29 Януари, 2013 18:27 2 953 1

Откраднаха и върнаха първообраза на "Пришълеца"

  • ридли скот-
  • изкопаемо

От Музея на динозаврите в предградие на Цюрих беше похитено древно безгръбначно изкопаемо на 300 милиона години, съобщи „Дейли мейл“. След това обаче крадецът го е подхвърлил в пощенска кутия, вероятно съзнавайки, че няма да може да го продаде поради неговата уникалност и известност сред колекционерите.

Именно този древен реликт е вдъхновил швейцарския художник Ханс Рудолф Гигер да създаде първообраза на Пришълеца от едноименния култов научно-фантастичен хорър филм на Ридли Скот от 1979 г. Режисьорът е потресен от неговата картина Necronom IV с ужасяващо същество, което по-късно става герой в неговата лента. Ридли Скот веднага кани сюрреалиста в своя проект, който донася множество престижни награди, включително и „Оскар“ за най-добри визуални ефекти. 

Уникалният реликт представлява ранна форма на живот на нашата планета. Организмът е обитавал морското дъно преди около 300 милиона години. Според швейцарската полиция, крадецът е бил добре запознат с древните изкопаеми и се е интересувал конкретно от оригинала на Пришълеца.

След като бяха публикувани снимки на уникалния изчезнал експонат с надеждата да се намери, той бе подхвърлен в пощенската кутия на музея. По думите на служителите, той почти не е пострадал – откъснато е само едно от „пипалата“, и скоро ще се върне в сбирката след намеса на реставратори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сами

    0 0 Отговор
    Дали пък кражбата не е била с цел крадецът да се сдобие именно с част от организмът. Може да провежда някакви експерименти. От статията става ясно, че е в материята и не е лаик!