22 Ноември, 2021 08:51 1 582 26

Боряна Димитрова: Най-много с "не подкрепям никого" са гласували от ДБ и "Възраждане"

  • гласуване-
  • президенстки избори-
  • партии-
  • боряна димитрова

По думите ѝ на балотажа е регистрирана рекордно ниска избирателна активност – около 33,7%

Боряна Димитрова: Най-много с "не подкрепям никого" са гласували от ДБ и "Възраждане" - 1

В много голяма степен резултатът от балотажа беше предизвестен. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ пред bTV. По първоначални данни вторият тур на президентските избори се печели от Румен Радев.

Тя изтъкна, че това се е случило заради категоричните позиции на партиите, които са застанали зад досегашния държавен глава и финиширалия втори Анастас Герджиков.

„Имахме изключително ясно разделение кои партии застават зад единия кандидат и кои зад другия. Извън двамата основни кандидати – всички останали получиха много ниски проценти, нямаше големи проценти за преразпределение“, допълни Димитрова.

Социологът заяви, че една част от симпатизантите на „Има такъв народ“ не са отишли до урните. Мобилизирани са били гласоподавателите на „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. „По-малка е мобилизацията на БСП, ДПС, ИТН, „Възраждане“, „Демократична България“, каза тя.

Най-много от симпатизантите на ДБ и „Възраждане“ са избрали опцията „не подкрепям никога“.

По думите ѝ на балотажа е регистрирана рекордно ниска избирателна активност – около 33,7%, като се добавят гласовете от чужбина, може леко да се увеличи.

Досега най-нисък интерес към втори тур на президентски избори е имало през 2006 г., когато за „Дондуков“2 са се борили Георги Първанов и Волен Сидеров.

„Четвърти избори за тази година – има умора, разочарование и апатия у избирателя. Всеки следващ избор бележи по-ниска избирателна активност. Нямаше силна мотивация за избирателите да отидат до урните“, допълни Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    4 8 Отговор
    То май даже от ГРОБ и БСП доста са "гласували" така, като не са отишли. Гласува си основно електоратът на продължаващите подмяната и тук-там на ДПС.
  • 2 ДПС+ ГЕРБ= МАФИЯ

    12 4 Отговор
    Най важното сега е никога повече двете мафиотски партии да не бъдат допускани до властта ! За 12 години управление на скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС с любезното съдействие на Патриотарите и на Магарешки ограбиха тотално България! Когато бъде свален Гешев ще има и възмездие, защото той им осигурява безнаказаност !
  • 3 CR2407

    18 0 Отговор
    На социолог вярвам на третият ден след изборите

    Коментиран от #13

  • 4 нннн

    19 1 Отговор
    С това"не подкрепям никого" се вдига избирателната активност и се легитимират участниците. Тоест ги подкрепят, макар да не ги харесват. Тъпичко ми се струва.

    Коментиран от #7

  • 5 Българка

    11 1 Отговор
    Още миналата година на плщада беше такова съотношението - 2/3 от българите са зад Радев, за промяна и срещу мафията ГЕРБ- ДПС. Грешката беше на изборите миналата неделя. Никой от несистемните партии , както ДБ и БСП не предвиди големия "удар" на ДПС в Турция и помощта на Ердоган. А трябваше. Сигнал за това беше издигането на Карадайъ за кандидат президент. Целта беше много депутати в НС чрез погазване на закона.
    Очаквам искане до ЦИК и Конституционния съд за касиране на този незаконен вот

    Коментиран от #11

  • 6 Амнезия

    2 0 Отговор
    Ти ,да не си им светила.
  • 7 Мислещ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    Факт, но тези, "гласували" по този начин, така или иначе са пренебрежимо малко.
  • 8 име

    4 7 Отговор
    Съжалявам ги и Ристьо и Копейкин. Последния започна още в изборната вечер да си копае политическия гроб с малоумните изисквания към хора, които нямат властта да премахнат зелените сертификати, да го направят ако искат да преговарят с него. А Ристьо понеже е толкова бос и прос, за половин тодина избори така и не загря че от дърлене с другите само ще загуби. Сега ще има възможност за пореден път да покаже какъв жалък соросоиден юрист е.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Мислещ

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "име":

    Ако няма властта поне да не пробутва соросоиди, които ще ни разкажат играта, какви изобщо са му качествата, че да го подкрепяме? Аа, забравих, не харесва тиквата. Ами сори, ама Костадинов и избирателите на Възраждане не сме толкова елементарни и критериите ни са "малко" по-високи.
  • 10 нннн

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "име":

    И на мен не ми харесва да доказвам през ден, че съм здрав, като ми бъркат с пръчка до мозъка. Подкрепям Костадинов в това отношение.

    Коментиран от #12

  • 11 име

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Как така никой не го предвиди, като сума ти наблюдатели и анализатори го казваха, че ще ива мобилизиране. За мен грешката е по-скоро на служебното правителство и ЦИК, щото те организират изборите. А първопричината е в чалгаря и ДъБилите, които настояваха за това безумие "неограничен брой секции". Нужна е промяна в изборния кодекс, да се отнеме правото на глас на такива с двойно гражданство, неплащащи данъци в България или нешо друго, което да отреже турците. И нови избори. И без това нямат 160 дупетата за нов ВСС и нов главен прокурор.
  • 12 име

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "нннн":

    И аз съм против зелените сертификати, но е малоумно да искаш от политици, които още не е ясно дали влизат в Парламента, да ги премахнат за да преговарят с теб. Няма как да стане и като цяло поведението му беше налудничаво и крайно, а това само отблъсква.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 13 За Българите

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "CR2407":

    Как така го разбираха,че са гласували точно те. И ка кой за кого е гласувал и дали е вишист или пенсионер.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мислещ

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "име":

    И какво трябваше да направи, според теб? Да каже "Маата му на сертификата, ще ви подкрепим"? Кажи честно, нямаше ли тогава (И с право - аз също щях първи да го направя) да го обвинявате, че ще е подлога като Сидеров?
    На ганьовци не може да им угодиш. Каквото и да се направи, ако е принципно, ще му намерите кусур, идва ви отвътре. Жалко, че са много ганьовците дори сред противниците на мерките.
  • 17 Питам

    5 1 Отговор
    Защо нищо не се говори за ромския или циганския вот, бе социолози ???
  • 18 Референдум

    3 5 Отговор
    Искаме референдум партия ,,Разграждане,, да се изгони от парламента
  • 19 Експерт

    2 5 Отговор
    Най-радостното е, че макар и трудно, ДБ извървя своя път на развитие и подкрепи проруския и антинатовски президент Радев!

    Коментиран от #20

  • 20 Мислещ

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Експерт":

    Какво точно му е "проруското" (Разбира се и самата Русия е в синхрон с глобалистките планове, споровете са само на местно териториално ниво и тук-там икономическо, не и за общата картинка, там никога няма противопоставяне) - това, че е споменал нещо си за Крим ли? В момента по-послушна натовска подлога от него няма.
  • 21 Прост@ калинка

    5 0 Отговор
    Я сега обясни как предсказа 25% за герберастите, БСП с 19%,а ПП щяха да са с 14%?
    И защо ти се плаща за да манипулираш, лъжеш и да показваш малоумието си по всички телевизии, след като не си свършила работата, за която те тъпчат с пари? Що за беполезно насекомо си ти?
  • 22 Просто човек

    4 0 Отговор
    Вместо да приказвате празни приказки, да бяхте се извинили за манипулациите ви в полза на Мутрата...
  • 23 НЯКОЙ

    2 1 Отговор
    Боряно-Борянке, каква беше тази социология, какви бяха тези прогнози? Верноподаничеството към "падишаха" май ще ти струва скъпо?!?
  • 24 Александра

    0 1 Отговор
    „Четвърти избори за тази година – има умора, разочарование и апатия у избирателя..."
    Изобщо не съм уморена от избори! Въпросът е, че няма избор. Никой, от тези две изчадия не е моят президент, затова не гласувах.
  • 25 Тази жена

    1 0 Отговор
    се опитва да се изявява и като политически коментатор. Това не и е работа, макар че някой може да и е възложил, а освен това хич не и се отдава.
  • 26 Виолета

    1 0 Отговор
    Ама това борянче още ли дава оценки и акъли, вместо да се скрие някъде? Така се оля с прогнозите и анализите си, язък дето боко я обичаше и ценеше тъй високо. Послугува, послугува, па трябва вече да се спре малко и да промени ветропоказателя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове