9 Септември, 2024 12:07 6 968 52

Доц. Петър Чолаков пред ФАКТИ: Това е най-голямата ирония - Борисов се оказа по-стабилен от Доган

  • петър-
  • чолаков-
  • дпс-
  • бсп-
  • доган-
  • пеевски-
  • герб-
  • борисов

Доган бе инсталиран в ДПС от върха на комунистическите служби за сигурност, казва политологът

Доц. Петър Чолаков пред ФАКТИ: Това е най-голямата ирония - Борисов се оказа по-стабилен от Доган - 1
Снимка: NovaNews
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кой кой ще е след следващите избори, които са на 27 октомври. И какви са шансовете за кабинет, след като имаме отслабени ДПС и БСП… Пред ФАКТИ по темата говори политологът доц. Петър Чолаков.

- Доц. Чолаков, задават ли се интересни избори предвид това, че ДПС и БСП са в доста разклатена и слаба ситуация…
- Не знам дали ще бъдат интересни, но при всяко положение са възможни изненади. Просто парламент с ДПС, което се е раздвоило, ще бъде различен. Ясно е, че ДПС в следващия парламент няма да е това, което сме свикнали да е. До момента такава ситуация не сме имали. Знаем какво се случи с проекта ДОСТ и историята около Лютви Местан, но случаят с Пеевски е коренно различен. Даже бих казал, че той е кардинално различен. Ще си позволя да използвам едно такова леко бомбастично сравнение с денталната медицина – когато се вади мъдрец. Ваденето на обикновен зъб е като смяната на обикновените председатели в ДПС - като Местан, като Карадайъ. Докато случаят с Пеевски е като с мъдрец, които се е захванал много здраво в костта. Разбира се,

тук в ролята на зъболекаря трябва влезе Ахмед Доган, който обаче трябва да извърши операция върху самия себе си.

Нали Доган в някакъв смисъл е архитектът на конструкцията ДПС. Та тази операция е много сложна и затова правя закачката със зъба „мъдрец“. Иначе Пеевски надали може да бъде наречен някакъв извор на мъдрост, нали. Както и зъбите мъдреци нямат нищо общо с човешката мъдрост. Така че ситуацията е много особена в ДПС. От гледна точка на младостта може би човек, ако иска да се прави на интересен и да залага на Пеевски или Доган като бъдещо развитие на ДПС, е по-възможно да се заложи на Пеевски. Доган е много опитен човек, много авторитетен човек в самото ДПС. Но незаменими хора няма. Всъщност, Пеевски - малко или повече, си остава външен фактор в тази конструкция ДПС. Това, всъщност, е може би и основният му проблем.

- От феномен до пълен разкол. И това в рамките само на няколко месеца…
- Никой не го е очаквал. Аз също не съм мислил, че ще има такива драми в ДПС. Когато беше обявена тази идея с двамата съпредседатели, казах, че това е много рисковано, защото, ако там нещата не потръгнат, това ще доведе до напрежение не само в ДПС, а и в цялата държава. Ясно е, че България е една мултиетническа страна. Това някак го забравяме. Има едни около 13% от населението, които са турци, помаци, роми – ако се базираме на официалната статистика (б.р. - 8,4% турци, 4,4% роми).
Единственият начин, по който тези хора получаваха представителност, беше ДПС. От тях има разпръснати и в други партии, но те са много малко. Иначе какво е моделът на ДПС с няколко изречения. На един човек, който е агент на Държавна сигурност - в лицето на Ахмед Доган, му беше поверена тази конструкция с партия ДПС. Доган бе инсталиран в ДПС от върха на комунистическите служби за сигурност, защото трябваше да държи под контрол този етнос, за да не става югославски сценарий в България.

В замяна на това му бе обещано да прави каквото си иска - общо взето на принципа коли и беси.

Дали ще е почетен председател, дали ще е създател, лидер и т.н няма значение. И затова, грубо казано, така са се разпасали нещата там – защото правят каквото си искат и го смятат за добре. Всъщност, заради това сега гледаме какво става в тази корпорация ДПС. А разтрепери ли се тя, не само може да се разклати креслото на Доган, а може да се разклати и цялата държава. Затова е много опасно да има две ДПС-та. Едно на ръка, че привържениците на ДПС ще се чудят как ще бъдат представени, а и със сигурност една част от тях ще се чувстват излъгани. И ако вътре в този етнос започнат някакви брожения… Ситуацията е изключително деликатна и тя отива много повече извън рамките на българския национален интерес, отколкото ако говорим само за челен сблъсък между двама души, за да се разбере на кого ще му е по-твърда главата - на Доган или на Пеевски.

- Виждаме и още нещо характерно от време на време, което е на приливи и отливи. Това са закачките между Делян Пеевски и президента Румен Радев. И през този сблъсък ли Делян Пеевски се опитва да се позиционира в общественото пространство като фактор…
- Президентът Радев е фигурата, която е с най-висок рейтинг. Но в лицето на Пеевски виждаме един политик, който очевидно се опитва да се представи като различен от президента и неговите опозиции и ценности особено по отношение на войната в Украйна, на Русия и така нататък. Това е добър начин за Пеевски да потърси някаква легитимация, но не толкова във вътрешнополитически план, колкото във външнополитически. С тези стойки, които Пеевски прави на Радев, той цели да се покаже, че е много верен на НАТО и на евроатлантическите ценности. Преди време хора от кръга около Пеевски разпространиха сводка в колко много законопроекта е участвал Пеевски. Това бе като отговор във връзка с въпрос на един американски журналист. Пиарите на Пеевски пуснаха списък колко законодателни проекта той е инициирал. И целта бе да се направят мили очи пред евроатлантическите партньори. Тук има и друго интересно. Понеже има такава теза, че Доган е човекът на КГБ в България, а за Пеевски имаше информация от турските служби, че се е занимавал с контрабанда на цигари и има връзки с руски олигарси. Имаше такива публикации и разследвания. И какво излиза - колкото единият, толкова и другият имат отношение към евроатлантическите ценности.

- На фона на всичко това, което се случва, можем ли да очакваме да се сформира кабинет. Имаме слабо БСП, имаме ДПС на две, имаме ПП-ДБ, които на ръба оцеляха в коалиция, а ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ гледат отстрани…
- ГЕРБ сега са в най-добра позиция. При ГЕРБ не знам какво трябва да стане, за да се разклати властта на лидера Бойко Борисов. Всъщност, това е най-голямата ирония - Борисов се оказа по-стабилен от Доган. Това не знам дали някой го е очаквал. Това, образно казано, действително е печат за дълголетие. За Борисов това е уникален случай, който може да си го сложи в рамка. При ГЕРБ нещата не изглеждат по никакъв начин притеснителни. Въпросът при тях е, че те няма с кого да си дружат, за да направят кабинет. Един по-слаб Пеевски или по-слаб Доган, защото там ще се чака до последния момент да се види кой ще надделее, как ще им помогне.

Иначе, когато единият надделее, ГЕРБ първи ще се прегърнат с него, защото трябва да правят алъш-вериш.

Това е ясно, ще си станат и бъдат първи приятели. Но тук въпросът е, че при разделено и слабо ДПС – само с Доган или само с Пеевски, няма да им стига аритметиката за мнозинство в парламента. Трябва да има и трети. В момента не виждам от ПП-ДБ да изгарят от желание да направят„сглобка 2“. Така че, според мен, редовно правителство много трудно ще се състави в тази ситуация. След вота парламентът ще бъде съвсем разпокъсан. Ако имаме и две крила в БСП. Партията също е в „перестройка“, защото вътре в кошера не се знае дали пак ще имаме „царица майка“, или ще имаме нов „цар“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер

    11 16 Отговор
    Бойко винаги е бил стабилен заради системата 4х4!
  • 2 Физик

    31 15 Отговор
    Бойко е стабилен заради туловището си. Нарича се инертна маса. Трябва да се приложи нужната сила, за да се отмести.
  • 3 Българка

    40 12 Отговор
    Делян Пеевски не е евроатлантик. Корупцията, рекета, присвояване/заграбване на бизнеси и фирми са си престъпления ,а не евроатлантически ценности. И да не забравяме, че именно заради Делян Пеевски ,който открадна над 500 милиона от Южен поток, Борисов и ГЕРБ пък ощавиха българите с над 4 милиарда за Турски поток, за да може да върнат ограбеното от Пеевски на Путин. А колко е стабилен ГЕРБ предстои да видим. Та Борисов е зависим от Пеевски и реално решенията там се вземат под диктат и с благословия на намагнитената мутра.
    Хора, за да потръгнат нещата в България НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДПС-ГЕРБ И ТЕХНИТЕ ПРОКСИТА
  • 4 Много от вас деца не знаят

    15 29 Отговор
    Как се появи Борисов на политическата сцена - С пълно мнозинство в Парламента.
    Народа бе поставен пред труден избор - никомо неизвестния Бойко Борисов, или главния Порционер на Републиката Ахмед Доган. Хората излезнаха и масово гласуваха ПРОТИВ Ахмед Доган подкрепяйки Бойко Борисов.
    Борисов е случаен играч в българската политика и няма кукловоди. Затова и сътресенията го подминаха. Не зависи от чужди пари и не изпълнява чужди заповеди.

    Коментиран от #5, #19, #46

  • 5 в този ред на мисли

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Много от вас деца не знаят":

    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ отново, за да пратим политическия планктон където му е мястото.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Курдо Коленков

    15 22 Отговор
    Боци винаги е бил стабилен. Затова печели изборите. Всички останали невнятници искат да му подражават и да са като него, но не им се получава. Всекиму не е дадено.

    Коментиран от #8

  • 8 Българка

    39 11 Отговор

    До коментар #7 от "Курдо Коленков":

    Борисов не печели, той си пазарува изборите с наши пари. Армията от над 500 000 държавни служители са основно гербаджии. Да добавим общинските администрации. Всички тези чиновници ги издържа обаче не ГЕРБ, не ДПС , а работещите българи и етнически турци в частния сектор. Точно и затова вместо съкращения на хищни калинки, се роят нови министерства, агенции и нови чантаджии

    Коментиран от #11

  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 15 Отговор
    "ЧОЛАК" ТИ СИ ИРОНИЯ НА ПОЛИТОЛОГ , ЩОМ ............. ПОКАZBAШ ТАКА ЯСНО , ЛИЧНАТА СИ ZЛОБА КЪМ БОЙКО .................., ФАКТ ! ................ ВИЖ ЗНАЧЕНИЕТО НА ФАМИЛИЯТА СИ ................ ФАКТ !
  • 10 Стършел

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "в този ред на мисли":

    Считай минуса за плюс. Моля за извинение!
  • 11 разбира се

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Чух че Борисов плащал и на Тръмп и на Байден и на Урсула. Печата ги тия пари в мазъта в Банкя. не ли? И така 20 години вече.
  • 12 анонимин

    20 10 Отговор
    Дано след изборитетоя-стабилния боклук от банкя да не влезе повече никога в парламента!Всички,които са в парламента са за изхвърляне от там!Дано народът е поумнял!!!
  • 13 СЗО

    16 1 Отговор
    Защо постоянно ни плашат че разкола в ДПС е много опасен за държавата! Ако мисирките не обръщат толкова внимание на тази ситуация, и институциите спазват законите, няма да има никакъв проблем. А те постоянно ни заливат с клюки от сутрин до вечер. Дори стигнаха дотам, че да ни показват как изглеждала резиденцията в Бояна отвътре!!!
  • 14 Не разбрах

    8 0 Отговор
    Къде точно е иронията ?
  • 15 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    30 11 Отговор
    Спрете да го величаете този банкянски бандит. Много бързо забравихте раздаването на пари от джипката, дадените един милиард евро за ВиК холдинг, който така и не заработи и безводието в 500 населрни места е на лице сега, ограждането му с бандити, котараци, проститутки, изтеглените заеми като 16 милиардния и колко още, превземнето на всички институции като на всякъде назначи негови верни хора, гьоловете по границите, КТБ 5 милиярда, Турски поток 3 милиарда, уж профилактиката и чистенето на язовирите един милиард и още, и още. Барселона, кюлчетата, еврото по чекмеджетата му, Да не би золумите му да имаха край. Неговите бандити станаха кметове, държеше и още държи съд, прокуратура, силовите структури. Блгодарение на него сме се закотвили на последното място в Европа, а може би скоро и в света. За такъв човек ли ни е мъчно. Наистина сме жалък народ.

    Коментиран от #22

  • 16 Гласувам Не подкрепям никого

    16 2 Отговор
    Нека всички наистина да отидем и да гласуваме. Независимо за кого, но да дадем своя глас. В противен случай той се разпределя служебно, което е по-лошия вариант.
  • 17 незнайко

    9 3 Отговор
    Колко много разсъждения които не казват нищо конкретно ! Това ли е да си репортер , май не ! Всеки който следи развоя на нещата в БЪЛГАРИЯ може да напише такава статия ! Не ни занимавайте с Вашите безсмисленни разсъждения ! КАКВОТО КАЖЕ ПОСОЛСТВОТО ТОВА ЩЕ СТАНЕ !!!
  • 18 Трол

    6 1 Отговор
    Лели ГЕРБ са си стабилно нещо.
  • 19 Оракула от Делфи

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Много от вас деца не знаят":

    Ти май забрави, кой направи Бойко Борисов , Генерал Борисов????
    Нищо "случайно няма" , мафията си дублира , кадрите винаги,
    така е с Пеевски и Доган , както и с Борисов !!!
    Начина на крадене е един и същ,
    само дето , сферите са разпределени,
    по между им , за да има " ред на откраднатото"!
    а да не се" дублират" кражбите от бюджета!
    "Грижат се добре " за кеша си!

    Коментиран от #23

  • 20 Ами

    10 14 Отговор
    Бойко е стабилен , защото е създал партията си върху здрави основи, а "партията" на Доган от самото начало е етническа , и по тази причина е противоконституционна ! А това , че е пълна с далавераджии, е отделен въпрос !

    Коментиран от #24

  • 21 Пантагрюел

    12 0 Отговор
    Тръгнага да узчегъркват Борисов,а изчегътраха Доганя.
    Кажете сега, политиците не се ли правят на далтонисти?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 кой забрави

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Оракула от Делфи":

    Царя ли го направи генерал? Да не би по него време длъжността Главен Секретар на МВР да е била генералска длъжност, а?
  • 24 Проблясък

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ами":

    Партиите отдавна се превърнаха в приют за престъпници.Няма да давам примери,за да не отегчавам аудиторията.
  • 25 Тц,тц

    9 2 Отговор
    И този голям специалист? Какво е очаквал ,не зная,но явно досега не е гледал изборните резултати! Къде е Борисов, къде Доган???
  • 26 Бивш левскар

    7 1 Отговор
    Поредният всезнайко. Ами когато територията най после има прокурор и крадливата свиня пеевски най после влезе в затвора, където му е мястото, тогава всички дръжки какво ще пеят?
  • 27 България е феодална страна в Европа

    5 1 Отговор
    И Европа трябва да има васали в България
    Васала на моя васал е и мой васал
  • 28 Логично е

    6 1 Отговор
    Няма ирония, в съзнанието си Борисов е главатар, бос, шеф, капо, а Доган е бог. От по-високо се пада по-лесно и по-болезнено.
  • 29 Чо маков

    11 11 Отговор
    Честит да ни е 9-ти септември!
    Слава и поклон пред загиналите за борбата срещу фашизиа!
  • 30 Борисов:

    10 0 Отговор
    За сега съм добре!
    Снишил съм се и изчаквам да видя кой ще победи във войната ДоганПеевски.
    След това ще припозная победителя!
  • 31 хххх

    15 4 Отговор
    Борисов се оказа пр0стакеса на Пеевски.
  • 32 Хахото

    11 9 Отговор
    Истината е, че бойкотирайки ГЕРБ, другите партии пречат да имаме редовно правителство.
    Те нищо съществено не предлагат, нито правят. Те просто бойкотират...

    Коментиран от #35

  • 33 българин

    7 7 Отговор
    Тиквата е по-послушен и по-изпълнителен от ДС фес сава и прасето - мъжката му секретарка, затова и Кремъл му дава още шанс и наказва, тези, които криволичат по пътя за Евразия и не слушкат и не изпълняват точно и навреме прикаZите.
  • 34 У шума

    12 4 Отговор
    Сега Боко се таИ като шопар у шума..10-15 от депутатите му са проксита на Шиши, избрани с парите на Шишо.
  • 35 затова гласувайте

    16 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хахото":

    ИЗЛЕЗТЕ И МАСОВО ГЛАСУВАЙТЕ
  • 36 ФАКТ

    15 6 Отговор
    ЧОЛАКОВ, НЕ КАЗВАЙ ХОП ПРЕДИ ДА СИ СКОЧИЛ!
    НИЩО НЕ Е СИГУРНО И ПРИ БОРИСОВ! И НА НЕГО МУ ГОТВЯТ БАЛТИЯТА! 15 ГОДИНИ С ЕДНИ И СЪЩИ НОМЕРА ИЗЛИЗА ПРЕД ХОРАТА - ДИПЛОМИРАН ЦИРКАДЖИЯ Е, А ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ НАРОДА ЗНАЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА МУ. ГЕРБ СЕ Е СМАЛИЛА НА 1/6 ОТ ТОВА, КОЯТО БЕШЕ. ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА БСП. ВЪОБЩЕ ДА НЕ СЕ ПЪЧИ, ЧЕ Е НА ПЪРВО МЯСТО, ЩОМ КАТО НЕ СЪСТАВЯ ПРАВИТЕЛСТВО ДА ГО ВНЕСЕ В ПАРЛАМЕНТА, ТЕЗИ НОМЕРА ПРЕД НАРОДА НЯМА ВЕЧНО ДА МИНАВАТ.

    Коментиран от #37

  • 37 ФАКТ

    4 17 Отговор

    До коментар #36 от "ФАКТ":

    БОЙКО БОРИСОВ МОЖЕ ДА ТЕ ХВАНЕ ЗА РЪЧИЧКА И ДА ТЕ ЗАВЕДЕ ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ТОЧКА НА БЪЛГАРИЯ И ДА ТИ ПОКАЖЕ КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА ХОРАТА ТАМ. ДА ГО ВИДИШ С ОЧИТЕ СИ. НЯМА ДРУГ ПОДОБЕН ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДНИТЕ 35 ГОДИНИ. ОСВЕН МОЖЕ БИ ПРОГИМНАЗИЯТА НА ДОГАН В ДРЪНДАР.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 07878

    7 1 Отговор
    А бе Петре умно човече си не играй хоро със толупа
  • 39 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "ФАКТ":

    Не си Факт, а си простак. Ако имаше поне малко достойнство, щеше да пишеш от свое име или твой псевдоним, а не да ползваш псевдонима на Факт.
  • 40 Хи хи хи

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "ФАКТ":

    Откраднал може но колкото знаеш ли А
  • 41 6666

    6 8 Отговор
    Като плямпате толкова против герб,кажете тогава за кого? Само не ми излизайте с достойните темерути от възрзждане.

    Коментиран от #42, #44

  • 42 напротив

    5 11 Отговор

    До коментар #41 от "6666":

    Всички нормални българи сме ЗА ГЕРБ.
  • 43 БАБА ДОРА

    10 4 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ А ТИЯ КЪДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ СА ИБРИЦИ И ИЗВЕТРЕЛНИЦИ
  • 44 Копейкин е бастун на Бойко

    2 9 Отговор

    До коментар #41 от "6666":

    ПП Костя Копейкин - Късия ГЕРБ, е създадена и финансирана от ГЕРБ!
    Мисля, че това е очевадно и за слепците.
  • 45 Айде

    10 1 Отговор
    Омръзна ми от коментари в съществуващата политическа рамка! Сигналите и ставащото са показателни, че този политически модел на псевдо демокрация в България е изчерпан! Герб, като елементарна вождистка партия също е към края си! Необходими са нови политически проекти, наситени с повече демокрация! Това е пътят! Не ми пука за тия партии в парламента!
  • 46 А стига , бе ! 😟

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Много от вас деца не знаят":

    ВЕрваш ли си ?
  • 47 Дечо

    8 2 Отговор
    Уважаемия доцент май нещо върти играта. Както агент Буда, така и агент Сава са от едно и също тесто. Шиши е вкаран от ДС и му е дадено Тотото с ръководител майчето му. Игрите се разиграват за сметка на бедните мюсюлмани и българи. Кражби, далавери, лъжи изнасяне на активи и пари по офшорките от децата и внуците на бившата номенклатура подпомагана от неразградените служби. Какво ги увърта доцентът, казвай направо БКП си управлява от 1989г насам - ЯСНО И ТОЧНО!!!. Западът си получава своето и ги подпира всячески, така е било и така ще бъде.
  • 48 Българската коледа

    4 4 Отговор
    Искаме Шиши на кюфтета и Тулупа на пържоли!!!!
    Нищо друго няма значение. Заколим ли двете прасета ще има храна за целия български народ!
  • 49 Доц Петър Чолаков???

    3 1 Отговор
    Краденето и Лъжине са Стабилни при Борисов!! Тея около Него са Мижляци, всички знаят че той Сринелисе и те, Заминават! Кой в Затвора и останалите в Небитието!
  • 50 До 4??Борисов нямал Кукловоди??

    3 0 Отговор
    Смях, Смях! Момчетата от ДС и Приятелите му от СИК и двете Немски Фондации!! Тяхна Рожба е Борисов и бабите и децата го знаят! Те го Крепят, те го Стискат, когато Потрябва!!
  • 51 Бай араб

    0 1 Отговор
    Най-голямата ирония е доцент Педър Чолаков
  • 52 Пак този

    0 0 Отговор
    По-голямата ирония е, че тези партии още ги понасят хората! Всичко това са остатъчни продукти от соца. Няма партия, която да е дошла от избори. Вероятно се взема примера на ЕС с подмяната на вота. И там хората гласуват за едно а получават друго.