Last news in Fakti

19 Май, 2024 15:04 4 700 69

Превратът от 19 май 1934 или как Белград искаше да унищожи България

 • 19 май 1934 година-
 • преврат-
 • кимон георгиев

Предупреждението на Крапчев: Сърбия иска васална власт в София

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 19 май се навършват 90 години от опита за преврат, който имаше за цел да ликвидира българската държава, като я превърне в част от Югославия.

1 от 4: единственият успешен преврат

През целия междувоенен период от 1918 до 1939 г. Царство България се бори да преодолее пораженията, нанесени ѝ в резултат на Първата световна война. Тя има един много силен враг в лицето на новосъздаденото Кралство Югославия, управлявано от Александър I Караджорджевич, което прави всичко по силите си, за да дестабилизира страната ни. Причината е, че в рамките на Югославия живее компактно българско население във Вардарска Македония и Западните покрайнини и Белград се страхува да не загуби новите си териториални придобивки.

За да запази и разшири своята мини империя династията на Караджорджевичи с помощта на югославското разузнаване прави четири опита за преврат срещу България. Три от тях – през 1925, 1935 и 1941 г. – са неуспешни. Но има и един, който все пак успява – на 19 май 1934 г.

Извършеният през 1934 г. държавен преврат е югославски проект за ликвидирането на България. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са земеделските водачи около Г.М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, главорезът Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска. Служителите на сръбската легация са били в прочутия софийски Юнион клуб и когато научават вестта за преврата вдигат наздравици.

Любопитен е и опитът за преврат от 1935 г. По това време в София военен аташе е полк. Дража Михайлович. Той поддържа контакт с Дамян Велчев, който по това време е в Югославия и се е поставил в служба на Белград. Велчев става главна фигура в замисления преврат. В края на август 1935 г. той се среща с Коста Тодоров на югославска територия и обсъждат детайлите на пуча, който трябва да се извърши от самия Велчев с помощта на земеделци, звенари и Военния съюз.

На 2 октомври 1935 Дамян Велчев прекосява през нощта пеш българо-югославската граница, но там никой не го очаква. Той е посъветван да се върне обратно, на което отговаря „Не мога да го направя, поел съм ангажименти“. На другата сутрин е заловен и осъден на смърт, но след верноподаническо писмо е помилван от царя.
Неуспешният опит за преврат от 1941 г. се свързва с името на югославския агент Георги Михов Димитров-Гемето.

Планът е замислен заедно с Коста Тодоров и предвижда участието на югославска моторизирана дивизия и ВВС. Плановете са разкрити и Гемето с помощта на британците е натоварен на сандък и през Турция е доставен в Белград. От там той организира военни чети срещу България. При разкриването на заговора е арестуван земеделецът инж. Георги Вълков, който подпомага югославското разузнаване с поверителна информация.

90 години по върховете на България: професионалните предатели и техните отрочета

Повечето от участниците в преврата на 19 май след това ще участват и в преврата на 9 септември 1944 г., а техните наследници ще управляват България и по време на тоталитарния режим, а и след него по време на прехода, започнал на 10 ноември 1989 г. Сред тях е Гиньо Ганев - зет на Кимон Георгиев, който е премиер на България след кървавия 9-еспетмврийски преврат. Ганев е лидер на Отечествения фронт и е заместник-председател на VII ВНС, чийто фактически ръководител е.

Друг виден привърженик на югославското господство над България е инж. Георги Вълков, който е екзекутиран през 1942 г. Негов син е външният министър и посланик в Турция след промените Виктор Вълков, който е и председател на казионното БЗНС. Тесни връзки с Югославия поддържа и Г.М. Димитров, неговата дъщеря Анастасия Мозер също беше активен участник в политиката през 90-те години. С това списъкът не се изчерпва. Има и други проюгославски български политици, които заемат видни постове в казионното БЗНС по времето на Тодор Живков, като например Петър Танчев.

Предупреждението на Крапчев: Сърбия иска васална България

Издателят на списанието „България-Македония“ и крупен познавач на балканските проблеми Иван Николов е категоричен, че 19-майският преврат не трябва да се разглежда отделно, а в контекста на цялата сръбска политика от 1860 г. до ден-днешен. „Сърбия работи за денационализация на българския народностен масив по най-различен начин“, заяви той пред БГНЕС и посъветва да почерпим знания от наследството на Георги Раковски, Христо Ботев, Пейо Яворов, Даниел Крапчев, който предупреждават за пъклените сръбски планове.
„В една своя статия от 30-те години на миналия век Крапчев посочва, че противоречията между България и Сърбия не са нито заради Западните покрайнини, нито заради Македония, а защото в Белград искат да имат едно васално правителство в София, подчинено на тях“, припомни Николов.
Според него, който не познава сръбския шовинизъм на Балканите е осъден да води грешна политика. „Политиката на Белград към България и до ден-днешен не се е променила. Трябва да сме наясно, че сегашните ни отношения с РС Македония са именно плод на тази денационализаторска политика на Сърбия спрямо българите“, подчерта Иван Николов.

Директорът на Института за исторически изследвания към Българската академия на науките (БАН) проф. Даниел Вачков подчерта пред БГНЕС, че последиците от преврата на 19 май 1934 г. са доста неблагоприятни за развитието на политическата система у нас. „Превратаджиите идват на власт с идеята да подменят парламентарната демокрация в България. Те идват с идеята да се създаде един нов тип държава, в която няма да има партии, защото според тяхната идеология те разделят и отслабват нацията. Следвайки тези идеи, превратаджиите ще нанесат много тежък и траен удар върху демократичните настроения в българското общество“, заяви проф. Вачков.

Но освен идеите за слагане на край на политическата система, водещите фигури като Кимон Георгиев и Дамян Велчев са срещу българската династия. „Те споделят идеите за създаване на обща държава с Югославия под скиптъра на Караджорджевичите. Това директно е абсолютно предаване на суверенитета на държавата“, категоричен е проф. Вачков.

Режисьорът и сценарист Костадин Бонев изследва архивите, за да заснеме своя филм „1934“. Той обръща внимание на факта, че много малко хора у нас знаят, че в нощта на преврата сръбската армия е била дислоцирана на границата с България и е очаквала, ако превратът е неуспешен, да се намеси.

„Главните двигатели на събитията през 1934 г. са три държави – СССР, Сърбия и Франция. В държавния архив се пазят архивите на посолствата на тези три държани и на техните разузнавания. От там проличава, че голяма част от офицерите, които са участвали в преврата са получавали директно пари от сръбското посолство в София“, заяви пред БГНЕС Костадин Бонев.

Щетите от 19 май 90 години по-късно

Превратът от 19 май 1934 г. и до днес има своя отзвук у нас, не само защото в продължение на десетилетие участниците в него и техните наследници заемат водещи позиции в управлението на страната. Днешните измерения на 19 май са свързани също така с опитите да се удари парламентарната демокрация. И днес, както преди 90 години живеем в сложно време, където устоите на парламентарната демокрация у нас са заплашени от външни врагове. На първо място това са Сърбия и Русия, където управляват авторитарни режими, заплашващи мира и вътрешните устои на България, а и на целия Балкански регион.

„Щетите за България от преврата на 19 май в някакъв смисъл се чувстват и днес. Този преврат идва с идеята за отхвърляне на демокрацията и установяване на някаква силна авторитарна власт, власт на военните, които да поемат отговорността за управлението на държавата и да решават проблемите. Създава се принципно едно настроение срещу партийната демокрация, което можем да видим и днес сред част от населението.

Става дума за очакванията за някаква силна здрава ръка, която ще внесе ред. Но примерът с 19-майците показва точно обратното. Те ще се окажат възможно най-нестабилната власт и без кой знае колко силна обществена съпротива ще бъдат отстранени. Тяхното управление ще се окаже по-кратко от година – двете правителства на Кимон Георгиев и ген. Пенчо Златев ще просъществуват до края на април 1935 г.“, заяви проф. Даниел Вачков.

Режисьорът Костадин Бонев смята, че българинът трудно прави заключения от важните събития. „Това, че в днешно време имаме много прилики с тогавашните събития показва, че българинът малко се е научил от тях. Голяма част от хората у нас и днес казват, че страната ни може да се управлява без партии. Това нещо е невъзможно, защото означава диктатура. Партиите лоши или добри са необходими за нормалното протичане на всеки един демократичен процес“, категоричен е режисьорът.

Собственикът на Информационна Агенция БГНЕС и журналист Любчо Нешков смята, че превратът от 19 май макар и безкръвен има много по-тежки последици за страната ни и за региона. „Ако го нямаше 19 май 1934 г., нямаше да имаме 9 септември 1944 г., както и унищожаването на македонските братства след 1989 г. в България“ е мнението на Нешков.
Според него 19 май е част от политиката на сръбския шовинизъм, който в крайна сметка подпали Балканите и доведе до кървавата месомелачка на войните, започнати от югославския диктатор Слободан Милошевич в началото на 90-те години на миналия век. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Нека нашите русофили и сърбомани

  89 36 Отговор
  най-сетне да разберат кои са най-големите врагове на България - и преди и сега!
  Поздравление, Факти!

  Коментиран от #4, #6, #14

 • 2 Долупосочените национални предатели

  57 28 Отговор
  докараха на власт марионетното правителство начело с Кимон Георгиев, което се беше продало на СССР. Кимон Георгиев е носител на висок съветски орден!
  Извършеният през 1934 г. държавен преврат е югославски проект за ликвидирането на България. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са земеделските водачи около Г.М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, главорезът Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов.

  Коментиран от #59

 • 3 Много им се иска

  45 77 Отговор
  на кра варите да ни скарат със сърбите!Разделяй и владей!При сърбите не им се получи,но при нас ран ганьо се получава! Защото ние не приехме американския закон за чуждите агенти,и сега нпо тата и медиите пълнят главите на простолюдието с глупсти и лъжи,и работят усилено срещу държавата ни!Гласувайте масово!

  Коментиран от #8, #10, #12

 • 4 Зевс

  68 2 Отговор

  До коментар #1 от "Нека нашите русофили и сърбомани":

  Най-големите врагове винаги са били предателите, работещи за чужди интереси, независимо за чии интереси

  Коментиран от #7

 • 5 Софийски

  35 2 Отговор
  Безгръбначни винаги е имало и ще има, важното е от другите дали останаха. Дето ги вкарваха по лагери за великобългарски шовинизъм.
 • 6 Бонев

  31 8 Отговор

  До коментар #1 от "Нека нашите русофили и сърбомани":

  Не е задължително да си русофил и сърбоман едновременно.
 • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

  35 19 Отговор

  До коментар #4 от "Зевс":

  Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи чрез преврати дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
  E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.

  Коментиран от #33

 • 8 Гласувайте масово, но не за

  64 22 Отговор

  До коментар #3 от "Много им се иска":

  сърбите и руснаците и техните местни агенти.
  Нашето ВМРО и македонското се командват от Русия и Сърбия, за другите днешни партии сами се досещате. Още от началото на 19 век Русия и Сърбия правят всичко възможно да няма Езархия и българска държава. Благодарение на Русия Сърбия превзема български земи - Пирот, Враня, Лесковац, Цариброд, Босилеград, Македония и с насилие ги дебългаризира. Руската дипломация по всякакъв начин се опитва да подпомага сръбските претенции.

  Коментиран от #11, #18

 • 9 Пълни лъжи!

  38 53 Отговор
  И манипулации! Кой болен мозък можа да измисли и манипулира фактите от ония години!Превратът е чисто фашистки,нямащ нищо общо със Сърбия!Годината е 1934,годината е която Хитлер и партията му тръгват нагоре! Като имаме в предвид българската обвързаност с Германия,страната ни също трябва да тръгне по тоя път! Затова е и превратът!А за Кимон Георгиев въобще не искам да коментирам,откровенни глупости и лъжи! Като цяло тази статия е за мало умници!
 • 10 ПРИПОМНЯНЕ

  47 8 Отговор

  До коментар #3 от "Много им се иска":

  Сърбия е рожба на ИРИ за да напада БЪЛГАРИЯ в гръб при войните ни с Византия. База и плацдарм за превратаджиите от новата ни история. Продажна и долна шумадийска сган, а иначе пък произходът им е Български... Въобще „....Историята пази своите мръсни тайни в чисти гащи с як ластик....”
 • 11 Русия,нашата Освободителка,

  23 62 Отговор

  До коментар #8 от "Гласувайте масово, но не за":

  само ни е дала! Толкова ни е дала,колкото 35 години до сега "господарите"не могат да ни вземат!Слава на Русия! Деад за предателите!

  Коментиран от #17, #35

 • 12 Бай Яни.

  53 29 Отговор

  До коментар #3 от "Много им се иска":

  Единствените който работите срещу България сте вие рускопоклониците. Единствено Русия е въоръжаване и насъсквала Сърбия да воюва с България .

  Коментиран от #36

 • 13 234

  33 22 Отговор
  Поздравления! Чудесна статия.
 • 14 Милен

  14 9 Отговор

  До коментар #1 от "Нека нашите русофили и сърбомани":

  "Плановете са разкрити и Гемето с помощта на британците е натоварен на сандък и през Турция е доставен в Белград. От там той организира военни чети срещу България." Ами ей на разбрахме.
 • 15 Дойде време да се плюе отново по

  27 44 Отговор
  Сърбия!! Сърбия са с Китай и Русия?? И по тоя случай почва отново Плюенето по Сърбия! Не са Евроатлантици!! ,Не им пука за Брюкселските Чиновници, не им се кланятат! Ползват евтина Руска газ!!! Сърбите са ни виновни, че сме затънали в Корупция!! Плюенето започва!!

  Коментиран от #42

 • 16 Сатана Z

  24 36 Отговор
  Глупости.Югославия е единствената държава,която се е отказала от репарациите след войната и е отписала 52 000 000 долара от България.Ако съюзническите войски бяха влезли в България те щяха да разпределят територията и на своите съюзници от Гърция,Югославия и Турция макар и неутрална.Добре,че е бил Сталин да озапти мераците на Чърчил да ни направи най—голямата картофена нива на Балканите.

  Коментиран от #56

 • 17 Ако Русия те гледа отвсякъде,

  17 8 Отговор

  До коментар #11 от "Русия,нашата Освободителка,":

  няма спасение. Жал ми е за бившите българи.
 • 18 Българин

  14 6 Отговор

  До коментар #8 от "Гласувайте масово, но не за":

  Респект!
 • 19 Този на паметната

  22 5 Отговор
  плоча е най големия предател! Бил е със всички и с фашисти и с комунисти и със всякакви други !
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 инж. Ганчо Илков

  7 20 Отговор
  Тази Информация, от Пропагандният Архив на ДС ли Извади? Всички Лидери на Политическите Партии противопоставящи се на БКП бяха обвинявани в Превратаджийство. Такива бяха Инструкциите наложени от КГБ. През 1941 година започва Втората Световна Война. Югославия с Тито воюва с Редовна Немска Армия. Докато Димитров е в Москва. Доктор Г. М. Димитров, е Анти Болшевик. Със сключването на Договора Рибентроп Молотов, Той Призовава за Готовност срещу Опасноста от Световна Война. Тази Прогноза става Факт. Д-р Димитров и БЗНС са основен Опонент на Болшевизираната БКП, особено след Приемането на Димитровската Конституция (1947 г). Срещу Национализацията на Земеделската Земя и Средствата за Производство. В България Избухва Горянското Движение. Потушено с Окупационата Съветска Армия. Активистите на БЗНС са Презследвани, Интернирани и Въдворявани (Лидерът Никола Петков е арестуван в Народното Събрание. Осъден и Обесен от Народния Съд). БЗНС е Забранена. БКП си създава БЗНС казионен и Забранява всички Действащи Политически Партии. Преврата от 1934 година е Преврат Организиран от Царя, с цел Закриване на Народното Събрание. Политическите Партии са Обявени извън Закона. НАРОДА пази своята Памет!.
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Прадядо ми е

  23 10 Отговор

  До коментар #20 от "Кой какво":

  пял: Сръбите по пет на нож, граница с Хърватска.

  Коментиран от #43

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Хасковски каунь

  14 22 Отговор
  Вървим , вървим и пак до Путин стигаме.
  Евроатлантически внушения лъхат от статията. И няма как друго да е в този прогнил сайт

  Коментиран от #30

 • 29 Име

  23 10 Отговор
  България губи в три последователни войни. Сега губи състезание за икономическо развитие! За оправдание научаваме какви са пъклените планове на съседите!
 • 30 Ами така ще е

  21 11 Отговор

  До коментар #28 от "Хасковски каунь":

  От Пусин, руzzzия и СССР-то България не е видяла и грам полза и добро само злини и злочестие.
 • 31 Търновец

  10 4 Отговор
  Югославия беше изкуствено създадена за да намали влиянието на Германия и Австрия на Балканите, но анти Българинът в София почва още по отрано - с визитата на Лев Тротцки и Бранислав Нушич. А още по преди в Белград имаше про Руски военен преврат
 • 32 дачетемотизвора

  6 11 Отговор
  Главните двигатели на събитията през 1934 г. са три държави – СССР, Сърбия и Франция. В държавния архив се пазят архивите на посолствата на тези три държани и на техните разузнавания. От там проличава, че голяма част от офицерите, които са участвали в преврата са получавали директно пари от сръбското посолство в София“АЛО БОНЕВ ЧЕКАМА ДА ПОКАЖЕШ АРХИВНИТЕ ЕДИНИЦИ ОТ ДАА И НИЕ ДА ЧЕТЕМ ОТ ИЗВОРА!

  Коментиран от #50

 • 33 т-п трол соросоиден

  10 16 Отговор

  До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Комунистите ли накараха царя да суспендиа конституцията и да управлява близо 10г, до 44-та, с наредби-закони?! Я да видим сега кой е враг на конституционната монархия, поне в частта и да конституционните права на българите?!

  Коментиран от #40, #46, #48

 • 34 Тома

  9 5 Отговор
  По опасни са не враговете на България ами предателите от тези които ръководят държавата.
 • 35 Затова пък

  16 7 Отговор

  До коментар #11 от "Русия,нашата Освободителка,":

  Сме платили окупационен дълг на рашистите, а ти започни с някакви хапчета
 • 36 Живанши

  17 22 Отговор

  До коментар #12 от "Бай Яни.":

  Много си в грешка брато. Благодарение на русофилите България съществува. Хейтърите ни докарахте само катастрофи. Русия въобще не е служила в интересите на Сърбия. НИКОГА! Можеше да ни дадат на Сърбия след ВСВ, но благодарение на Русофилите, които вдъхваха доверие у Сталин, държавата не беше разпарчатосана, както искаше Чърчил. Сърбия за първи път напада България благодарение на Австро-Унгария, после са си чисто националистически желания, които НЕ СА СЕ МАТЕРИАЛИЗИРАЛИ! Македонския въпрос е документиран още 1868г - пак нищо общо с Русия. България откакто е освободена от Русия, 4 пъти я напада! Без Русия да напада България 1 път! 2 пъти България напада индиректно, 1 напълно директно и 1 почти директно... С такива братя като България, на Русия не им трябват врагове. Русофилите са единствената причина тая страна да не е тотално разкостена. Вие сте като Ситите от стар уорс - няква болна жажда за власт и фокус към омраза...

  Коментиран от #39, #44

 • 37 ха ха

  5 4 Отговор
  нещо списъци на получилите пари от посолството в днешно време нема ли ?
 • 38 Сандо

  8 13 Отговор
  Явно нашите душмани нещо са замислили.Досега пропагандата беше срещу Русия,сега в нея включиха и Сърбия,а президента-хермафродит подкрепя Косово.Нека някои козячета с мислене като на амеби си припомнят как завърши Междусъюзническата война за България.Явно нещо подобно ни чака.
 • 39 Сандо

  6 11 Отговор

  До коментар #36 от "Живанши":

  Забравил си да напишеш,че благодарение на СССР Югославия се отказва от исканията си за репарации след ВСВ.

  Коментиран от #54

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 мдда

  4 2 Отговор
  Този е бил яростен българофоб!!
 • 42 факт

  17 5 Отговор

  До коментар #15 от "Дойде време да се плюе отново по":

  Исторически факт е, че Сърбия е нй-големия враг на България. Няма нужда някой да насъсква или манипулира. Само от Освобождението до днес сме водили 4 (четири) войни със сърбите. С никоя друга държава не сме водили 4 войни за този бурен и войнствен период!
 • 43 Адолф

  11 5 Отговор

  До коментар #26 от "Прадядо ми е":

  А моя през 1885г. е пял "Сърбе на върбе!" гонейки сърбоите до Белград по време на Сръбско-Българската война.
 • 44 Хасковски каунь

  4 10 Отговор

  До коментар #36 от "Живанши":

  Не им го обяснявай! Няма да разберат. бедни души са - небългарски
 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

  7 10 Отговор

  До коментар #33 от "т-п трол соросоиден":

  Че комунистът Радой Ралин, след 10. XI. 1989 г. си признава, че референдумът против монархията е фалшив...Спор няма, а това най-добре го знаеха бившите членове на РМС като него, Господ да ги помилва за греха им.

  Коментиран от #49

 • 47 Пейтриът

  10 2 Отговор
  Не пише за най-полезното от преврата-че са забранени политическите партии.Не пише.че на т.нар.Гемето,който има смъртна присъда от цар Борис III,днес има наречени булевард и метростанция.О времена,О нрави на майкопродажници.
 • 48 Иван4о

  10 5 Отговор

  До коментар #33 от "т-п трол соросоиден":

  Колцина са били комунистите през1945 год.? - до 1934 год. не са спечели избори, а след 1944 год. ликвидираха с помоща на окупатора Червената армия всякаква опозиция, като в конституцията записаха че Б-я се упралява от БКП (и присъединеният БЗНС).
 • 49 Иван4о

  14 8 Отговор

  До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Царят (Симеон) е жив и здрав, заради него (когато беше премиер) ни приеха в ЕС. Сърбия има чака.

  Коментиран от #61

 • 50 Търновец

  6 5 Отговор

  До коментар #32 от "дачетемотизвора":

  Като повдигате въпрос за архиви според Енциклопедия Британка крепостта Кале покрай която се развива днешно Скопие е правена от Основните преди повече от 6000 години, а цяла днешна Сърбия е била земя на Паноните, преди 4000 години в Скопие пристигат Илирийците а преди около 1500 пристигат Българите
 • 51 мани беги

  3 7 Отговор
  ясно, разбрах, убийте всички сърби и макета! казах!
 • 52 гост

  7 5 Отговор
  Можете ли да сложите на кантар академик Георги Марков и "професор" Даниел Вачков като историци и директори на Института по история към БАН ? Последния работи в "Министерството на истината" по Оруел, които всекидневно пренаписва историята в угода на моментния "Голям брат" и неговите подопечни управляващи страната ни!

  Коментиран от #58

 • 53 мани беги

  11 10 Отговор
  а руските отрепки на сапун, ей тъй да ни е чисто! казах!
 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 ЕвроАтлантически Миш-маш по селски

  13 4 Отговор
  Малко истина, много глупости и за евроатлантически цвят са ви вкарали ни в клин, ни в ръкав соц. период и СССР, които нямат нищо общо.
  1. Сърбите се възползват от това, че благодарение на Франция и Англия, следвоенния период(ПСВ) България става арена на кървави сблъсъци, въоръжени въстания, атентати и политически убийства. Съгласно клаузите на Ньойския договор България остава с малобройни дееспособни въоръжени сили, които не могат да се мерят нито по численост, нито по ниво на подготовка и въоръжение със силите на съседните страни, повечето от които са сред победителите в ПСВ.
  2.Под егидата на своята стара съюзница Франция, Югославия е лидер на така наречената Малка Антанта, съюз от 1920 година между Чехословакия, Румъния и самата Югославия, който цели недопускане на ревизия на мирните договори след Първата световна война и по същество е насочен срещу Унгария – държава, която след войната на практика граничи със себе си, и в известна степен срещу България – държава в същото положение. Но Югославия отива и по-далеч. На 9 февруари 1934 година в Атина е сключен още един договор, който формира така наречената Балканска Антанта.
  Страни по договора са Югославия, Гърция, Румъния и Турция. Договарящите се страни целят „да гарантират взаимно границите си“ и по същество договорът им е насочен срещу беззащитна България. Сключени са и два тайни протокола. Първият е подписан на 9 февруари, а вторият – на 17 март 1934 година в Белград.... и т.н. и т.н. който иска да

  Коментиран от #57

 • 56 Иван4о

  8 8 Отговор

  До коментар #16 от "Сатана Z":

  Играта е друга - СССР заповяда български граждани в пиринско да се пишат македонци - т.е. подчинени ха водещата Сила в СФРЮ - Сърбия. После СССР и СФРЮ развалиха (слава богу) отношенията и хората отново станаха българи.
 • 57 ЕвроАтлантически Миш-маш по селски

  10 6 Отговор

  До коментар #55 от "ЕвроАтлантически Миш-маш по селски":

  и т.н. и т.н. който иска да знае да чете в - „В лапите на пансърбизма – превратът на 19 май 1934 година“
 • 58 Съгласен

  4 2 Отговор

  До коментар #52 от "гост":

  Вачков е шушумига.
 • 59 А де

  7 2 Отговор

  До коментар #2 от "Долупосочените национални предатели":

  Обаче за англичаните , които спасяват "Гемето" в сандък , ни дума , ни вопъл , ни стон . Щото сигурно не е политкоректно да ги слагаме и тях в списъка на своите врагове. А слънцеликата сияйна красавица Анастасия Шмайзер беше едно от фундаменталните лица на българската демокрация , и 99% от времето и минаваше в това да хули комунистите . А статията друго казва . И аз не мога да разбера , какво е това брутално раздвоение на личността , обхванала нашият злочест политически живот ?

  Коментиран от #60

 • 60 Сандо

  7 4 Отговор

  До коментар #59 от "А де":

  А пък разрушителя на Руската империя Керенски го спасяват,като го обличат в женски дрехи.Изобретателни са англосаксите когато трябва да направят някоя мръсотийка,не може да им се отрече.

  Коментиран от #65

 • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

  11 6 Отговор

  До коментар #49 от "Иван4о":

  ... Ако не беше Н.В. Цар Симеон Втори щяхме да гледаме Европейския съюз през крив макарон, както сега ни пързалят с Шенген и Еврозоната, но НЯМА ПРИЗНАНИЕ ЗА ТОВА ДОБРО ДЕЛО!

  Коментиран от #66

 • 62 Перо

  3 3 Отговор
  Това за дейността на югославските служби е верно, но те са били тогава едно мижаво кралство, под пълен английски контрол! Не случайно веднага, след сближаването с Хитлер и подписване на съюзнически договор се извършва държавен преврат, който веднага го анулира! Резултатът е бързата окупация на Кралство Югославия! През ВСВ Титовата част от Югославия и Англия са били съюзници срещу германците! Трудно е да се каже, дали нашите предатели са били английски или официално югославски шпиони, но по това време е било все едно!
 • 63 Тодор

  6 3 Отговор
  Силно ме съмнява, макар да съм чел история над средното, цялата тази версия. Добре е да видим автора кой е, и на ккави източници се базира. Трудно е да се повярва, че Военния съюз, състоящ се от офицери ветерани от войните и патриоти, ще се постави в услуга на "презрените сърбе", както са ги наричали.

  Коментиран от #64

 • 64 тодоре неверни,

  1 2 Отговор

  До коментар #63 от "Тодор":

  чети списание "един завет"(то е военно,де!) и ще се запознаеш с историята!тоя драж.михайлович е поставен на съдебната скамейка в новата югославия и всекиднево вестниците в белград описват греховете му на тоя мухаилович като военен аташе в софия как месечно брои пари(по стоянка долари) на дамян велчев и аверите му от военния кръг "звено"(които не са споменатият от тебе ВОЕНЕН СЪЮЗ,а само част от него,продажната част) и след този настойчив натиск на тито за дискредитацията на михайлович(съдебната разправа с него и разстрелът му) балгарските власти от нема и къде пращат дамян велчев(тогава военен министър)като посланик в швеицария, скоро е изгонен от работа(РАЗБИРА СЕ),останал там като полит.емигрант,често посмаризван от други полит.емигранти(българи) и накрай намерен на едно кръстовище в париж,прегазен от автомобил(явно някой го е бутнал).

  Коментиран от #69

 • 65 и гемето не го ли изкарара в женск дрехи

  2 0 Отговор

  До коментар #60 от "Сандо":

  и това през 1945,или 46-та?пак там след накъв митинг,скрил се в легацията на САЩ,или Великобритания
 • 66 Аям

  2 2 Отговор

  До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  А, слушайте сега сръбска музика!
  Кажи им и за НАТО! Сега можем да участваме във възстановяването на Ирак и американците си харчат парите тук край базите.
 • 67 Реално

  1 1 Отговор
  След военния преврат от 19 май огромна част от турската топонимия на местности и селища са сменени с български наименования. ДАниъл Вачков е шушумига - реално военните спряха БРП и земеделците да дойдат на власт чрез избори.
 • 68 да да

  2 2 Отговор
  Цар?!,;-ъди...;,Фашист...
 • 69 Тодор

  1 0 Отговор

  До коментар #64 от "тодоре неверни,":

  Колега, говоря за източници от онова време, а не за днешните интерпретации на историческите факти. Не се съмнявам, че югославяните са работили против България. Но техни агенти не са били масово българи или български офицери. За какво им е на сърбите да правят преврат през м. май, като през февруари се подписва Балканския пакт срещу България и ревизията на границите. И пак след 1934-35 г. България денонсира военните клаузи на Ньойския договор и започва изграждането на редовна наборна армия, усъвършенства се рязко и се осъвременява подготовката на офицери, започват доставки на военна техника от Германия. Тъй ча каквото и да са искали и да са планирали някои, историческите факти са други, а такова разтягане на локуми в момента е без значение.