Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 06:18 1 136 10

Мими Виткова: Какъв е проблемът да вървят и електронната, и хартиената рецепта, докато се намери решение?

  • мими виткова-
  • електронни рецепти-
  • лекарства-
  • аптеки-
  • здравеопазване

Вероятно решихме с ускорени темпове да въвеждаме всичко накуп, от което се получават такива къси съединения, заяви бившият здравен министър

Мими Виткова: Какъв е проблемът да вървят и електронната, и хартиената рецепта, докато се намери решение? - 1
Снимка: БГНЕС

Електронното здравеопазване, за което говорим повече от 20 години, закъсня доста. Вероятно решихме с ускорени темпове да въвеждаме всичко накуп, от което се получават такива къси съединения. Това са толкова революционни промени за системата, без да бъдат пробирани и да се даде гратисен период, в който да се работи и в двете форми, за да не се случва това, което се случва в момента, а да се видят дефектите. Не трябва да се приема, че е връщане назад. Трябва да се види има ли системата проблеми. Лекарят не знае това лекарство има ли го, няма ли го, защо пациентът трябва да отиде до аптеката, за да разбере, че лекарството го няма. Това попита бившият здравен министър Мими Виткова в студиото на "Денят ON AIR".

Виткова е на мнение, че е възможно да има технически решения, които не са били видени.

"Какво ще правят хората, които не могат да си купят антибиотик, не могат да си купят противодиабетните лекарства. Чудя се какъв е проблемът да вървят и електронната, и хартиената рецепта, докато се намери решение? Лекарите обвиняват фармацевтите, фармацевтите обвиняват лекарите", поясни бившият здравен министър.

Мими Виткова е категорична, че ако не се направи така, че да работят и двете рецепти едновременно, до няколко дни цялата система ще бъде затлачена.

"Може ли да си представите колко хора ще останат без лечение? Всичко това е на гърба на пациента. Те задават ли си въпроса какво ще стане за 2 седмици. Лекарите не са обиграни, голяма част от лекарите са възрастни, те не са на "ти" с технологиите. А никой не си задава въпроса защо има толкова голям дефицит на лекарства. Има производители, които се изтеглят от нашия пазар, защото цените, които ние им налагаме, тук са ниски, но реекспортът е голям", добави тя.

И припомни, че тези дни излезе статистика, че употребата на антибиотици в последните дни бележи спад.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Килипир

    6 6 Отговор
    Проблемът е че секна далаверата на бялата мафия.

    Коментиран от #4

  • 2 Дупничанин

    10 2 Отговор
    Електронното здравеопазване е като електронното правителство на габровския главоч, лейтенанта на банкянския бандит - само приказки, добре прикрити кражби и никакви резултати.
  • 3 Че те си вървят

    4 0 Отговор
    Неантибиотиците са на хартия. Двойна работа
  • 4 Той килипира сега започва

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Килипир":

    Всяка рецепта иска преглед...
  • 5 Няма случайности

    7 2 Отговор
    Добре се грижат за допълнителната смъртност.
    Като не се ваксинират, ще мрат без лекарства...
    До кога ще се грижим за системата, унищожавайки хората?
    Колко човеци ще умрат без лекарства?

    Коментиран от #9

  • 6 Красимир Петров

    9 0 Отговор
    Тази па-ча +Илко Семерджиев+Иван Костов направиха болниците търговски дружества.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    8 2 Отговор
    С тази глупост ,,електронна рецепта ,,особенно с наближаващата зима ,и зачестили распират.заболявания ,най-много да умре някой и друг пациент.Например много от липн.доктори в петък приключват до обяд ,а група протича доста бурно ,и ако човек заразил се и изпусне петъка ,съботата ,и неделята ,няма как да иде при личния ,в аптеката без електр.рецепта не му дадат антибиотик ,тряя да дреме и понеделника на опашка ,и да мръзне ....и пневмонията му в кърпа вързана заради поредната глупост с електр.рецепти.Ще кажете ,,Ами може през уикенда да се иде до държ.болница ,,Посмъртно няма да ида до държ.болница ,при тези некадърници там.Майка имаше 3счупвания на глезена ,и онзи в държ.ортопедия каза ,гледайки рентг.снимка ,,Госпожо няма място за притеснение няма никакво счупване ,....добре че впоследствие ,я заведох в частен кабинет ,крака й посиня, и беше надут като самун хляб.Така че .....не случайно някои доктори ,и сестри , в спешна ,аз я наричам ,,смешна,,помощ ги бият .
  • 9 СЛОНА

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма случайности":

    Я СЪМ НА ТРИ ГРАНИЦИ И АНТИБИОТИЦИ И ЛЕКАРСТВА ,СИ КУПУВАМ ОТ КОМШИЙТЕ А ТАМ НЕМИ ИСКАТ РЕЦЕПТА ,А И В ПЪТИ СА ПО ЕВТИНИ ОТ НАЩЕ И НАЩЕ ДА ГО ДУХАТ,ЧЕ ФАЛИРАТ ЗА ЧАС ...

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.