Last news in Fakti

28 Юни, 2024 16:00 2 310 28

Политическите лидери в България са напът да сбъднат най-страшните си кошмари

  • политика-
  • партии-
  • избори-
  • парламент-
  • правителство

Политическото нахалство в България дълбае нови дъна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само 9% от българите одобряват депутатите и партиите в парламента, показва изследване на "Маркет ЛИНКС", но някои от тях са твърдо решили, че трябва да управляват държавата и това им се полага по право като наследство.

Вместо да помислят за реформи вътре в структурите си и да направят задълбочен анализ, търсейки причините за липсата на доверие, те вече гледат към нови избори и обвиняват системата, все едно това по някакъв начин ще промени електоралната им тежест, представителност и авторитет. А решението е просто - да спрат да се занимават с политика, за да отпушат политическата магистрала.

Всъщност, политическите лидери много добре знаят какъв е основният проблем. От една страна няма как държавата да се управлява грубо, репресивно и над закона от няколко човека и представителите им по общини, като феодално владение, и това да се харесва на гражданите ѝ, а от друга - зловредно е едни и същи лица да стоят отпред, да правят и говорят всеки път едни и същи неща и да очакват различен резултат, особено при факта, че са нехаресвани и неодобрявани.

68% са зачеркнали парламента и неговите представители в същата анкетата, което приблизително отговаря и на процента негласували на последните избори. А не гласуват, защото нямат доверие в лицата, които им се самопредлагат и не считат, че са способни да подобрят качеството на живот в страната. Нито, че го искат.

Състоянието, в което се намират правораздавателните и правоохранителните органи, е също толкова отчайващо безнадеждно, че трети ден в медиите се пита как Брендо си е дошъл в България, а той си е от две години тук. Провеждал е и разговори, и срещи с журналисти. И това ли е удобно проспано от полицията?

"Шамар" получи и Евротурата (идва от Прокуратура и прякора "Еврото" на съдебно-прокурорския брокер и приятел на Борислав Сарафов, Петър Петров - "Пепи Еврото") и то директно от САЩ, но този знак от съвместната пресконференция на посланика на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев, изглежда не беше разчетен правилно. САЩ им казват, че вдигат наградата на $5 милиона за информация, която да доведе до ареста на Ружа Игнатова, което говори, че американските служби не разполагат с категорични данни и доказателства, че тя не е сред живите. От друга страна не смятат, че българските прокуратура и служби работят усилено по откриването ѝ, като доказателство за това е, че срещу нея в България няма до този момент дори повдигнато обвинение.

Като прибавим и казуса "Брендо" до Ружа Игнатова, не можем да видим нищо друго, освен корупцията и зависимостите, които крещят от всеки ъгъл на изпълнителната, законодателната и изпълнителната власти в Република България.

България е отново изправена пред избори. Лидерът на първата партия ГЕРБ Бойко Борисов многократно натърти, че не иска съвместно правителство с втората партия ДПС и нейния лидер Делян Пеевски, ако в него не участва третата по сила парламентарно представена коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". На който и да му кажат толкова много пъти, че не го харесват и не го искат, няма как да не се обиди, колкото и да се отрича, че няма разрив в отношенията им. А всъщност управление на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС имаше в 49-то Народно събрание и коалиционните партньори го кръстиха "сглобка". Впоследствие си събориха правителството и решиха да ходят на избори.

Изборите минаха, но пак се задават такива. И да има правителство в 50-ия Парламент, което е малко вероятно, неговите хоризонти ще се изгубят в есенната мъгла.

В България има война. От една страната политиците воюват срещу народа си, а от друга - помежду си. Но нито гражданите, нито партньорите на България ще им търпят още дълго време междуличностните особици и мафиотски игри за власт и надмощие, които дестабилизират държавата както във вътрешен план, така и като предвидим съюзник на Балканите в международен.

Някои хора в държавата наистина нямат чувство за такт и мяра. Ежедневно влагат цялата си енергия да упражняват въображаемата си власт, за да поддържат представата, че я притежават. Вместо да служат на хората. Не искам да съм на тяхно място, когато научат, че не притежават нищо. Дори и живота си.

Политическото нахалство в България дълбае нови дъна.

Тези хора са заложници на миналото си, на зависимостите си и на страховете си и страдат от перманентен недоимък. Те постоянно искат да имат още, да владеят, да контролират, за да компенсират вътрешната си празнота и болезнено чувство за неудовлетвореност.

Накрая ще постигнат със сигурност едно - да превърнат в реалност най-страшните си кошмари.

А може би това е и единствената възможност България да започне отново да диша.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 3 Отговор
    Скоро ще седнат на скамейката на Народния съд.

    Коментиран от #16

  • 2 провинциалист

    13 1 Отговор
    "Политическите лидери в България са напът да сбъднат" - само НАП е напът, останалите са на път.
  • 3 КОТарАК 🐱

    10 11 Отговор
    нищо няма да се промени , не се унижавайте да гласувате! ако сте по-млади забегнете на някъде-Нова Зеландия или друга островна държава , макар че не е така просто , както преди време! обезателно вземете и приятелката си със себе си , и създайте ново семейство , защото там да си търсите жена е сложно..и учете английски а не руски
  • 4 Ха сега де...

    16 2 Отговор
    Само 9% от българите одобряват депутатите и партиите в парламента, а само 30% ги избират. После се оплакват, че това не били демокрация. Ами не е!
  • 5 От какъв зор

    24 2 Отговор
    Ниската избирателна активност да е кошмар за политиците?
    Мене ако питаш, колкото по малко гласуват, толкова по добре за тях. Ама имали 9% одобрение? Дреме им! 0.09% да имат, да са в парламента, да са в схемите, и всичко си на 6 точки. Не го отнасят те.
  • 6 -4°

    4 6 Отговор
    еврото не го мислете ! от 2026 приемаме Еврото в ГЕРБ и той става премиер !
  • 7 да де

    14 2 Отговор
    Сретане, Сретане къде спиш Сретане.
  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 1 Отговор
    Лъковете на цигулките се търкат с колофон да скрибуцат по-добре. Въжетата за вратлетата на продажниците също.
  • 9 Кой разбрал, разбрал...

    14 1 Отговор
    ""Шамар" получи и Евротурата (идва от Прокуратура и прякора "Еврото" на съдебно-прокурорския брокер и приятел на Борислав Сарафов, Петър Петров - "Пепи Еврото") и то директно от САЩ, но този знак от съвместната пресконференция на посланика на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев, изглежда не беше разчетен правилно."
    Шамара го получи народа, заради търпението, незаинтересоваността и бездействието, което проявява толкова години. В демократичните държави народа е който делегира права на политици и ги назначава за управници, а не обратното. После контролира всяка тяхна стъпка и ако се отклоняват от правилата ги сменя. Ако не го прави става това, което става.
  • 10 Сопаджиев

    14 0 Отговор
    Мдаааа, на тояги отива работата.
  • 11 ИНЖ1

    6 10 Отговор
    И най-калпавата демокрация(като в Бг например) е по-добра от диктатура.
  • 12 Точен

    7 6 Отговор
    Единствената пробългарска партия е Възраждане. Ще го разберете по това, че "официалните" /чети: грантовите/ медии са срещу нея.

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Айде бе

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    По твоята логика и Бенямин Нетаняху е единствено прав, защото всички са срещу него, както Изтока, така и голяма част от Запада. И Хитлер е бил прав, защото цивилизования свят е бил срещу него.
  • 14 До коментар # 3 котарак

    4 0 Отговор
    Коментиращит правилно смята за унижение да се гласува при сегашната политическа обстановка. Стигна се до падението костовистката Богдана Карадочева да ни ругае, че не изпълняваме дълга си да гласуваме. Така ще бъде, след като в политиката нахълтаха Хазарта, Богдана, Калин, Етиен и подобни нахални и алчни за пари и власт индивиди.
  • 15 Как да стане

    3 0 Отговор
    Да кажем в Б-я 40% са с висше образование, 50% - средно и 10% по-ниско.
    Последните 10% (не са спазили закона за задължителното средно образование) се лишават от представяне
    Останалите 90% на принципа на военната повинност - здължително (чрез лотария или друг метод на случаен принцип, обвързан и с регионите) се задължават да работят 2 години в НС. Сутрин от 8.00 вечер до 17.00. Отбилите повинността могат да претендират за повторното им не избирането им. Отказ от това задължение - затвор.
    Опит за манипулиране на случайния избор - затвор - мин. 20г.
    Парламента така ще е непрекъснато действащ орган. Посещение по регионите - за всички депутати едновременно. И както бе навремето с требвания за пътуване - безплатно, но в транспорта който ползват и гражданите.
    Заплатата до 2-3 минимални заплати.
    Жилище - общежитие. Храна - котлова.
    Извозване до и от работа - организирано.
    И тогава може би ще се оправим.
    Сега всеки избори - нов месия, спасител

    Коментиран от #17, #22

  • 16 бай Ставри

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И у Пандизо ,че ги эбът и много ,че ги боли.
    А да. И накрая церемония "Тържествена заря" демек да им се вкара пиратка.
  • 17 Христо Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Как да стане":

    А с Главния прокурор и Прокуратурата какво?

    Коментиран от #23

  • 18 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    Той Петър Волгин не агитираще за тях, а го взеха за един от двамата им евродепутати? Българска, ама малко нещо еврейска. Чуть чуть.
  • 19 Смърфиета

    4 3 Отговор
    Ращков от парламентарната трибуна изглежда по-зле от мумията на Вожда и учителя. На кумонистическа мумия, но доста заможна и корумбпирана мумия в едно много прогнило и изолирано от останалата част общество.
  • 20 Най накрая

    4 1 Отговор
    Точна статия,подкрепена с факти и истини!
  • 21 Демократ

    7 0 Отговор
    Само подпийнали наивници могат да очакват някакъв обрат. Да вярват, че гангстери могат да стабилизират държавата. Гангстерите могат само да разширят международната мрежа от гангстери. Съществува ли някъде във всемира демокрация построена от гангстери!!!
  • 22 Айде бе

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Как да стане":

    Абе много ги разбирате тези безплатни мероприятия! Цял живот живеете на чужд гръб и все безплатните неща са ви в главите. Ами понапънете се малко, че и вие да платите нашия масраф поне веднъж. То бива дебелоочие, но вие съвсем се забравихте. Който ви научи на тези тарикатлъци вече го изгонихме и няма да му позволим се върне.
  • 23 България

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Христо Иванов":

    изчезва, ти за прокурора мислиш.

    Ако можеш въобще да мислиш, де. От 9 000 000 станахме 5. И то 50% роми и турци.
    Все от ВЕЩОТО ръководство на 240 нeкадъpникa и следвайки указанията от .... някъде си.

    Крайно време е народа да вземе сoпитe
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 МНОГО ЛОШО !

    2 1 Отговор
    МНОГО ЛОШО ЗА САЙТА !
  • 28 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Постепенно пощръкляха,от джан-саклет,от нямане какво да правят и от охолство,от разкош и разгул,епикурейство и бохемство.Затова от страх да не загубят всичките безмерни облаги и безконечна власт,взеха да тероризират народа с административно буквоядство,куха казуистика и бюрократичен произвол.