Last news in Fakti

17 Август, 2023 12:45 1 036 1

Между 7-13 август е имало липса на пет лекарства в аптеките, показва справка на МЗ

  • липса-
  • пет лекарства-
  • аптеки-
  • справка-
  • здравно министерство

Става дума за медикаменти, предписвани при епилепсии и тревожни състояния, диабет и хипертония

Между 7-13 август е имало липса на пет лекарства в  аптеките, показва справка на МЗ  - 1
Снимка: БГНЕС

В периода 7-13 август е имало липса на пет лекарства в аптеките. Това са медикаменти, предписвани при епилепсии и тревожни състояния, диабет и хипертония. Това показва справката на здравното министерство, публикувана в парламентарния сайт, цитирана от bTV.

Общо 21 са лекарствата, които не могат да бъдат открити в аптечната мрежа в периода от 24 юли до 13 август. В списъка с липсващите препарати попада медикамент, който се използва за нетипични припадъци, епилепсии, биполярно разстройство и различни видове мании (превъзбуда, въодушевление и свръхактивност). Има сигнали и за липсващи ампули за лечение на опиатна зависимост и потиснато дишане, които се използват и при пациенти със сърдечни заболявания или бъбречна недостатъчност.
Оказва се, че продължава да е налице и проблема с недостига на лекарства за лечение на предиабет и диабет тип 2 – пациентите трудно откриват конкретен медикамент, който съдържаща метформин. Възрастните хора пък изпитват затруднение при снабдяването си с филмирани таблетки за лечение на хипертония, с активна съставка периндоприл аргинин/индапамид.
На пазара липсват и таблетки с удължено освобождаване, които се предписват за подобряване на кръвообращението и кръвоснабдяването на тъканите с нарушено кръвооросяване, става ясно още от справката, предоставена на Народното събрание от здравното министерство.
От друг списък става ясно, че компаниите, занимаващи се с паралелен внос на медикаменти, са уведомили държавата за намерението си да доставят у нас три медикаменти, съдържащи метформин, които се използват като лекарство за лечение на диабет тип 2, както и на препарати за подобряване на циркулацията на кръвта, за контрол на хипертонията, за намаляване нивата на мазнините в кръвта, за умерен до тежък ревматоиден артрит

В списъка по член. 217 от ЗЛПХМ има и медикаменти, които се използват при депресии и тревожни състояния, при затруднено дишане поради стеснени дихателни пътища, при тежка форма на астма, при гадене и повръщане, при някои ракови заболявания, както и при различни видове инфекции (коремни, бъбречни и други).
В справката на здравното министерство има общо 46 препарата, за които е разрешен паралелен внос и които предстои да бъдат доставени за българския аптечен пазар. А други 12 медикамента са временно или постоянно спрени от търговската мрежа у нас.

Припомняме, че на 8 август в парламентарната здравна комисия беше взето решение всяка сряда министърът на здравеопазването да предоставя на Народното събрание пълна информация относно липсващите в България лекарства съгласно данни на Изпълнителната агенция по лекарствата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Това какво е? Липсваха едни лекарства, някакви 5 вида, ама какви, вие си знаете! Благодарим за точната информация!