Last news in Fakti

1 Август, 2019 06:43 6 053 12

Отличиха Капана с престижна награда

  • пловдив-
  • капана-
  • награда-
  • архитектура
Отличиха Капана с престижна награда - 1
Снимки: М. Богданова

Пловдивският квартал Капана стана носител на наградата "Пазител на българското архитектурно наследство". Номинацията е направена от Камарата на архитектите в България и бе обявена публично по време на официалната церемония по връчване на Годишните архитектурни награди за 2019-а.

Идеята на браншовата организация е да отличава за в бъдеще инвестициите в опазване на архитектурното наследство, пояснява trafficnews.bg. За арх. Мартин Христов, зам. - председател на Камарата един от най-добрите начини да се запази една стара сграда, която е паметник, е като ѝ се намери нов живот, да се адаптира към съвремието. „Новите функции на сградите добавят допълнителна стойност за инвеститорите със своите качества на архитектурни паметници“, споделя още Христов по време на церемонията.

Капана е сред водещите проекти за Пловдив 2019, стартирал още в етапа на подготовка на града в надпреварата за Европейска столица на културата. През последните пет години, с подкрепата на местната власт и перспективите, които общинска фондация „Пловдив 2019“ открива и развива в Капана, кварталът отново е припознат като реален културен топос. От един забравен квартал с малки улички, които се използват за паркинг на коли се преобразява до такава степен, че се превръща в любимо място за срещи с приятели, открити концерти и възможност да се докоснеш до творчеството на различни творци.

Отличиха Капана с престижна награда

Проектът Капана - квартал на творческите индустрии, е част от платформата“трансформиране“, клъстера Градски мечти, посветен на дългосрочната и устойчива намеса в градския пейзаж, преоткриването и оживяването на запустели градски пространства, изпълвайки ги с културно съдържание.

Виждайки трансформацията на квартал Капана и други градове в България решават да последват този пример и да възродят своите свои стари и забравени квартали. Такива са квартал Таляна във Варна и Самоводска чаршия във Велико Търново.

Отличиха Капана с престижна награда


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грозна

    2 2 Отговор
    Работа

    Коментиран от #2

  • 2 Грозна Я

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грозна":

    Пирудска, Витушка, Урудска...... Са по добре! Нали???????

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Пловдив

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грозна Я":

    Грозна гледка
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 роден на пъпа на Пловдив

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "София":

    Пловдив,че дори и Варна са в десетки пъти по красиви и добри градове за живот.Айляк майна!Красотата на жените няма да ги коментирам изобщо за тези два града.А ти Г-н Софянец който живее на околовръстното и си роден в село Голям селяндур и викенда б'егаж да пълниж багажника с буркани се кефиш на модерна София.Само див селянин дошъл от гората може да се кефи на модерна София,а там всички знаем,че е пълно с всякаква измет.Софянците са 1% всичко друго е шлака и ти си един от тях.Ходи да бачкаш на някъв друг селски играч,който е по-дълго време от теб в София.А когато спестиш парички заповядай в Пловдив за да видиш колко ни е гаден града.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Кючук Париж

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "роден на пъпа на Пловдив":

    Ей тъпанар живея в Кючук Париж до триумфа.Града е мангалския ,има един център . задръствания ,цигани ,гнусни тепета.Бунарджика яко гнусен тесни улички цигански къщи .Никаква инфрасткеура рейсове като буболечки .не ми хвали циганския пловдив.виж си скапаната гара .тъпчо София има метро ,а Пловдив никога.пловдив е една презастроен циганска клоака
  • 7 Кючук Париж

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "роден на пъпа на Пловдив":

    Пловдив е циганска клоака
  • 8 Пловдив

    2 2 Отговор
    Циганска кочина селяни цигани презастрояване задръствания формички със заплати макс 800лв смеееех.Парите са в село София скапани майни

    Коментиран от #9

  • 9 Гост2

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пловдив":

    Варна е същата кочина.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Селяндур

    3 2 Отговор
    Територия - супер, хпрата са прости!
  • 12 Защо тогава

    6 0 Отговор
    Капана е пълен с англичани, германци, италианци, гърци ? Защото белите хора знаят къде е хубаво за тях. Разбира се че още много може да се направи, но София се финансира от Европа, от държавния бюджет, цялата комунистическа мафия е там. Много ясно че и парите са там. Пловдив и Тракия трябва да се отделят от София в самостоятелна държава, като Скопие.