16 Септември, 2024 13:04 795 12

Има склонност да се спекулира с темата "Образование"

  • красимир вълчев-
  • образование-
  • учители

"Трябва да дадем по-голяма увереност на учителите да възпитават"

Има склонност да се спекулира с темата "Образование" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Учителските заплати трябва да се увеличават. Надявам се този консенсус, който имахме през последните години, да продължи". Това обясни пред БНР Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по образование и наука в НС, бивш министър на образованието.

"През 2015 г. направихме анализ в министерството и видяхме, че сме изправени пред стряскаща перспектива да останем без учители към 2025 г. Затова беше взето решение да се увеличи заплащането – да се поддържа на ниво от 125% от средната за страната заплата".

Трябва да се направят още много неща в системата, за да имаме добро образование, настоя той в предаването "Преди всички".

"Най-големият ни неуспех може би е реформата в учебните програми. В нашата система продължава да доминира културата на заучаване и възпроизвеждане на знания. Причините за нея са както в учебните програми, така и в начина на оценяване".

Но Вълчев отчете също, че нашата система се справя добре с придобиването на базова грамотност.

"Ако погледнете резултатите след 4-ти клас, ще видите по международните изследвания, че те са по-добри от средните за Европа. Но е много зле, когато говорим за функционалност на знанията. Последните промени в учебните програми, които бяха направени в периода 2013-2016 г, не успяха да направят този преход".

Светът се променя. Образователната среда трябва да даде на децата по-широк микс от умения и компетентности, смята бившият просветен министър.

Той отбеляза, че се работи по т.нар. рамка за качество в МОН.

"Тя трябва да се превърне в стандарт за качество, в оценка за резултатите от усилието на училището.

Но да се направи оценка за качеството на работа на училище е много трудно. Трудно се измерва един нематериален продукт. Той е и проекция на това какви деца учат там. Едно е да работиш с ученици, които не знаят български, друго е с деца, които са мотивирани да учат, а родителите им ги подкрепят".

Тази година за първи път Евростат отчете, че в България процентът на преждевременно отпадналите от училище е под средните стойности за ЕС, отбеляза още бившият образователен министър.

"Но все още е достатъчно висок. От един випуск около 4500 деца не завършват. Има голяма вероятност след това те са изключени от обществото и от пазара на труда. Работата по Механизма за превенция при риск от отпадане на ученици трябва да продължи. През законови промени ще предложим и концепция за езикова интеграция в детската градина".

Медиаторите вършат много ценна работа при мотивирането на децата, посочи Вълчев.

Т. нар. приобщаващо образование и подкрепата към децата със специални образователни потребности изисква ресурси и промяна в отношението, обясни той.

Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование", посочи Красимир Вълчев.

"Не българското училище, не учителите са тези, които правят пропаганда. Дори агресията е проявления на фактори на външната среда. Искаме да предложим с промени в учебните програми и в закона да се засили и възпитателна функция. Трябва да дадем по-голяма увереност на учителите да възпитават.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    На краварската територийка Образовани и Грамотни не й трябват! Примерите ги дават по телевистан от Банкя или Канада де.
  • 2 Нали ламна

    5 1 Отговор
    яки пари от продажбата на учебниците с кума ти , бе , критикарино ? Сега акъл ли даваш ?
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    На задокеанците им трябват
    Умно-тъпи или направо тъпоумни‼️

    България е в Западна Европа ,
    ама все Ви казват , че е в Източна ‼️

    Боксьорите се състезават в квадрат,
    ама все Ви казват, че е кръг-ринг‼️

    Тримата мускетари... са четирима‼️

    ЕС не е Европа и САЩ не е Америка ,
    а все така Ви го представят‼️

    .......
  • 4 А Защо Качеството на

    5 1 Отговор
    А Защо Качеството на Образователния Процес Пада?

    Дали това не се Дължи на потенциала на изходния материял! - Онзи който се Преподава! И Как се Преподава!
  • 5 Наблюдения

    4 2 Отговор
    Спекулира ли се с това, че функционално неграмотните в действителност са повече, отколкото отчита статистиката? И какво, да даваме големи заплати на неграмотници, титулувани за даскали, които осакатяват децата ни умствено? 3/4 от даскалите не знаят по какво преподават, те не учат децата, а им препрочитат на глас учебника.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо-процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. Защото в главите на децата се върти: " А бе ти, като знаеш толкова, що се не видиш на какво приличаш, с тези подпетени обувки и овехтели дрешки? Защо не караш лъскава кола и не носиш маркови дрехи?"
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по-добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 7 Преди да искаш,

    3 1 Отговор
    Вълчев, помисли какво си дал! Дал си брак и справедливо е , да платиш брака, в троен размер! Както е справедливо, а не дайте, да ни дадете!
  • 8 А на неграмотните работещи в МВР

    2 2 Отговор
    Нямало да увеличите заплатите . С шестмесечен курс и вече е държавен служител с власт , привилегии и по голяма заплата от учител. Защото на данъка им е само 10 процента а осигуровките и първата категория се плащат от държавата за разлика от учителите
  • 9 Тома

    3 1 Отговор
    Откакто образованието мина под ръководството на дпс учениците започнаха прогресивно да затъпяват.
  • 10 родител

    6 3 Отговор
    Не мога да повярвам, че един псевдокултурен бивш министър на образованието може да говори толкова нелогично и през просото. ГЕРБ винаги "гледат" позитивно на процесите, които са очеВадно негативни. От международните институции ни нареждат на последно място, а те искат да съкращават и облекчават програмите, да премахват часове, които развиват логическото мислене и изобщо елементарното мислене на учениците. И смятат, че безразборното увеличаване на заплатите на учителите води до повишаване на качеството на образованието!!! Каква реформа искаме, като алчни учителки над 65 години лакомо засмукват и пенсия и цяла заплата, а знанията и уменията им са на ниво 1980 г.?! Имам дете - в училището влезе умно, а излезе - глупаво. Не ми се хвалете, а млъкнете!!! И четете коментарите, а не си крихте главата като щрауса.

    Коментиран от #11

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "родител":

    За нивото на учителите от преди 1980❗
    Ами то и преди 1980 и след това
    2+2=4 ❗
    Ама преди 1980 всички знаеха поне таблицата за умножение, а сега вече и 7×8 го търсят в телефона ❗
    За география всички знаехме къде е България , а сега учителят казва , че е в Западна Европа, а всички втълпяват , че е в Източна ❗
    За история, децата слушат едно в къщи и друго в училище ❗
    А за биология с новите 32 пола , направо си е Е-вало м@м!т@❗
  • 12 тиририрам

    0 0 Отговор
    Какво ли знаят счетоводителите за образованието и юристите за здравеопазването ...