Last news in Fakti

29 Юни, 2021 10:11 5 107 55

Дончева: ГЕРБ се сви, виенското им колело обратно няма да се превърти

  • татяна дончева-
  • движение 21-
  • избори-
  • изправи се мутри вън

Лидерът на Движение 21 с коментар в ефира на „Дарик“

Дончева: ГЕРБ се сви, виенското им колело обратно няма да се превърти - 1
Снимка: Дарик

„Изкореняването на корупцията не е лесна работа, защото ние като народ имаме чип. Този чип е свързан с това, че законът е врата в полето и баламите само влизат в нея. И това нещо е от десетки години... да не кажа векове. Ние имаме деструктивно отношение към държавата си.“ Това коментира в ефира на „Дарик“ – Югоизток лидерът на Движение 21 Татяна Дончева.

По думите ѝ, именно това налага хората, които пристъпват към властта първо - да бъдат безупречни по отношение на корупцията, безупречни като личности и второ - да разбират от държавно устройство и да задействат всички контролни механизми.

„Когато ние имаме върховенство на закона в правосъдието, когато в службите за сигурност имаме квалифицирани хора, които разбират, че никой от началниците има няма да ги преследва затова, че са разкрили корупция във властта, а напротив – това ще се поощрено и одобрено, смятам, че с държавните механизми ние лека-полека ще започнем да овладяваме процеса. Това е като химиотерапията – вижте как действа тя на раково поразения организъм“, смята Дончева.

Тя определи подетите от служебния кабинет кадрови промени като нормални, но не пропусна да отбележи, че при някои стъпки има забавяне.

„В правителството има напористи и смели хора, които според мен нямат претенции за дългосрочна политическа кариера, което е предимство. Иначе щяха непрекъснато да се усукват, да си връзват тенекии, да избягват конфликти. Разбира се има и министри, които са доста незабележими и беззъби. Но не може да се иска сто процента успеваемост от един кабинет. Смятам, че действията са нормални – според брадата и бръснача. Гербаджиите са достатъчно арогантни и нагли и действия, които в други времена не биха предизвикали такива писъци, сега огласят целите Балкани. Смяната на правителството на ГЕРБ със служебно правителство и действията на последното не са чистка – те са задължителни действия по изтласкване на ГЕРБ от властта. По отношение на силовите ведомства нещата са забавени. Въпреки мащаба на министър Бойко Рашков, нещата не са кой знае колко напреднали. Без отстраняване на полицейските началници, особено на регионалните директори на вътрешните работи, е много трудно да се осигури честност на изборите. Вие знаете, че покупката на ромски гласове обикновено е свързана и с протекцията от местната полиция, че тези действия се правят предварително, а не в деня на изборите и че бездействието на полицията, осигурява схемите“, коментира лидерът на „Движение 21“.

Няколко са причините, поради които не станахме свидетели на смяна на полицейски началници в областните дирекции на МВР, смята Татяна Дончева. Според нея, времето, което ГЕРБ си е спечелила във властта, ѝ е било достатъчно, за да „изтласка критичните към нея хора в периферията“.

„12 години управление е много голям период. В това време ГЕРБ имаше възможност не само да си сложи техни хора по места, но и да изчисти всякакви хора, които счита за враждебни към партията. Когато в държавната администрацията, критичните към ГЕРБ хора са изтласкани в периферията, е много трудно за кратко време един нов влязъл в системата човек да ги намери, да ги издърпа и да ги сложи. ГЕРБ продължават да внушават, че нямат проблем, че ще се върнат след 11 юли, но мисля, че те ще се върнат толкова, колкото виенското колело може да се превърти обратно. Тяхното колело тръгна надолу, връщане няма. Те разбира се не искат да повярват в това. Но докато се мине към втората фаза, когато ще има ново правителство, промени в закона за държавната администрация и закона за държавния служител, ако искате дори друга структура на МС, която ще развърже ръцете на министрите за смени, защото сегашното правителство е с вързани ръце, ще видите, че нещата си вървят поетапно“, каза Татяна Дончева.

Справедливостта изисква компетентните институции. Институции, които не само да ще покажат нередностите на обществото или медиите, а ще ги вкарат в нормалната процедура на наказателно преследване, отчете Дончева. „Част от справедливостта е и връщането на парите или поне на повечето от тях. Възможностите за това са през раздадените кредите от Банката за развитие, а и други институции, където кредитите трябва да бъдат обявени за предсрочно изискуеми. Това ще ни даде възможност да постигнем справедливост със средствата на закона и силата на държавата, като аз смятам, че формата на публичност е (при комисията "Манолова" бел. ред.), за да задейства държавния механизъм“, каза още Татяна Дончева.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    25 58 Отговор
    Какво стана със системата ги уби,"майките;на децата със увреждания,да не би да се е променило нещо!!! Или им спряха помощите100% им се е плащало да протестират!!!

    Коментиран от #2, #5, #44

  • 2 и аз питам

    59 24 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    защо герберастите нямате мозък за 2 стинки ?
  • 3 !!!?

    23 41 Отговор
    Сънищата на сектата погача Дончева !!!?

    Коментиран от #13

  • 4 Минчо

    22 33 Отговор
    И ти цял живот се въртиш задника ама все още си не дои грана!
  • 5 Последния Софиянец

    24 12 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Майките от Системата ни убива сега са на голяма почит.Канят ги навсякъде.Не могат да смогнат.Ще се оправят проблемите им.

    Коментиран от #48

  • 6 сила

    9 16 Отговор
    АЗ ЩЕ ГИ ПОВОЗЯ НА МОЙТО КОЛЕЛО....НА РАМКАТА
  • 7 Българка

    48 22 Отговор
    "ГEРБ прoдължaвaт дa внушaвaт, чe нямaт прoблeм, чe щe ce върнaт cлeд 11 юли, нo миcля, чe тe щe ce върнaт тoлкoвa, кoлкoтo виeнcкoтo кoлeлo мoжe дa ce прeвърти oбрaтнo. Тяхнoтo кoлeлo тръгнa нaдoлу, връщaнe нямa. Тe рaзбирa ce нe иcкaт дa пoвярвaт в тoвa."
    Нека на 11.07 масово гласуваме за партиите на промяната и завъртим колелото на промяната с по-големи обороти. Татяна Дончева е обигран политик и доказан юрист. Тя не шикалкави и назовава нещата винаги с точните им имена и разбираемо за хората

    Коментиран от #11, #20, #53

  • 8 Gowo

    28 13 Отговор
    Калинките зловредят. Те са калта по колелото на развиваща се посткомунистическа България.Държавното устройство и държавното управление са първия признак за промяна. Нищо такова не се случи пре 32 години. Гербаджиите само усвоиха и затвърдиха това статуткво , от което се хранеха както системата , така и ръководителите му
  • 9 111111

    22 8 Отговор
    Има една червена чума, от нея по-страшна няма!

    Коментиран от #16

  • 10 Gowo

    25 21 Отговор
    Ние знаем , че Борисов подклажда към гражданско противопоставяне. Ние знаем че техни прииоми на комунистите са гражданско противопоставяне и разделение. Ние знаеме че Борисов е подпалвач за една гражданска война , защото всеки загубил диктатор знае че това ер последното на което е способен. да жертва онова за което никога ме е милеел. Държавата и народът му

    Коментиран от #25, #26, #52

  • 11 !!!?

    29 24 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Дончева ли е твоят символ на "промяната" !? Или може би подпухналия генерал на Хр. Иванов,...а може би Рашков, който си купил "гаражи", пък после разбрал, че към тях се числят и апартаменти !!!?

    Коментиран от #12

  • 12 Gowo

    17 21 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    Онзи който отрич престъпното минало управление , той е за промяната. Онзи който успокоява , че ще върне ,, стабилното ,, ни минало е лъжец и манипулатор. Това са ГРАБ.

    Коментиран от #23, #32

  • 13 LOSHIA

    18 8 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    КОЛКО ТРЯБВА ДА СИ ПРОСТ ЗА ДА СЛУЖИШ НА НАЙ ПРОСТИЯ
  • 14 Има надежда и вяра светлото бъдеще

    15 12 Отговор
    Тя е права , но да знае че и нея заедно с колежката и не ги искам защото винаги са били във властта по точно ползвали са то без да са правили нещо освен да критикуват.Бих препоръчал Николай Хаджигенов за министър на вътрешните работи.Толкова ясно и категорично се изказва колко некадърно е всичко там ,че си мисля че единствено той ще оправи нещата както Минеков.А Бабикян мисля че е подходящ за шеф на телевизията или туризма.

    Коментиран от #51

  • 15 Аз Негодника

    22 16 Отговор
    Дончева...И най големия простак,е наясно ,че партията ви излъчва всеядност...Толкова врем извън хранилката,и се ви текат лигите...да се набутате в гювеча...ДА ВЛИЗАТ НАШИТЕ МУТРИ...
  • 16 Gowo

    15 14 Отговор

    До коментар #9 от "111111":

    Червена чума няма. Плашите и лъжете само назнаещите и слабоинтелигентните.Вие сте престъпници облечени във фракове на комучната ви демокрация. Комунисти в овча кожа. И както крадеца вика,, дръжте крадеца„ така и вие ревете . Бойко даже поиска помощ от Европа , защото ,, демокрацията ,, в българия била застрашена. Застрашен е живота му като на всеки краднал и преследван с краденото престъпник от закона.

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Смях в залата😂

    10 13 Отговор
    Татяна Дончева успя да се отърка в проф. Мутафчийски!

    Татяна Дончева се похвали със селфи с проф. Венцислав Мутафчийски. Пейзажът прилича на Сан Франциско, но е София. Тишината в спалнята на Татяна ражда безумия, каза преди много години Румен Петков. Онзи Румен, Фонтана. Дано сега да е шумно зад балдахинените завеси. Татяна явно е щастлива!

    Коментиран от #28

  • 18 Мнение

    17 12 Отговор
    На виенско колело партиите на промяната няма да се качат, а направо ще скочат във влакчето на ужасите. И без това едва се изтрайват едни други.
  • 19 Тошко

    18 10 Отговор
    Дончева, комунизЪма няма да се върне! Теб те използват за други цели , мисля, че вече си ги разбрала и че си временно на това място!
  • 20 Отговори

    19 13 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Комунистката Дончева ще Оправя България Ужас
  • 21 Отговори

    20 9 Отговор

    До коментар #16 от "Gowo":

    Застрашена е демокрацията Всъщност Вече Няма Демокрация И Европа ще спре кранчето Тогава ще ви питам СТАРИ Алчни Комунисти Жалко за България Не Мога да повярвам колко заблудени колко наивни колко балъци има тук
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 !!!?

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Gowo":

    Онзи който оправдава престъпните корупционни практики на носителите на "промяната" заради корупционните практики на предишните управници, е съучастник на мутрите и продължение на статуквото !!!?
  • 24 Алексис Доксас

    12 5 Отговор
    За чипа е права госпожата и когато ви го каже свои не е като да ви го напомни някой македонец! Корупцията е генетично обвързана с азиатския произход! Да заемеш пост, да се облагодетелстваш, да имаш харем - виждате го и в господаря от Банкя, но едно време не е имало модерни телефони и ханъмите да снимат! А на раята най и е драго да гази закона и когато съответния роб е привикан при бея за наказание, да носи лири, пуйки, гъски, златни кюлчета, пендари и телета, и прасета армаган да се откупи.

    Коментиран от #27, #37

  • 25 Подкрепа за Борисов

    21 15 Отговор

    До коментар #10 от "Gowo":

    Борисов никога не е бил диктатор Що за клевети пишеш Диктатор е Радев и неговият служебни Рашков Милиционерът Милионер Направиха Преврат но Това ще се промени Заставиха ни да гласуваме с венецуелски машини Забраниха класическата бюлетина Сега наистина няма връщане назад Радев аут си заедно с твоите служебни превратаджии

    Коментиран от #30

  • 26 Не се ли сещаш,

    18 9 Отговор

    До коментар #10 от "Gowo":

    Бойко Борисов имаше цялата власт и можеше да предизвика гражданска война.Това нещо да ти говори?!Той остави разни неудачници да се гаврят с полицията.Ама по-лесно е да се преиначават нещата.Мислиш ли,че хората са глупави и,ако не оценяват какво се прави ,ще търпят.Търпяха ли Орешарски?Вашите нови -стари идоли,така ще ви изпързалят ,след като ви изпързалят по нанадолнище

    Коментиран от #34

  • 27 Подкрепа за Борисов

    13 9 Отговор

    До коментар #24 от "Алексис Доксас":

    Големи Лъжи Задействаха се здраво Комунистическите подлоги да лъжат манипулират клеветят безсрамно
  • 28 Чук и Гек

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Смях в залата😂":

    Пропускаш отговора на Дончева към Петков - ,,По добре тишина в спалнята, отколкото бедствия и аварии!". Под ,,бедствия и аварии" имай предвид Емел Екстрем - министърка на бедствията и авариите, което министерство по късно бе закрито.
  • 29 Не се ли сещаш,

    3 2 Отговор
    След като ви употребят !
  • 30 Сърп и чук

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Подкрепа за Борисов":

    Кой достави венецуелските машини?
  • 31 Боко цирка

    6 4 Отговор
    Пунта Мара и виенско колело, лошото е че циганско колело не мога да наравя да се върна !
  • 32 Подкрепа за Борисов

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Gowo":

    Онзи който Лъже безогледно е Платен Комунистески Трол Клеветник Не искам разни Духовни Сакатници Чалгари да си въобразяват че са Месии Отвращавам се от такива Елементи Кръвожадни Омразни Жлъчни Ментета
  • 33 Хахаха

    14 1 Отговор
    Иска ви се виенско колело - ту горе, ту долу и пак горе! Време ви е за пързалката!
  • 34 Сърп и чук

    12 10 Отговор

    До коментар #26 от "Не се ли сещаш,":

    Бойко няма хора за гражданска война! Има хора за лапане и ласки, докато раздава чекмеджетата, но когато стане въпрос да си развалят рахата и излязат да го защитят - тези важни гъзари липсват! Той го прозря на първия организиран контра протест и какво - стотиците хилади софийски хрантутници отпрашиха към Гърция и разни ентусиасти като Георг и Сачева едва събраха 20 мьнгала от Провадия и го докараха на паважа, без да успеят да ги научат защо!
  • 35 Чук и Гек

    15 2 Отговор
    Браво! ,,Мутрите" са най свежата движеща сила на революцията! Мая е русалка, Дончева - кралица!
  • 36 Леля Цецка

    4 6 Отговор
    11 юли. Изправи се. Мутри вън - 7%. Герб 18%
  • 37 така ли

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Алексис Доксас":

    Произходът на българите е европейски, но гърците сте дошли от Африка. Затова не ми се надувай много!
  • 38 7899

    8 7 Отговор
    ГЕРБ ДА ИЗЧЕЗВАТ ВЕДНАГА!
    ВЪН!!!!
  • 39 Taя мякащата

    8 5 Отговор
    така така е ламнала за парламента, ама по-вероятно е да остане отвън както до сега, за късмет на суверена ..в едно с чалгарите .. дано народа се опомни овреме, че иначе само зелени чорапи ще дишаме
  • 40 stan40

    9 0 Отговор
    Борисов не създаде корупцията. Той е наследи от предшестващите го политици и я вдигна до необятни висини. Борбата сред политиците е кой да я наследи и да се облаже от нея. Как е наложил княз Борис християнството? Жената, децата и целия род. Това трябва да се пренесе пвърхуо повод лустрация за всички корумпирани политици, чиновници, магистрати.
  • 41 Румен Шадравана

    7 5 Отговор
    Тишината в спалнята ражда безумия.
  • 42 Бай Тошо

    8 6 Отговор
    Неграмотна Татянче Виенското колело те качва горе, после те сваля долу и пак те качва горе. То се върти в една посока. Шадравана е прав за тишината в спалнята и безумията на Татяна.
  • 43 ВЪЖЕ И САПУН

    7 3 Отговор
    За тва ли те изтипосаха вчера тук във Факти.бг как си се снимала и остроумничиш хуморески с един от главните българоубийци: санитар-редник м@нетчийски!? CПРEТE ДA ВCЯВAТE CТРAХ И ПAНИКA! ВCИЧКИ "кoвид" РECТРИКЦИИ CA ПРOТИВOКOНCТУТУЦИOННИ. CКOЛНЯВAНEТO КЪМ ИНЖEКТИРAНE C OПACНИ CУБCТAНЦИИ, КOИТO CТE КРЪCТИЛИ "вaкcини", НO В CЛУЧИЯ C Т.НAР. "кoвид" НE OТOГOВAРЯТ НA КРИТEРИИТE ЗA ТAКИВA, ЩE БЪДE ПРECЛEДВAНO И НAКAЗOНO. ВCИЧКИ "кoвидoлoзи" И ЖУРНAЛЯ, КOИТO CПOCOБCТВУВAТE ТAЗИ ПРEACТЪПНA @врeйcкa ПРOПAГAНДA CТE ВИНOВНИ ДEЙНИ CЪУЧACТНИЦИ.
  • 44 Психо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Може пък да са оздравели.
  • 45 Доктор

    8 4 Отговор
    Свил ти се е мозъзъка на теб,червен отпадък.Като не влезнете този път,ще ти се свие съвсем.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хахахахаха

    7 5 Отговор
    Хах, точно адвокатката на Мултигруп и на сводниците да говори за справедливост, ред и правова държава.
    Това е някаквъв бездарен майтап. Да не е 1 Април днес?!?!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 наблюдател

    4 2 Отговор
    За да успееш в живота независимо като какъв, се иска труд, дисциплина и смелост да го защитиш.
    Например ако искаш да обереш банка, трябват умения, план, дисциплина и доверие между членовете на бандата.
    Тук, Бойко трябва да вземе пример от мутресата.
    Той започна да работи като честен и наивен селянин който денем работи, а вечер спи докато мутрите му берат плодовете.
  • 50 мечтател

    4 4 Отговор
    Можем само да мечтаем на какво ниво щеше да бъде българската култура, ако парите със сенчест произход пръснати по Чалгаря бяха инвестирани в култура.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ти от Карлуково

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Gowo":

    Ли избяга.Гражданска война искат твоите кумири.Фърчилото и Галева.ГЕРБ пак ще са първа политическа сила.
  • 53 Ама овцо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Кой ти иска мнението?
  • 54 Шердан Българов

    2 2 Отговор
    Баба Цуцулана-Дончева а помниш как Слави играеше кючек а ти му ръкопляскаше от първата маса седеейки до Илия Павлов?
  • 55 Кико

    1 2 Отговор
    Татянче,яви се на конкурс за красота,толко си хубава,женствена и най накрая не сменяш позицийте си всеки ден!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове