Last news in Fakti

15 Юни, 2022 11:12 3 979 37

Напусналият ИТН Георги Георгиев пред ФАКТИ: Научих от телевизора, че ще излезем от коалицията

  • георги георгиев-
  • има такъв народ-
  • депутат-
  • напуснал

Темите, върху които се прави опит да се свали правителството, са неиздържани, смята депутатът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петима депутати напуснаха парламентарната група на „Има такъв народ“ преди дни. Какви са причините, довели до това... По темата говорим с Георги Георгиев. Ето какво каза той пред ФАКТИ.

- Г-Н Георгиев, от какво беше продиктувана реакцията ви, за да напуснете парламентарната група на „Има такъв народ“? Какво ви дойде в повече?
- Две неща. Едното е оттеглянето на министрите от правителството и създаването на политическа криза, която, ако човек се замисли напред във времето, може да стане много тежка и да се трансформира зимните месеци в една много тежка икономическа криза. И тъй като ние не сме съгласни да участваме в едно такова оттегляне, защото вариантът за създавана на експертен кабинет без участието на „Продължаваме промяната“ означава, че ще е с участието на ГЕРБ. Това за нас е неприемливо. Ние влязохме в тази партия и я развиваме в контекста на прословутото „изчегъртване“ на ГЕРБ. А сега излиза, че трябва да сме коалиционни партньори с тях. Второ нещо бе отношението, което бе към нас през цялото време. Многократно сме имали случаи, когато Тошко Йорданов ни е заявявал директно: „Никой от депутатите не е ИТН. ИТН е само Слави Трифонов“. Това противоречи на Конституцията, противоречи и на действията на лидерите. Това са двете основни неща.

- За какви гласувания и в какви ситуации ви е спускано какво трябва да направите, респективно да дадете гласа си в правилната посока?
- За абсолютно всичко ни се спускаше. Давам пример. Гроздан Караджов е човек, който никога не е имал нещо общо с политическа партия „Има такъв народ“. Не е участвал при създаване на структури, при общински и областни събрания. Не е участвал и в писането на програмите. За първи път той се появи миналата година в проекта на кабинет на Пламен Николов като министър на транспорта. Той цял живот се е занимавал в този сектор. Изведнъж след изборите ноември месец Гроздан Караджов се появи като кандидатура лично на Слави Трифонов за министър на регионалното развитие и благоустройството. На практика логиката на създаването на една политическа партия е това, което представяш на хората преди изборите като програма и като екип, който ще го изпълнява, се приема, че ако влезеш в управлението, ще го направиш. Това е смисълът да има избори. Хората затова ти вярват, че това, което представиш, после да го направиш. В този случай Гроздан Караджов идва от нищото. Същото беше миналата година и с Николай Василев. Спечелихме изборите и така отнякъде се появи Николай Василев със собствен екип министри, със собствена програма, която няма нищо общо с това, което бе работено до момента.

- И около Гроздан Караджов се завъртя идеята Агенция „Пътна инфраструктура“ да премине от регионалното министерство в това на транспорта…
- Това, като цяло, бе част от нашата програма по транспорт. Но това не бе координирано с двете министерства и не успяхме да постигнем споразумение. А другата идея бе на „Продължаваме промяната“. Те искаха също АПИ да отиде в министерството на транспорта.

- Вашето битие в парламента вече ще бъде продиктувано от…
- Както и досега. От собствената ми съвест и експертна оценка. Аз лично считам, че темите, върху които се прави опит да се свали правителството, са неиздържани. Едната тема е Северна Македония. Тук говорим за едно неслучило се събитие. Премиерът няколко пъти декларира, че няма да предприеме нищо по-различно от това, което е решено от парламента и на КСНС. А е обвиняван, че го прави. В крайна сметка, можеш да го обвиниш, че е нарушил нещо, ако докажеш, че го е нарушил. И второто е по отношение на регионалното развитие. В сектора категорично няма никакви реформи. Категорично има продължаване на всички практики на ГЕРБ, които ние показахме, че са незаконосъобразни. В момента те продължават с пълна сила. Всички хора, които са ги случвали тези практики на ГЕРБ, продължават да са на тези работни места. Да обвиняваш за Северна Македония и МРРБ и това да е в полза за разваляне на правителството и да вкарваш страната в тежка криза… Аз считам това за недопустимо. Аз подкрепям правителството.

- Кога и как се събрахте депутатите, които се отделихте, за да вземете решение да напуснете „Има такъв народ“?
- Тези, които се отделихме, повечето от нас седим в задната част на парламента. Ние тази тема, честно казано, я обсъждаме от 3 месеца. Визирам отказа на смяната на кадрите на ГЕРБ в регионалното министерство. И отказа от спирането на тези вредни политики на ГЕРБ. Никога не сме коментирали нещо по-сериозно. Това, по-сериозното, се случи в момента, в който Слави Трифонов декларира, че излиза от коалицията. Ние, чисто приятелски си говорихме, че това не го приемаме. И първо в парламента, а след това започнахме да се събираме и помежду си. Не се е случило на секундата, не е нещо, което е неочаквано. Просто не е било публично.

- А вие, като депутат, имахте ли предварителна информация, че Слави Трифонов смята да извади ИТН от управлението… В партията обсъждано ли е подобно нещо?
- Преди около 2-3 седмици в един петък Тошко Йорданов събра парламентарната група и каза: „Дългия иска да ви питам от негово име. Той е решил да бута това правителство заради Македония. Дали ще подкрепите…“ И каза още: „Виждам, че Жоро (б.р. - Георги Георгиев) и Момчил (б.р. - Момчил Иванов) са против…“ Момчил каза: „Не, не аз не съм.“ Аз си замълчах. И с това и всички други замълчаха. Но много малко му казаха, че са и „за“. Тоест, беше едно мълчание. Само аз се бях позиционирал като против и това беше. А това, което се случи миналата седмица, мисля, че никой от нас не знаеше. Аз го научих от телевизора. От телевизора научавам много неща за партията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко Африкански

    25 32 Отговор
    Абе тези отцепници,бяха просто едни натискачи на копчета...Ние с дългия сме слуги на герб и ДПС... Единственото което ни вълнува са парите...

    Коментиран от #20

  • 2 Дядо ви Курти от село Пиперково

    26 34 Отговор
    ИТН ИЗЛЯЗОХА ПО ГОЛЕМИ БАНДИТИ И ОТ ГЕРБ И ДПС,ВЗЕТИ ЗАЕДНО....

    Коментиран от #15

  • 3 Ама

    35 8 Отговор
    Да бее, как ще отървете кокала, за него иду пе давате !
  • 4 Хихихи..

    19 20 Отговор
    Падишах Слави тъй управлява - дистанционно,и не си знай на ханъмите имената даже..
  • 5 Тот

    36 15 Отговор
    Чул от телевизора ,че напускат коалицията и реши човека да вземе парата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 шам фъстък

    8 13 Отговор
    Суафчо Босоногов Дънков така командори-през теле извиращия.
  • 8 2020

    33 9 Отговор
    Този смел български политик, ако на следващите избори се яви без партия - сам самичък - ще получи поне половин милион гласове. Такъв интелект, такова държавническо мислене, силно милеене за хората.
    Събудих се! Тоз що не се грръмне!
  • 9 Думите на продажник

    24 13 Отговор
    нямат грам стойност! Изчевай барабар с лъжите си, които плещиш за мафията на която се продаде!
  • 10 гражданин

    31 9 Отговор
    Докато българинът не се научи да разпознава мръсниците такива като този ще са в НС. Дотогава яко стригане на този народ!
  • 11 Ало, ало...

    20 6 Отговор
    Нека някой да ми обясни следното. Първо казва Аз си замълчах, на въпроса виждам, че Жоро и Момчил са против. А след това казва "Само аз се бях позиционирал като против и това беше". Е на това му се вика "мъжка и принципна" позиция.
  • 12 Георги Георгиев - "независим" депутат

    30 11 Отговор
    А от банковата си сметка научих , че трябва да напусна ИТН.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Оракула

    10 20 Отговор
    Поздрави за депутатите от ИТН,
    които са с трезво мислене ,
    и защитатват работното си място !
    В името на това което вършат за сържавата и народа и.
    Това което прави Слави ТРИФОНОВ,
    е тотална некомпететност, като водач на тези хора,
    защото" партия" е нещо съвсем друго!
    Да прекратиш работата на своите депутати ,
    без общо събрание и без да се интересуваш за
    статуса на управлението от собственните си депутати,
    е падение на един , ограничен чалгар,
    с ЧАЛГАРЯ , тази група хора , беше до тук!

    Коментиран от #16

  • 15 Що ве

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо ви Курти от село Пиперково":

    Щито изкараха кирливите ризи на ПП слугата на мафията ли?
  • 16 Тот

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "Оракула":

    А Корито и Асенчо как работят.Тяхния начин е по-неприемлив и неадекватен.
  • 17 ППто

    11 7 Отговор
    Продължаваме Покупката, цената е 30 сребърници !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Поредния

    9 4 Отговор
    Кариерист. Но тоя път се прецака! МинистАр нЕма как да станеш! Адио ! :))
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Георги v.

    14 10 Отговор
    Най-голямото недоразумение в този парламент са ИТН и едноличния собственик на партията Трифонов. Затова тези, които гласуваха за тях трябва много да си помислят преди да го направят отново. В момента ИТН гласува в парламента заедно с ГЕРБ и ДПС. Същото правят и Възраждане.
  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 7 Отговор
    ЦЯЛАТА ТРУПА НА ЧАЛГАРА Е ПОД ПРЯКОТО РЪКОВОДСТВО НА ....... ПРЕZИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ И НЕГОВАТА ХУНТА........ СЛАВИ Е КУКЛА НА КОНЦИ В РЪЦЕТЕ НА ПРЕZИДЕНТА ..... А ПРЕZИДРНТА Е РЕZИДЕНТ НА ПУТИН....... ФАКТ !

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Славчо тъпото му викат

    7 5 Отговор
    Слави с голямото его, нарцис, който си мисли, че от всичко разбира, диван ефенди, фейсбук маниак. Излъга хората от партията си, излъга избирателите, а сега се прави на дръж ми шапката. Оправи народа и България, сега за Македония реве, щото му е най-важно. Няма такъв идиот
  • 25 Стойностен човек

    4 7 Отговор
    Това е стойностен човек и голям професионалист. Той трябваше да стане министър, а не Караджов. Много хора гласуваха за ИТН заради него.

    Коментиран от #28

  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 2 Отговор
    ЗАЩО ТРОЛОВЕТЕ НА ПРЕZИДЕНТА , ТОЛКОВА МНОГО ПОДСКАЧАТ ...... КОГАТО ИМ СЕ КАЖЕ ЧЕ ..... ЦАРЯ Е ГОЛ.......
  • 27 Гошо предателя

    6 2 Отговор
    Каквото и да си говорим за 1 милион бих продал и майка си!
  • 28 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Стойностен човек":

    Цяла България го видя колко е стойностен - струва един милион:)
  • 29 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 7 Отговор
    СЛАВИ НАПУСКА С МИНИСТРИТЕ СИ ....... ЗА ДА МОЖЕ НА 23 юни ДА СЕ ВДИГНЕ ВЕТОТО ЗА МАКЕДОНИЯ....... ВЕЧЕ С НОВ ВЪНШЕН МИНИСТЪР....... И ДЕПУТАТИТЕ "ПРЕДАТЕЛИ"....... И "ПАТРИОТА" ЧАЛГАР , ДА ИЗЛЕЗЕ ЧИСТ КАТО..... МОМИНА СЪЛЗА ..... ФАКТ !
  • 30 Каскет

    4 5 Отговор
    Аз като бивш член на ИТН, мога да кажа че всичко което казаха отцепниците е ВЯРНО.
  • 31 Българин

    6 1 Отговор
    Напускат ИТН, да напуснат и парламента.
    Какъв е проблема?!

    Коментиран от #37

  • 32 гост

    4 1 Отговор
    Тоя е продаден
  • 33 Цезар

    5 1 Отговор
    Цялата политическа класа е виновна, за ставащото в Парламента! Абсолютен цирк. Прави се изключителен, добре ранжиран ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕАТЪР за заблуда на масите. Тук става въпрос за МНОГО МИЛИАРДИ, които политиците не искат тези пари да бъдат дадени на пенсионерите и другите социални групи предвидени с актуализацията. Древния РИМ бледнее, пред тези съвременни театрални играчи на човешки съдби.
  • 34 гого

    4 0 Отговор
    Научих от телевизора айде бе верно от кутията с цветни картинки мале какви хора са на власт и най вероятно се качи на рейса до народното събрание не на автобуса тц тц тц тц тц .Хора в близкото бъдеще нищо няма да се промени това значи не 30 години демокрация а 300 да са все тази или бих казал както този от телевизора все тая
  • 35 Д Петров

    2 0 Отговор
    За каква съвест, говориш бе предател?! Ако имаше такава, сега щеше да напуснеш парламента, защото ИТН те е вкарал там!
  • 36 Оставка

    1 0 Отговор
    По онова време гласувах за ИТН а получих ПП с Киро лъжеца,кокорчо и фалшивото гейче еврейче,които запазиха спокойствието на Бойко и Гешеф,като ги назначиха да бачкат за САЩ и нато срещу България.Трябва да се промени закона за депутатите,когато напускат партията да напуснат и парламента и да нямат право да се прехвърлят в друга партия и да смучат от парите на хората.Нямам нищо против,ако ПП работеха за българите,но те не работят за България а за САЩ,Канада и Русия
  • 37 Тогава Просто К.

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    за какво да им брои 1 млн ако не гласуват за него?