор
    Човек без лично мнение. Вечно пита и чака да му кажат какво да каже. МУХЛЬО
  • 14 У лево е Крим

    28 8 Отговор
    А! - Е хайде сега! - Кой сега лъже! - Бил спрял южен поток! - Да вземат да се разберат с ББ и началникът на кабинетът му, които преди години се тупаха в гърдите, че били спрели всички руски проекти вкл. ЮП за да върнат доверието към САЩ. Да вземат да поговорят и за Пеевски и Доган, че ще създадат грижи на Борисов с ортаците му. Като гледам за последните години обществените поръчки, концесии и "приватизации", които прибраха Пеевски и Доган... - Не знам!
  • 15 Batushka

    30 24 Отговор
    Ба че тоя що не отиде в гетата на американските градове дето полиция не влиза ....болен манаф....Русия му виновна хората си гледат интереса а той вместо да отстоява независимостта ни иска да ни натика в американските ръце та те да ни доят по демократично и от 7 да станем 5 милиона...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДСБ

    35 17 Отговор
    един президент на който му е ясно откаде идват злините за българия но като чета форума много русофили с тези хора заблудени до никаде не може да стигнем само мизерия

    Коментиран от #24

  • 18 Американеца

    10 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Оо. Българино Ооо неразумни юроде колко се мъчихме докато ви промием мозъците трябва да сменим посолството с министерски съвет че в посолството е много тясно да ви даваме акъл
  • 19 бсфн

    15 3 Отговор
    А Джон Баерли не ну ли е казал кой е вътре в търговията с наркотици.
  • 20 Толи

    10 13 Отговор
    Всички трябва да пазим авторитета на президента Плевнелиев,щом той сам не може да си го опази
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Диди

    27 14 Отговор
    Плевнелиев е прав.
  • 23 гост

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти не си империалист! ДА, част от империята си, ама от робската, че и страхлива част, за която господарят е божество.
  • 24 гост

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "ДСБ":

    Мдааа, щото видиш ли, последните три мандата русофили те управляваха, заедно с така нареченият "президент", нали ?! Та какво направи през мандата си, като му е било "ясно" или е получил внезапно просветление? Какво направи, което да е от реална полза за нормалният българин?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 България

    10 17 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    е натикана в НАТО от еврейски боклуци, като Паси, без референдум и против волята на мнозинството български граждани. Показателно е, че заради НАТО загинаха млади български юнаци пратени от продажни политици в Афганистан и Ирак да защитават краварските интереси.
  • 27 анонимен

    7 0 Отговор
    Ако медиите започнат да имат по свежо излъчване г-н Плевнелиев може би ще се превърнем в по приятна страна за живеене.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 onq s konq

    5 10 Отговор
    Наи великя презедент отка българя съществува! Турнал съм му снимка у обора къде спи коня ми!Коня ми е много спокоен!И сичко това благодарение на него!Ас също съм щаслиф че си имааме текъф презедент къде одеше по митинги с тапети а за нова година се беше смотал в едно мазе а зат него - картина на Колорадо!Тва беше велик бългърин къде ни сближи с братска америка!Па бих гласувал за него!

    Коментиран от #30

  • 30 Анонимен

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    И аз много го обичам и харесвам. И ази съм му турнал снимката в свинарника зада са спокойни свините и да се хранят нормално.
  • 31 гост

    11 6 Отговор
    Брилянтен анализ - браво на г-н Плевнелиев - достоен българин !
  • 32 росен

    4 12 Отговор
    Най-големия безочлив и нагъл простак в историята на Българската политика.Колко бързо един член на БКП и син на партиен функционер, човека, грешка плазмодия който е писал докладни записки срещу свои колеги напр. "„До Бюрото на ВК на БКП при ВМЕИ „В.И. Ленин“ ТУК Докладна записка Относно: Предложенията за участие в конкурси за асистенти… 2. Поради нездрав класов произход възразява срещу допускането в конкурси за асистенти на следните кандидати: - Красимира Любомирова Христова – Правец – англ. език - Нина Епрат Агопян – Ганчева – Правец – микр. пр. и микрок.“ ..." се променя и става голям натофил и прочие. Срам за България. Ако "ФАКТИ" държат на чистота да не публикуват този срам.
  • 33 Townboy

    4 10 Отговор
    А за приятеля на Роската Иво Прокопиев дето прокарва либералните ционистки идеи на Сорос и компания в неговата икономедиА какво да кажем А?!
  • 34 ПЕЕВ

    10 8 Отговор
    ПОВЕЧЕТО КОМЕНТАРИ СА ОТ ХОРА КОИТО НЕ ЧЕТАТ СТАТИЯТА.ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ЗА МЕНЕ НАЪ ДОБРИЯ ПРЕЗИДЕНТ.

    Коментиран от #35

  • 35 пинокио

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "ПЕЕВ":

    Наъ доброто СОРОСЧЕ
  • 36 брег

    3 3 Отговор
    кой му дава ефир на тоя баш комсомолец.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове