Last news in Fakti

21 Април, 2022 15:07 4 230 5

Започна реализирането на огромен инфраструктурен обект

  • кипър-
  • пристанище-
  • ларнака-
  • проект

Строителството на яхтеното пристанище в Ларнака ще продължи 12 години

Започна строителството на яхтеното пристанище в Ларнака. Инвестицията е на стойност 1.2 млрд. EUR. Работата е разделена на 4 етапа. Плановете са проектът да бъде напълно готов след 12 години. Това е най-голямата инфраструктурна инвестиция в Кипър за последните десетилетия.

Плановете за разширяване на яхтеното пристанище в Ларнака бяха придружени от години забавяне и липса на инвеститори. През 2020 г. търгът беше спечелен от израелско-кипърския консорциум Kition Ocean Holdings Ltd. Той ще разпредели място в пристанището за 600 места за яхти с дължина до 115 метра.

Първият етап на строителство е проектиран за пет години. Той предвижда създаването на цялата необходима инфраструктура, включително нова пешеходна пътека до кея, както и изграждането на път, водещ до популярната местност Финикудес.

Във втората фаза ще бъдат изградени жилищни сгради, магазини, развлекателни съоръжения и паркинги. Предвижда се и създаване на площадка за ремонт и поддръжка на яхти и изграждане на петзвезден хотел с изглед към района на Финикудес.

В третата фаза се предвижда изграждане на съоръжение с 360-градусова гледка за посетители, както и частни вили с басейни и места за стоянки, както и още един хотел от северната страна на кея.

В четвъртата фаза ще бъдат изградени допълнителни частни вили, както и търговски площи за търговски обекти.

„Това е важен ден за нас, ден, който всички сме чакали с години и за който се борим от десетилетия“, каза кметът на Ларнака Андреас Вирас.

По предварителни оценки ползата за местната икономика от изграждането на мащабен проект ще бъде около 120 млн. EUR годишно. Според кмета на Ларнака, проектът ще създаде между 3000 и 4000 работни места и ще предизвика огромен интерес от чуждестранни компании.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 1 Отговор
    А Ганчо мореплавателят ще вдигне поредното капанче на плажа и ще чака август, когато кислородът във водата пада и попчетата сами скачат у фритюрника.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    във бг ако може нещо да преватизираме или продадем на безценица кеф ще е или някоя хотелче да се построй на брега като окрепително съоръжение за птици муххааааааа ало бойко помниш ли какво ни казваше?
  • 3 антрашпиц

    1 0 Отговор
    Пък у БГто ша праят голямо гробище,шот сега хората много мрът,не се раждат,затуй няма да се праят болници ,а гробища.
  • 4 456

    3 0 Отговор
    Е, а аз пък си помислих, че в България започва😄
  • 5 бай Гъдю

    0 0 Отговор
    Също като нашето в квартал Аспарухово - новото на Карантината... Дето вълните го напълниха с пясък...