Last news in Fakti

13 Април, 2022 22:26 8 941 28

Вижте къде в България вземат най-високите заплати

  • заплати-
  • българия-
  • ипи

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини 

Вижте къде в България вземат най-високите заплати - 1
Снимка: Shutterstock

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2020 г. е в община Челопеч (2 628 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 336 лв.), следвана от Пирдоп (1 936 лв.) и Раднево (1913 лв.). Столична община е на 5-та позиция (1 913 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 830 лв.), Девня (1 745 лв.), Елин Пелин (1 638 лв.), Панагюрище (1 528 лв.) и Божурище (1 540 лв.), изброяват от ИПИ.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат 1) общините Елин Пелин, Божурище и Костинброд от широката периферия на София; 2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) общините Марица, Куклен и Брезово до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната - София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града - водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати.

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2020 г.. Средната заплата на наетите лица в 182 общини в страната бележи ръст между 40% и 60% за пет години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влизат общините Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 88% и 83% за периода 2016-2020 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст - в рамките на 40-45%, принос за което има и динамиката в дигиталната сфера.

Въпреки негативните икономически ефекти от пандемията през 2020 г., в почти всички общини в страната се отбелязва ръст на средната работна заплата. В седем общини заплатите на наетите намаляват през 2020 г., като спадове има например в Своге (-3% спрямо 2019 г.) и Лъки (-9%). Въпреки това, редица малки общини отбелязват значителен ръст на заплащането на фона на общото забавяне, в това число вече споменатите Брезник (38%) и Крумовград (20%). В Столична община повишението е с 9%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Велико Търново, с 14% ръст в годината на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    47 1 Отговор
    В Пловдив дават най много. Даже в някой заводи стачкуват защото от бонуси и соц. придобивки не могат да си харчат заплатата
  • 2 Браво

    19 3 Отговор
    Нека да работят хората да вземат! Така се прави!
  • 3 ПЕЕВ

    22 8 Отговор
    А КИРЧО,КОКОРЧО И КУРНЕЛА КОЛКО ВЗИМАТ.

    Коментиран от #6, #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Луд

    43 2 Отговор
    600 хил. българи работят за мин. заплата.Това как ще го коментират управляващите.

    Коментиран от #8, #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ПЕЕВ

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😀":

    А ЗА ОТКРАДНАТОТО КОЙ ДА ПИТАМ.
  • 8 Управляващ

    2 20 Отговор

    До коментар #5 от "Луд":

    Еми като не са изкарали средно толкоз ще вземат.. да се хващат да учат и да се квалифицират като искат повече..

    Коментиран от #12, #13, #22

  • 9 ной

    24 1 Отговор
    Е какво да гледаме то е ясно!
    1. Депутати - гласуваха си увеличение още на първото събрание на НС - /народа казва тенкю за това/
    2. Прокорори - не мога да преброя колко районни и всякакви прокорори има на зверски високи заплати и то без бонусите - излишно раздут щат!
    3. Съдии
    4. Бюрократи /обединявам ги с една дума/ това са хора, кото са с връзки и са в пенсионна или пред пенсионна възраст, същите не разбират от нищо но топлят едни столове по цял ден и важничат - заради тази им работа им се плащат една камара пари. да уточня че става въпрос за служби към държавата - общини, министерсва, организации и институции!
    и тн.

    Мога да изброявам до утре поне колко е раздут щата и как ние обикновените хора, храним всякакви излишни лентяи, бездарници и хрантутници...
    Ако се съкратят тези позиции до нужната бройка биха могли парите спестени от това, да осигурят безплатно здравеопазване не само на украинците но и на всички българи, биха могли детските надбавки да придобият нормални стойности, както и пенсии и заплати! Но разбира се никой не мисли в тази посока - промяната продължава само в ХОРА - демек гоним ваши, слагаме наши хора! А хорото продължава със същия хоровод :)
    Бравос - супер сте оправдахте доверието на хората!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тотьо

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Управляващ":

    За кво им е средно? Те имат по две висши.Д ипломи да искаш.
  • 14 така така

    13 0 Отговор
    На Дондуков 2 взимат най-големи заплати. Точка!
  • 15 нвннв

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Fenasi Kerim":

    Разсъжденията ти са като на малко дете, предполагам обаче си възръстен мъж с поне едно дете!
    Ако твоите корени, чича, деди и прочее са били чорбаджии навремето то сега и ти си такъв!
    Просто, ясно и логично! Идеята е друга да има нормална социална основа и за нормалните хора, без дълбоки чорбаджийски корени... Незнам дали 500 долара е добре за чича ти, но нека с тея 500 долара си купи N на брой бутилки олио, или да зареди N на брой пъти колата си с гориво там, да ти сметне и да ти каже колко аджеба е това N, дето може да се направи с една заплата там?!? И без да ти смята мога да ти кажа аз - много повече от колкото тук, ще може! И за какво да се гордеем? За това че взимаме стотинки, за труда си?
    Че няма социална политика, че детските, ако изобщо някой успее да ги вземе са 80лв на месец, за две деца?
    И какво, ще купиш с тях? А и кое е убавото на пътищата, мини през ул. Народно хоро в Овча купел и снимай там, мини по малките улички и му снимай дупките в центъра на София!
    Незнам дали наистина го мислиш това дето го пишеш или >.... пишеш нарочно!

    Коментиран от #17

  • 16 Хммм

    12 0 Отговор
    А инфлацията (реалната) колко е за същите периоди?

    Коментиран от #26

  • 17 Fenasi Kerim

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "нвннв":

    Прав си. Може би гледам прекалено положително на света. Снимал съм главните пътища не някои улички.
  • 18 Mapa

    11 0 Отговор
    Какви ги дрънкате.Наи високите заплати са по високите етажи на властта.Защо Cпецов или Kокорчо не си кажат заплатите. Със сигурност умопомрачителни – между 12000 и 20000 лева.
  • 19 Ами там където ни крадат златото...

    14 0 Отговор
    Тока и националните богаства им дават на туземците по някое кокалче за да не бафкат по Пъдарите...Нормално за туземни племена...

    Коментиран от #20, #28

  • 20 lll1

    16 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ами там където ни крадат златото...":

    Освен че ни крадат златото ни затвориха и блокове на АЕЦ-а, продадохме си заводите и всичката инфраструктура от соца-а за жълти стотинки.. а беше работеща, станахме васали на НАТО и ЕС и прочее и прочее!
    Всичко от хубаво - по хубаво стана, България сега цъвти и ще процъвтява!
  • 21 Искам да стана митничар

    9 1 Отговор
    Заплата ми не треба, ще работя за благото на Родината! Ей тъй ще работя, без пари, ще свързвам двата края, моля не ме жалете!
  • 22 Нямам Срам

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Управляващ":

    ти чуваш ли се ... Минималната заплата ти гарантира пари да поемаш основните разходи ... В България ти трябва заплата и половина най малко ... Това няма значение какво си завършил с какво образование ... Дипломата не ти дава акъла за работа защото можеш да си е купиш.. аре във всички заведения всички чистачки и хора които мият чинии и способи да ги махнем че са на минимална заплата какво ще стане мизерия брат ми .. колкото и да ти се вижда един труд маловажен той задвижва веригата така че не давай акъли
  • 23 Златния Век видиш ли

    7 1 Отговор
    Според този "доклад", явно написан под въздействие на наркотици, ние тънем в разкош! Ма то било процъфтяваща индустрия, богати общини, невероятен ръст на заплатите, като една Швейцария на Балканите. А като се събудим от този опияняващ сън, ходим да пазаруваме олио в Турция.
  • 24 аз залагам

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Луд":

    на 2 милиона работещи които изхранват 4 милиона търтеи доволни от управлениета от 32 години насам
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 откак киро е на власт

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хммм":

    100 реални процента а тея от стъкмистиката са платени журналисти вече 32 години
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Айде няма нужда

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами там където ни крадат златото...":

    Много си прав
    Доста време съм работил в Панагюрище
    А по принцип съм от Брезник
    Много добре знам за какво става въпрос
    Включително за Челопеч и Пирдоп
    И колко време живеят след пенсионирането си
    Въпреки уж големите заплати на общия фон си е чист робски труд
    Не само експлоатацията на работниците
    А си казал нещо накриво а си вън
    Все ще ти намерят нещо
    Между другото в Панагюрище са въвели много лесен начин за съкращение без обещетение
    Запознатите много добре ще ме разберат
    И освен това ти пазят личните данни в разрез с всички закони
    Така че да не се прехласваме по големите уж заплати
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове