Last news in Fakti

27 Юни, 2024 19:56 1 612 18

Д-р Събина Петканска-Вълева: Пропада ли БСП в пропастта или е на ръба ѝ

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • социалисти-
  • политика-
  • опозиция

Спасението на БСП в момента е в туширане на напрежението с  Нинова и подкрепящите я

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След оставката на Нинова и прехвърчалите искри между нея и бившите и заместници, подкрепени от НС на БСП , остана незабелязана тревожната новина , че две седмици след парламентарните избори, на които БСП имаше малко над 7 % , на местните избори в Хасково подкрепата на БСП е паднала на 3 % . Резултат ,който показва ясно каква е ситуацията в БСП . Това не трябва да се неглижира ,а да се възприема като силен камбанен звън , че в БСП наболелите проблеми са огромни , трябва да се диагностицират и да се търсят решения .

Гледах интервю на Станишев по НОВА, в което той използва определението – новото старо ръководство на БСП . Определение, което още по- ясно показа неприятната ситуация ,в която изпадна БСП в момента след ненавременната оставка на Нинова ,след експресната реакция на Пленума на БСП и появилите се явни противоречия между Нинова и досегашните и заместници . Ситуация, определена от някои журналисти дори с името – дворцов преврат .

Ситуация ,която временното ръководство на БСП избягва да коментира , но която видимо съществува ,независимо от това дали се коментира или не , дали има опити да се неглижира или не , дали отново ръководни органи на БСП приемат решения с пълно единодушие . Ситуация, която явно създаде още едно разделение в БСП, с което разделенията в БСП и лявото станаха още повече .

По- значимите към момента са :

1. БСП представлявано от временния Председател Зафиров и досегашните заместници на Нинова .

2. Нинова и част от екипа и, вярващи в правилността на водената от нея политика в последните 8-м години и подкрепящи я след подадената оставка .

3. Вътрешна опозиция в БСП, обозначаваща се с името – Социализъм 21-ви век -с един от изявените представители- Пирински .

4. Вътрешната опозиция, обозначаваща се с името – Бузлуджанци ,с изявен представител -Таков

5. Обособилата се коалиция – Левица -с председател Паскалев

6. Обособилата са коалиция – Солидарна България ,водена от Ваня Григорова и Мая Манолова

7. Навярно има авторитети в БСП и в Лявото готови да подкрепят политически проект на Президента Радев , с което ще се оформи друга линия на разделение .

8.Отделно са местните разделения ,провокирани от местните феодали в БСП и местни бизнес интереси ,за които случилото се в БСП е идеална среда за овладяване на местни структури и за преследване на корпоративни и лични интереси ,под прикритието на Партията .

9.Добавяйки към това и ситуацията в България -на шест избора в последните три години , на 30 % гласуващи от имащите право на глас , или на две трети не гласуващи , наличието на купен и корпоративен вот , раздробеността на българския парламент от 7-м партии , войната в Украйна , очакваните избори в САЩ , протичащите процеси на глобална промяна в света , всичко това създава перфектната буря за БСП и лявото, а дори и за България . Тежка ситуация, в която БСП не е изпадала в последните 30 години и ако не намери правилния път за излизане от тази ситуация , може да последва съдбата на други бивши комунистически партии от източна Европа и да изчезне от политическата карта на България .

Като социалист трето/3/ поколение , членуваща в БСП от 1995 година , работила винаги като хирург и професионално независима от БСП , вярваща че БСП може да има своя голям принос за просперитета на България , ще си позволя да споделя, какво смятам че трябва да се направи в момента в БСП, за да не падне Партията в пропастта, а да започне да се развива и да печели обществен авторитет и бъдещи избори :

1. Заместниците на Нинова , временно управляващи партията и Нинова трябва да прекратят противоборството помежду си .

Заместниците да спрат всякакви атаки срещу Нинова и всички кадри на БСП, които още я подкрепят .

Ясно да се подчертае ,че няма да има никакви гонения и отнемане на партийни права на Нинова и поддръжниците и .

Да се премахне в зародиш започналото да се появява разделение между ниновисти и антининовисти .

2. Да се определи консенсусно организационен секретар на БСП ,който е доказано почтен , безспорен авторитет в БСП , енергичен , безпристрастен и без амбиции да оглавява Партията или да има симпатии кой да я оглави .

Същият да подготви бъдещия вътрешен избор и конгрес безпристрастно и принципно ,

като се определят правилата- кои членове на БСП могат да гласуват , как да гласуват ,така че да се гарантира ,че няма да има влияние върху решението им от местни ръководства .

Да се изготви ясна технология за гласуване ,която да гарантира ,че ще се чуе гласа на всеки социалист и да се осигури почтен избор на Председател ,в обективността на който да вярват всички социалисти .

Да не се повтори досегашната ситуация ,новите ръководства на БСП да се разграничат от старите – както стана със Виденов , Първанов , Станишев и Миков . Да не се допусне да стане така и с Нинова . Ситуация ,която е срамна за всеки уважаващ себе си обществено активен гражданин .

3. Да се допуснат до участие в избора за Председател и спечелване доверието на членовете на БСП на всички проявяващи желание - включително Станишев , Нинова , проявилите интерес заместници на Нинова , Таков , Паскалев и т.н.

В никакъв случай да не се търсят и прилагат административни трикове за отстраняване на участници.

4. Кандидатите за Председател на БСП да изработят писмено лични виждания за развитие на БСП ,по категорично определени най -важните моменти за България и БСП . Например като :

1. Ясно да посочат разбирането си БСП каква партия считат ,че трябва да бъде:

- Социалистическа и неомарксистка -тип партията на Мадуро във Венецуела .

- Социалдемократическа партия център в ляво .

- Неоконсервативна и националистическа

- Или някаква друга .

2. Трябва да посочат и ясно виждането си за международната ориентация на България и ролята на ЕС :

- За силен и интегриран ЕС, в който България е пълноценен член .За все по -пълно интегриране на членовете на ЕС , включително и на България .

- Или за разхлабване на връзките на страните в ЕС, за сметка на национални цели. Европа на нациите . И създаване на междудържавни отношения и с други страни извън ЕС .

- Или за напускане на ЕС и НАТО и водене на напълно самостоятелна национална политика, включително национална сигурност .

- Или нещо друго .

3. Да споделят вижданията си за развитие на България , включително за справянето с корупционния модел ,от който не можем да излезем вече 30 години . Като споделят вижданията си за реформиране на избирателната система , разпределението на властите в България , начини за реформиране на съдебната , образователната системи , здравеопазването , местното самоуправление , раждаемостта .

4. Да споделят и вижданията си за начина на обновяване на БСП – идейно , програмно , структурно , организационно и управленчески .

Тези материали, на всеки от кандидатите , да се предоставят на всеки член на БСП за разглеждане ,за да може всеки социалист да направи осъзнат избор за Председател на БСП .

След избора на Председател, да се организира и Конгрес, който да приеме освен идейните и програмни документи , да се приемат и организационни промени, чрез които да се създаде възможност за ефективно управление на БСП от пряко избрания Председател . Да се обновят и изградят структурите на БСП ,които са в окаяно състояние .

Ако в настоящият момент бъде отменен прекия избор за Председател на БСП , ако избуят отново местните партийни феодали и бизнес интереси , за БСП няма бъдеще и тя ще падне в пропастта .

Спасението на БСП в момента е в туширане на напрежението с Нинова и подкрепящите я, в участието на всички заинтересовани в почтен избор за Председател, като преди избора всички кандидати изготвят лични програми и виждания за развитието на Балгария и БСП , избор на председател , провеждане на конгрес и работа за БСП и България от всички социалисти .

Д-р Събина Петканска-Вълева

27.06.2024 г .

Сливен


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    7 4 Отговор
    Някой това прочете ли го?

    Коментиран от #17

  • 2 Смърфиета

    7 4 Отговор
    Това в жанра "кърваво писмо" ли е?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тома

    5 7 Отговор
    То бспето умря ма
  • 5 умен и образован

    6 7 Отговор
    Отдавна трябваше да бъде забранена тази про-руска миризлива кочина.
    Донесла е много злини и нещастие в родината ни. Проклети да са!

    Коментиран от #7

  • 6 Сатана Z

    4 4 Отговор
    Едно време във Факти се подвизаваше една мисирка Събина.Кога стана доктор тая женица?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Добрият Старец

    5 1 Отговор
    Бесепе си заминава по естествен начин.Членове и симпатизанти си отиват а нови нема...младежта се изперадестИ.
  • 9 БеСПишко

    2 3 Отговор
    Свърши се вече. Щом и главната пиявица вече избяга, значи вече членският внос не стига за нищо.
  • 10 Голям майтап🤣🤣🤣🤣🤣🤣.....

    3 3 Отговор
    Как само си заминава партията която закопава вече🤔, колко години България?, руски слуги, докопали се до власта, некъдърници, не образовани простаци, криминални престъпници и убийци, това е комунистическата партия в България, продажници и безродници продали се на Русия, която винаги е била враг на българският народ, и сега техните внуци пак се мъчат да продадат България на психопатите и убийците от Кремъл, как да не се радваш че тези антибългари се оттичат в канала и в фекалната яма на историята.
  • 11 Сливен

    4 0 Отговор
    Настоящата жена на мутрата от Мел инвест Вълев унищожил при приватизацията половин България с помощта най -вече на Сливенските комунисти.
  • 12 Пропада ли?

    1 4 Отговор
    Дано да пропада тази антибългарска партия донесла неизброими щети и страдания на българският народ, каквито и османското владичество не са ни пречинили, дано в ада да попаднете.
  • 13 Социалист

    2 2 Отговор
    БСП трябваше да стане истивса европейска социалдемокраническа палтия в началото на90-те. Вместотова тя избра пътя на съцдател на бъдещите олигарси. Създаде и мутрите. Вече е късно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Георгиева

    1 2 Отговор
    Събина,Мелинвест и БСП🥱🥱🥱🥱затова партията е на това дередже…
  • 16 Гъсока Боби

    1 1 Отговор
    Еха,супер статия!Не знам какво се случва в тази партия ,но кадрите са мизерни.Пошли.Илитерати.В Сливен е още по-зле.Партията си заминава там.Особено с Гагаузов ,който измами цяла България. Драма е бсп ,а бсп в това градче е на приключване.Няма смисъл от коментари.Скръб е.Гагаузов и неговите мекерета управляват бесепето в Сливен.
  • 17 Игнатов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Смърфиета":

    НЕеееееее
  • 18 г-н

    2 1 Отговор
    Да се замислят Люспите-леваци,абв и другите БСП ако потъне те въобще няма да ИЗПЛУВАТ