Last news in Fakti

25 Юни, 2009 00:00 1 947 0

Димитър Янакиев – председател на Камарата на строителите в Бургас: Жилищното строителство вече е изчерпано

  • които-
  • фирми-
  • трябва-
  • членове-
  • градове-
  • търсят-
  • голяма-
  • област-
  • обекти-
  • бургаска-
  • други-
  • бургаска област-
  • през миналата година
, Димитър Янакиев
Господин Янакиев, продължава ли устремното свиване на строителството в Бургаска област?
- Най-малко 40% от оборота в строителството вече е свит. През миналата година обемът на строителните дейности в Бургаска област беше за 1.3 млрд. лв. Построени бяха множество хотелски комплекси и по-малко културно-битови обекти. Независимо че вече се усещаха първите признаци на кризата, в Бургас бяха продадени около 5000 жилища. Сега има множество замразени обекти, в региона вече има и фирми, които почти не работят. Голяма част от персонала все още не е освободен, някои от хората са в отпуски - платени или неплатени, други чакат да получат поръчки. В тази ситуация напрежение създават и чуждестранните купувачи, които са разчитали на банките, за да платят последните вноски за имотите си тук. Но банките сега не дават кредити и това ги затруднява. Много от тях търсят начини да намалят драстично цената, по която са се договорили да закупят имота, или пък искат отсрочки в плащанията, предявяват претенции за допълнителни бонуси, а някои направо се отказват от сделката.


Ще оцелеят ли бургаските строителни фирми при тези обстоятелства?
- Всички се надяваме да оцелеем, но според мен в бъдеще голяма част от строителните фирми няма да могат да работят. В строителния регистър в Бургаска област има 540 местни фирми. Около 200 от тях са членове на камарата и повечето вече прилагат антикризисни програми - рязко намаляване на разходите и оптимизиране на цените. Може би просто е нужно търпение, за да изчакаме възстановяването на световната икономика. Ние не можем да повлияем на този процес, но можем да се възползваме от всяка възможност. Сега например военното министерство търси да закупи жилища за свои бивши или настоящи офицери. Търсят се няколко хиляди апартамента в Бургас, Пловдив, Смолян, Плевен, Русе и други градове. Цените, които се предлагат, са значително по-ниски от тези, които бяха на пазара през миналата година - от 400 до 650 EUR/кв. м за различните градове. Но това ниско ценово равнище не е плашещо, ако продадеш 50 апартамента наведнъж. А и тези цени са без ДДС.


Накъде ще върви строителният пазар?
- Към довършване на започнатите строежи, най-вече на тези, които са в напреднала фаза. Ново строителство, включително и жилищно, все по-рядко ще се започва. В големите градове жилищата станаха толкова, колкото са необходими. Хората, които искаха да инвестират парите си в имоти, го направиха. Сега според мен те ще потърсят други направления за вложенията си. А ние, строителите, ще търсим влагане на средства в инфраструктура и в проекти от публично-частното партньорство. От тези обекти бихме имали полза всички. Но за жалост все още тук се пресмята кой колко пари ще спечели от даден обект и това до голяма степен стопира инициативите. Защото едва ли ще се намери фирма, която да инвестира примерно 10 млн. лв. в един паркинг, от който ще чака възвръщаемост 30 години.


Какви проблеми поставяте пред бъдещите депутати сега, когато те търсят вашата подкрепа?
- Предимно законодателни. Не че смятаме, че българските закони са лоши или непълни. Те не се изпълняват и не се прилага нужният контрол, за да има прозрачност в обществените поръчки. Искаме тези пропуски да се решат законодателно. А това означава законът да допусне наши членове не само като експерти, а и като членове на комисиите, за да участваме още при създаването на тръжната документация. Така ще се избегнат безумните условия, които привилегироват отделни фирми. Смятаме още, че държавата трябва да намали праговите стъпки, за да може повече фирми да участват в конкурсите - сега търговете се обявяват на много високи цени. Освен това условията трябва да бъдат такива, че ако не се изпълни поръчката, да бъде развален договорът и на изпълнителя да не се плати нищо. Законът трябва да бъде по-строг, а санкциите - по-големи. Сега се провеждат търгове, при които се поставя условие фирмата да има инженер, а не се изисква да има работници. Впоследствие спечелилият търга наема работници, те напускат и той не може да изпълни поръчката. Законодателството трябва да е категорично и в такива случаи неустойките при неизпълнение да бъдат големи. Искаме да предложим поправки и в Закона за ДДС, защото сега при сключването на договор за обезщетение строителят трябва веднага да внесе ДДС за цялата стойност на имота, който ще получи собственикът, а това прави фирмата неплатежоспособна още в началото на строителната дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА