Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 09:02 11 548 39

Как се пази „нашият човек“ в МВР? Бившият служител Иво Кирилов пред ФАКТИ

  • мвр-
  • иво-
  • кирилов-
  • полиция-
  • охранителна-
  • пътна полиция

Когато на пътя екип на „Охранителна полиция“ спре кола за проверка, се създава възможност за корупционно поведение, казва той

Как се пази „нашият човек“ в МВР? Бившият служител Иво Кирилов пред ФАКТИ  - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не може да се говори за цялостна координация, отделни звена от системата на МВР са действали в услуга на Георги Семерджиев. Някои неща са фрапантни - Семерджиев е бил задържан и е допуснато той да избяга. Това заяви преди време служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Какво означава „… този е наш човек, остави го…“ Пред ФАКТИ говори бившият служител в МВР Иво Кирилов.

- Г-н Кирилов, вие сте бил дълги години в системата на МВР. Защо сега излизат на показ различни зависимости между служителите и финансово стабилни хора, както и такива от кримиконтингента?
- През т.н. „преход“ винаги са се случвали такива събития и са излизали свързаности между служители на МВР и хора от различни области на живота. Но информацията за такива свързаности е била покривана от служители на по-високо ниво в системата на МВР. Едно с цел определени хора да не бъдат дискредитирани, а също така е оказвано и въздействие върху медиите. Но в момента служебното правителство, което ни ръководи, няма интерес да потулва тези неща. А и обществото проявява вече голяма нетърпимост относно войната по пътищата. Ежедневно губим хора, които загиват по пътищата ни заради хора от типа „наш човек“.

- Как се прави „чадър“ над някого от МВР?
- „Чадър“ се прави от служители на високо ниво, защото имат различни механизми за въздействия върху подчинените си. Примерно, прикриват се извършени нарушения и престъпления от даден човек. Ако този човек е оперативно интересен за службите, когато той има някакъв проблем се обажда „по-нагоре“ и човекът „по-нагоре“ въздейства на определената структура на МВР да не си свърши работата. Това, рано или късно, води до тежки произшествия и инциденти.
- 40 полицаи са затваряли очите си за нарушенията на Георги Семерджиев и са му помагали. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Как става това?
- Въпросните полицаи са най-ниското стъпало за т.н. „дребни услуги“.

- Пояснете какво да разбираме под „дребни услуги“…
- Примерно да му кажат къде има патрули на полицията и той да мине по друг маршрут, за да не го спрат евентуално. „Чадър“ може да бъде разпънат върху даден субект само от служители на високо ниво. Всичко друго се свежда до „дребни услуги“, въпреки че те водят, както виждаме, до нарушения и инциденти с фатални последствия. Визирам катастрофата на Околовръстното шосе, при която загина френският гражданин.

- Полицаите на ниско ниво все пак трябва да останат „доволни“… Как става това?
- Това, което излиза по медиите и четем, е, че става въпрос за дребни услуги като миене на автомобили. Но има и друго. Вече се коментира и че са получавали някои „втора заплата“ за услугите си. Това вече трябва да се изясни от разследващите органи.

- Дотам ли се докарахме, че полицаите да са доволни, че ще си измият някъде колата без пари. Това струва 5-6 лева…
- В София има две автомивки - в СДВР и в отдел „Пътна полиция“, на която служителите в МВР могат да си мият служебните коли. Иначе извън това всичко става с познати, с контакти… Говорим за около 400 коли, които няма как да влязат в график в тези две автомивки. А и самите автомивки са стари и амортизирани, защото са правени преди 1990-а. В последните години МВР е недофинансирано. Служителите си плащат за бензина, за маслото, за гумите, за поддръжка на колите. И така става. Като си отишъл 10 пъти да си миеш колата без пари, после собственикът на автомивката като ти се обади за услуга, помагаш.

- Къде остана моралната част на това да служиш на страната?
- В много голямата си част хората в МВР постъпват с идеята да помагат и да служат на обществото. Но в един момент, когато си заловил лицето Х в нарушение, а после ти се обадят от „високо“ и ти кажат, че този е „наш човек, пусни го…“. Когато това стане 10-15 пъти, хората си казват: „Аз какво правя тук!“ И после вече служителят си решава дали да стане част от „системата“, или да се маха. И тук има един друг проблем.

- Какво имате предвид…
- Има едно преплитане. „Охранителна полиция“ в момента е изкарана на пътя уж в полза на „Пътна полиция“. Но виждаме, че винаги, когато стане гаф, в него е замесен служител на „Охранителна полиция“.

- Дайте пример?
- Хората, за които се твърди, че са помагали на Семерджиев след инцидента в столицата, са от „Охранителна полиция“. Преди дни в Пловдив хванаха полицай как прибира 50 лева. Той пак е „Охранителна полиция“. Сега случката на Околовръстното – служителите са пак от „Охранителна полиция“. Работата на „Охранителна полиция“ е да пази обществения ред, да пази защитени свидетели, да охранява обекти, превенция и т.н. „Пътна полиция“ е вкарана в структурата на „Охранителна полиция“. „Пътна полиция“ е под шапката на „Охранителна“. Просто не е приоритет на „Охранителна полиция“ да изпълнява задачи от ресора на „Пътна полиция“. Когато на пътя екип на „Охранителна полиция“ спре кола за проверка, се създава възможност за корупционно поведение. За времето, през което „Охранителна полиция“ е на пътя, не виждаме намаление на катастрофите и пътния травматизъм. Това е видно от статистиката за пътните произшествия. Има и още проблеми. МВР няма ресурс, с който може ефективно да следи действията на служителите си. Какво имам предвид. В патрулките сложиха камери. Една смяна в МВР е 12 часа – от Х часа до Х часа. Това са 12 часа записи от дежурството на екипа. При 500 екипа на полицията на терен всеки ден в страната в една смяна, това прави 6000 часа записи на смяна. Кой може да ги прегледа? Преглеждат се 2-3 събития и толкова. А и досега не съм видял някой да е наказан по записи от камерите. Основно нарушенията са, че униформеният е без шапка, не е закопчан и т.н. Дребни неща. Преди години имаше пилотен проект за т.н. „боди камери“, които бяха на реверите на служителите. Те правеха аудио и видео запис. Но явно не се хареса това на ръководството на МВР и нещата приключиха.

- Кой печели от конфликта между МВР и прокуратурата. Ставаме свидетели на постоянна размяна на думи кой какво не е свършил и какви са правомощията му?
- Когато две власти се боричкат, нищо от този спор не помага за справяне с войната по пътищата, с битовата престъпност, с разпространението на дрога и т.н. Когато има нещо навъпреки МВР с главния прокурор, това не би трябвало да пречи да се работи нормално с останалите прокурори и да има синхрон.

- Защо млади хора искат да влязат в структурата на МВР и да работят за 1000 лева, примерно… Каква перспектива е това за тях? Или влизат в системата с едно на ум, както се казва?
- Над 95% влизат в МВР, за да служат. Но после разбират как се служи на обществото. Едни обират негативите, а други трупат пари, че и в повечето случай за работа, свършена от хора на по-ниско ниво. Така хората стават разочаровани от системата. Но това се случва с времето, защото няма как да започнеш работа в МВР и веднага да влезеш в схемите.

- Защо ставаме всеки ден свидетели на това как дрогирани шофьори карат по пътищата?
- Тестове има от доста години, но не в това е въпросът. Просто днес дрогата стана по-достъпна и човек знае как да се снабди. Защо хората прибягват до дрогата? При наркотиците визуалните промени са почти незабележими. Ако полицаи хване пиян водач, то е очевадно. Човекът залита, фъфли и т.н., в зависимост колко е пил. А при дрогата не е така. Ако си употребил наркотици в петък вечер, то в понеделник ти няма нищо видимо. И хората на това разчитат, че няма да бъдат проверени. Самите тестове за водачите са доста скъпи – около 30 лева е единият, и не са масово използвани от патрулите. От дрогата следите в организма на човек остават дълго време. Това трябва да се знае.

- Къде остават дилърите, разпространителите… За да те хванат зад волана, значи си го взел отнякъде?
- В момента държавата е слаба и е в едно безвремие. В такова време служителите в МВР, които активно работят и се занимават с дрогата, са се снишили, за да видят какво ще стане, а други пък са отстранени. И в такова време бизнесът с дрога се развива. Когато липсва стриктен контрол, всеки се възползва както може.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 1 Отговор
    ИЗЧИСТЕТЕ си МВР трябва РЕОРГАНИЗАЦИЯ

    Коментиран от #3

  • 2 Бивш

    72 0 Отговор
    Ако финансирането на МВР ставаше на база свършена работа, нямаше да ми говориш , че "последните години МВР е недофинансирано", а "префинансирано".
    Срамота и трагедия е всичко в МВР!
  • 3 дааа

    68 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе те първо да спрът да назначават тези моми от околовръстното и от пилоните пък после реорганизация да правят.
  • 4 Например

    51 0 Отговор
    Кражбата на АВТОМОБИЛ, 99%свързаност с МВР
  • 5 дико

    35 4 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е много просто . ВСИЧКИ разпореждания да се освобождават някои нарушители става през ЛИЧНИТЕ телефони на контролиращите . По време на дежурство те са на ПОСТ и личните телефони не може да са в тях . Често е да видиш в полицейски автомобил , полицаите да са със забити в телефоните глави с часове . На ДЕЖУРСТВО без ТЕЛЕФОНИ е РЕШЕНИЕТО .
  • 6 незнайко

    23 7 Отговор
    Поговорката за кучетата и кервана е в пълна сила за БЪЛГАРИЯ !!! Докато заплатите на полицаите на "терен" не станат европейски нищо няма да се промени . Що се отнася за автомивките, че не достигали, това може да се реши много лесно с постановление, всяка автомивка да мие безплатно служебните полицейски коли, но не и частните на полицаите каквато е практиката сега !!! Тогава няма да има ПРЕВИЛИГИРОВАНИ ПОЛИЦАИ, поне за услугата миене на кола !!!

    Коментиран от #23

  • 7 Българин 🇧🇬

    27 0 Отговор
    Много добро интервю ! Споменати са мимоходом "дребни детайли" които са важни . Добре е депутатите - "законотворци" да го имат предвид .
  • 8 Реалист

    29 0 Отговор
    С тези схеми до 20 год. българи няма да остане:)
  • 9 Гнили ябълки

    20 15 Отговор
    Този като какъв е бил "дълги години " в МВР . Твърде е младолик за дългогодишен служител.Нищо не разбира от охранителна работа и може би е бил в КАТ.Точно обратното е на това което казва.Корупцията е точно в КАТ до преди 2години патрулите нямаха право да работят по кат.Колкото повече камери слагат повече глупости стават.И забележете рефрена дайте млади полицаи, а те наркомани фолкпевици и корумпирани.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МВР е тотален позор

    18 3 Отговор
    МВР прикриват терористични атаки и Международен Тероризъм в ЕС на Юлиян Борисов Георгиев от Перник и Румен Николов-Пашата срещу пари! Взимат пари за ТЕРОРИЗЪМ!
  • 12 Германов

    25 1 Отговор
    Сега ли разбрахте, че МВР/ДАНС убива Българи и България!
  • 13 Гост

    21 2 Отговор
    Това са наще полюцаи за съжаление - нискообразовани,мързеливи,но много корумпирани
  • 14 Нямали да излязат служителите на МВР

    20 0 Отговор
    И техните Профсъюзни Ръководители на Протест за, вдигане на Заплатите, и че на един муе скъсала, обувката!! КОЛИТЕ ПАРКИРАНИ ПРЕД Райони и полицейски участъци се поднови ха последните 2-3 Години?? Профсъюзите им Босове са много гласовите, а сега са се Снишили!?
  • 15 До 9 Полицейския Участък в Банкя,

    19 1 Отговор
    Служители на Участъка най редовно излизаха, още в 9 часа на Пазарната улица да "работят по КАТ" даже и Кварталния на, с Иваняне!! Писаха акт и на инвалид със син знак на колата, Куц с Инсулт, отишал до Аптека??!!Имаше голяма табела на входа на улицата(пазара) ЧЕЕ разрешено влизането на Инвалиди с коли?? Там е единствената банка, единствената поща и една от Аптеките!! Пенсионерите си вземат от там пенсията! Кой махна голямата табела"Разрешено влизането на инвалиди??? Общината или Полицията?? Пенсионера с Акт и фиш, Инвалид го вози кола до Банка ДСК в Люлин да, си вземе мизерната пенсия Същата банка е има на пазара, в Банкя, но не смее да влезе, има и акт и фиш, които си плати по банков път, след като го заплашва ха и данъчни и община, че ако не си плати го дават на ЧСИ и Колектори!! Нямам коментар!!!

    Коментиран от #17

  • 16 ДО ИВО КИРИЛОВ

    11 11 Отговор
    Г-н Кирилов:
    1. Опитвате се дя плюете по хора, с които до вчера сте били на улицата. Защо като знаете толкова много нередни неща си мълчахте.
    Докладвавахте ли на прекия си началник, на следващия, на главния секретар, на министъра.
    Не сте ли длъжен да го направите. Сега е лесно да плюем по колегите и да съдим, кай крив кой прав.
    Защо не изнесе информацията като служител г-н Кирилов.
    И понеже делиш полицаите на пътни и охранителна, да ми кажеш колегата Сашо Тръпков от коя служба беше.....Нищо лично. Всички напуснали ставате борци на корупцията. А като служите си траете, да не казвам като какво. Аз също не съм служител. Но за разлика от вас не съдя и не плюя колегите. Има кой да съди. Важно е да имаш съвест и можеш да застанеш пред нея чист.
    За всичко останало, всеки да отговаря пред закона.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пърчо

    12 1 Отговор
    Пак не се казва нищо за дядо му. Той е причината за чадъра от най-високо ниво.
  • 19 смърфа

    17 1 Отговор
    Човекът си го казва в прав текст - Няа държава , полицията се е снишила , - т.е. - няма никой зад гърба й , не знаят как да се държат , какво да правят, с една дума - в това безвремие се скатават и като няма котка , мишките вилнеят
  • 20 батка

    10 0 Отговор
    Аз на тебе, ти на мене...
  • 21 МВР КОРУПЦИЯ

    15 1 Отговор
    Вдигнете им заплатите на тези униформени престъпници които нямат принос към БВП на страната
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 безпартиен

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    На когото не му харесва заплатата,има пълното право да напусне и да си търси нова работа съобразена с квалификацията и възможностите!Въпросът е какви са те-възможностите и квалификацията!Няма как да се вдигнат заплатите в МВР сега,когато там има повече от 5000 "работещи" пенсионери все на ръководни длъжности с пенсия+заплата над 3000 лв.+20 заплати за пенсиониране след "вярна" служба!На такива работници не им пука за работата в МВР-те просто служат колкото ги държат!Толкова ли са ценни кадри или пък за местата им няма кандидати,че при отстраняването им ще се закрие МВР?Няма държава в ЕС,САЩ и дори Русия с бившите ОНД републики която да позволи пенсиониран полицай да продължи да работи там но и с пенсия като бонус!!!Ние сме единствени!Отделен е въпроса и за "пожарната" в МВР,което също ни поставя на първо място-няма друга държава с пожарна в МВР!Съкратете пенсионираните и повишете заплатите на тези "на терен"!Тогава ще има и кандидати за работа,а не за служба!

    Коментиран от #25

  • 24 Баш майсторска

    7 4 Отговор
    Ех, приятелю, върна честните полицаи колкото и да са в първи клас. Браво на компетентният бивш служител. Защо сега бе Брутен. Няма сребърници ли вече?
  • 25 Читател

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "безпартиен":

    Право в десетката!!!
  • 26 Ами да

    14 0 Отговор
    Прав е човекът! Мутрите и охранителните полицаи само си разменят периодично местата! Едно и също е!
  • 27 Помнещ

    17 0 Отговор
    Никой не казва колко са щатните служители работещи в структорите на МВР. Нямам доверие на полицаите те се държат надменно, приличат на мутри изобщо олицетворение на нещо нечисто. Ако бяха талкова добри нямаше да има частни охранителни фирми и камери на всякъде. Тук съм съгласен, че те мислят само как да направят пачка и след време когато им порасне работата и създадат връзки и контакти стават нагли. Незнам как е било едно време но сега сме си полицейска държава където трябва да се съобразяваш на всякъде какво говориш и правиш, че не знаеш на какъв ще попаднеш - щатен или нещатен.
  • 28 м-р

    12 0 Отговор
    Чадъра в МВР се прави с пари бившият шеф на ВИК дава 100 бона и синът му го правят началник на криминална
  • 29 Хахахах

    12 0 Отговор
    Може ли да си поръчам една патрулка за петък, че ще празнувам ;)
  • 30 Бай Иван

    8 0 Отговор
    Ай стига глупоси бе! Нали караме със СВЕТНАТИ фарове през деня не трябва вече да има произшествия , не не няма никакви фаровете светят ...
  • 31 Артилерист

    10 0 Отговор
    Поздравления за г-н Иво Кирилов. Много ясно е описал ситуацията в МВР. Тя, между другото, се видя и от онази девойка-полицай!! до Семерджиев. Описаното може да се пренесе едно към едно за всичко в българската държава. Всичко тръгва от "главата". Много ми хареса казаното от г-н Кирилов за разлагането на системата: човек постъпва на работа с истински благородни намерения да служи честно, но... като види как е или "се ориентира" или напуска! Тоест вътре остават преобладаващо ориентираните. И ние очакваме да ни пазят, лекуват, обучават, административно обслужват, да ръководят държавата, да не ни трият и т.н.
  • 32 Никой

    7 0 Отговор
    Ако МВР и ДАНС се опитат да извършат проверки на служителите си за наркотици, състава сигурно ще падне с 30%. Затова никой не иска да се" простреля в крака " от ръководството.
  • 33 Никой

    6 0 Отговор
    Този човечец разбирам,че не е в час за случващото се в МВР.Може би е работел някога в служба " ТИЛ на МВР " защото разбира от автомивки.Но аз подозирам,че е бил вещевак.Задавам си и въпроса умишлено ли този човечец клепа само " Охранителна полиция "или не иска да закопчее и другите служби в МВР ,които удобно изпуска.Да,съгласен съм ,че рибата се вмирисва първо откъм главата,но не трябва да забравяме служба " Криминална полиция " и " работата " им на терен с разни дилъри и шанаджии.Работата на " Икономическа полиция " с разни бизнеси. Има и други отдели,но стига толкова.Така,че корупцията не е само на един етаж.И най важното желание има за борба с корупцията само на хартия и едно немошно звено наречено " Вътрешна сигурност " което е командвано от всякъде.

    Коментиран от #37

  • 34 гроажданин

    6 0 Отговор
    МВР се тресе от скандали докато се проверяваше за участие на полицейски служители в трафик на мигранти иизведнаж започнаха да се проверяват за пияни и надрусани полицаи ..
  • 35 родната полиция

    8 0 Отговор
    Проблемите са много по-дълбоки! Въобще не става дума за "дребни услуги". В голяма част от престъпленията има замесени полицаи. Има преплитане на лични и служебни интереси, корупционни практики, не регламентирани бизнес отношения.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Питащия

    3 0 Отговор
    А КАКВО ЗНАЧИ "МОРАЛ"???
    НАЛИ ИМАШЕ "ВОЕНЕН СЪД" ЗА
    ХОРАТА ПОД ПАГОН?
    В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО СЕ
    ИЗРОДИ!
    ПАРИТЕ СА ПО СИЛНИ ОТ
    МОРАЛА И ЗАКОНА!
    СМЕШНА И ТРАГИЧНА
    ТЕРИТОРИЯ (ДЪРЖАВА)!
  • 39 Васил

    1 0 Отговор
    1

    Бандата на Семерджиев полудяха Тя вече се води от Стани /Чорбата/ и Младен Тодоров /Денци/дето също карат с фалшиви книжки и продават масово дрога и то пак безнаказано обаче на другата им Автомивка Витоша Парк там има дори сутрин опашка за метамфетамина и пак са пазени нагло от МВР служител действащ някъв си там Петър Байчев съвсем изнагляха - за да имат повече клиенти пуснали Безплатен Метадон и спринцофки