Last news in Fakti

28 Юни, 2024 06:01 1 801 78

Чия е вината, че България не е готова за еврото

  • еврозона-
  • ес-
  • евро-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • корупция-
  • пране на пари-
  • делян пеевски-
  • герб-
  • пари

Може ли България все пак да приеме еврото още през 2025 година? Тази цел не бе спомената нито от Борисов, нито от Пеевски.

Чия е вината, че България не е готова за еврото - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Вината ще е на политиците, ако България не успее да се присъедини към еврозоната, след като изпусна възможността за 1 януари 2025. Според конвергентните доклади на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската централна банка (ЕЦБ) страната не e готова заради неизпълнение на един-единствен от четирите критерия - за инфлацията. Вратата остава отворена, когато е готова.

Проблемът с прането на пари

Наред с това обаче от ЕЦБ изтъкват и проблема с поставянето на България в „сивия списък“ на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF) за пране на пари през октомври 2023 година. В доклада се отправя призив да бъдат ускорени усилията за изпълнение на плана за действие, приет от FATF, за да бъде извадена от списъка. Българските институции са поели ангажимент да извършат определени реформи, свързани с противодействие на прането на пари, но резултатът от тях ще бъде разгледан през есента на 2025 г., тъй като докладите на FATF са на две години, обясниха експерти за Дойче Веле.

По критерия за ценова стабилност средногодишната инфлация в България не трябва да надхвърля с 1,5 процентни пункта нивото в трите държави в ЕС, където е била най-ниска за последните 12 месеца. През май 2024 г. инфлацията в България е 5,1% - далеч от референтната стойност от 3,3%, според доклада на ЕЦБ. Служебният премиер Главчев и финансовият министър Людмила Петкова отново повториха, че България ще поиска извънредни конвергентни доклади от ЕК и ЕЦБ в края на годината, когато се надяват да покрие критерия за инфлация, за да влезе в еврозоната от 1 януари 2026 година. (Редовното правителство на ПП-ДБ възнамеряваше да направи същото.) И от Брюксел обявиха, че България “може да поиска специфичен доклад, с който да се оцени изпълнението на критериите за конвергенция - когато реши, че ги е изпълнила”.

Единствен управителят на БНБ Димитър Радев смята, че 2025 г. остава като възможност. Но - при условие, че има проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт за действие, заяви той в интервю за БТА.

Най-голямата спирачка

Всички добри намерения и политическа воля обаче могат да се разбият след ново крушение на преговорите за кабинет, а и в случай че едно бъдещо правителство не продължи с проевропейската политика и не подобри фискалната дисциплина.

В политическия наратив за това кой, как и какво правителство би могъл да сформира след изборите на 9 юни, не прозвуча обединение около двете стратегически цели за България - приемане в еврозоната и сухопътен Шенген.

Такава заявка не бе произнесена нито от Бойко Борисов, по време на чието трето правителство България влезе във валутния механизъм ERM-II - т.нар. “чакалня”, нито от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, не спиращ да манифестира своя ярък евроатлантизъм и санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Коалицията ПП-ДБ, която остава в опозиция, също подмина темата за еврото. В предизборните кампании на партиите, обявили се за проевропейски, влизането в еврозоната беше определено като видимо и ярко послание и тема.

Поне трима противници на еврото

А сега, при нескончаемите хипотези за евентуално правителство, вместо за фундамента - целите и ценностите, които биха обединили политическите сили, се обсъжда постигането на математически мнозинства. Поне три от представените в 50-ото НС 7 формации - “Възраждане”, БСП и “Величие”, са противници на еврото. Позицията на партията, заявила първа готовност да получи третия мандат и да състави правителство - “Има такъв народ” (ИТН), е противоречива. От една страна, ИТН подкрепя идеята за еврозоната, но настоява за детайлни обсъждания и анализи преди окончателното решение, и гласува “за” референдума за еврото заедно с проруските “Възраждане” и БСП.

Впрочем, като финансов министър и съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев също беше изразил сходно мнение за еврозоната. В интервю за “Дневник” от юли 2021 г. той заяви, че “един редовен кабинет, който ще управлява в периода между сега и 2024 г. трябва да проведе широк обществен дебат, за да разберат хората това какво означава, за да препотвърдим избора си, че искаме да влезем в еврозоната […] да няма притеснения и обществото да вземе информирано решение”. Но като финансов министър в две редовни правителства такъв дебат нямаше, а в началото на юни т.г. заместник-министърът на финансите Методи Методиев отчете на форум, че комуникационната стратегия за еврото е в начална фаза, “но има лого, слоган, сайт“.

Четвърта година в “чакалня”

България подаде документи за "чакалнята" на еврото през 2018 г., приеха я през лятото на 2020 г., когато избухнаха и протестите срещу ГЕРБ, и вече четвърта година не успява да изпълни критериите. През това време държавата така и не излезе от политическата криза, довела до шести предсрочни парламентарни избори. За сравнение Хърватия, приета в ЕRM-II през 2020 г. заедно с България, престоя две години - и беше утвърдена като член на еврозоната през юли 2022 г., а България върви по пътя на прибалтийските републики, които останаха най-дълго в механизма.

Резултатът от смяната на правителства, управляващи по няколко месеца, е високи бюджетни разходи и бюджетни дефицити, приближаващи се до максимално допустимия по критериите за еврозоната праг от 3%, слабо изпълнение на капиталовите разходи, влошена събираемост на данъците - особено ДДС. За проинфлационен натиск - ако бъде изпълнен бюджетът за 2024 г., предупреди и мисията на МВФ през март тази година. От МВФ още тогава се усъмниха дали България ще изпълни целта за инфлацията заради изготвения от Асен Василев “експанзивен бюджет” и препоръчаха да бъде намален бюджетният дефицит с 1% от БВП наред с реформи за повишаване на приходите. Същото препоръча и управителят на БНБ - “намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през 2024 г. с 1 на сто”, но пропуска ролята на БНБ в охлаждане на инфлацията с мерки за ограничаване на кредитирането.

Временно примирие заради еврото?

Към всичко това се прибавя и още несвършена работа - подготвяният близо две години Закон за еврото, чието обществено обсъждане приключи в края на април, не успя да влезе в 49-ия парламент. Но на заседанието си вчера служебното правителство одобри законопроекта и ще го внесе за разглеждане в 50-ото НС.

Трите политически сили, сглобени допреди месеци - ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, разполагат с необходимите за приемането му гласове. За тази обща цел биха могли да сключат временно примирие. Дори и да не се състави правителство, двете четения на проекта не биха отнели повече от месец, за да бъдат одобрени правилата за превалутиране и закръгляване, обозначаването на цените на стоки и услуги, двойното обращение на двете валути и други.

Въпросът е еврото остава ли стратегическа цел.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бързи кредити

    29 3 Отговор
    Територия, която е пералня за пари и мафиотска кочина, не може да влезе в еврозоната.

    Коментиран от #63

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 любител

    31 6 Отговор
    крайно време е всички да разберат че не ни трябва такава еврокраваро валута която умира.
  • 4 Козаря летец

    20 0 Отговор
    Айде сега. Ясно че Путин е виновен.
  • 5 долари и евро изчезнаха там

    21 1 Отговор
    Вината е на оф-шорките и милиардите в тях! Политическият ни елит 30 години тъпче корупционните си пари там, а народът става все по беден! Изпреварили сме повечето африкански страни по неравенство и ниво на корупция!
  • 6 Евроренде

    10 1 Отговор
    Насила хубост не става !
  • 7 Аз съм!

    24 1 Отговор
    Ние като Народ сме виновни че остави ме тая сган да ни управлява 35 години!
    На управляващите не им дреме те имат и евра и Левчета! Просто изпълняват нечие нареждане! Те нямт толкова мозък да знаят ко е по добро за Българския Народ!

    Коментиран от #14, #28

  • 8 дедо..

    10 2 Отговор
    Колко и да прегръщате дъртофелник урсуль-нещата няма да станат поне още 500 дена,за това вович е спасението-никакви танкери през босфоро а директно от производителя,на транзитната газова тръба през бг-то-требва да се направи отклонение,за да махнеме боташь и белене в действие-пълна лъжа е че черна вода е по далече от вранча.отколкото белене,реактори площадка и парогенератори има..всичко това е купено с парите на хората,никакво подаряване на бандерците..

    Коментиран от #11

  • 9 айде чиба

    18 4 Отговор
    недейте да плачете продажни мекерета българския народ се радва че не сме готови да се продадем за поред път…
  • 10 Оня

    16 5 Отговор
    Дано никога не го приеме, вижте в Хърватия какво стана, Гърция и т.н. Когато една държава е два пъти по- бедна от водещите икономики в евросъюза, няма как да приеме тяхната валута и всички да е наред.

    Коментиран от #22

  • 11 Не става

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "дедо..":

    Каквото кажат от посолството, това ще е
  • 12 Шиши

    11 5 Отговор
    Със сигурност това са хора които искат България да не влиза в Шенген и да не приема Еврото, да няма правосъдие, да няма образование - народа да е прост за да се манипулира лесно, да няма здравеопазване. Ако може хората да работят без пари и да не живеят достойно. Това не отрича любовта им към парите и личното облагодетелстване. В този ракурс магистрала Хемус ще стане най-скъпата в света на линеен километър , достойна за Гинес, българската армия ще бъде без необходимото въоръжение и екипировка, а храната, токът и водата ще бъдат най-скъпите в Европа. Ето това искат Политиците и Задкулисието

    Коментиран от #23

  • 13 Гошо еврото

    7 2 Отговор
    Кво евро веееее ганяци !
    Територия населявана от безработни и беззъби банди, без един ден трудов стаж -евро ?
    Боже прибери си версиите
  • 14 Ко каза?

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм!":

    НАРОД? Ти наясно ли си какво е народ,какво е нация?
    Явно не
  • 15 а бе демократи

    11 4 Отговор
    ами питайте народа дали еврото е стратегичска цел !!! но явно за малцинството седящи в парламента....30% от избирателите демокрацията е само дума без смисъл....има да чакате хората да ви вярват
  • 16 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 6 Отговор
    ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ БГ ХОРАТА НЕ ИСКАТ ЕУРОТО
  • 17 Защото е "Швейцария на Балканите" ,

    16 3 Отговор
    както ни обещаваха преди 34 години - вече е факт. А Швейцария не е готова за еврото !

    Коментиран от #20

  • 18 Име

    6 0 Отговор
    България не трябва да прави резки движения преди края на войната в Украйна!
  • 19 Да приемем Чешките крони

    6 1 Отговор
    - заплати като германските , цени като в БГ !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 провинциалист

    8 3 Отговор
    "По думите му (на Руслан Стефанов от съседната статия) ръстът на възнагражденията не е обвързан с влизането в еврозоната." - и за какво ми е тази еврозона тогава?

    Коментиран от #25

  • 22 СМЕХ

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Оня":

    Коня, виж какво става в Литва, Латвия и Естония
    Там доходите и БВП скочиха с 100% за 10г. след приемането на €!!! Средните им заплати са по-високи даже от чешките, а инфлацията е два пъти по-ниска от нашата!!!

    Коментиран от #58, #65, #67

  • 23 дедо..

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шиши":

    Много се крадне и корупция в тазь държава,чиста ченгенджийница е-първи сме в европата на ченге на глава от населението,а няма детска болница,събраха една камара капачки за първата линейка за деца в бг-то,що се теглат заеми за нови ефки от миналио век с един двг,заем за нов реактор в козлодуй..при положение че си купил два,имаш готова площадка в белене и запомнете лъжа е че черна вода е по далеч от вранча-отколкото белене.
  • 24 10.07.2020

    1 6 Отговор
    10 юли 2020 е знаменита дата в българската история, която ще запомним с две събития.

    1. На този ден сутринта третото правителство на Бойко Борисов обяви, че България влиза в чакалнята на Еврозоната.
    2. След обяд, президента на Републиката Румен Радев вдигна юмрук и обяви "Не на страха. Мутри вън. Да си върнем България."

    Изглежда голям страх го е тресал от Еврозоната. Дано сега всички подведени от него, да живеете по-добре.
  • 25 Дон Отворко

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "провинциалист":

    Абсолютна лъжа и това допълнително условие не се споменава от политиците, защото са алчни бок.луци! Средния доход трябва да бъде минимум=60% от средноевропейския доход - заплати и пенсии!!! Кокорчо ги докара до 62%!!!
    Мут.рата Борисов обаче твърди че трябва замразяване на доходите, за да не расте инфлацията!!! ГЕРБ и ДПС са п.рестъпни и кр.адливи партии, които откраднаха бъдещето на децата ни!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Спас

    3 0 Отговор
    Какво Евро какъв Шенген.Готви се от години голям руски проект явно.Всички играят за него явно и тайно.Едни го играят десни други проруски трети европейци -инфантили и смотани.Наливат се пари на медиите и накрая се явява Радев като спасител на българите.Онези от Европа както в Унгария подкрепят всичко това.
  • 27 верно си отворко

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Дон Отворко":

    Кокорчо ги докара с цената на 9 милиарда нови държавни заеми. Не знам дали знаеш, че колко то повече заеми теглиш, толкова по-голяма лихва плащаш.

    Коментиран от #30

  • 28 Експерт

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм!":

    НАПРОТИВ, МАФИЯТА И КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ ЕВРОЗОНАТА, ЗАЩОТО СЛЕДВА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ ОТ ЕЦБ И НЯМА ПРАНЕ НА ПАРИ, КРАДЕНЕ НА БАНКИ/КТБ/, И КРАЖБИ ОТ БЮДЖЕТА И ЕВРОФОНДОВЕ!!!

    Коментиран от #29

  • 29 така е

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Експерт":

    България е руска дойна крава още от 1878 година. Последния руски удар бе източването на КТБ. Руската ВТБ източи КТБ, а държавата възстанови 5 милиарда от нашите пари. Не случайно никой не смее да оповести на висок глас резултатите от швейцарското разследване къде са изчезнали парите на КТБ.
    С влизането в Еврозоната това ще приключи.

    Коментиран от #32

  • 30 Дон Отворко

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "верно си отворко":

    Пич, дългът на България е 26,3% от БВП и е вторият най-нисък в ЕС, а развитете Западни са над 60%!!! Лихвата зависи от моментната лихва на ЕЦБ и заради инфлацията е по-висока в момента. Чети повече специализирана литература, не съм длъжен да ти правя училище!

    Коментиран от #31

  • 31 така е пич

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Дон Отворко":

    Най-нисък е дълга защото повече от десет години Борисов се въздържаше да задлъжнява децата ни с държавни заеми. Ама защо пък да не вземем повече чужди пари да има за пиене и ядене? Стига с постните пици на Борисов!

    Коментиран от #34, #37

  • 32 Експерт

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "така е":

    Отново грешка:
    1.Шиши и Мут.рата ограбиха КТБ, без да знаят, че има 1,5млрд.€ на КТБ в нея!
    2.Руснаците пребиха Пеевски в Дубай и той продаде бизнеса си за да върне парите, а майка му молеше руския посланник да не го убиват.
    3.Бойко, пари не връща и затова подари на Путин Балкански/турски/ поток за 3,6млрд.лв.-народни пари(не може да се изплати и за 100г).
    Лъжецът Бочко се бие в гърдите че е герой???

    Коментиран от #36

  • 33 Чия е Партията за евро, ДПС

    4 1 Отговор
    Без Референдум. "България ще получи решение за въвеждане на еврото догодина юни и ще го въведе от 1 януари 2026 г. , каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Експерти казаха, полза от еврозоната имат само политици, банкери и обръчите им от фирми." Сега разбираме ли защо стигат до заплахи и бой в НС? Кажете едно полезно за народа Решение за 35 години, взето от ДПС? В частност Йордан Цонев.

    Коментиран от #43

  • 34 Дон Отворко

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "така е пич":

    Наивен си ако мислиш, че парите отиват за пиене и ядене! Единствено разходите за пенсиите са по-високи и се добавят от бюджета, защото осигуровките са ниски в България. Кредитите на държавата трябва да отиват за капиталови разходи-пътища, инфраструктура, образование и т. н., което води до рязко повишение на БВП и оттам на доходите!
    УСЛОВИЕ: БЕЗ КРАДЕНЕ!!! Кокорчо, стегна правилата за финансиране на общините и ГЕРБ и ДПС бутнаха Правителството, защото - НЯМА КРАДЕНЕ!!!
  • 35 Един

    4 3 Отговор
    Ако бяхме устискали Тиквата още година до сега щяхме да сме в еврото и шенген. Но решихме , че канадския шмекер, кокора и компания са умни и чисти и ето го резултата. Да не пропуснем и намесата на посолства, фондации и соросоидчета. Проиграхме си и картите за македония. А можеше общ фронт с Гърция да изградим. Само алъжвериша върви с пушките за Украйна. Но там печелят частниците. Държавата бачка, но лъвския пай е за прекупвачи и търговци.И така лодката у бурята без капитан па макар и Тиква.

    Коментиран от #40, #71

  • 36 ма верно ли така

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Експерт":

    Ами като е така, защо прецедента или Киро про100то не обявиха публично доклада на швейцарците? Малко послъгваш май.
  • 37 Aлфа Bълкът

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "така е пич":

    Как не мога да ти дам 100 минуса!?
  • 38 Някои се мъчат

    4 1 Отговор
    да ни убедят в този форум, че ДПС, която е за еврото, е най-чистата, некорумпирана партия в България. По отношение на защитницата на еврото ДПС, вчера се е стигнало до заплахи на депутати в НС. Достатъчно е да видим кои партии и лица подкрепят еврото, за да сме ЗА запазване на български лев и Валутен Борд. А числата са сериозно изкривени поне по два критерия, инфлация и дефицит. Затова не предоставиха на граждански организации "стъкмистиката, данни за дефицита". Оставете ни мира да си живеем спокойно, БЕЗ ЕВРО.
  • 39 Тома

    5 1 Отговор
    Боко тиквата щеше отдавна да ни вкара в еврозоната след като от ЕЦБ му видяха чекмеджето

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Васил

    3 0 Отговор
    Вие сериозно ли докато има такова мафиоти като Боко и Пеевски в управлението евро само през крив макарон,
  • 42 за чекмеджето не знам

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Тома":

    Ама откакто Борисов не е във властта в България не е дошло нито едно европейско Евро. Сигурно глупаците в Брюксел не могат да намерят кой от новите честни и красиви бг политици да ги открадне.
    По ПВУ ни се полагат 50 милиарда ЕВРО, а до момента сме получили 1.5 милиарда.

    Коментиран от #45

  • 43 Експерт

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Чия е Партията за евро, ДПС":

    Точно Мафията, корумпираните политици и банкерите нямат полза от еврото, ВЪПРЕКИ ЧЕ ЛЪЖАТ, ЧЕ ГО ИСКАТ, защото има тотален контрол на ЕЦБ и няма пране на пари и кражба на банки/КТБ/, а от смяна евро/лев банките печелят над 500млн.лв.
  • 44 9787

    1 1 Отговор
    Комунделите сте толкова прости, че и една пропаганда вече не можете да направите като хората.
  • 45 Дон Отворко

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "за чекмеджето не знам":

    НЕ Е ВЯРНО:Инвестициите са се повишили с 60%, а ПВУ е блокиран, защоти ГЕРБ и ДОС не желаят реформи и не гласувст закони изисквани да бъдат отпуснати парите. ЕС не са загубеняци, като наште политици и държат на изпълнение, а лъжльовците от НС манипулират българите с лъжи и измами!!!

    Коментиран от #47, #52

  • 46 Разбрахме

    3 0 Отговор
    ДПС е най-чистата и некорумпирана партия партия в България. Стига до бой и заплахи в НС, за да приемем еврото.
    А Йордан Цонев е гений политик на Балканите, щом ни вкарва в еврозоната. Прав си, ДПС върла защитничка на еврото. Хи хи, смях. Маските паднаха вчера, в НС.

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дааа

    1 3 Отговор
    Ами има един Мунчо, той вдигна едно юмруче, докара едни шарлатани, и оттогава държавата полетя надолу. Та се чудя, кой е виновен, Мунчо или шарлатаните... Как мислите?

    Коментиран от #55

  • 51 Операция Претоварване

    0 0 Отговор
    Навсякъде из Интернет и медиите ще сеем как Борисов е виновен за нашата некадърност и ще го обвиняваме, че сеейки из Интернет и медиите той настройва хората срещу нас. И накрая хората ще поверват и ше гласуват за нас.
  • 52 да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Дон Отворко":

    Борисов не управлява България от 4 години. За неуспехите по ПВУ питай жълтопаветните умнокрасиви и оня с юмрука
  • 53 Дон Отворко

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "Разбрахме":

    ДПС е имитация на евроатлантизъм. Доган е с чин в ДС преди 1989г. въпреки затвора и десидентството му!!! Не искат еврото, а само имитират активност.

    Коментиран от #54

  • 54 е ми

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Дон Отворко":

    Д(п)С е най-руската партия в България. Не случайно Ахмед Доган е Персона Нонграта в Турция.
  • 55 Според мене

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Дааа":

    Виновно е Международното положение и требва да го борим.
  • 56 дддд

    2 2 Отговор
    Не на еврото!
  • 57 Му ха ха ха

    2 1 Отговор
    На кой му пука за еврото
  • 58 Милчо лаков

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "СМЕХ":

    Затова от Латвия всяка година,само към Англия,заминават по около 50х.души. годишно.Понеже са много добре.След десет години няма да я има...
  • 59 Емилия,

    3 1 Отговор
    Къде ги видя, и кои са тези бг политици. Политици ли са Тиквата, Свинята, Сополът, Прстто, Мравояда и тн. производни. А, новопръкналите се мижетурки не знаещи на кой свят са. Това не са хората дето ще водят и управляват територията. Това са знаеш какво.
  • 60 ДПС подкрепя еврозоната

    5 0 Отговор
    Факт, открито го заявяват и стигат до заплахи на депутати, вчера. Не ме интересува, каква партия е ДПС, на Русия или Америка. Казаха експертите, голяма лапане ще падне от политиците, падане бариери заеми, ще фалират България като Гърция. Банки намаляване резервите за посрещане на финансови кризи. Обръчи от фирми около партиите, превалутиране. Факт ДПС защитава еврозоната, а никой не го интересува дали са комунисти или глобалисти. Оставете ни да си починем, криза 2008, азиатска криза, ипотечна криза, дот. ком криза, ковид 2020. Не искаме евро, оставете ни да си живеем спокойно до 2050 г.
  • 61 Блез Паскал

    2 3 Отговор
    Вината, че България няма да се присъедини към еврозоната и изпусна възможността за 1 януари 2025
    Е изцяло на Мутрягата БорисоФ
    Боко върна България поне Сто години Назад!

    Коментиран от #62

  • 62 10.7.2020

    0 3 Отговор

    До коментар #61 от "Блез Паскал":

    10 юли 2020 е знаменита дата в българската история, която ще запомним с две събития.

    1. На този ден сутринта третото правителство на Бойко Борисов обяви, че България влиза в чакалнята на Еврозоната.
    2. След обяд, президента на Републиката Румен Радев вдигна юмрук и обяви "Не на страха. Мутри вън. Да си върнем България."

    Изглежда голям страх го е тресал от Еврозоната. Дано сега всички подведени от него, да живеете по-добре.
  • 63 тц тц

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бързи кредити":

    Напротив, точно в еврозоната ни е мястото, но за там се иска доста по голяма корупция от нашата:)
    Примери колкото щеш - Урсула изби десетки хиляди само и само да открадне 5 милиарда евро, заместничката и пък обикаляше гарите с куфари с пари от подкупи, сега не само не е в затвора и не и взеха парите, но и е в Европарламента, Южна Италия и до ден днешен се управлява от мафията, големите западноевропейски градове са се превърнали в гета и се управляват от банди, повечето от които арабски и африкански.

    Коментиран от #66

  • 64 Не сомо за Еврото, ами ...

    4 1 Отговор
    Заради него Борисов, България няма да получи изцяло второто плащане от близо 1млрд. и 200 млн. лева по плана за възстановяване и устойчивост, защото не е изпълнила поетите ангажименти в сферата на съдебната реформа и енергетиката. Борисов НЕ искаше реформи!!! Бойко Борисов е готов на всичко само и само да няма институционална РЕФОРМА!!! За него нямат значение загубеното национално време, европейското развитие, отговорността и върховенството на закона. Никакво значение!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Пффф

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "тц тц":

    Аман от руски конспиратори дращещи тук!

    Коментиран от #70

  • 67 Прав си!

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "СМЕХ":

    Не само в Литва, Латвия и Естония, вижте и в Хэрватия, минималната заплата вече е 830 евро =
    1 624 лв.!!!! Докато в България е едва 476 € = 933 лв.!
  • 68 И в ЕС

    6 3 Отговор
    не ни беше мястото, приеха ни по чисто политически причини. Ще се мерим с държави, въвели капитализъм от 5 века. Смях. И еврозоната не ни е мястото, по същите причини. Но референдуми, нямаше. Колко държави не са в ЕС, и какво от това. Половин Европа не е в еврозанота, държави с развит капитализъм, да не са загинали случайно? Някои от тях излязоха скоро от ЕС. Други оттеглиха молби, след проведени Референдуми. И какво от това? В пъти по-добре от нас по стандарт, качество на живот, икономика, политика са извън еврото. Оправете първо вътрешните проблеми на България, демография, първи по смъртност, ракови заболявани, инфаркти. Знаем, лапачката около еврозоната и евфондовете е голяма. Аман от това евро, рев и сълзи. Българите не искат евро.
  • 69 Гледайте Покупателна Способност

    3 2 Отговор
    Защото заплатат може да ти е 4000 евро, но ако тока ти е 3900 евро, един с 500 евро заплата, но с ток 30 евро, е по-богат от онзи с 4000 евро. Аман от стъкмистики!

    Коментиран от #77

  • 70 Мнение

    2 1 Отговор

    До коментар #66 от "Пффф":

    Аман от краварски лгбткю членове!
  • 71 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Един":

    И защо коментар 40 е изтрит? С какви доходи щяхме да влезем в еврозоната? Дето Тулупа 10г не беше повишил пенсиите, а минималната заплата растеше с по 50лв на година? България щеше да приеме еврото и средната пенсия щеше да е €200, а минималната заплата €350 в най-добрия случай.
    В ЕС щяха да се избият тогава да инвестират и да използват нискоквалифицирана работна ръка.
  • 72 Пет хиляди евро заплата

    2 1 Отговор
    а цените в магазините 20 000 евро. Не е важно каква заплата взимаш, а какво можеш да си позволиш да купиш с нея?
    Гърция 2000 евро заплата, а плачат на сметки за ток до 500 евро.
  • 73 яяя

    3 1 Отговор
    Кой ти каза, че искаме евро ма мисирке продажна? Айде направете реферндум, ма не ви стиска, щото знаете отговора. Ай сикк тирр!

    Коментиран от #76

  • 74 Путинофил

    2 1 Отговор
    7 - те путинофилски партии в Парламента не искат еврото. Искат рублата.
  • 75 Дон Отворко

    2 1 Отговор
    НАЛИ ЗАРАДИ ПРАНЕТО НА ПАРИ ОТ МАФИЯТА И СВЪРЗАНИТЕ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ ОТ ГЕРБ И ДПС С НЕЯ БАВЯТ ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА, ЗАЩОТО ЕЦБ НЕ Е БНБ И ИМА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НА БАНКИТЕ, А НЕ КАТО ИСКРЕНОВ-УПРАВИТЕЛ НА БНБ, КОЙТО СЕ СКРИ КАТО МИШКА ПРИ ФАЛИТА И РАЗГРАБВАНЕТО НА КТБ!!!?
  • 76 Ванга

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "яяя":

    Референдум ще направим да изхвърлим от България русор.обите и да ги пратим в Сибир!
    Конституционния съд обяви, че относно еврото не може да има референдум, защото е 6та точка от Договора за влизане на България в ЕС, драга АМЕБО!!!
  • 77 Експерт

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Гледайте Покупателна Способност":

    Тока ти е 3909€...ти да нямаш факбрика, че тогава няма да те мислим?
  • 78 Ха сега де...

    0 1 Отговор
    Абе не знам България дали е готова, но аз много отдавна съм готов. Стига цифрата да е по солидна.