27 Октомври, 2021 15:51 3 502 15

Вредно е да спим на пуснато парно. Ето защо

  • парно-
  • радиатор-
  • отопление-
  • спане-
  • сън

Най-полезно е да спим на температура не по-висока от 16 градуса

Вредно е да спим на пуснато парно. Ето защо - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма част от жилищните сгради имат централно или локално отопление. Това значително улеснява живота на хората и най-вече носи топлина в домовете ни. Въпреки това, радиаторите могат да ви накарат да се чувствате зле.

Според санитарните стандарти оптималната температура за човешкото тяло е 20-22 градуса.

А в спалнята температурата не трябва да надвишава 16 градуса, пише Флагман.

Ако радиаторите се нагреят твърде много, то в стаята може да стане много топло - 23-26 градуса. Тогава хората, които са в помещението, вероятно ще чувстват постоянна сънливост и умора, терморегулацията им ще бъде нарушена, а ефективността и издръжливостта им по време на физически натоварвания ще намалее.

Освен това прекомерно горещите радиатори изсушават въздуха. Влажността се счита за идеална в диапазона от 45-55%, а при работещо парно този показател често не надвишава 25%. Ето защо експертите съветват да овлажнявате въздуха в помещенията. В такива случаи купичка с вода или аквариум с рибки ще ви помогнат, но най-добре да използвате специалните уреди за овлажняване.

Така, че несъмнено спането в непосредствена близост до парно е вредно за организма. Първо, температурата на въздуха в близост до отоплителните уреди е по-висока, отколкото в цялата стая. Според лекарите температурата над 22-23 градуса се отразява негативно на сърдечно-съдовата система, като натоварва допълнително и напълно ненужно сърцето. Затова лекарите съветват, хората със сърдечни проблеми да намалят температурата в спалнята си и да не слагат леглата си близо до уредите за отопление.

Пресушаването на въздуха от радиатори е неприятно последствие за състоянието на епидермиса и лигавиците.

Кожата става суха, започва да се лющи и губи своята еластичност. А това допринася за преждевременната поява на бръчки по лицето.

Лигавицата на носа също страда. Ако е твърде суха, тя не улавя вируси и бактерии, влизащи през ноздрите. А това от своя страна води до чести настинки и други респираторни заболявания.

Ето защо експертите препоръчват да поставите леглото си възможно най-далеч от радиаторите. Или поне разстоянието между леглото и радиатора не трябва да бъде по-малко от един метър.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подготовката върви яко!

    45 1 Отговор
    Вредно е да се топлим и да се храним! Много е полезно да работим без пари на някой негодник по 10ч.

    Коментиран от #9

  • 2 Кроко

    20 1 Отговор
    Елате да спите с тези 16 градуса при моята. На нея вечно й е студено.

    Коментиран от #6, #8

  • 3 РВЕРЕВР

    6 1 Отговор
    на 18-19 градуса добре се чувствам, познахте зас мен със статията.
  • 4 Гошо

    12 3 Отговор
    В последно време в Европа и у нас се виждат много хора по улиците, които дори в студеното време са леко облечени и дори по къси ръкави. Как ще коментирате това? Дали не е "м@йната ви на скъпото отопление, ще се каляваме, няма да ви пълним гушите!". Как мислите?
  • 5 БОРУНА ЛОМ

    7 3 Отговор
    ВРЕДНО Е И МНООООГОО ВРЕДНО МАЙ МЕСЕЦ НА ИЗРАВНЕНКАТА! СЪЛЗИ ТЕКАТ!
  • 6 NikNay

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кроко":

    Ами грей я бе колега, грей я . Ако ниможеш или не искаш викни комшията - чуждо всеки иска да грее ...
  • 7 ВреднуГлупости

    16 0 Отговор
    По вашата логина лятото като е 35 градуса привечер като си легна (защото се е нагряла плочата) ... в хладилника ли да ходя да спя - или лятото не е вредно спането ?)
  • 8 Брееей !!

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кроко":

    Това а не е питон? Бегай,бегай!
  • 9 сила

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Подготовката върви яко!":

    по 16.....часа
  • 10 Green Certif

    10 2 Отговор
    Органически не понасям студа и мръсотията, но за съжаление в моя град има по много и от двете. На 16 градуса мога да спя ако стана клошар на улицата. Който го прави е за преглед.

    Коментиран от #11

  • 11 сила

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Green Certif":

    и на минус 16 може,въпроса е кому е нужно при положение,че централното отопление е измислено още преди 2 000 години от римляните
  • 12 Реалиста

    9 0 Отговор
    Много е полезно, но единствено само за намаляване на сметките за топлофикация, но води до големи разходи за лекарства като се простудиш.
  • 13 Анонимен

    6 0 Отговор
    А ако имаме синузит? Вас ли да слушам или баба ми, която близо един век спеше с вълнен елек и на запалена печка?
  • 14 ТЕЦ Фънди

    1 1 Отговор
    Вредно е да ползвате парно и то от ТЕЦ СОФИЯ-ФАНДЪК. Ще има да квичите на пролет, след изравняването, че и Крадлев и който да е бил, ша Ви се @бе майката.
  • 15 Еми

    0 0 Отговор
    Свиквайте!