Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юни, 2024 18:33 3 116 81

Ф-16 в небето над Украйна! Защо дългоочакваните изтребители няма скоро да променят хода на войната?

  • ф-16-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • изтребители

Украинската армия работи усилено, за да намали заплахата за пристигащите изтребители през последните месеци, като атакува руската противовъздушна отбрана

Ф-16 в небето над Украйна! Защо дългоочакваните изтребители няма скоро да променят хода на войната? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Около две години, след като Украйна поиска от съюзниците си изтребители F-16 за борбата си с руските сили, първите самолети се очаква да пристигнат до следващия месец, съобщава "Ройтерс".

Продължителността на процеса - от закупуването на проектираните от САЩ самолети и обучението на украински пилоти да ги управляват, разочарова Киев.

Русия имаше време да подготви отбрана, за да се опита да обезсили въздействието на F-16, а Украйна трябваше да оцелее с изчерпани военновъздушни сили.

Ето някои факти за това как F-16 могат да помогнат на Украйна и какви пречки все още стоят пред ефективното им разполагане:

Потенциално въздействие

Някои анализатори твърдят, че само F-16 няма да се окажат повратна точка във войната, която започна с нахлуването на руските сили през февруари 2022 г.

"Ще трябва да отделите символиката от действителното въздействие върху бойното поле - което ще бъде полезно, но скромно, особено в началото", заяви Марк Кансиан, старши съветник в Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Сергий Кузан, председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество - неправителствена изследователска група, посочи, че ще са необходими най-малко 60 самолета за значителни операции, докато Украйна се опитва да изтласка руската авиация от границите си.

Депутатът Александра Устинова, която ръководи киевската парламентарна комисия по оръжия и боеприпаси, изчисли, че Украйна ще се нуждае от близо 120 броя F-16, за да увеличи значително своя въздушен капацитет.

Според експерти, докато пилотите трупат опит в украинското небе, а армията изгражда необходимата въздушна инфраструктура, първоначалните доставки биха могли поне да помогнат на Украйна да укрепи своя въздушен щит.

"Това ще осигури известен капацитет за противовъздушна отбрана и дълбочина, потенциално също ще помогне за прехващане на "Шахед"-и (произведени от Иран дронове) и крилати ракети. Въпреки че е много скъп начин да се направи това, що се отнася до боеприпасите", заяви Джъстин Бронк, старши научен сътрудник за въздушна мощ и технологии в Кралския обединен институт за услуги.

Украинската армия работи усилено, за да намали заплахата за пристигащите F-16 през последните месеци, като атакува руската противовъздушна отбрана, твърди Кузан.

"Оформянето на бойното поле, особено на юг, вече се извършва", посочи той. "Украйна има възможностите да нанася систематични удари по най-големите ПВО комплекси на Русия".

Кансиан обаче очаква Украйна да се опита да отвори пробойни в отбраната на Русия непосредствено преди планираните атаки с F-16, а не много по-рано.

Пилоти и поддръжка

Обучението ще бъде от решаващо значение.

"Можете да имате много бързи самолети, но ако те нямат ефективни оръжия и въздушен екипаж, който да ги използва с ефективни тактики, тогава те просто ще бъдат сваляни масово", обобщи Бронк.

Графикът за обучение на украински пилоти на F-16 е сред акцентите в дискусиите за доставки и обещания за над 70 самолета.

До края на годината Украйна очаква да има поне 20 пилоти, готови да управляват F-16, посочи Устинова.

"Трудно е да поискаш повече самолети, когато нямаш хора, които да ги пилотират", призна тя и добави, че на първо време Украйна ще има повече F-16, отколкото квалифицирани пилоти.

"Да чакаме на опашка десет години, докато нашите пилоти да бъдат обучени, не е добре".

Американски служители отправиха въпроси относно обучението към Украйна и отбелязаха, че пилотите могат да бъдат обучавани и в Европа. Бронк обаче заяви, че капацитетът на НАТО вече е разтегнат.

Той добави, че поддръжката на самолетите е още по-належащо предизвикателство от обучението на летци.

По негови думи повечето ремонти и поддръжка ще трябва да се извършват в Украйна и вероятно ще трябва да се разчита на чуждестранни изпълнители, които познават самолета.

Въздушни бази под заплаха

Русия вече е засилила атаките си срещу инфраструктура, която може да се използва за поддръжка и разполагане на F-16, отчетоха някои експерти.

"Русия всеки ден нанася удари по всички летища, потенциални бази на F-16, като прави опити да повреди пистите и инфраструктурата. Тези удари не са спирали поне през последните два месеца", отбеляза Кузан.

Целите ще станат още по-ценни, когато пристигнат самолетите, пилотите и екипите за поддръжка. Това вероятно ще принуди Украйна да разположи противоракетна отбрана, за да ги защити, въпреки че не ѝ достигат както системи за противовъздушна отбрана, така и боеприпаси.

"Трябва да приемем факта, че летищата ще бъдат добре защитени, а цивилни обекти могат да бъдат атакувани", посочи Кузан и добави, че всяка база ще се нуждае от поне две системи Patriot и две системи NASAMS, за да бъде предпазена.

"Веднага щом изградим нашите летателни способности, ще изтласкаме техните самолети и терорът ще спре. Но тези два месеца ще бъдат наистина трудни", категоричен бе Кузан.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ще падат кат круши

    69 9 Отговор
    радоста ми ще е голяма

    Коментиран от #20

  • 2 Гошо

    74 4 Отговор
    Е как няма?...Нали пишехте че ей сега като дойдат ще победят и всичко ще е цветя и рози!..Или нещо бъркам?
  • 3 Русия

    6 20 Отговор
    Forbes съобщи колко танка е загубила Русия !

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ф16

    45 4 Отговор
    Звездна и студена, мрачна и зловеща нощ!
    Украинският "Титаник" потъва в необятната бездна...

    Рускоговорящите украинци са заключени в най-долните палуби,
    а спасителните лодки са само за платежоспособните притежатели
    на прословутите 30 сребърника.

    На палубата се чува тъжна музика.
    Световно известен нам кабаретист
    свири на пиано с високо вдигнати ръце(?) и крещи:
    - Има ли някаква надеждаааа?

    В "далечната далечина" се чува глас на английски:
    -Имааа, има надеждаааа. Всеки украинец трябва да глътне колкото се може
    повече вода и когато океанът пресъхне, тогава корабът няма да потъне.
    Но за целта са ни нужни много хора.
    "До последния украинец, до последния украинец, до последния
    украинец.... " - подхвана ехото западния марионетен вятър,
    - тоз пореден театър.
    А нещата са прости. Управляващата мафия никога няма да позволи да бъде уличена в каквото и да било престъпление. Дори да получи вот на недоверие пак остава на власт!
  • 6 Вие факти

    46 3 Отговор
    сте кюмбета като дойче зеле
  • 7 шефа на НАТО

    52 4 Отговор
    Толкова орйжиу ви наляхме, всеки месец ви пращахме най-новите геймчейджъри. То не бяха хаймарси, американски и немски гаубици, чаленджъри, леопарди, ейбрамси, пейтриъти, джавелини... преди това 8 години ви обучаваха и въоръжаваха по натовски стандари, а вие, некадърници не можахте един метър да мръднете на изток! Срам сте, заслужавате си съдбата, явно на вас не може да се разчита и ще трябва сами да се оправяме с руснаците.
  • 8 Русофил

    52 2 Отговор
    Днес пак е и мало руски удар по всички възможни за испрлзване летища. Всички цели са поразени.Къде ли ще кацнат Ф- ките. Май на главичката...

    Коментиран от #49

  • 9 Механик

    48 5 Отговор
    Казано с други думи, "голем го вадим, ама мек".
    А ще стане като с жавелини, байрактаре, сезаре, патриоте, леопарде и абрамсе.

    Коментиран от #27

  • 10 Пръц

    45 2 Отговор
    Бе с такива модерни самолети що не пуснат една бомба и на С.Корея?.Нали и тя е заплаха за демокрацията.Сами питам.
  • 11 да де

    42 3 Отговор
    Що бе като нямат пилоти няма ли западин мераклии да пилотират фЪ-тата
  • 12 Хохо Бохо

    36 2 Отговор
    Е как няма да променят войната? Ама нали тука, ежедневно жалкопаветните еднорози от многоцветната дъга разправят, че тая бангия е геймченджър, въндервафе ище пука ушанки до Сахалин чак????
  • 13 Укропат

    26 2 Отговор
    Първите ф16 вече са на бюрото на шефчето. Всички се радваме. Всеки е взел по едно и с възгласи "Фиууууу" се гониме по коридорите на бункера! Да е пускаме "бомби" над Москва! Всъщност Буда още повръща в кошчето. Даже има надпис "Мусор" отпред и затова е Москва.

    Коментиран от #15

  • 14 чакаме ги

    24 2 Отговор
    То до следващия месец остават 3 дена !
  • 15 Укропат

    27 3 Отговор

    До коментар #13 от "Укропат":

    Буданов ,не Буда. Превзехме Нижни Новгород. Т.е. кенефа. Сега всички пускат "бомби" там. Повръщаме яко защото матеряла вече не е от Брендо.
  • 16 Българин

    5 37 Отговор
    Матушка я чака срамна капитулация-Хаяско се стяга за Хага

    Коментиран от #45

  • 17 Ний ша Ва упрайм

    23 1 Отговор
    скрап!
  • 18 Сатана Z

    33 1 Отговор
    Ф16 ще пристигнат в Укрия карани от пилоти -смъртници,енсионирани шапкари от US Army и техните васали.
    Никой укро "литак няма да има достъп до тези "летуни",освен ако американосите са без друга алтернатива.
  • 19 Бай Дън

    39 4 Отговор
    1200 не 120 ние за 8 чакаме десет години. Украинците си ритат топка трибуните да препълнени с млади здрави мъже, произвеждат си земеделска и друга продукция, фалират чужди бизнеси, а ние глупаците им наливаме пари и им съвчустваме. Защо за прищявката им да са в НАТО?
  • 20 Сатана Z

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "ще падат кат круши":

    Руското ПВО ще брули Ф16 като циганин кисела джанка!

    Коментиран от #22, #25, #28

  • 21 Че те и без авиация, флот, оръжие

    5 32 Отговор
    Грузираха 1 милион москаля и изгърбиха АРМИЯ на 22 републики+ Черни Мамби, сирийци, Аятоласи, КИМчовци и амуджи!
    Излезе,че така определилите се като могучая, дефакто е Хомик - дружинка начело с фюрер - ое ДО-фил

    Коментиран от #23

  • 22 Така е, пе'дикюр

    4 15 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    458 самальота и 432 вертушки за има- няма..3 дня

    Коментиран от #77

  • 23 Русофил

    15 5 Отговор

    До коментар #21 от "Че те и без авиация, флот, оръжие":

    Един млн не е ли малко? Питай бръибарите си, може да увеличат.
  • 24 Депутат от руската Дума:

    4 18 Отговор
    "100 самолета Ф 16 са равни на 200 000 войници".
    Ще има мощен рокендрол.
  • 25 Ама шв'ес'тер

    3 23 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    Що мюслита и монголоидите - Фашисти в кремля използват Латински Букви и Символи по подобие на НАЦИТАТА от Райха?
    Нъл затва им дадохме Държавност,Религия и Писменост - за да не останат унтерменши и добитъци???

    Коментиран от #31

  • 26 Айде,

    23 1 Отговор
    С нетърпение чакаме да видиме нашите чертежи в действие.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 и пак чакаме

    14 1 Отговор
    поредното „вундервафе“! А следващото кое ще бъде?!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Русофил

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ама шв'ес'тер":

    Никва религия не си дал. Православие то, христианство то не е възникнало в БГ. Всеки можело да го донесе. Как-то са занесли исляма на Волжска България. За държавата- никаких пръст няма меня също. Само азбукаиа

    Коментиран от #39

  • 32 е що за въпрос

    16 1 Отговор
    че кой нормален е очаквал да променят нещо?
  • 33 Русофил

    19 3 Отговор

    До коментар #28 от "Щом ТРИДНЕВНАТА пу-ндя, казва...":

    Как си вярвате краварските го Веда, хахх
  • 34 дядото

    21 2 Отговор
    наивници.българия плати преди години само 8 самолета и сащ не са в състояние да ги произведат,какво остава за сто и повече за вас.клати ви запада,а явно ви харесва.

    Коментиран от #37, #43

  • 35 0па

    14 1 Отговор
    Абе нищо не се чува за гепарди, леопарди, абрамси.? Май миналата пролет контраофанзива та постигна успех. Русия вече е Китайска провинция)))! както се изживяват някой индивиди

    Коментиран от #62, #81

  • 36 Не се надайте

    14 0 Отговор
    На оставащата територия на бивша Украйна вече няма подходящи летища за Ф-16. Надали съседните натовци са готови за оня свят, така че Ф-16 над Украйна няма да има.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 11 Отговор

    До коментар #36 от "Не се надайте":

    Интересно, какво ще пееш другия месец като се появят? Като палачинки сте русолюбите - извъртате се във въздуха.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Смех в блатото

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Как сме дядка,рипа ли стария плужек в тези жеги?

    Коментиран от #41

  • 41 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Смех в блатото":

    Нямам представа какво прави баща ти в тея жеги! Що питаш мен?
  • 42 Историк

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Тея дето ги получават окраинците са като нашия блок,от края на 70г.Летящи ковчези,важно е хохохолите да могат да излитат,няма да се наложи да кацат,дано да имат време да дръпнат ръчката Иджект.

    Коментиран от #47

  • 43 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    0 7 Отговор

    До коментар #34 от "дядото":

    Надай се! Тея са от Холандия и Белгия и вече са в готовност. Само гледай мача!
  • 44 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    10 1 Отговор
    СТАРА ТЪРГОВСКА ПРАКТИКА Е КАТО ОТИДЕШ
    ПРИ ДИЛЪРА НА ФОРД ДА ТИ ПРЕДЛОЖИ НАЙ-ЕВТИНИЯ Ф0РД 16
    ....
    ОБАЧЕ КАТО ГО ОГЛЕЖДАШ СЕ ОКАЗВА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ВЪРШИ РАБОТА
    И ТОГАВА ДИЛЪРА ВИКА
    "АМИ АКО ИСКАШ МОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ ФОРД 35
    АМА Е НА ЧЕТВОРНА ЦЕНА" :))
    .....
    И ПРИ НАРКОДИЛЪРИТЕ Е ТАКА - ПЪРВО ТЕ ЗАРИБЯВАТ С ТРЕВА
    ... И СЕТНЕ ВИКАТ " ИМА И НЕЩО ПО ПО ЯКО - ХЕРОИН И КРИСТАЛ МЕТ"

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Люпче

    4 2 Отговор
    Епа кой да я измисли азбуката,македонските бракя Кирил и Методий.
  • 47 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 15 Отговор

    До коментар #42 от "Историк":

    Пълен не6тастник си. Блок 70 няма нищо общо със 70 години. Тези които получаваме ние са с авионика от Ф-35. Заври си "дипломата" дето не огрява. Докато украинските са биншите белгийски и холандски - т.е. малко по стари но достатъчно добри. Ще те видя какво ще плещиш като се разлетят от лябимите ти руснаци пера и скилидки чесън!

    Коментиран от #50, #51, #53, #54, #64

  • 48 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 11 Отговор

    До коментар #44 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Нещо като да си купиш Миг 29 и дилърите - демек, руснаците - като се възползват от Петата си колона в България да те доят за "подръжка" 35 години ли? Разбирате ги тея работи комунистите! Дъртия шумкар си е дърт шумкар.
  • 49 Търновец

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Да въпрос на който е нужен отговор - вероятно в Полша и Румъния и в Балтика, лошото е че без да са Европейска държава Украинците придобиват все повече власт над Европа, а Зеленски е негласно босът на ЕС. Иска да прилича и реакторите в Белене а те могат да се използуват. F 16 които отиват подаяние е Украйна ще искат много техническо обслужване и ремонт
  • 50 Дядо Ванго

    9 0 Отговор

    До коментар #47 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Не се коси ,оти ке ти мине,яж, пий и си носи новите дрехи.
  • 51 Историк

    11 1 Отговор

    До коментар #47 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Ти случайно да си чувал,че Ф16 след един час летене иска 40 ч механично обслужване,ако изобщо се приземят.Кой и къде ще го правят?
  • 52 0па

    15 0 Отговор

    До коментар #37 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Абе какво точно бълва е спорно. Ние имаме ли F-16? имаме ли летище за тях? Къде са? Там, където ги сглобяват, имат ли си халета построени с нашите предварително? платени пари. Имат нали. Нова (пазарна) икономика откриваме ли? Всъщност началника ВВбаза граф игнатиево отдавна каза че решението за кой самолет да закупим е политическо а не експертно и ако беше Грипена отдавна!!!! да се лети с него. Швеция всъщност вече не е ли е в НАТО? Пушилката е гъста и ние сме обгазените (губещи).

    Коментиран от #61

  • 53 Смех в блатото

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Дядка успокой малко топката,в тези жеги е опасно да се нервиш на тези години.Може да цъфне някоя каллнна вена от напън.Пролапс е медицинския термин.

    Коментиран от #58

  • 54 0па

    16 0 Отговор

    До коментар #47 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Ха, нова авионика вкарана в стар скелет. Трабант с борд компютър. Е няма що!

    Коментиран от #55, #63

  • 55 Тити

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "0па":

    Абе трабант не е ,ама жигула с по мощен мотор и компютър.Ама пак си остава жигула.
  • 56 Неподписан

    8 2 Отговор
    Дори красиво не изглежда.Прилича на ракета.Кован с гвоздеи/нитове.Има таван на полета.Има далечина на полета.Бръмчи/звучи шумно.За един човек е.Летеца задължително е със специален костюм и шлем.Лети с толкова ниска скорост че можем да употребим думата невероятно.С хоризонтално излитане.Но ще напиша нещо положително - след като кацне и поизстине могат ли летците да пекат отзад слънчогледови и тиквени семки?Су-57 и Ф-35 са същите фурни за пуканки или кестени.
  • 57 Нещъер

    8 1 Отговор
    От днес разузнавателните самолети и дроновете на НатО, които обикалят около Крим, са придружени от НатОвски изтребители.
    Съвсем разбираемо F16 ще се забавят в Украйна.
    Украйна ненапразно разчиташе, че ще й разрешат да разположи тези самолети в Румъния, Полша, България, Гърция. САЩ забраниха. От 29 военни летища в Украйна, нито едно не може да приеме безопасно F16. Същото важи и за украинското небе при С500 в близост.
  • 58 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 9 Отговор

    До коментар #53 от "Смех в блатото":

    Полу-човек! Какво да го правиш, милото! И то душа носи - малко проста, ама! Толкова ли изкара като се напъна? След тройните смени във Факти, и това ти е много. Важно е да опитваш! С времето може и на човек да заприличаш, но по умен - едва ли.

    Коментиран от #67

  • 59 ПЪРВО - ЩОТ СИ

    9 0 Отговор
    ПроЗД НАРКОМАН ЗЕЛЕНСКИ! ВТОРО - ЩОТ СА БОКЛУК ПРОДАДЕН ТИ ОТ ПроЗДи САЩНАТ-ОВЦИ!
  • 60 Гов нойтерс

    12 0 Отговор
    САЩ и Ко излизат с поредната мъгла имаща за цел да прикрие явната им подготовка за агресия на руска територия. Съдейки по информацията идваща от различни източници ,мащабна подготовка върви от няколко месеца в различни места. На територията на Украйна се подготвят логистика и медицинска база за техниката и личния състав на натовските групировки ,които се канят да "победят Русия на бойното поле". Честите удари от украински бпла по средствата пво на руската армия "подготвят почвата" за същинския въздушен удар от натовски самолети,която се очаква да започне в разгара на предизборната надпревара в сащ ,което цели да подгрее тълпата от избиратели и да даде мощен импулс в полза на управляващата върхушка от милитаристи. В тази неособено хитра схема ,дори със затворени очи , могат да бъдат забелязани тези ,които дърпат конците на американския политически елит. Това да хората на деня ,носещи многомилиардни приходи на оръжейните компании и съответно осигуряващи предимство на американските компании във всички сфери без оглед на реална конкурентноспособност. Чисти силови методи. В този контекст се вписват гигантите погълнали по най-безскрупулен начин всички апетитни парчета от световната икономическа баница. Дори бездомниците в сащ са наясно ,че "демокрация" е просто дума в английския речник ,но тези ,които имат право на глас ,ще го изпълнят само ако някой успее да ги убеди ,че това е в техен интерес. А междувременно Украйна ще гори за да осветява бъдещето на "демокр
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Неподписан

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "0па":

    Можеш да ги видиш пленени изложени пред крепостните стени на Кремъл и един военен обяснява на гражданите.Филмчето е в ЮТУБ.

    Коментиран от #65

  • 63 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    0 8 Отговор

    До коментар #54 от "0па":

    Нова авионика, нов радар, ново въоръжение, нов двигател, нова електоника. Аеродинамичната схема на планера е доказана дълги години. Каквото и да бълвате продажните русофили, не става!

    Коментиран от #69

  • 64 0па

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Всъщност, като са ни толкова добри партньори?! защо не ни предложиха F18 поне? Самолет от по ново поколение. А и да ви обясня просто. Ф16 един двигател Ф18 два Ф16 е като прахосмукачка по пистата ф18 въздухозаборниците са от страни. Във въздуха Ф16 един снаряд, една птичка и е на земята ф18 шансовете да се приземи са двойни.

    Коментиран от #66

  • 65 Шерлок Холмс

    1 8 Отговор

    До коментар #62 от "Неподписан":

    Можеш! Близо два-три. Не е сато да са купчините изгоряло руско железо из цяла Украйна, обаче - като за раздумка на путинифилстващи нищоправци - важи!
  • 66 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    1 11 Отговор

    До коментар #64 от "0па":

    Ко рече?! Ти верно ли бе? Ф-18 и Ф-16 имат съвсем различни роли бе! Единия е самолет за "въздушно превъзходство" - Ф-16! Другия - ударен самолет и повече бомбардировач. Къде ги мериш тея машини? А, и още нещо - преди доста години американците ни предложиха дори да го правим тук Хорнет-а! А познай дали милите ти комунисти не прецакаха и този случай в угода на Кремъл? Щото всеки път когато почнем да обновяваме армията се "сещате" за пенсионерите. Шумкари долни!

    Коментиран от #72, #74

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 0па

    5 0 Отговор

    До коментар #61 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Приятел, турците натискаха за ф35. Израелците сам го казваш, двойка с ф15? А защо двойка? И колко точно се е доказал? Най вече като много капризният самолет с въздухозаборник отдолу. Я се осведоми колко други държави имат грипени и на каква цена? За партийната книжка сте много осведомен, сигурно от личен опит. Офицер от Нато с партии на книжка.? Не съм сигурен и ако е така за кой са негативите. За офицера? или за Нато?

    Коментиран от #70

  • 69 Нещъер

    9 0 Отговор

    До коментар #63 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    САЩ ненапразно се върнаха към напълно видимите самолети F16 и F15, след като профукаха 2- 3 трилиона долара за невидимите F22 и F35. САЩ вече нямат инженерни и технологични възможности да създадат свестен нов самолет.
    САЩ са наясно, че и с най модерната електроника и авионика техните F15 и F16 не са в състояние да победят руските и китайските самолети.
    Затова F16 за Украйна ще се бавят максимално.
  • 70 Тирбушон

    8 0 Отговор

    До коментар #68 от "0па":

    Преди 7-8 месеца имаше подобна дискусия на канал основно за англоговорящи,коментираха доста авиомеханици,даже мисля и двама пенсионирани пилоти.Един от механиците каза ,че имат случаи на блокирани двигатели на Ф16 само от боята с която е маркировката на пистата .

    Коментиран от #73

  • 71 Дедо

    8 0 Отговор
    Поживьом, увидем. Последния напън и после голямо ако. Тогава и преди изборите в США ще ги отрежат братята прецакани.
  • 72 0па

    7 1 Отговор

    До коментар #66 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Опа, разговорът е излишен. F-18 ударен самолет-бомбардировач. Разновидност модели? И всеки път намесвате комунисти, шумкари? Да споменявам миг и су. Проблемът си е ваш.
  • 73 0па

    6 0 Отговор

    До коментар #70 от "Тирбушон":

    Това е родилният му симптом. Вярно е това което казвате и пистата трябва да е идеално чиста. Но тук някой хора се вживяват кой като американец, кой като руснак и никой като български данъкоплатец със свой собствени интереси.
  • 74 Опа

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Майсторът 🐷 на Илюзиите":

    Ко рече)
    Казвам F-18 hornet
    Многоцелеви ИЗТРЕБИТЕЛ
    За не разбрали те Изтребител който се използва за завоюване на въздушно превъзходство.
    Варианти, както за ВВС така за ВМС
    Това е за хора живеещи още в партийната Ера.
  • 75 граф Монте Кристо

    6 0 Отговор
    Не е така,появата на еф-16 ще промени хода на войната,руснаците ще го приемат на сериозно,тъй като тия самолети могат да носят ядрени бомби,ще се постараят не само да ги свалят безпогрешно,но и ще пуснат ракети към летищата ,от които са излетели уж украинските еф-16,а това може да ев Полша,Румъния или дори не изключвам иот България.Такъв е коварният замисъл на американците,да разлеят войната в цяла източна Европа.
  • 76 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ЩОМ СИ ИЗТРЕБИТЕЛ ---ТРЯБВА ДА "ИЗТРЕБВАШ " --- КАКВО ЩЕ ИЗТРЕБВА "ДЯДО Ф-16 " !?!?!?!?
  • 77 Забрави и 10 хиляди танка

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Така е, пе'дикюр":

    25 хиляди кораба и подводници и 100 хиляди дирижабъла .
  • 78 ИНЖ1

    2 2 Отговор
    Страх обхваща коридорите на Кремъл.
  • 79 де го чукаш де се пука

    2 0 Отговор
    От всичко писано по горе се разбра, че докато Украйна не започне да използва Ф16 в реални условия, всички си упражняват развинтените фантазии и "Copy paste " медиите само това разпространяват защото сами не са в състояние да тълкуват актуалните събития и факти.
  • 80 М3 голд

    2 0 Отговор
    Дълго изложение. С една цел;
    Самолети ще дойдат. Къде? Ами вероятно в Полша.
    Украински пилоти? Едва ли
    Самолетите ще си дойдат с пилотите.
    Наземно обслужване? И то ще е не украинско. Няма как.
    Боеприпаси? Ами външни, от страни на НАТО.
    Целеуказване и управление? Ами от САЩ с техните сателитни системи и разузнавателни самолети и оръжие дронове.
    Е, кой воюва срещу Русия? И до кога Путин ще се прави на интересен? Да си ходи и да идва новият Сталин и да се свършва.
  • 81 И днес се чу

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "0па":

    Абрамс ударен с един "Краснопол" от 16км разстояние. И до тук с Абрамс. Извинете - ВЕЛИКИЯ Абрамс.