Last news in Fakti

26 Ноември, 2012 17:12 1 449 2

Надежда Нейнски напуска СДС

  • надежда нейнски-
  • напуска-
  • сдс-
  • шарков-
  • мартин димитров-
  • димо гяуров
Надежда Нейнски напуска СДС - 1
Снимка: БГНЕС

Eвродепутатът на "Синята коалиция" Надежда Нейнски поиска от председателя на партията Емил Кабаиванов членството й в СДС да бъде прекратено, съобщи Дарик радио.

Решението на един от бившите лидери на партията идва броени часове, след като Националният съвет на СДС изключи депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров заради поведението им, след като сините номинираха Петър Стоянов за конституционен съдия.

"В живота на всеки човек има моменти, в които се изправя пред труден, но важен избор", е посочила Нейнски в писмото. Според нея от това по кой път ще продължи човек, зависи уважението на хората към него и по-важното - личното му себеуважение.

Надежда Нейнски смята, че решението на Националния съвет е било тест за това кой в какво вярва в СДС. "Случи се нещо, което ме убеди, че вие сте стигнали твърде далеч, че сте преминали всякакви граници, че нямате път назад", пише тя в отвореното писмо до Кабаиванов. "Днес искате да влезете във властта, все ви е едно как. Готови сте да платите всяка цена", се обръща към Кабаиванов Нейнски.

В писмото е посочено, че тя не е готова "да послужи на новите победители от ГЕРБ да заличат спомена от реформите в България".

"За мен СДС не е търговска марка, не е значка за ревера. Той е емоцията, с която отраснаха децата ми. 21 години от моя живот бяха свързани със СДС. Не го напуснах и не го предадох никога. Винаги до днес съм вярвала, че мога да му помогна. И съм работила според силите си. Днес вратите на крепостта са отворени. От свои. И завоевателите се готвят да нахлуят и да поругаят храмовете ни, да плячкосат малкото останало, да се окичат с бойните ни знамена. Аз няма да бъда част от това публично унижение. Не и след всичко, което съм преживяла", пише бившият лидер на партията.

"Не аз напускам СДС, с днешното решение СДС ме напусна", посочва Неински. Тя добавя, че остава евродепутат на Синята коалиция.

Следва пълния текст на писмото на Нейнски, което беше изпратено до Емил Кабаиванов и до медиите.

"В живота на всеки човек има моменти, в които се изправя пред труден, но важен избор. Моменти, в които поставя на изпитание морала си, ценностите си, дори, ако щете - мечтите си.
От това по кой път ще продължи, зависи уважението на хората към него и по-важното - личното му себеуважение. Днешното решение на Националния съвет беше тест за това кой в какво вярва в СДС. Оказа се, че вярваме в различни неща. През последните седмици и месеци чух всякакви нападки по мой адрес. Не счетох за нужно да им отговарям. Но се случи нещо, което ме убеди, че вие сте стигнали твърде далеч, че сте преминали всякакви граници, че нямате път назад.

Чух ехото на ГЕРБ, че управлението на ОДС /1997-2001/ е най-големият провал на българския преход. Тук вече не мога да замълча. Защото мълчанието е съучастие в лъжата и подмяната. А истината за традиционната десница е, че тя извърши демократизацията на България, че върна собствеността на хората, че овладя кризата, наследена от правителството на бившите комунисти, че постави отново България на картата на Европа и света. Традиционната десница защити страната ни по време на Косовската криза, започна преговори с ЕС, свали визите за българските граждани.

И тук идва важният въпрос: къде по времето на прехода бяха лидерите на ГЕРБ? Ще Ви подскажа отговора, г-н Кабаиванов - те бяха от другата страна на барикадата. Днес Вие искате да влезете във властта. Все Ви е едно как. Готови сте да платите всяка цена. Аз не съм готова. Както не бях готова през 1993 г. да приема предложението на Любен Беров след свалянето на правителството на десницата да се превърна в удобната фасада на комунистическата подмяна;

Както не бях готова през 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски след свалянето на правителството на ОДС поиска да ме постави като емблема на подмяната;

Както не съм готова и днес да послужа на новите победители от ГЕРБ да заличат спомена от реформите в България.

Защото няма цена, която може да ме накара да предам надеждите на хората, които продължават да вярват в демокрацията. Няма власт, която може да компенсира моментите, в които като външен министър защитавах интересите на България. Няма пост, който да заличи спомена от сълзите на хората, когато паднаха визите. За мен СДС не е търговска марка, не е значка за ревера.

Той е емоцията, с която отраснаха децата ми. 21 години от моя живот бяха свързани със СДС. Не го напуснах и не го предадох никога. Винаги до днес съм вярвала, че мога да му помогна. И съм работила според силите си. Днес вратите на крепостта са отворени. От свои. И завоевателите се готвят да нахлуят и да поругаят храмовете ни, да плячкосат малкото останало, да се окичат с бойните ни знамена. Аз няма да бъда част от това публично унижение. Не и след всичко, което съм преживяла. Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна. Приемете, г-н Председател, това писмо като заявление за прекратяване на членството ми в СДС.

Аз оставам евродепутат на Синята коалиция - бялата лястовица на надеждата за близо 300 000 души, които никога не предадоха принципите си. И които продължават да вярват, че от пепелището някой отново ще вдигне знамето".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссср

    0 0 Отговор
    Напуснаха търговците храма . Най после ще се изчисти СДС от комунистическите агенти на Костов.
  • 2 таслаков

    0 0 Отговор
    много ме кефи да им гледам цирковете на тия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове