Last news in Fakti

4 Май, 2020 17:03 33 587 43

Никой не иска това българско летище

  • пловдив-
  • концесия-
  • кандидатстване

Удължиха срока за концесията на летище „Пловдив”

Никой не иска това българско летище - 1
Снимка: БГНЕС

До 10 юли 2020 г. ще могат да се подават документи за участие в концесията на летище „Пловдив”. Министерството на транспорта беше принудено да предприеме тази мярка след като досега не се появи нито един кандидат. В случай, че и до началото на юли не се появят кандидати, то община Пловдив обмисля вариант, при които да възстановят собствеността си върху аеропорта.

Летището е ключово за бизнеса като се има предвид, че районът около Пловдив се развива с бързи темпове. Разширяват се производствената и индустриални зони.

Срокът на концесията е 35 години, а инвестицията не трябва да е по-малко от 100 млн. лв. Концесионерът трябва да има практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 души годишно през 5 от изминалите 10 години. За последното десетилетие трябва да има финансиран поне 1 проект на стойност над 10 млн. лв. Минималният капитал на кандидат дружествата трябва да е 1 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман

    39 17 Отговор
    Защо да го искат?
  • 2 ха сега за скрап

    80 16 Отговор
    Хаххаха преди 2 години собственика на S7 го искаше, ама ГРОБ беха нагли.

    Коментиран от #15

  • 3 Ахахах

    140 11 Отговор
    Е как да го искат, след като по стара българска традиция, летището е обещано на наш човек за минимална сума с огромна комисионна под масата. Трябва да падне цената за да може да се даде на нашия човек! Далавераа!
  • 4 любопитен

    121 12 Отговор
    А кое налага да се отдава на концесия летище „Пловдив” ???????
    Някой иска май да лапа пари ??????
    Защо тези пари да не се прибират от държавата и да пълнят бюджета, а трябва да се отдава на някой частник той да си пълни гушата ???????

    Коментиран от #7, #11

  • 5 йокин

    36 5 Отговор
    Узунджовското-ТОЖЕ.
  • 6 Poko

    51 7 Отговор
    Аз го исках, ама ми искаха комисионна

    Коментиран от #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жоро

    17 6 Отговор
    Бойко трябва да реши а вече с наща дупка никой не изка да прави зелки
  • 9 Бг.богаташ

    32 8 Отговор
    И аз го исках,но май наистина си имат свой човек
    Ама скоро ще се разбере
  • 10 Русенец

    41 3 Отговор
    Дайте го на онази, азиатска фирма с 2000 лв капитал, която щяла да възражда русенското летище.
  • 11 Русенец

    62 10 Отговор

    До коментар #4 от "любопитен":

    Защото държавниците ни са мързеливи и неспособни, но алчни. Вместо да си копат лозето и да печелят милиарди, предпочитат да го отдадат на концесия за няколкостотин хиляди. Няма да има за цял народ, но ще има за тях.

    Коментиран от #14

  • 12 Става за панаир Пловдив

    54 12 Отговор
    Условията за концесия не позволяват.
    Да се плати 100 милиона лева,не че никой не го иска!
    Дайте го, на Община Пловдив ,да могат да точат пари от бюджета и държавата. Законно няма смисъл да крадат, като Тотев циганката, бивш кмет на Пловдив.
    Могат да си направят и панаир, че Гергов им го чофна, със Чомаков , оня дето беше общински и за една нощ ,приватизацията го хвана..
    Общински панаир Пловдив, нали ще произвеждаме дронове, самолети, леки и тежки автомобили.
    За да може ,Борисов да тренира за пилот, че има сложен психически комплекс от Генерал Радев , но трябва първо английския да научи и после, всички Парле ву франсе.
    И толупа- мисирка да полети из небесата ,и въобще да не се връща, да го ръгне чумата.
  • 13 Някой

    22 2 Отговор
    Ще изчакам докато клекнат на 2лв уставен капитал и ши го взимам.Аз
  • 14 любопитен

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Русенец":

    И как нямa дa имa зa цял нaрoд, като част от парите от приходите на това летище ще отиват в републиканския бюджет? Или ти викаш кво ме интересува републиканския бюджет, я да налапам аз цялата печалба пък другите да го д...ат. Ей заради такива "работливи и способни" частници сме на това положение. Ми защо искаш да лапаш от нещо построено от държавата бе като си толкова способен? Построй си летище и лапай, ама не можеш нали? Ама иначе държавата според изкривената ти логика е лош стопанин.

    Коментиран от #19, #20, #21, #22, #26

  • 15 Отец Прецакий

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ха сега за скрап":

    Собственика на S7 се спомина в самолетна катастрофа
  • 16 Кольо кварталния

    20 11 Отговор
    Летището на Пловдив се се намира на стотина и малко километра от Пловдив. Качваш се на А1,Пазарджик,Ихтиман,Цариградско и си на летището
  • 17 Панди

    14 5 Отговор
    Държавата не може командването е от милициф ари но бившия милицифар е много добър частни к.Учил е в бизнес школата Симеоново, с пари от дядо си и от баща си.
  • 18 Реалист

    20 35 Отговор
    "никой не иска това летище" - нормално, никой не иска да има нещо общо с злобните, завистливи джуджета нареречи майни. Селска сган която няма нищо общо с изконните българи. Турско-руски роби!
  • 19 Русенец

    31 5 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Летището е строено от народа. Държавника само прибира печалбата от него, а на теб ти продава нафта със 105% акциз, като единствена възможност за транспорт. Летище са ти дали само на терминал-2. Това с републиканският бюджет кво те топли, като данъкоплатец? Здравеопазване ли получи като хората? Образование на ниво, ли? Или полицията те опази от непрестанните безчинства на "електората"? Моят пост казва, че летището трябва да е за хората, а не за държавниците. Чети по-внимателно преди да се изказваш и да гласуваш, че заради такива сме на това дередже с такива управници.
  • 20 Касчей

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Това летище и сега си е държавно, но работи на загуба, т.е излизат пари от държавния бюджет. Освен това, околните общини имат сдружение и го подпомагат с по 1 лв от всеки жител.
  • 21 Гост

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Защо само част а не всичките? Защо и това да стане като със златните ни находища? 95% изнася чужденеца за Канада а тук подхвърля 5%, които потъват за тлъсти рушвети и помощи за електората. Защо пак обирджииската схема? Защо не 100% приход за България? Нали е българско това летище?
  • 22 Гост

    35 2 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Стига с тая продажна рушветчииска схема на концесия! Плажовете ни на концесия. Балкана ни на концесия. Енергетиката ни на концесия. Ценните ни метали на концесия. Жените ни на концесия. Бюджета на държавника се пълни от концесии а нас ни карат да събираме стотинки с смс за всяка операция. Кога е за прибиране било за бюджета, а кога е за плащане бюджета не стигал. Ай стига вече! Никой не се връзва на тия приказки.
  • 23 Mario belli

    6 1 Отговор
    Е щом кака Цвети не го иска вече,значи нема далавера.
  • 24 Дффг

    5 3 Отговор
    закривай
  • 25 Русенец 2

    13 0 Отговор
    Същата е ситуацията и с русенското летище . . .
  • 26 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Едно е да разделиш 100% приод на цял народ, друго е да им разделиш 5% комисиона. Само за облажените от комисионните е все едно и също.
  • 27 мечо

    7 1 Отговор
    аз щте го купа за 200 лева да си дривтя сас астрата там
  • 28 ЦРУ

    12 1 Отговор
    Милтън Фридман бащата на неолибералната икономика и световен ред, преди 20г предсказа провал за Китай и благоденствие за Индия. Китай планира и не прави приватизация. ДНЕС:В Китай поръчват по 10 броя Tesla Model 3 на минута В Китай, Long Range Model 3 се продава за около 340 000 юана или малко над 48 хиляди долара, след държавните екосубсидии. AWD Performance пък е на цена от 419 800 юана или малко под 60 000 долара.Шок: индийският автомобилен пазар с нулеви продажби през април
  • 29 bank

    2 2 Отговор
    В собствеността на летището е включено и летище Търговище...
  • 30 Исмет

    5 1 Отговор
    Закриха линията за Пазарджик и летището фалира. Сега Столипиново-Токайто се пътува с Астра комби. Понякога с каруца.
  • 31 Биши

    5 1 Отговор
    Шиши не го ли иска?
  • 32 Концесията

    1 2 Отговор
    Е жива далавера за държавата . Взима суха пара за правото на ползване на определен актив. А държавна, или частна фирма плаща еднакъвИ данъци.
  • 33 Хаха

    9 1 Отговор
    България, дайте на консегнация,че да си отдъхне народа от вас!!!
  • 34 Голем смях

    5 4 Отговор
    Помните ли какви кочини бяха летищата в Бургас и Варна преди концесията?Сега са прекрасни и държавата не даде нито лев.Явно София и магистрала Тракия са пречка пред концесията на летището в Пловдив.За няколко полета дневно не си струва да хвърляш огромни средства по подръжката на всичкото това чудо.От София има полети до всички дестинации и само на час път .А и България е прекалено малка и малък пътникопоток ,че летищата да са на всеки 100 км.Просто Пловдив е много близо до София.Не случайно цяло Русе ,че и североизточна България летят от Букурещ.

    Коментиран от #35, #38

  • 35 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Голем смях":

    Брей, колко хубаво нещо била концесията, а? Да те мързи сам да изкараш 1000лв от една работилничка, и вместо това да я отдадеш под наем за 100лв на месец. Наемателят да си я спретне и поддържа и да го храни, а ти да се радваш колко била чиста и да хвалиш десеторно по-малкият приход, който ти подхвърлят. Мързелът е голяма работа.
  • 36 Жорко

    3 3 Отговор
    ХАХАХАХА! 100млн инвестиция и в последните 5 години трябва да е инвестирала поне 10млн , но иначе минималният капитал на дружеството да е 1 млн...пак отваряме вратички за разни измислени.
  • 37 asd

    2 1 Отговор
    С такива "статийки" се подготвя стадото за "Ама то него никой не го искаше бееее! Какво ми ревете! Търсенето определя цената"
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Роки

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Poko":

    Те искат процент комисионна от сделката и процент от капитала на дружеството , щото дори и правнуците им да са осигурени с парички за коктейли от наркотици и джипки с които да убиват по улиците.
  • 40 ДОКО

    1 2 Отговор
    ЛЕТИЩЕТО ЩЕ БЪДЕ ВЗЕТО ОТ ЦВЪКО КОЙТО ЩЕ ГО РАЗРАБОТИ КАТО ВКАРА МАТЕРИАЛИ ЗА НОВИТЕ СИ АПАРТАМЕНТИ..
  • 41 Пловдив е Чист

    0 0 Отговор
    Летището на Пловдив е в София. Пловдив е в София. България е в София. Така е в Третия Свят - всичко отива там където е властта, корупцията, политиците, мръсните пари - в София.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.