Last news in Fakti

30 Април, 2020 09:37 2 509 28

Теменужка Петкова даде едва 10 дни отсрочка за сметките за ток

  • енергетика-
  • ток-
  • парно

Енергетиката ни стабилна, но без евтини сметки за потребителите

Теменужка Петкова даде едва 10 дни отсрочка за сметките за ток - 1
Снимка: БГНЕС

Финансовата система на енергетиката е стабилна и с моя заповед срокът за плащане на сметките на битовите потребители става 30 дни.Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя припомни, че заповедта ѝ е от днес.

Няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на сметки в извънредно положение,

добави тя.

"70% от сметките на битовите потребите са платени без забавяне, 26% са плащания в рамките на удвоения – вместо 10 на 20 дни, което дава добри възможности и показва, че работи тази мярка и дава ефект", обясни още енергийният министър.

До момента са сключени над 10 хиляди споразумения свързани с разсрочване на сметки за ток, добави министърът на енергетиката.

Министър Теменужка Петкова припомни, че в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение е предвидено възможност за удължаване на срока за плащане на сметките за ел. енергия от страна на битовите потребителите.

На база на тази законова мярка срокът беше удвоен и от 10 дни, стана на 20 дни възможност за плащане от страна на битовите потребители.

В същата законова разпоредба е предвидена възможност със заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния оперативен щаб и след анализ на финансовите параметри на системата, на сектор "Енергетика", този срок да бъде променен.

След обсъждане на Националния оперативен щаб постъпи предложение, което е свързано с удължаването на срока за извънредното положение до 13 май и с мерките по отношение опазване на живота и здравето за хората,е направено предложение да се търси възможност да се обсъди възможността този срок да бъде продължен и да може да се позовем на тази законова възможност. За тази цел беше извършен анализ на финансовите параметри на сектора, така че да може да проверим и да се убедим, че системата не би изпитала ликвиден проблем, ако тази възможност за разсрочване на плащанията от страна на битовите потребителите стане факт", коментира Петкова.

Тя посъветва на всеки индивидуално да се обърне към електроразпределителните предприятия, които ще бъдат помолени да проявят разбиране и да бъдат съобразени възможностите на всеки битов потребител на електроенергия за плащане, за да не се нарушат финансовите им възможности.

За първото тримесечие на годината НЕК е с положителен финансов резултат от 13 милиона лева,

а 2019 г. ще приключи с 1,260 млн. лева загуба. През 2014 г. НЕК имаше загуба от над 40 милиона лева, припомни Петкова. НЕК е обществен доставчик, тази му функция е различна от производител и търговец на електроенергия. До либерализацията на пазара на електроенергия НЕК ще продължи да изпълнява функциите си, увери министърът.

Теменужка Петкова коментира по-високите сметки за парно през март.

Консумацията е била по-високо, защото хората остават в своите домове, затова сметките за парно са били и по-високи, обясни Теменужка Петкова.

Тя обеща, че абонатите на топлофикациите да получат компенсации за по-евтиния газ, но не се ангажира с точна дата, посочвайки че трябва да се изпълни предписаната в закона процедура.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червен имбецил

    28 5 Отговор
    Йееее, какъв келепир...
  • 2 Аноним

    8 26 Отговор
    Това вече е нещо

    Коментиран от #9

  • 3 Гост шофер

    35 1 Отговор
    Дране по време на криза.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 чушки

    33 1 Отговор
    " опазване на живота и здравето за хората " ТЕМЕНУЖКЕ,ако вдигнете цената на тока ,животът и здравето на хората няма да бъдат много опазени, душо!
  • 6 Грешно заглавие

    16 6 Отговор
    Какво общо има заглавието с темата?! Не са “едва десет дни”, а “още десет дни” та стават общо 20. Към стандартните десет! Моля пишете коректни данни и информацията нека бъде правилна. Не ни е нужна допулнителна психообработка, за да разберем малоумието на управляващите!
  • 7 Активист на БСП

    24 1 Отговор
    А ЧЕЗ Кога ще го подаряваме на Гинка ГЕРБакова ???

    Коментиран от #14

  • 8 паразен от герберско слабоумие

    27 1 Отговор
    Сега нямам пари , но след още десет дни безработица явно според Теменужка ще ги имам.

    Коментиран от #17, #27

  • 9 Топера

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    Предполагам, че го каза саркастично , за това ти сложих плюс, нали?
  • 10 Откъде пари,

    4 0 Отговор
    За тази загуба?
  • 11 Maximus

    10 0 Отговор
    Е нали ни дадоха 60/40, сега е време да си ги вземат пак.
  • 12 ГЛУПОСТИ

    13 0 Отговор
    ДОРИ И 10 ДЕНА НЕ Е ДАЛА , ТЯ СИ ГОВОРИ САМА !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Червения кхмер

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Активист на БСП":

    Няма да закачаш другарката Гинка,тя и без това поставено лице на столетницата.

    Коментиран от #26

  • 15 смешници

    7 1 Отговор
    Ако искахте да направите нещо реално със цените и сметките за тока , трябваше да го направите чрез Български Енергиен Холдинг" ЕАД , от тук към ЕРП-тата , към фирмите и битовите потребители , за реално отсрочване и цени всичкото останало ви е Пунта Мара. ЕРП-тата са самостоятелни юридически субекти, на които сте им през крачола , ама сте Пунта Мара - ОПГ.
  • 16 Бубу

    5 3 Отговор
    Тая криза е създадена Бойко да взима пари, а не вие.
    Вие ще седите в къщи с маски и ще се страхувате от грипа.
    И ще плащате .
  • 17 А пари за цигари

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "паразен от герберско слабоумие":

    Като ти резнат един ден тока ще ги намериш веднага.

    Коментиран от #22

  • 18 гост

    9 1 Отговор
    Някой може ли да ми каже, защо всички политици са ми противни ?

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Критичен

    8 0 Отговор
    удобните журналя пак не зададаха въпроса за вдигането на цената на тока което предстои ???
  • 21 комик

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    сигурно им имаш и доверие ???
  • 22 примерно

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "А пари за цигари":

    Дай некоя схема за ''намиране'' .

    Коментиран от #24

  • 23 Гост

    6 0 Отговор
    Теменужка спомена да въвежда безкасово плащане на сметките, което щяло да даде сигурност на гражданите. Ако не са ви изтекли данните при аферата с НАП, сега може и да изтекат.
  • 24 Хлъц

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "примерно":

    Огромна " грижа" наистина! Да ти удължи срок за плащане с 1 месец.Но когато падне Извънъредното положение, огромна част,ще се окажат с неплатени две сметки.Другата ,също немалка част,само с една,защото е " отцепила от бюджета си плащане за месец..И загрижената Теменужка само "препоръчва" да се редите на огромни опашки,за да" молите" чеха,германеца,австриеца,за разсрочване на плащането.Но идва нова сметка.Плюс другите касапи- франсето с уж " софийска" вода" Топлофикация, за която заяви,че там няма разсрочване,защото не била под " нейн" контрол.Та драги съселяне,и тук- там гражданье.Чакат ви много полови изненади още в ранна есен.Отговорете си защо ВСС тихичко,в два реда публикация вдигна забраната за връчване на призовки и съд.съобщения.Ами да развърже ръцете на колекторите и чситата.Какво дране до кокал ви чака- нямате си представа! Индивидуално,под ножа.Защото знаят прекрасно,че сте офсе- всяка за себе си,и в краен резултат- всички под ножа.Тези който все още бачкат,ще избират- храна, или сметки.Ще изберете сметките. Другите- при колекторчето и братчето му- чсито.Защото само за сметки към Топлото за минал период има заведени изп.листове за 50 х домакинства,за миналата година. И вече стартират,с тази отмяна на ВСС.Колко ще има нови искове за изпълнение, до есента- не се знае.Ще ви смъкват и вълна и месо до кокал.Важното е,санирането и пътищата за няколко милиарда да не спира. Ама добре ви правят.
  • 25 Димов

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Консумацията е била по-високо, защото хората остават в своите домове, затова сметките за парно са били и по-високи ----------- Ама Март беше топъл и не сме пускали парно ма, лелче. Ако си седим у дома през Август, пак ли ще имаме по 200лв парно, щото сме си били у дома? Че дерете сиромаха - дерете го. Ама поне да имахте акъл за 2ст, да се оправдаете като хората. А вие нямате и само се излагате с изказванията си и с ученическите си оправдания.
  • 26 Мале, мале

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Червения кхмер":

    Ще увеличават цената на тока, вие червени, сини, лилави си играете на цветове, заради това България е паднала под турско и лошо че поука няма а само поговорки.
  • 27 Драскай

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "паразен от герберско слабоумие":

    по цял ден на компютъра и след десет години даже няма да ги имаш.
  • 28 ГЕРБ Народните милионери

    2 0 Отговор
    Енергодружествата и най-вече ЧЕЗ - България /Гинка Върбакова, сърдечна тръпка на Теменужка Петкова/ искат 70 процентно увеличение на цената на нощната енергия и да 3 процента увеличение на цената на дневната енергия. Тяхна отдавна мечта е да изравнят сметките на нощната и дневната енергия, а политиката на Иван Иванов - костовият човек начело на ДКЕВР, е: "Полека и постепенно, но трайно към увеличение". Защото играчите на пазара на електроенергия в България тепърва трябва да забогатеят още повече, разбира се за сметка на обикновените българи. Гарантирано от ГЕРБ!