Last news in Fakti

30 Май, 2016 10:06 20 593 11

Русенското BMW на „Ислямска държава“ не е внесено от България

  • bmw-
  • ислямска държава

Автомобилът е с пренабити номера

Русенското BMW на „Ислямска държава“ не е внесено от България - 1

Автомобилът BMW X5 с русенска регистрация, който беше показан от арабската телевизия „Ал Джазира“ и който според медията е участвал в самоубийствен атентат, не е внесен от България. Справка на Факти.бг установи, че терористичната групировка използва автомобил с пренабити номера, които са български.  Според телевизия "Ал Джазира" возилото е било използвано при самоубийствен атентат, организиран от "Ислямска държава" по време на среща на командирите на една от групировките в арабската страна през 2014-а година.

Русенското BMW на „Ислямска държава“ не е внесено от България

Проучване установи, че регистрационният номер действително е русенски, но той изобщо не отговоря за марката BMW, а за южнокореската KIA. Това означава, че от България не е излизало BMW с такава регистрация, а съвсем друг автомобил.

„От данни, предоставени от КАТ – Русе, се установи, че превозно средство с рег. №Р2201ВК е лек автомобил Киа Каренс“, заяви за Факти.бг Даниела Робева от дирекция „Местни данъци и такси“ от община Русе.Русенското BMW на „Ислямска държава“ не е внесено от България

Оказва се, че колата е регистрирана на името на фирмата „СМАРТ ТРЕЙДИНГ 2011“ ЕООД, която е със седалище в дунавския град. „Превозните средства се регистрират в КАТ по постоянен адрес на собственика (когато е физическо лице) и по седалище (когато е юридическо лице). Регистрацията на дружествата се извършва от Агенцията по вписванията“, допълниха още от общината за Факти.бг.

По следите на фирмата

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е регистрирано на 16-и декември, 2011-а година. Документът за дружеството е заверен от русенски нотариус четири дни преди обявяването на фирмата.  Едноличен собственик е Роберт-Жан Дякону. По времето на регистрацията на фирмата той е бил на 20 години.  В учредителния акт е написано, че лицето е румънски гражданин. По-интересното е, че документите му за самоличност са издадени на 01.03.2011-а година – само девет месеца преди регистрацията на едноличното дружество.  От търговския регистър е посочено, че документите на румънеца са издадени от община Вълча, която се намира в южната част на страната и е на 230 километра от Русе.

При учредяването на фирмата са внесени 100 % от капитала на дружеството, който е 10 лв. Основният предмет на дейност на фирмата е спедиторска дейност и търговия и производство на промишлени стоки. Справка в Гаранционния фонд показва, че към момента задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ не е активна. Тя е сключена през април 2013-а година – малко преди колата да напусне окончателно страната, и е прекратена година по-късно. 

Адресът на фирмата – недействителен

Адресът на фирмата е на русенската улица „Професор Васил Аранудов“ 2. Освен адрес, там е посочен и имейл за контакти на лицето Анжела Генова.  Разследването ни установи, че на посочения адрес никога не е имало седалище на „СМАРТ ТРЕЙДИНГ 2011“ ЕООД.

На този адрес се помещава фирмата „Иконоконсулт“. Справка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик  на фирмата е Анжела Генова – същият човек, който е посочен като лице за контакт на фирмата, собственик на автомобила. Електронен адрес със същите имена е посочен в графата за седалище и адрес за управление в Търговския регистър.

Русенското BMW на „Ислямска държава“ не е внесено от България

След като се свързахме с фирмата „Иконоконсулт“ се оказа, че дружеството е счетоводна къща, която се занимава с регистрацията на фирми.  

Защо фирмата на 20-годишния румънец е регистрирана на адреса на счетоводната къща, направила регистрацията и защо все още имейлът фигурира в Търговския регистър?  

„Когато чужденците регистрират фирми в България, практиката е такава – регистрират се на адреса на счетоводния офис или адвокатската кантора. Когато фирмата е регистрирана и започне дейност, и наеме обект, седалището се прехвърля там. Това обаче става лично и той не е тук и ние можем да го пререгистираме. С тези хора нямаме отношения, но не можем да махнем адреса от Търговския регистър“, отговори Анжела Генова.  

„Познавам лицето дотолкова, че сме му изготвили документи за регистрация на фирма и регистрация по ЗДДС в НАП – Варна“, коментира още Анжела Генова.  

Русе и близостта му с Румъния отдавна е апетитна дестинация за закупуването на коли и регистрирането им в България, поради ниските данъци за автомобилите и възможността да се закупи кола на името на фирма и след това да се посочи недействителен адрес. 

От счетоводната къща коментираха, че не са компетентни да отговорят, дали в Русе има засилен интерес на румънски граждани да регистрират фирми и след това да купуват коли. "Имаме такива клиенти. Дейностите на фирмите им са различни от покупко-продажба на метални изделия до транспорт на пътници. Аз разбрах за това от интернет много време след като бяхме спрели да работим с клиентите и аз лично мислех, че те нямат дейност и не са в България", коментира още Анжела Генова.

Другият вариант е когато физическо лице закупува автомобили в Русе. Тогава обичайна практика при регистрацията е да се посочва адреса на КАТ – Русе, който е на булевард „Липник“ 133.  

Кога колата е напуснала страната и защо е трябвало номерата да бъдат сменяни четете във втората част от разследването на Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор
    Важното е да има далавера и пара !
  • 2 Goro Lafchi

    2 1 Отговор
    През България минава канал за прехвърляне на крадени автомобили (основно пикапи Тойота), участници са български граждани от турски произход или турски граждани с "бизнес" в страната ни. Щом го знам аз знаят го и които трябва.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Darth Vader

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Никито Иванов":

    ти пък вземи се научи да пишеш и след това да четеш:) В България искаш ли да видиш хейтъри първо чети коментари
  • 6 Няма си работа

    0 0 Отговор
    От BMW са виновни! Европейския съюз да им наложи да произвеждат автомобили с възможност за работа при околна температура до 20 градуса и от материали които абсорбират силата на взрива - например да се надуват като балони и удърната вълна да се насочва нагоре. Или колите да имат сензори при доближаване до взривни материали и при задействането им и да се взривява коляновия вал. Мисля че Европейската комисия ще се самосезира най-после, и ще направи каквото е нужно, а не само да ни гледат номерата!?
  • 7 Дошо

    0 1 Отговор
    ИД е на умирачка.Щом опряха до Беенве значи работата е зле
  • 8 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    Не съм се и съмнявал ,че НИЕ Булгарита няма да сме замесени тука с ДАЕШ...
    но най вероятно ще са мангали от дпс-българин никога не би направил това-особено пък ако е от НФСБ-в мътна вода далавера прайм-а кой мъти водата -псевдопатриоти, които плямпат едно и също докато и те си повярват в което....

    Коментиран от #9

  • 9 Осман Октай

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Волен Сидеров":

    Псевдопатриоти са познати на хора от вашата партия. Нима забравихте ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ чрез който България беше в банкрут 2 поредни години а вие почивахте по брега на разни екзотични курорти !?!?

  • 10 Кобрата

    0 0 Отговор
    Заплитат се големи далавери
  • 11

    0 0 Отговор
    БМВ-тата ги гърмят, а се придвижват с Тойота............