Last news in Fakti

23 Март, 2023 11:24 1 881 37

Кузман Илиев: Традиционно 40% от доходите на бедните българи отиват за храна. Там е и най-голямата инфлация

  • кузман илиев-
  • разходи-
  • храна-
  • бедни българи

„Много вярвам, че новият парламент ще преосмисли това записване на МРЗ в Кодекса на труда, защото не това е философията и духа на тази директива. При нея бе чрез колективно договаряне да се търсят величините, които ще позволят МРЗ да е половината от средната заплата”, каза Христина Христова

Кузман Илиев: Традиционно 40% от доходите на бедните българи отиват за храна. Там е и най-голямата инфлация - 1
Снимка: NovaNews

„Никоя от партиите няма шанс да управлява самостоятелно, нужна е коалиция. Партиите не бива да носят отговорност за обещанията си. Има риск всеки да иска да набута неговия харч, неговата програмка”. Това каза в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев в коментар за предизборните послания на партиите преди вота на 2 април.

Той се съгласи с мнението на бившия социален министър Христина Христова, че партиите носят много малко отговорност за приходите и много малко съобразяване с разходите, които предстоят. „Традиционно 40% от доходите на бедните българи отиват за храна. Там е и най-голямата инфлация”, каза Илиев.

Според бившия социален министър Христина Христова има разминаване между духа на директивата за минималните заплати. „Много вярвам, че новият парламент ще преосмисли това записване на МРЗ в Кодекса на труда, защото не това е философията и духа на тази директива. При нея бе чрез колективно договаряне да се търсят величините, които ще позволят МРЗ да е половината от средната заплата”, каза тя.

Според Илиев „има много ангажименти, които нямат пипане. От Плана за възстановяване и устойчивост очакваме пари, но не искаме да го предоговаряме, защото той е самоубийствен за България”.

„Отиде на заден план тази работа с Плана, доколкото познавам европейските институции, това е много трудна, мудна процедура”, каза Христина Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 този иска да каже, че

    16 0 Отговор
    само 200-300 лева отиват на месец за храна ли!?
  • 2 Майко мила....

    15 1 Отговор
    Традиционно 40% от доходите на бедните българи отиват за храна. В Африка средно е 30-32 %

    Коментиран от #13

  • 3 Ъхъ виц....

    14 0 Отговор
    При бедните българи не знам дали е Традиционно 40% от доходите им..... НО при средна работна заплата е над 50% а при средна пенсия не ми се мисли даже. Освен за храна, ток , парно и лекарства май нищо не остава. ....
  • 4 Според тва прокси

    12 0 Отговор
    бедните българи в България колко са ? Само тези под фалшивият праг на бедност ли ?
  • 5 на този откъде са му доходите

    9 0 Отговор
    освен като плямпало по телевизиите, друго работи ли и каква му е заплатата? да видим той към кои спада -към бедните, към средните, към богатите и колко от неговите доходи отиват за храна ан месец. А освен храна купува ли нещо друго, лекарства, уреди, ремонти на развалени неща в дома, как се отоплява и ква му е сметката за ток и отопление...хем плямпат такива, хем нищо не казват за себе си, все едно тях това дето го говорят не ги засяга...само бедните ги засяга явно
  • 6 геобразен соросоид

    14 2 Отговор
    Пак гласувай за Продължаваме Измамата и чакай нещо да се промени !
  • 7 Факман

    3 5 Отговор
    Измислената държава няма интерес да намаля цените на каквото и да е колкото повече печалба за измислените бизнесмени толкова повече пари от данъци и данък печалба.Фюрера трябваше да завърши делото си сега нямаше да е такава мизерия и измислена демокрация.

    Коментиран от #10

  • 8 Чичак

    13 0 Отговор
    Ако Плана за възстановяване и устойчивост е "самоубийствен" за България ние самоубийци ли сме или атлантически олигофрени а?
  • 9 кюмюра от Драгалевци

    10 0 Отговор
    Ще гласувам за партия която досега не била в Изпълнителната власт , поне няма да съм такъв чук като тия дето настъпват мотиката по 2 че и по 3 пъти !
  • 10 пропуснал те е

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Факман":

    Фюрера ако си беше свършил работата сега нямаше да има такива тиквеници като тебе по форумите .
  • 11 Чичак

    11 1 Отговор
    Няма да умуваш смотан, защото цифрите друго показват ! Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. беше около 27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. !!!!! пенсиите !!! (За сравнение) за цялата 2022 г. са в размер само на 15,6 милиарда. лв., което е 100,8% от предварително планираното но без да е отчетена никаква инфлация и поскъпване на живота. Тоест в джобовете на шепата капиталистите, корпорациите и акционерите, влизат 3,2 пъти повече пари отколкото в джоба на всички пенсионери взети заедно. Ето това е вредната дясна политика и неолиберализъм от американски тип. Облагаемата данъчна печалба за 2022 г. е 47 млрд. лв. при БВП на България около 164 млрд. лева !!!! Сами преценете какъв % от БВП са корпоративните печалби на бизнеса ..... близо 30% от БВП ! Че и по високи заплати може и по високи пенсии стига печалбата на капиталистите да се нормализира до 10-12 %

    Коментиран от #20, #21

  • 12 майко мила

    10 0 Отговор
    Партиите не бива да носят отговорност за обещанията си. ----Кузмане Кузмане

    Коментиран от #24

  • 13 нищо лично

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майко мила....":

    Майко мила , имаш предвид Промяната и партията но ония двамата нестандартните ли , защото доколкото си спомням при тях подскочиха така цените на хр. продукти и не само .
  • 14 Чичак

    4 1 Отговор
    """Модерно ляво" е да искаш примерно процент от печалбата на фирмите(20-30%) преди облагане с данъци по закон да се разпределя между служителите на фирмата 13-14-15 заплата....... Да сте чули някой да го е предложил? Що ли? Щото всичките уж леви се извъдихте работодатели мастити....... ..... Що е "Ляво"трябва лектори да поканят от САЩ и от всякъде .....но 32 години никога не се е случило в България.....

    Коментиран от #31

  • 15 тиририрам

    2 0 Отговор
    Очевидно е, че се прави нарочно, за да има недоволство преди изборите. В едни магазини цените се сменят по 2 пъти на ден, а в други са по-ниски и не се променят.
  • 16 Чичак

    11 0 Отговор
    Повдига ми се от такива празни костюмчета с тяхното безмерно самочувствие и неграмотност
  • 17 Среден българин

    6 1 Отговор
    Бедния българин изглежда е по-богат от средния, за който поне 50% доход е за храна. Другата за ток, парно, бензин. Който има късмет със старци на село да правят консерви може да дава по-малко за храна.
  • 18 ТРЕНД

    5 0 Отговор
    Абе пергишш, не разбра ли, че консумацията на храна е спаднала - пише го в НСИ.. 5 МИЛИОНА ЯЙЦА ПРОИЗВЕЖДАМЕ НА ДЕН, А СЕ КОНСУМИРАТ 3-МИЛИОНА?? Е ИНФЛАЦИЯТА ОТ КОНСУМАЦИЯ ИЗПРАЗВАЩА СКЛАДОВЕТЕ ЛИ Е, ИЛИ ОБРАТНО - НИСЪК ОБОРОТ - НИСКИ ПРОДАЖБИ - НИСКА КОНКУРЕНЦИЯ ЗА ОБОРОТЕН ПАЗАР - ВИСОКИ ЦЕНИ!
  • 19 Бананова държава

    7 0 Отговор
    И вреден неолиберализъм от американски тип. Така е заложен модела още преди 33години от атлантическите ни боклуци.
  • 20 Чичак RE :

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чичак":

    !!!!! % от БВП на корпоративните печалби на бизнеса за 2022г. е близо 30% от БВП ! Че и по високи заплати може и по високи пенсии стига печалбата на капиталистите да се нормализира до 10-12 % А как и дали ще стане зависи единствено за кой ще гласувате ! И дали стачки и протести като Във Франция ще направите. А до тогава.....супата и няма да вряцате ! Венсеремус другари !
  • 21 Ама нали трябва една шепа хора

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чичак":

    Да си купуват имоти в Дубай и Гърция, САЩ и Великобритания. Че само в Лондон и Брюксел има поне 200 имота на българи за по над 5 милиона евро всеки ! Тези до 500000 няма смисъл да ги броим даже. Но все са на едни и същи хора. В Гърция наши съдии и прокурори цяло село имат.......и кой да ги пита от де са им кинтите ? Кой?
  • 22 Майко мила....

    3 0 Отговор
    Проф. Радостина Александрова: Туберкулозата остава сред 10-те водещи причини за смъртността......
  • 23 Майко мила....

    3 0 Отговор
    Туберкулозата водеща причини за смъртността в България ...... 2023 г !!!!!!!!
  • 24 Ъхъъ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "майко мила":

    Партиите не само трябва да носят отговорност за обещанията си. А и да бъдат тричани здраво за здраве ако не ги спазват ! .........здраво за здраве !
  • 25 И преди и сега

    3 2 Отговор
    Капиталистите грабят работливият български народ ! Те са виновни за мизерията
  • 26 Грантаджиев соросоид

    3 2 Отговор
    Искахте пазарна икономика - на ви. Закрихме нашите производства, зависими сме на 80% от вноса. У нас идват боклуците от Запада и Ориента, минават през нам си колко прекупвача, които им напомпват цената и накрая сме бедни и болни.
    Я разкарайте това ДДС дето само разни мошеници точат държавата с него и върнете данъка оборот. Да видите как прекупвачите ще завият на умряло и пътят да продуктите от производител до пазар ще се съкрати с порядъци. Стиска ли ви да го направите?
    Пък за държавни предприятия да отварям ли дума за такава евроатлантическа ерес?

    Коментиран от #27

  • 27 помним помним

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Грантаджиев соросоид":

    как всико западно се изкупуваше от Корекома и първи за западните боклуци се редяха комунистите и техните лакей. Прозивеждала била България / корнишони и грозде. Смешко. Една пералня или тоалетна хартия и най обокновенна бяла техника не можехме да произведем.

    Коментиран от #28

  • 28 Грантаджиев соросоид

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "помним помним":

    Първо произвеждахме перални, телевизори, радиопарарати и куп промишлена техника. Първият калкулатор в света, който можеше да коренува беше български.
    В Кореком купувахме западни стоки, а и моряците носеха. Сега като ги купуваме свободно дали са качествени като тогавашните или не съвсем?
    Сега се радваш, ако техниката ти си изтрае гаранционния срок, а малко след това трябва да я хвърлиш и замениш с друга. Дрехи, обувки - кое е качественото тук у нас? Трябва да ходиш да го търсиш по западните държави.
    Купи си прах за пране, паста за зъби, шоколад или едно пакетче ядки тук и на Запад. И сравни цена и качество. Докога с тия двойни стандарти? Нали уж Запада е против дискриминацията? Що не вземаме техните заплати за същата работа?

    Коментиран от #33

  • 29 НПО-тата на Сорос

    3 0 Отговор
    Мръсни подлоги вредни. Забрана !
  • 30 Нужна била коалиция 🤝🤝🤝

    2 0 Отговор
    Ами като е нужна тези 240 да бъдат заменени с нови 240 или 480, но да си вършат работата.
  • 31 Чиче,

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чичак":

    Точно така е в САЩ , в автомобилната индустрия примерно. Поне така беше до Ковида ! Не със закон а с тоягата ! И за 3 месеца стана и допълнителен пенсионен даже .......Ама кой да го направи в България, смешните ни фалшиви синдикати или БСП ? .....
  • 32 ЧонкоФ

    3 0 Отговор
    прага (линията) на бедност е 504 лв. за 2023 г. Кво да говорим повече за бедност. В 2/3 от Африка е повече ! Като отидеш в Африка се чувстваш беден. За Нигерия пък съвсем. .....Бях там миналата година, шок и ужас. Документален филм трябва да се направи за да види българинът колко сме зле в действителност.

    Коментиран от #36

  • 33 Съгласен съм с теб

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Грантаджиев соросоид":

    Техниката действително е скапана, за да има търговия.Ако е много качествена ще фалира производителя.Гаранцията не я признават вече,а те лъжат и с това.
  • 34 гледах ги

    4 0 Отговор
    Тази Христова, в което и студио да отиде, постоянно говори за пенсиите. Всички са се вторачили в пенсиите и в МРЗ, и повтарят ли, повтарят, че не трябва да се увеличават и това е. Как някой не отбеляза, че депутатите, които вече години
    съсипват държавата, не спират да си увеличават заплатите. Работят , не работят, хайде ново увеличение и какви ли не бонуси. Ами лекарите, ами източването на пари в разни агенции, дружества и не знам какво си, чийто служители нищо не правят. Да не говорим какви ли не пробойни има навсякъде. Но не. Това е правилно. Фокусът е другаде - щом стане дума за пенсиите и за МРЗ - край, ако се увеличат, увеличава се инфлацията. Казали са "ситият на гладния не вярва ".
  • 35 Я у лево бе, на всички соросоиди долни

    3 0 Отговор
    Покупателната способност на българина се изравнила и дори надминала тази от 1989 г. Това е най-новият виц, сътворен от Центъра за либерални стратегии - едно от ония НПО-та у нас, чиято основна задача е да пропагандират колко хубаво си живеем днес. 
  • 36 прага (линията) на бедност е 504 лв.

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "ЧонкоФ":

    Да ги опънат на Беляне с 504 лв месечно........ и ще видят. Рязко ще поумнеят.
  • 37 40 процента за храна

    2 0 Отговор
    Г Л У П О С Т И !!!!! За храна са повече от 75 процента.Отново грешка в процентите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол