Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 11:11 1 525 7

Най-популярните градове за вътрешна миграция

  • турция-
  • миграция-
  • градове-
  • истанбул-
  • анкара-
  • измир

В съседна Турция това са Истанбул, Анкара и Измир

Най-популярните градове за вътрешна миграция - 1
Снимка: М. Богданова ©

Данните за вътрешната миграция за 2022 г., предоставени от Турския статистически институт (TÜIK), показват, че около 2,8 милиона души в цяла Турция са променили местожителството си в страната през изминалите 12 месеца.

Нивото на междуградска миграция, което в Турция беше 3,18% през периода 2007-2008 г., варираше през годините и леко се увеличи до 3,27% през 2022 г.

Най-голяма е вътрешната миграция сред хората на възраст от 20 до 24 години. Основната причина за миграция в тази възрастова група е висшето образование, тъй като всяка година хиляди студенти се записват в университети извън родните си градове.

Във въпросната група е установено, че цели 257 676 души са мигрирали с образователна цел, докато други причини за вътрешна миграция включват лични причини или подобряване на жилищните условия и условията на живот.

При разпределението на мигриращото население между градовете в Турция, Истанбул, най-населеният град в страната с население от около 16 милиона души, беше определен като провинцията, която приема най-много мигранти от други градове. Тук са се преселили 385 294 души.

След Истанбул е столицата Анкара, която е дом на 189 104 души, преселени от други части на страната, и Измир (132 426).

Данните на TÜIK също показват, че горните три провинции са имали най-високи нива на емиграция за изминалите 12 месеца. Така Истанбул е на първо място с 418 082 души, напуснали мегаполиса, следван от Анкара със 161 912 души и Измир, който е на трето място със 107 312 жители, преместили се в други градове през 2022 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миленке пак доказваш в заглавията

    9 2 Отговор
    си за пореден път без да споменеш бг, че всички други държави са наши провинции и какво ни интересуват миграциите в тези чуждоезични вилаети.
    И твоите теми не са толкова актуални за читателите
  • 2 Софиянец

    5 1 Отговор
    И тука всичкото народ,мигрира в София да работи.Но един тарикат забрави гладните години кига дойде от Поибрене и нещо много се разголеме

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вуй

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Абе мани, мани , пази боже.......

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Софиянец

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    за теб става въпрос бе мой
  • 6 Аз Кочо

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Смешен ник си ти.
    От София има емиграция. 20000 човека по малко живеят в София.

    София е около 1 млн и 200 Хил постоянно пребиваващи тук. Но през работната седмица София наброява около 1 млн и 600 Хил. Тези хора обаче не живеят в София те идват да работят през седмицата и нямат никакво намерение да се заселват тук.
  • 7 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Пазарот ойде, само ти не си доръзбрал, понее си
    имигрант от левучеву