7 Март, 2021 06:31 4 096 57

Рекорден брой българи в чужбина искат да гласуват

  • избори-
  • чужбина-
  • гласуване-
  • секции

80 държави вече са дали съгласие да се разкрият избирателни секции на тяхна територия

Рекорден брой българи в чужбина искат да гласуват - 1
Снимка: БГНЕС

80 държави вече са дали съгласие да се разкрият избирателни секции на тяхна територия за парламентарните избори на 4 април, съобщи БНТ. Рекорден брой българи са заявили желание да гласуват в чужбина. Срокът за подаване на заявления изтича на 9 март, а точно след седмица, на 13 март, ЦИК трябва да реши в кои градове в чужбина и по колко секции ще бъдат открити.

Три дни преди крайния срок, в който всеки желаещ може да изпрати заявление, че ще гласува в чужбина, 70 000 българи, които постоянно живеят зад граница вече са заявили желанието си да упражнят правото си на вот.

"Очакваме на изборите на 4 април българските граждани да гласуват в над 420 - 430 секции", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Това означава, че в сравнение с парламентарните избори през 2017 година секциите ще бъдат с над 60 повече. Рекорден брой избирателни урни се очаква да бъдат открити в Германия и Испания.

"В държава като Германия секциите са три пъти повече, отколкото до сега традиционно са отваряни или очакваме около 60 секции. Испания очакваме двойно по-голям брой секции да бъдат отворени - около 50", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

За откриване на избирателна секция в населено място извън страната трябва да има най-малко 60 подадени заявления на български граждани, които желаят да гласуват там. Срокът за подаване на такива заявления изтича на 9 март. Веднага след това ръководителите на дипломатическите ни представителства трябва да изготвят мотивирани предложения до ЦИК за разкриването на изборни секции.

Ако в едно населено място има подадени до 500 заявления се открива една секция. При 1000 заявления - секциите трябва да са две.

"Ние ще се съобразим както с подадените заявления, така и с всички норми на избирателния кодекс, но и с противоепидемичните мерки, които са наложени в съответната страна", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Външното министерство ще достави във всяка секция необходимите дезинфектанти, маски и други предпазни средства както за хората от секционните избирателни комисии, така и за всеки гласуващ. В голяма част от европейските държави секциите ще трябва да бъдат на различни от обичайните досега места, поради изискванията да бъдат в значително по-големи помещения.

"Още веднъж да благодаря на българските общности зад граница, които активно съдействат на нашите задгранични представителства за намирането на подходящи помещения", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Право да гласуват в чужбина ще имат всички, които не са лишени от избирателни права, дори и да не са подали предварително заявление за това. Тези, които ще пътуват непосредствено преди изборите и на 4 април ще бъдат извън страната, също имат право да пуснат бюлетина, ако искат.

"Всеки един български гражданин, който се намира на територията на населено място, където е разкрита секция ще може, след предоставяне на личните си документи, да бъде включен в избирателния списък, така че при негово желание да упражни своето право на глас", каза главният секретар на МВнР Калин Анастасов.

Най-проблемно се очертава да бъде гласуването във Великобритания. До момента подадените заявления от острова са близо 13 хиляди. Очаква се там да гласуват между 30 и 40 хиляди българи, а избирателните секции не могат да бъдат повече от 35.

Така се получава, че в една секция ще гласуват по повече от 1000 души и със сигурност няма да може да се открият секции във всички градове, където има български общности.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички те

    58 4 Отговор
    са анти-тиква! Ледът се пука,г-да съдебни заседатели,ледът се пука..
  • 2 гадно

    42 8 Отговор
    Шайката никога няма да разреши независи и успели хора да им объркат сметките.

    Коментиран от #38

  • 3 Милен

    8 79 Отговор
    Аз и моите приятели от Америка ще гласуваме само и единствено за ГЕРБ

    Коментиран от #6, #52

  • 4 рут колева

    4 51 Отговор
    и аз съм за герб видях как ще дава по 5000лв на хората които му се молят в парламента на масата
  • 5 Починалите и те ще гласуват за

    33 5 Отговор
    соросоидната мафия ГЕРБ
  • 6 Я ми кажи

    45 5 Отговор

    До коментар #3 от "Милен":

    Ти и твоите приятели-гербаджии в Щатите събирате ли се в една Тойота или слагате шестия в багажника?

    Коментиран от #15

  • 7 Мата Хари

    30 7 Отговор
    В държави извън ЕС не трябва да гласуват. Защо турци ще определят съдбата на българите?

    Коментиран от #8

  • 8 Защото

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мата Хари":

    компромисът бе направен с узаконяването на ДПС преди 30г.А щом веднъж си казал А неминуемо стигаш до Я..
  • 9 цербер

    40 6 Отговор
    След 1-2 години гласуването ще се извършва в 98% от чужбините,защото и останалата част българи ще се изнесе оттук. Баце и компания както са я подкарали,България ще се обезлюди.
  • 10 Австрия и Гърция

    41 7 Отговор
    Сънародници в чужбина,добре да помислим за кого да гласуваме.Борисов адски го е страх от българите в чужбина- стига толкова
  • 11 истина е

    37 5 Отговор
    Ако тиквата влезе в завора ,милион българи ще се завърнат в родината си !

    Коментиран от #35

  • 12 Уса

    25 3 Отговор
    В сащ ще отрежат голяма част от желаещите заради мутренските разпоредби и скапания ЦИК.Мутри долу на колене

    Коментиран от #23

  • 13 Любопитен

    9 37 Отговор
    Абе тия българи които са напуснали страната и живеят постоянно в чужбина,не плащат данъци и с нищо не допринасят за развитието на страната, какво общо имат с живота в България, че ще им се разрешава да гласуват за да определят бъдещето на българите останали си да живеят в България....???!

    Коментиран от #18, #20, #25, #28, #30, #47

  • 14 ДрОгарЕ

    7 15 Отговор
    защо нищо,не пишете,за любимата ви Русия? Там колко секции имате??? А от Марс червени човечета платени имате ли??? Ще са ви нужни!!
  • 15 Уса

    20 7 Отговор

    До коментар #6 от "Я ми кажи":

    Остави го тоя не е у ред.Само 2-3ма на 1000 са гербаджииските подлоги и постоянно им хлопа дъската
  • 16 компромат

    12 6 Отговор
    И според мен постояно пребиваващи, неграмотни които не знаят как да си напишат името и възрастни над 70 не трябва да гласуват
  • 17 ДрОгарЕ

    5 13 Отговор
    не се радвайте от чужбина освен вашите ко..лета друг няма кой,да гласува,за вас,и разновидностите ви!! Пак ще ревете като магарета след изборите!
  • 18 Вкарват пари отвън-навътре

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    и изхранват и помагат на семейства,деца и родители,знаят много добре как е тук и затова е наплива за гласуване - много им се яде тиквеник..

    Коментиран от #29

  • 19 Стрийм

    9 23 Отговор
    При управлението на Бойко с увеличението на доходите на българите и отпусканите помощи се забелязва все по голям интерес на много българи от чужбина да се завърнат в България, НО ако БСП или други паразитни партии спечелят изборите , броят на българите заминаващи за чужбина, отново ще се увеличи...!!!

    Коментиран от #26, #57

  • 20 Коко

    24 2 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    Дельо, тоя същите хора официално пращат в БГ над милиард евра годишно, неофициално познай...и са най-големият инвеститор на тая територия. А огромният процент от тях са там даже без да го искат.
  • 21 555

    15 0 Отговор
    Това го четем и слушаме всеки път преди избори и накрая ~ниска избирателна активност.
  • 22 ДрОгарЕ

    5 8 Отговор
    цяла Турция е дпс! 90% Испания и там е така!
  • 23 Точно така

    2 11 Отговор

    До коментар #12 от "Уса":

    "мутри долу,на колене"!Ама те се съединяват,обединяват стискат юмручета,и неистово искат властта! След изборите пак ще сте на колене!
  • 24 Чочо

    8 8 Отговор
    Най много са гласовете за ДПС.Дори от гласувалите във Белгия и Нидерландия с абсолютно мнозинство печели ДПС.
  • 25 Мъдреца

    23 3 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    А ти драги ми Любопитко, чувал ли си че през последните 3-4 години най-много инвестицйи (тоест готови пари) в родната България идват именно от българите живеещи в чужбина? Я ако обичаш си провери фактите защото всички вие в страната на абсурдите (ние често я наричаме тука "абсурдистан" и то ненапразно) сте все още с парички в портмонето благодарение на нас, които ви "захранваме" с кинти!
  • 26 555

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "Стрийм":

    "Партиен секретар" от партията" майка" гроб запознава оцелелите от варваското управление на партията и първия партиен и държавен ръководител с невероятните "постижения". Алоооу, 2021 година сме не 1981г
  • 27 Петълчо

    5 11 Отговор
    Един по голем КУЛ на изболите за БСП длугали!
  • 28 макито

    18 4 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    те не са отишли там от добро и много от тях искат да се върнат но да живеят в нормална държава и тия изнори са шанс да променят нещата
  • 29 Любопитен

    6 27 Отговор

    До коментар #18 от "Вкарват пари отвън-навътре":

    Да бе,Вкарват пари и изхранват родители , помагат на семейства,деца и родители, понеже парите в чужбина като есенна шума ги събират, Само че е точно обратното - родители с увеличените от Бойко доходи и пенсии започнаха да изхранват децата си в чужбина, А и често Бойко им изпраща самолети и автобуси на закъсалите от безпаричие в чужбина българи, за да могат да се приберат обратно в България...!!!

    Коментиран от #34

  • 30 антисоросоид

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    Какво си се разплакал като вдовица за еди каквоси след като не плащаш данъци и ти дават на ръка пари всеки ден да тролиш тука от сороскоНПО
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Революция

    8 3 Отговор
    Тикво изгний
  • 33 Алфа Вълкът

    3 11 Отговор
    Въобще няма да се мръдна тия избори да се заразявам с коронавирус!
  • 34 Хахаха..

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "Любопитен":

    Като говориш,слушаш ли се? Като вашия вожд си,само Априлското въстание на четвърти ще ви събуди покрай чекмеджетата,друг полезен ход към вас няма!
  • 35 Ганьо

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "истина е":

    От 31 години само 11 управлява "тиквата". Въпросът е какви бяха предишните. Аз ще ти кажа: предишните бяха активисти, днешните са изпълнители на толкова любимата комун окупация. Следващите пак ще са такива със сигурност...
  • 36 Организирана Престъпна Група ГЕРП

    10 3 Отговор
    И пред заплаха от самоубийствен атентат на камикадзе,пак ще отида да гласувам. Очертава се да карам 100км в посока,т.е 200 общо. Но омразата ми към тиквата и неговата престъпна хунта ме амбицира страшно много. Все е било некадърно управление в БГ ,но тези са и крадци измекяри. Европейци и Американци им казват едно,нашите го интерпретират по съвсем друг начин. В нормална държава г е р б ,трябваше да бъдат обявени за ОПГ.
  • 37 Котьо

    15 2 Отговор
    До 13 номер.Тези българи живеещи в чужбина не само да имат право да гласуват , а трябва да им се благодари че го правят. Тези българи в чужбина вкарват над 2 млрд. Евро в България всяка година, тези българи независимо че живеят по добре от множество в България продължават да искат най доброто за България и Българите. И стига сме се делили защото един път роден Българин оставаш завинаги такъв независимо къде живееш. За това Българи всички на 4.4.2021 пред урните, за благото на България и Българите.
  • 38 Жоро

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Хора напуснали предали родината си нямат право на глас

    Коментиран от #39, #44

  • 39 Сск

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Жоро":

    Добре, щом така си го решил
  • 40 НАПРЕЕЕД

    2 2 Отговор
    Рекорден брой българи в чужбина искат да ГЛАДУВАТ АКО НЕ ГЛАСУВАТ ЗА МВУТРАТА !
  • 41 за кой

    3 2 Отговор
    И ЗА КОЙ ЩЕ ГЛАСУВАТ КАТО НЕ ВИЖДАМ ДРУГИ ОСВЕН АЛЧНИ ЗА ВЛАСТ И ПАРИ , НЕ СЪМ КЬОРАВ !
  • 42 Боко Бандита

    4 6 Отговор
    Ей тия българи в чужбината много са се наточили да гласуват за мен.70% от народа тук пак ще ме избере.И с право.Увеличих доходите.Направих пенсионерите с 50лв.по-богати и те вече живеят в разкош.Напълних си чекмеджето с евро и злато.Построих пътища магистрали,църкви,джамии.Дадох пари на кметовете да купуват гласове за мен.Отворих ви моловете,ресторантите,кръчмите.От април отваряме и дискотеките.И най-важното управляваме пандемията най-добре.Вдигнах и броя на заразените.Като дойде 2 април ще отменя изборите заради пандемията по примера на италиаските колеги.Ей българския народ угодия няма.Ти работиш за него той те плюе.Какво да направя повече не знам.
  • 43 НСО

    5 2 Отговор
    който и КРАДЕЦ , да спечели ВЕДНАГА ЩЕ ГО СВАЛИМЕ И ОКАЧИМЕ НА КЛОНА! ВЕЧЕ НЯМА ДА ТЪРПИМЕ КРАДЦИ !
  • 44 hahah

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Жоро":

    Това не го решаваш ти.
  • 45 Охаааааа

    7 3 Отговор
    Това са хората, които Тиквун нарече "лош материал"! Дръж се Тикво, ще те газят сите българи от чужбина!

    Коментиран от #46

  • 46 Ганьо

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Охаааааа":

    До ден днешен не успяха, значи това, че "материала е лош", " мисирки", " аз съм прост и вие сте прости..." Се възприе за вярно от уж обидените...
  • 47 MmAaHh

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    Напротив, имат голямо отношение към процесите в България. 99 % от "чуждестранните инвестиции" у нас са парите, които емигрантите пращат на мама и тате в България.
  • 48 Който гласува за

    2 0 Отговор
    Герб ,Бсп,и разни патриоти, е просто
    ГЛУПАК,или съучастник на крадците,друго обеснение няма
  • 49 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Само отвън ще дойде демокрацията..Защото виждат уродливата форма на управление на Борисов...И ,най вече,че не са на хранилката Му..и са независими,..Ейй,да гласувате..!!! Всички.!!
  • 50 Българин от Лос Анджелис

    2 1 Отговор
    Всички сме против хунтата от ГРОБ начело с главния тартор Бочко Бибочко Тиквочко !!!
  • 51 GREAT BRITÁNICO

    2 1 Отговор
    Идваме си за изборите.
    Да свалим корумпираната шайка от ГЕРБ.
    Борисов очаквай ни....
  • 52 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Милен":

    Миленчо постоянно си наведена, поизправи се малко ако можеш.
  • 53 До 29

    1 0 Отговор
    Ти не си в ред.Иди се прегледай.Хахаха
  • 54 Пената

    1 0 Отговор
    Организиран хаос !
  • 55 Ел Чапо

    1 0 Отговор
    ДЕА са тук ! Ще ни ударят с 🔨 !
  • 56 От чужбина

    3 1 Отговор
    По гербава гърбина и хайде до амина
    И Бочко си замина !!!...
  • 57 Истина

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стрийм":

    Да бе и аз се чудя откъде са тези опашки по границата а то от прибиращи се Българи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове