10 Май, 2021 21:49 10 474 59

Доц. Мангъров: Пак манипулират данни за COVID

  • атанас мангъров-
  • данни-
  • covid

Трябва да се прилага простото тройно правило при сметките за броя на заразените. Така че, според мен, в Индия заразените не са чак толкова много, каза специалистът

Доц. Мангъров: Пак манипулират данни за COVID - 1
Снимка: БГНЕС

Има ли хуманитарна катастрофа в Индия или пък става въпрос за медийна преекспонация на трагедията с К-19 там? Трябва ли да има Национален оперативен щаб у нас занапред и как досега е била организирана борбата по време на епидемии?

Затихва ли коварната зараза по нашите географски ширини и какво да правим занапред? Защитени ли са пациентите, които си поставиха първа доза ваксини АстраЗенека, а втори на други производители?

По тези теми пред novini.bg говори доц. Атанас Мангъров, който е началник на обособената "Ковид клиника" в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

Той е специалистът с различното мнение, а в демокрацията то трябва да се чува, за могат хората да си направят информиран избор.

Смятам, че информацията, която тече у нас и по света относно развитието на К-19 в Индия е отново голяма манипулация. В Индия има 1 милиард и 400 милиона души население.

400 000 заразени на ден там, ако ги съотнесете към нашенските размери и брой население от 7 млн. човека, то това прави около 2000 души да са болни. Знаете, че при нас, съобразено с нашенските мащаби вече сме имали по повече заразени.

Трябва да се прилага простото тройно правило при сметките за броя на заразените. Така че, според мен, в Индия заразените не са чак толкова много.

Обаче не можем да си затваряме очите пред факта, че там нямат добра здравна система, която да е лесно достъпна за хората, поради което те така масово измират. Също така е знайно за битовите условия, в които живеят повечето индийци и за техните хигиенни навици.

Аз лично смятам, че данните за Индия се представят изключително манипулативно.

У нас в момента пандемията е в затишие. Примерно в нашата специализирана болница на един етаж имаме 18 болни, а на другия 21, а днес ще изпишем по 4-5 души и ще станат още по-малко.

В България в болниците имаме 18 000 болнични легла, които са оборудвани с кислородни апарати. В най-тежкият момент ние имахме около 10 000 хоспитализирани болни като не всички се нуждаеха от кислород.

Следващото правителство ще решава дали да назначава нов НОЩ, а кога ще стане това не мога да кажа. Според мен обаче НОЩ нанесе повече вреди, отколкото ползи.

У нас винаги сме имали много добра държавна система за овладяването на епидемии като тази от морбили, от свински грип и т.н. Никога преди не сме имали подобни структури като НОЩ, на се справяхме. Не са ни нужни органи, ръководени от хирурзи, микробиолози и тем подобни специалисти, които да борят въздушно капкова инфекция.

Много е важно хората да се върнат час по скоро към нормалния си начин на живот. Всички тези локдауни, затваряния, отваряния и прочее мерки не дават абсолютно никакви резултати. Видя се, че там, където мерките бяха най-строги, имаше най-много заразени и пострадали.

Хората трябва да се опитат да се отърсят, да се преборят със страховете, които им бяха насаждани повече от година.

Да си мият ръцете, което те и без друго трябва да правят, а онези, които имат хронични, придружаващи заболявания, да се пазят, да не посещават затворени помещения с много хора. Който иска да се ваксинира, нека да го направи.

Не разбирам истерията по границата ни с Гърция и изискването на влизане и на излизане на тестове. Двете държави сме членове на ЕС, но всяка от двете страни гледа на другата като на източник на зараза.

Не разбирам този тормоз, който се упражнява върху хората.

Мерките и в двете страни са почти идентични. Нито ние, нито те са Индия. Подобно отношение е в противоречие на принципите, заради които беше създаден ЕС.

Също така държа да уточня, че заменянето на втората доза ваксини вместо "АстраЗенека", с други, не почива на никакви научни, медицински доказателства и основания. Такива няма. Има зрителни заключения.

Смятате ли, че този, който е получил първа доза от "АстраЗенека", а втора от "Пфайзер", "Модерна" и др. е защитен? Не е. Това са свободни съчинения по тема "Имунология".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 82 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 QR Виза

    96 17 Отговор
    Гърците предвиждат цяло лято на пържещата жега да задължават туристите да ходят с маски и на открито с изключение на плажовете. Нали се сещате, че в тази садистична простотия няма никаква логика, целта е cамо една да глобяват туристи с по 300Е на поразия. Извращенията по границите са бонус!

    Коментиран от #19

  • 2 Гость

    47 132 Отговор
    Пали самолета към Индия за да им обясниш как със чайче и аспиринче да преборят вируса. И без това тука вече никой не те брига и за слива.

    Коментиран от #6, #8, #14, #43

  • 3 АУУУУУ

    29 101 Отговор
    НАЙ-ДОБРЕ ИДИ В ИНДИЯ И ИМ ОБЯСНИ ТВОИТЕ ИЗВОДИ..... ПЪК НИЕ ТУК ЩЕ СЕ ПОСМЕЕМ КАТО ГЛЕДАМЕ ПО ИНТЕРНЕТ КАК ИНДИЙЦИТЕ ПРИЕМАТ ВСИЧКО ТОВА. А ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ПОСМЕЕМ И НА ЧЕРВЕНИТЕ ТРОЛОВЕ С ТЕХНИТЕ КОМЕНТАРИ И ПОСТАВЕНИТЕ ПЛЮСОВЕ ...;-)))))

    Коментиран от #15, #54

  • 4 Хораа

    26 95 Отговор
    Щом няма проблем отивай в Индия.И недей да говориш за хигиена,за да се стигне до твоя частен кабинет трябва да преминеш през коридор и стълбище вонящо на урина и други гадости. Можеше поне да дезифектираш.
  • 5 Да,бе

    24 83 Отговор
    Мангъров,моите уважения,но за интелигентен човек много приказваш и започваш да заприличваш на Онуй от джипа и дневната.Недей разваля хубавото впечатление.АБВ беше достатъчно.
  • 6 Hoho Boho

    68 18 Отговор

    До коментар #2 от "Гость":

    Носи си маската, стой си вкъщи и не се притеснявай!

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А ти хайде

    20 33 Отговор

    До коментар #2 от "Гость":

    да ми кажеш с какви медикаменти да преборим вируса - гарантирам ти, че ще публикувам списъка ти където трябва - и Нобеловата награда за медицина ти е в кърпа вързана!

    Коментиран от #57

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалист

    93 28 Отговор
    РЕСПЕКТ доц. Мангъров❗❗❗
  • 11 Hoho Boho

    15 14 Отговор

    До коментар #6 от "Hoho Boho":

    Що ми сложихте минусчета?

    Тогава да опитам:
    Не си носи маската, не си стой вкъщи и се притеснявай!

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шерт

    26 71 Отговор
    Доценте ,историята ще те осъди като провокатор,търсещ минутка слава за сметка на живота на хиляди българи.Моля отиди и кажи на близките на починалите,че това е безобидно вирусче.Ще те гонят с камъни.

    Коментиран от #39

  • 14 оПп аа

    39 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гость":

    как са ти промили мозъка обаче , че в Индия става нещо много страшно , при 3700 жертви на ден на 1,4 милиарда население :):) сравни мащабите с България и колко умираха тук при пика и ще ти светне хихихи

    Коментиран от #20, #25

  • 15 оПп аа

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "АУУУУУ":

    айде още един промит със същите аргументи като горния , като някои клонинги сте хихихихи
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Свободата

    14 1 Отговор
    Прави чудеса. 👍
  • 18 Hoho Boho

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ганчев":

    Простотията ви е забавна. Продължавайте!
    Можете и повече...:))
  • 19 Мишо

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "QR Виза":

    Ми кой ви кара да ходите в Гърция бе?
  • 20 Гость

    12 23 Отговор

    До коментар #14 от "оПп аа":

    Сухи съчки викаш а? Хора дето не ни трябват? Повръща ми се от такива като вас дето не ценят живота
  • 21 Джо

    13 40 Отговор
    Тоя сайт пълен с поддръжници на мангъра, ама имам чувството, че всичките му фенове сте се събрали тук и сте една малка шепичка разбирачи, дето не можахте даже субсидийка да му докарате в кратката му политическа авантюра. Гледайте и попивайте с жадни очи "истината" от единственият в целия свят, който разбира тази пандемия.

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Д-р Менгеме

    54 10 Отговор
    Мангъров е абсолютно точен и адекватен към проблема Корона вирус и Историята ще докаже, че е бил прав...... Това беше чудовища световна манипулация, която продължава и сега., а решението на проблема чрез ваксини - Абсолютно погрешно
  • 24 САМО ГРОБ

    33 7 Отговор
    Един въпрос към гроб и ковид троловете искащи разстрел на неваксинирани. Колко са процентно умрелите от ковид в Индия колко по света? Сравнявате под 0,1 % с испански грим и с черна чума (50%) хаХАХАХАХАХАХ Ваксинирайте се с екперименталното лекарство, но не ми го натрапвайте с забрани гестаповци от ЕУ

    Коментиран от #26

  • 25 Шерт

    13 6 Отговор

    До коментар #14 от "оПп аа":

    Не бе.Сравнявай с Китай и там са 1 милярд и 400 мил,ама имат 5000 загинали за цяла година.

    Коментиран от #27

  • 26 Хораа

    5 21 Отговор

    До коментар #24 от "САМО ГРОБ":

    Е де ,не се прави на голям математик,и твоята Русия пропагандира да се ваксинира населението,макър и с забранената в Бразилия ваксина Спутник.Е вярно ваксинираш се с Спутник и ставаш Спътник.

    Коментиран от #29, #40

  • 27 там е

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Шерт":

    друго , комунизъм ли искаш ?

    Коментиран от #32

  • 28 мастика и мента

    16 5 Отговор
    То пари за хляб не останаха да купувам само маски. Някой да каже кога и дали някога ще му дойде края на това мъчение.Представете си колко милиарда прави маскената индустрия в света на ден и най-вече в противния гаден и мръсен Китай.
  • 29 САМО ГРОБ

    28 7 Отговор

    До коментар #26 от "Хораа":

    30 години съм за каква руска пропаганда ми говориш, въобще незнам какво е комунизъм, но виждам какво е либерал фашизъм. Както и мафиотизъм който се развива тука.

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Филип Боев

    18 1 Отговор
    Има информация, която се пропуска от медиите. В Индия дори да убиеш муха се счита за грях, защото се вярва, че в нея може да се е преродил човек. Колко тор от свещените крави има по улиците? А по торта колко мухи? Масовата манипулация с данните става, като се дава само една цифра, и няма никаква друга за сравнение!
  • 32 Шерт

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "там е":

    Категорично не искам комунизъм.Искам вяра в науката да има.Има вирус безспорно ,дали е от естествен произход или биологично оръжие незнам.Сигурен съм че има хора които знаят това и скоро ще стане достояние на човечеството.Много хора ще бъдат изненадани .
  • 33 кикирикииии

    5 12 Отговор
    Мрън, мрън Гъров е пръdнал у кофата.
  • 34 Хораа

    4 10 Отговор

    До коментар #29 от "САМО ГРОБ":

    Много интересно .на 30 год.си,незнаеш какво е комунизъм ,но знаеш какво е фашизъм.Твоята баба партизанка ли те научи що е то фашизъм и има ли почва у нас? Сега ще кажеш ,че не знаеш що е то партизанин,е питай някой тавариш .

    Коментиран от #37, #38, #46

  • 35 Маймунката от Инфекциозното

    3 8 Отговор
    Пак се появи!
  • 36 КРОКОДИЛА

    2 5 Отговор
    ПАРТИЗАНИТЕ НАПАДАТ - МАНДРИТЕ ДА КРАДЪТ КАШКАВАЛ .....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 САМО ГРОБ

    15 4 Отговор

    До коментар #34 от "Хораа":

    Слагай наморника бии си ваксината, пии си водата с уран и се радвай на бойко как спи с пачки и пласка 19годишни.... Ако на Ананиев новата разпоредба е да си отрежеш и двете ръце, че ще спасиш хората от ковид и това ще направиш или пък някой либерал ще реши че не е конкурентно хора без ръце да се борят на борсата на труда с хора с ръце и всички трябва като малки да ги режем те това ти е либерализма. Гласувай за гроб и гледай падение 112 по свобода на словото последни по всичко в либералния ЕУ. Африканците живеят по добре .Ама ти се ваксинирай и се радвай

    Коментиран от #45

  • 39 Моята половинка почина

    23 6 Отговор

    До коментар #13 от "Шерт":

    Но за мен си отиде, не от Ковид, а от сбор от неблагоприятни обстоятелства, лекарски недоглеждания и пропуски, желание за източване на здравната каса и откровена безчовечна безотговорност! Така че като подкрепям Мангъров, го подкрепям не защото съм от пощадените от вируса, а напротив аз съм от онези, които бяха зашеметени със замах от уродливата ни здравна система посредством болката, а впоследствие и загубата на любимо същество! Знам, че всичко можеше да бъде иначе ако отношението към пациентът беше като към човек. Точно той, човекът, липсва... Абе какво обяснявам, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМАМЕ!

    Коментиран от #42

  • 40 Не е добре

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хораа":

    Да си неграмотен , а да се мъчиш да изглеждаш остроумен .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Шерт

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "Моята половинка почина":

    Съжалявам много за загубата ви.Нека Господ се смили над всички починали от този бич.Напълно съм съгласен ,че нямаме здравеопазване.
  • 43 Индиец

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гость":

    Всяка година в Индия умират 300 000 човека от ухапванията на отровните змии,скорпиони и крокодили!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Нема ора

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хораа":

    Откакто ГЕРБ и СДС поеха към небитието
  • 47 Как кой Ананиев

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "А бе":

    Онзи с баба партизанка и внучка гербаджийка .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хораа

    0 4 Отговор
    Абе омбре,дядо ми е бил селския чорбаджия.Алкохолът е непозната територия за мен,но най -обичам разни безработници да ми дават акъл.Венсеремус или там както по вашему.
  • 51 Тираджия

    5 15 Отговор
    Бягай да им го обясниш , да ядат супички и чайче с аспиринче ! Само да питам не се ли чувстваш малко ама малко винонен за всички умрели и болни, които излъга? А всезнаико? Ти си луд за връзване!
  • 52 Мед Сестра

    5 19 Отговор
    Мангъров не е добре умствено и психически. Престанете да го "преекспонирате" в медиите. Никой не се интересува от мненията му - народът гласува с 0% за него.
  • 53 КАСАПИНА

    6 0 Отговор
    И там като теб не си мият ръцете,но теб те мързи,а там няма с какво.
  • 54 Процент

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "АУУУУУ":

    Ако знаеш що е то процент (%), сметни в Индия колко процента са били болни, след това сметни и за България, и ще видиш, че е прав. Тук е по-зле.
  • 55 Силвия

    5 1 Отговор
    Кадрите от Индия за пандемията са специално избрани за да впечатлят нас . Индийците имат съвсем друго разбиране за смъртта, починалите редовно се горят по бреговете на реката - гледка която е зловеща за нас но не и за тях а бедното население не си създава допълнителни проблеми, защото няма какво да губят. Страднията са в Европа и Северна Америка, където почти всеки имаше нормален живот и свобода.

    Коментиран от #58

  • 56 Анонимен

    4 4 Отговор
    Този трябва да носи съдебна отговорност за хилядите починали от ковид. С глупостите си, че това е обикновенно грипче, което се лекува с чайче трябва да му бъде отнето правото да лекува. Обърка хиляди хора с простотиите си!!
  • 57 47 годишен

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "А ти хайде":

    Бях болен 2 седмици в къщи с 39 темп. и после 1седмица в болница с двойна пневмония. Лечението е отдавна ясно- най силните венозни антибиотици, кортикостероид, фраксипарин(за разреждане на кръвта) и още няколко , не толкова важни неща. По 3 пъти на ден ми наливаха по няколко банки венозно и по 2 пъти ми биеха инжекции фраксипарин. Тва е лечението и ако не си закъснял много да влезеш в болница - е доста успешно.
  • 58 Туземец от Враца

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Силвия":

    Много философско изказване. И аз мога да ръся тъпотии, за некви хора , на хиляди км от нас. Живота е еднакво мил на всички и инстинкта за самосъхранение е еднакво силен на всички раси и народи. Или ти смяташ ,че твоя живот е по-ценен от живота на някоя идийка?
  • 59 Оле Ле

    1 4 Отговор
    Този цъфуняк няма ли да се скрие най-накрая,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове