Last news in Fakti

21 Април, 2020 16:20 2 586 16

Димитър Маргаритов, КЗП: Пазаруващите да внимават при маркирането на касовия апарат

  • кзп-
  • димитър маргаритов-
  • проверки-
  • аптеки

От началото на извънредното положение до момента има около 500 проверки

Димитър Маргаритов, КЗП: Пазаруващите да внимават при маркирането на касовия апарат - 1
Снимка: КЗП

Съветът към хората е да внимават много за маркирането на касовия апарат. Защото сега този, който е недобросъвестен, има по-голям шанс да удари по джоба потребителя, когато той е напрегнат и не внимава твърде много дали всеки артикул се отбелязва коректно върху неговата сметка. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

От началото на извънредното положение до момента има около 500 проверки само по тематично направление – аптеки, дрогерии, магазини, които предлагат лични предпазни средства и дезинфектанти. Проверките се извършват съвместно с други институции, като например НАП, РЗИ, дирекцията, която отговаря за контрола върху продажбата на лекарства и т.н.

Маргаритов беше категоричен, че към момента е създадена изключително добра организация и координация, разпределение по всички търговски обекти, така че да не се допуска голямо струпване и на екипи, които проверяват, и да не се затруднява допълнително дейността на тези обекти.

„Това, което установяваме най-често като нарушение, от гледна точка на нашата компетентност, е че наистина имаше, особено в началото на извънредното положение, някои опити за заблуждение на потребителите относно цените на определени стоки, особено и на тези, които се оказаха дефицитни – предпазните маски, дезинфектантите. Към момента и този проблем е решен. Макар и на тихия фронт нашите колеги работят на терен ежедневно от самото начало на тази извънредна ситуация“, каза Маргаритов.

Относно задължителното предлагане на български храни от местни производители той заяви, че основен контролен орган ще бъде БАБХ, но от Комисията за защита на потребителите ще проверяват дали за всеки продукт е поставена вярната информация относно съдържанието и произхода, за да може да се проследи дали се спазва новият регламент.

До момента впечатлението от проверките в търговските вериги е че има създадена добра организация от гледна точка на пропускателен режим, на неструпване на хора. Проблемите, които са установени, отново са свързани с опит за поставяне на цени, които на касовия апарат не отговарят на това, което е било на щендера“, допълни Маргаритов.

„Имахме оплаквания и за по-малките, т.н. квартални обекти, в които върху определен продукт – в случая става въпрос за кашкавал, на продукт от една марка е поставен етикет с цена от друга по-скъпа марка. Съветът към хората е въпреки напрежението, въпреки че ние ги съветваме да бъдат по-експедитивни, когато посещават търговските обекти, да пазаруват по предварително изготвени списъци, но въпреки това да се внимава много за маркирането на касовия апарат, особено сега също има някои намаления и промоционални кампании – дали старата и новата цена съответстват. Защото сега този, който е недобросъвестен, има по-голям шанс да удари по джоба потребителя, когато той е напрегнат и не внимава твърде много дали всеки артикул се отбелязва коректно върху неговата сметка“, обясни той.

Маргаритов уточни, че въпреки забавянето на сроковете никой нарушител не би трябвало да си мисли, че санкцията ще го подмине. Когато извънредното положение мине, на всички тези търговци ще бъдат наложени глоби. Той припомни какви са глобите – за нелоялни търговски практики – до 30 000лв., при повторно нарушение – до 50 000лв.

Маргаритов каза, че се следи дали в интернет се продават лекарства, които се изписват по лекарско предписание – извършени са над 300 проверки, от които са установени 15 нарушения.

„Покрай тези проверки попаднахме и на други нарушения, например – продажбата на тютюн и тютюневи изделия в интернет, което също е забранено от закона“, разясни Маргаритов.

Жалбите на пазаруващите онлайн касаят забавени доставки, неупражнено право на отказ от връщане на стоки. Маргаритов напомни, че при такъв тип пазаруване на хранителни продукти по интернет не важат основните правила за онлайн търговията в Закона за защита на потребителите – основно правото на отказ, тоест, нямаме право да върнем закупена храна в 14-дневен срок, но правилата за качеството, изискванията за етикетирането, към съдържанието, към срока на годност, всички тези правила са в сила, те са валидни винаги.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    8 0 Отговор
    Данъчните са озверели от глад. Днес отворих заведението за Доставки за вкъщи и още в 9 часа ми прибраха 130 лева. Обикновено до десет пият кафе. Явно нямат и за кафе. ХА ХА ХА
  • 2 Гойко Митич

    12 0 Отговор
    Модата на Мишоците- бръснат се гола глава или се гелосват за да респектират.Абе колкото и да се мъчете да се дегизирате и да си придадете фасон то си ви е нарисувано на челото,че сте мишленца.

    Коментиран от #3, #16

  • 3 🐀🐀🐀 Тъп ГЕЙбераст

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гойко Митич":

    Такива сме бе бате Гойко.Мишленца сме.
  • 4 Xanibal

    2 1 Отговор
    Тоя скоро ще му свърши мандата и дано на негово място да застане една красива жена която да вдигне имиджа на КЗП.

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 препис

    3 0 Отговор
    КЗП=Каса За Пари.
  • 8 Гошо

    5 0 Отговор
    Мите, кво става с цената на дизела и бензина бе? Кво става със цената на хляба (примерно) като от миналата година газта "намаля" уж с 40% и Бащицата не спря да се хвали? Ако вие сте безсилни сезирайте прокуратурата!
    Днес на брифинга никой мисирек не задава такива въпроси макар, че с поевтиняването на стоки и услуги хората по лесно ще избутат кризата!
  • 9 simval

    5 0 Отговор
    КЗП и НАП да не се занимават с кокошкарски работи ами да проверят рафинерията,защо не свалят горивата.
  • 10 Недко

    4 0 Отговор
    Митьо с едни и същи елементарни приказки навсякъде. Като го видя и спирам телевизора, защото нямам време за губене. Нещо конкретно свършено за хората от подопечната му комисия ще чуем ли? Като данъкоплатец питам.
  • 11 Мандар

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Xanibal":

    Пич, той му е свършил в края на март. Време е да го сменят с някой по-перспективен евентуално.

    Коментиран от #13

  • 12 А, не

    1 0 Отговор
    Много думи, нула съдържание.
  • 13 Xanibal

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мандар":

    Има една хубава сръбска песен и върви със узо, но предпочитам да я слушам като се случат нещата !!! Дано това което се говори, че ще го сменят тоя клоун е вярно, а за дамата ще се радвам много от сърце , но засега ,,забави,забави и наздраве👍

    Коментиран от #15

  • 14 SiMo

    0 0 Отговор
    Като чета този коментар много ограничени и незначителни излиза, че са възможностите на тази комисия. Не разбрах какво е по-различното при проверките сега при епидемията и по принцип. Освен, че проверяващите следяли ежедневно от първия ден на извънредното положение, което трябва ли да означава, че дотогава не са го правели?
  • 15 Мандар

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Xanibal":

    Чува се! Дано се и види скоро! Време му е да слезе от сцената на словоблудството! Ще се черпим скоро, защото едва ли дълго ще го бавят още!
  • 16 Фен фон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гойко Митич":

    Мишок е я! Напоследък тактиката му е да слушка какво говорят над него ББ, Дончев, министрите Ангелкова, просветния който между другото му е кум и др. и да повтаря. Има - няма спекула, туристическите агенции да връщат парите за почивките - да се искат ваучери. Квот кажат над него, такива са и завоите му. Голям шеф на комисия.