21 Март, 2016 13:43 5 553 2

Разбиха двоен канал за трафик на дрога

  • разбиха-
  • двоен-
  • двоен-
  • трафик-
  • дрога

Характерно за престъпната група е, че е пренасяла хероин през България, вкарвайки го от Турция към Холандия и страните от Западна Европа и по обратния маршрут е връщала кокаин и амфетамин

Разбиха двоен канал за трафик на дрога - 1
Снимки: МВР

Разбиха двоен канал за трафик на наркотични вещества. Това стана ясно на пресконференция днес, на която участваха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов.

Разбиха двоен канал за трафик на дрога

На 18 март като обвиняеми са привлечени Пламен Попчев на 36 години, криминално проявен и осъждан, 31-годишният криминално проявен Васил Цветков, Димитър Юлев на 43 години, криминално проявен и постоянно живеещ в Германия и 34-годишната Аня Маринова. Те са обвинени за това, че от септември 2015 г. до 18 март 2016 г. са участвали в организирана престъпна група за трафик и разпространение на наркотици на територията на страната, ръководена от Пламен Попчев. Групата е била и въоръжена. В дома на ръководителя е открит и иззет автоматичен пистолет "Узи" със заглушител и 140 патрона към него.

Разбиха двоен канал за трафик на дрога


Част от групата е задържана от колегите от Германия по подаден от нас сигнал, докато е превозвала 16 кг хероин от един германски град към Холандия. Характерно за нея е, че тя има двоен канал – пренася хероин през България, вкарвайки го от Турция към Холандия и страните от Западна Европа и по обратния маршрут е връщала кокаин и амфетамин, каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов, като допълни, че групата е разполагала с няколко автомобила със специално изработени тайници.

Разбиха двоен канал за трафик на дрога

„Наркотикът се взима от Турция и преминава през границата на страната ни - през зелена граница, пренасян с големи туристически раници с обем 90 кг. В района на град Бургас се товари на автомобили с тайници, които го превозват до Западна Европа", разясни той.

Групата е базирана основно в град Троян, от където е и ръководителят й – Пламен Попчев. На 18 март в Етрополе, в специален тайник на камион, са били държани кокаин – 25 пакета с тегло 27 кг и 800 грама. По думите на Сарафов, тайникът е уникален до настоящия момент и е със заключващ електронен механизъм, който е разпределен на сектори и само с дистанционно управление може да бъде отворен.

Разбиха двоен канал за трафик на дрога

От месец октомври миналата година организираната престъпна група за трафик на наркотични вещества е в наше полезрение, каза главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност.

„Така нареченото "муле", което беше изпратено за Германия беше задържано заедно с още две лица. Информацията, с която разполагахме даде възможност от втория път колегите от Германия да намерят тайника. Същият ден те получиха информация, че ще пристигне камион от Холандия, който е на групата и вероятно ще бъде пълен с неизвестно наркотично вещество. Тези действия се развиха късно през нощта на 17 март, като групата беше контролирана и след като се събраха на уреченото място в близост до Етрополе, бяха задържани", уточни Спиридонов.

Разбиха двоен канал за трафик на дрога

Във въпросния склад е бил докаран автомобил „Opel Zafira", който също е бил с изграден тайник, което говори, че групата ще претовари наркотичното вещество от камиона в автомобила, разказа още той.

„Ние също първоначално не можахме да намерим тайника в ремаркето, което наложи камионът да бъде закаран на рентген и той показа къде се намира тайникът, който беше отворен като консерва", уточни още Спиридонов.

ГДБОП работи много добре, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя заяви, че са проведени успешни операции от ГДБОП под наблюдението на Специализираната прокуратура. "Резултатите са изключително впечатляващи и обществено значими", посочи Бъчварова.

"Процесът, при който се е работило, показва един много успешен модел на сътрудничество между различните институции на различни нива, при добро сътрудничество с германските служби", заяви още тя.

"ГДБОП работи много добре. Всеки ден има операции. Резултатите са значими и впечатляващи. Координацията с прокуратурата и партньорските служби е на едно изключително добро ниво", добави още Румяна Бъчварова.

Разбиха двоен канал за трафик на дрога

Главният прокурор Сотир Цацаров пък награди служители на ГДБОП във връзка с операцията.

„Самото заловено количество кокаин само при един курс доказва, че то не е предназначено за нашия пазар. За изключително високия професионализъм, който колегите от ГДБОП са проявили при разкриването на това престъпление, награждавам отдел „Наркотици" в ГДБОП, МВР с отличие почетен знак на Прокуратурата на България", подчерта той.

Наградата получи началникът на отдел „Наркотици" в ГДБОП старши инспектор Цветан Панков. С оглед механизма на провеждане на операцията същата награда получи и сектор БОП Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    0 0 Отговор
    Къде е е Гранична полиция без тяхно съдействие е недопустимо да се пренася през БТГ такива големи количества.З акакво е РДГП БУРГАС след като там е депото за претоварване.Още едно доказателство забездействието на ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ.
  • 2 Някой

    0 0 Отговор
    Как ще бездейства гранична полиция?! Те са си прибрали парите, лошото е че германците са изпортили работата и нашите момчета е трябвало да извършват арести и да се лишат от част от месечните си бонуси.